Ben de Almanya ya da Fransa ile karşılaştırılmasını anlamıyorum. Fransa'da sömürgelerden gelenler zaten yabancı kontenjanından bile sayılmıyor, sömürgecilik bambaşka bir olay ki o sömürgelerden gelenler de futbol altyapı eğitimini Fransa'da alan isimler.

Keza Almanya'da da, onların sömürgeleri yok ama çok değişik memleketten vatandaşları barındıyorlar ülkelerinde. Ve üzerine düştükleri yabancılar genelde altyapılarında oynamış oyuncular, Alman vatandaşlığı olan oyuncular. O nedenle bu oyuncular milli takımda oynasın diye herhangi bir işlem yapmıyorlar, çağırıyorlar ve gelip oynuyor. Zaten kendilerinde oynasın oyuncular diye, bu tür çifte vatandaş olan oyuncuları, eğer diğer ülkeyi seçerlerse vatandaşlıktan çıkarmakla bile tehdit ediyorlar. Yani çoğu oyuncu zaten orada Alman vatandaşı.

Ülkemizde durum farklı, genç bir oyuncu getirirsin 15-16 yaşında, ya da ailesi buraya yerleşmiştir, ya da buradayken doğmuştur (Maxim Mutaf var mesela Fenerbahçe'de basketbolda, ailesi Türk olmayabilir ya da sonradan geçmiş olabilir ama o oyuncu Türk vatandaşlığına sahiptir, ileride Türk Milli Takımı için oynaması kimseyi rahatsız etmez) bu tür oyuncuların oynaması sıkıntı yaratmaz.

Diğer ülkelerde (gelişmiş ülkelerde yoksa aşağılara inildikçe günü kurtarmak için jet vatandaşlık yapılan ülkeler ve örnekler çoğaltılabilir) genelde durum böyle olduğu için, onların kökeni farklı olan oyuncuları oynatmasıyla bizimki aynı değil.

Nobre mesela Türk vatandaşlığına geçebilir miydi? Geçme sebebi, Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye'nin tanıtımına fayda sağlamaktan. Herhangi bir Brezilya vatandaşı olsa, o Bakanlar Kurulu 10 günde imzaları toplayıp o kararı çıkarır mıydı?

Ülkemizde Türk vatandaşlığına geçme kuralları bellidir ama futbolda şöyle de bir sorun var, Türk vatandaşlığına geçse de birisi, liglerde Türk statüsünde oynaması için 5 sene daha beklemesi gerekiyor ki eğer ülkeye ilk geldiğinde bu başvuruyu yapmadıysa. Ama bu çarpıklık da anayasanın eşitlik ilkesini ihlal ettiği için, bu durumda birinin açacağı dava ile giderilir, vatandaşlık verildiyse, yerli statüsünde oynar.

Eğer oyuncu Türk vatandaşlığına hak kazanırsa, sonrası beni ilgilendirmez. Ben o oyuncuya sahip çıkarım, desteklerim. Bu hakkı alması, çıkar uğrunaysa rahatsızlık duyarım elbette ama oyuncuya o hak verildiyse de devlet tarafından, onun da artık senden benden bir farkı yoktur, aynı haklara sahibizdir.

Çözüm günü kurtarmak olmamalı ama ülkemizde geleceğe yönelik makro planlar hiç bir kurum ve kuruluşta yapılmadığı için, futbolda da bunu beklemek hayalcilik olur. O nedenle günü kurtarmaya devam.