"Başkan adayları tüzüğe uymak zorunda"

13 Nisan 2011 17:48 | NTVSpor.net
Galatasaray eski yöneticilerinden Mehmet Helvacı NTV Spor'a özel açıklamalarda bulundu. Helvacı, 14 Mayıs'ta yapılacak kongrede başkanlığa adaylığını koyacak isimlerin tüzüğe uymak zorunda olduğunu söyledi.

Galatasaray eski yöneticilerinden Mehmet Helvacı, NTV Spor'dan Irmak Kazuk'un sorularını yanıtladı.
14 Mayıs'ta yapılması beklenen genel kurul öncesi Helvacı bir çok konuda açıklamalarda bulundu.
"SEÇİM SÜRECİ AÇISINDAN SIKINTI VAR"
Helvacı, "Galatasaray başkan adayının öncelikle kendi tüzüğüne uymayı başarması lazım. Kendi tüzüğüne uymayan bir başkan adayı doğru bir yaklaşım değildir, Galatasaray etiğine de uygun değildir, Galatasaray doğrularına da uygun değildir. Galatasaray tüzüğü ise bugün başkan adayı olabilmenin yöntemi olarak divan kurulu başkanlığı'na en az 100 imzayla başvurulmasını emreder. Bunun yapılabilmesi de bir zaman gerektirmektedir, bunun açıklanmasından itibaren. Bugün görüyorsunuz ancak divanda açıklanabildi sayın divan başkanı tarafından. Halihazırda bu çok da aslına bakarsanız doğru bir açıklama da değil. Çünkü seçimin süresi açısından sıkıntı var. Çünkü bugün gazetede ilan çıktı. Bizim tüzüğümüze göre bu ilanı takip eden bir ay içerisinde ilk toplantının olması lazım. Yani 7 Mayıs olmaması gerekiyordu, 13 Mayıs, 14 Mayıs'ın ilk toplantı olması gerekiyordu bu ilana göre. Hala bir sıkıntı var ama artık bu sıkıntıların umarım Galatasaray'ın başına ileride dert açmayacağını varsayarak bugün itibariyle arkadaşlarımız gerekeni yapacaklardır. Yaptıktan sonra da ben gereken açıklamayı sizlere yapacağım" diye konuştu.
"BU ŞEKİLDE ADAYLARIN İSMİNİN DOLAŞMASINI DOĞRU BULMUYORUM"
Mehmet Helvacı, "Ben Galatasaray tüzüğüne sonuna kadar uyulmasından yanayım. Galatasaray başkanlığı seçimden 18 gün önce divan başkanlığına verilerek açıklanan bir şey. Bunun daha önce açıklanması bence doğru değil, tüzüğe uymak lazım. Zannediyorum ayın 22'sinde bu listeler divan kuruluna teslim edilecek. O zaman hepimiz kimlerin aday olduğunu öğrenmek imkanına kavuşacağız. Şu anda fısıltı gazetesi çalışıyor, bu şekilde ben adayların veya yönetim kurulu adaylarının dolaşmasını çok doğru bulmuyorum, çok şık da bulmuyorum. Bunun resmi bir yöntemi vardır, bu resmi yöntem bizim tüzüğümüzde yazıyor, bu yöntemle açıklandığında onlarla ilgili yorum yapma imkanını bende kazanırım ama şu anda sadece bir duyumdan ibaret olduğu için duyumla hareket etmek de bize yakışmayacağından herhangi bir şey söylemek istemem" dedi.
"HATA TEK BİR YERDE ARANMAMALI"
Helvacı, "Ben 7 senedir bu kulüpte yöneticilik yapıyorum. 3 senesinde ikinci başkanlık yaptım ve Galatasaray genel kurullarında çok çeşitli sahneler yaşadım. Genel kurullar hangi kararı alırlarsa alsınlar onları alkışladım. Çünkü bize düşen, Galatasaraylılara düşen, genel kurulun almış olduğu kararı saygıyla karşılamaktır. Bu karar bizi üzebilir, yaralayabilir, sıkıntıya sokabilir hepsi mümkündür ama nasıl bizi başarıya götüren kararları aldıklarında seviniyorsak, alkışlıyorsak başarısızlık halerini de kabullenmek ve ona göre de hareket etmek gerekir. Yani başkan tabi haklıdır, bir şey söylemem, üzülmüştür, üzüntüsünü de böyle ifade etmiştir ama zannediyorum üzerinden biraz zaman geçince o da benim açıkladığım, vardığım noktaya varacaktır. Genel kurul kararına saygı göstermek icab eder. Her durumda genel kurulun kararı Galatasaraylıların kararıdır. Biz de o kararlara da mutlak olarak uymakla yükümlüyüz. Oradaki davranışlar şık olmamış olabilir, Galatasaray şıklığı içerisinde bunun gerçekleşmesini hepimiz arzu ederdik. Fakat tabi gerginlik biraz karşılıklıdır, o sebeple de ben burada çok fazla kimseyle ilgili bir eleştiride bulunmak istemiyorum. Hiçbir zaman hatayı tek bir yerde aramamak gerekir. Olanlar artık olmuştur, bunu çok fazla irdeleyip bunun üzerine çok fazla konuşursak yarayı genişletmek başka bir şey yapmamış oluruz. Bunu küllenmeye bırakmak galiba Galatasaray için en iyisidir" diyerek sözlerine son verdi.