Anlattim dusunulen kriterleri.
1. Oyuncunun maca daha fazla motive olmasi
2. Tribunlerin maca daha fazla motive olmasi ve stadi doldurmasi.
Cunku oyunda bunlar etkilenecek.
Roma ile mac olsa, Roma buyuk bir takim oldugu icin ilgi ceker, tribunler dolar, oyuncular motive olur. Bir kac oyuncu bilmem kac sene once sahada kavga ettigi ve guvenlik gorevlilerinin bunu yatistiramadigi icin degil.
Denizli macinda Fenerbahce sezon boyunca gordugu en az seyirciyi goruyor belki de. Nasil bir rekabet ki bu?
Chelsea-Barcelona rekabeti daha cok Mourinho-Barcelona rekabetiydi. Ileride kaldirilacak bu tip rekabetlerden de pek hoslanmiyorum acikcasi. Eger kisa gelecekte ortadan kalkmasi muhtemel bir rekabet varsa ortada, eklememek daha iyi bence. Mesela Israil meselesi de bence boyle.
Guney Kibris icin de benzer dusuncelere sahibim acikcasi. Ama o konuda da ozellikle Kuzey Kibris'da oturan Turkleri de Turkiye'ye eklersek arada bir rekabet var gibi geliyor bana.
Istiklal Marsinin Ermenistan'da yuhalanmasi, onlarin bize karsi iyi hisler beslemedigini gosterir de, reaksiyon olarak sen beni sevmiyorsan, ben de seni sevmiyorum demek mi gerekli? Nitekim Turkiye'de oynanan macta reaksiyon verildi. Ilk mac Turkiye'de olsa belki de o reaksiyon olmayacakti.
Ayrica Ispanyollar da Istiklal Marsini islikladi. Biz de olnlarinkini islikladik. Onlar da mi rakip olmali bu durumda?
Tarihimizde en cok karsilasma oynadigimiz iki takim Romanya ve Bulgaristan. Romanya ile 23 defa, Bulgaristan ile 21 defa oynamisiz. Hatta Romanya, ilk milli macimizi oynadigimiz ulke. Teknik direktorumuz Ali Sami Yen onderliginde 2-2 berabere kalmisiz.
Amerika'nin rakipleri Kanada, Meksika ve Kuba. Uc komsusu. Kuzey Kore yok. Hatta bu ucu arasinda en az degere sahip olan Kuba. Ama Iran, ABD'yi rakip olarak gormus kendisine. Afganistan da ABD'yi kendisine rakip yapmis.
Rusya'nin Afganistan ile, Almanya ile veya ABD ile rekabeti yok mesela. Rakipler Gurcistan, Ukrayna, Estonya ve Letonya. Ama Afganistan'in Rusya ile rekabeti var.
Ermenistan bizi rakip olarak gorebilir. Ama bizim onlari rakip olarak gormemiz icin hangi neden var? Ermenistan ile Ermeni diyasporasini birbirine karistirmadan bu soruya ciddi bir analiz/cevap bekliyorum.
Sportif nedenleri bir kenara birakacaksak, mesela Uygur Turklerine karsi tutumlari nedeniyle Cin'i rakip olarak eklemek bana, Ermenistan'i eklemekten, cok daha mantikli gelir.
Edit: Israil Filistin'i pek rakip olarak gormuyor olarak yapilmis veritabaninda. Ama Filistin, Israil'i rakip olarak goruyor. Ermenistan ile bizim durumumuz da benzer degil mi? Ulkelerin birbirleri ile rakip olma meselesi ille de karsilikli degil. Olmamali da zaten.