-
İsfendiyar Zülfikari: "Fenerbahçe Uzakdoğu’ya açılacak"
Dergimizin bu ayki sayısına Fenerbahçe yönetimine son kongrede giren 36 yaşındaki genç yöneticimiz İsfendiyar Zülfikari’yi konuk ettik. Bir vizyon sahibi olduğunu ilk bakışta anlayabileceğiniz, 36 yaşındaki, reklam, pazarlama ve kaynak yaratmadan sorumlu Asbaşkanımız Zülfikari bize, bir ekonomik değer olarak Avrupa ve Dünya’da futbolun pazar paylarından, M.United, R.Madrid, Barcelona gibi kulüplerin marketing gelirlerinden bahsederek, Fenerbahçe’nin de bu kulüplerin yaptığı gibi Uzakdoğu’ya açılacağını, bu konuda gerekli altyapı çalışmalarına başladıklarını ve yoğun bir taleple karşılaştıklarını söyledi. Değerlendirme aşamasından sonra bu konuda açıklamalar yapacaklarını belirten Zülfikari,"Neden Fenerium Çin’de bir mağaza açmasın, Hindistan’da neden Fenerium ürünleri satılmasın?" dedi. Markasının değerini artırmak isteyen tüm şirketlerin reklam ve sponsorluk tekliflerine açık olduklarını da belirten ve kendi tabiriyle "Taraftarın ihtiyaçlarına cevap veren" yeni ürün ve projelerinin bulunduğunu belirten Zülfikari’yle ayrıca henüz küçük bir çocukken nasıl Fenerbahçeli olduğundan, yeni oluşan Fenerbahçe yönetiminin yapısına, Fenerbahçe’nin geleceğinden, sportif konulara kadar birçok konuda sohbet etme imkanı bulduk.
Röportajdan derlediğimiz spotlar şöyle:
01: Fenerbahçelilik 4,5-5 yaşlarında bir aile büyüğümün Fenerbahçe bayrağı hediye etmesiyle başladı. Benim için özel dikilen bu bayrağı halen anı olarak saklarım.
02: Fenerbahçe’de hedefler hiçbir zaman bitmez. Başkanımız çıtayı yükseltti ve kulübün potansiyelini bize gösterdi, bir ışık tuttu. Marka bilinirliğine önem veren, yeni ürün lansmanı düşünen, pazar penetrasyonu yapmak isteyen ve bu konuda etkin mecraları kullanmak isteyen şirketler için, Fenerbahçe’nin çok ciddi bir alternatif kanal olduğunu düşünüyorum ve biz onlarla her türlü işbirliğine hazırız. Bizim Fenerbahçe’de yapmak istediğimiz tüm taraftar topluluğuna hitap etmek, hepsine tek tek dokunmak, bu kitlenin bir parçası olmak ve taraftardan aldığımızı tekrar taraftara vermek. Taraftar bilincini ve algısını artırmak ve dolayısıyla onunla birlikte büyümek. Buna yönelik projeler üzerinde çalışıyoruz.
03: Avrupa’da futbol stratejik bir sektör haline geldi. M. United, Barcelona gibi kulüpler nasıl Uzakdoğu’ya gidiyorsa, biz de bu trendi yakalamalıyız. Benim hayalimdeki Fenerbahçe ulusal bir spor kulübü olmakla beraber gücünü bütün dünyadan almalı. Global bir dünyanın parçası olacağız ve buna göre projeler üretmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük spor kulübü ve dünya markası olma yolunda ilerliyoruz.
04: Aziz Başkan döneminde Fenerbahçe hep ilkleri yapan kulüp oldu. Dolayısıyla Çin Seddi’ne bayrak asan Fenerbahçeli, herhangi bir ülkede bulunan derneğimiz, bizim için temas noktası olacak. Yakın gelecekte Fenerbahçe ürünlerini Çin’de ve Hindistan’da görürseniz şaşırmayın.
05: Benim gördüğüm kadarıyla son 10 yılın en iyi transferleri yapılmış durumda. Rekabet ettiğimiz diğer kulüplerle mukayese ettiğimde, aynı derecede bir kaliteyi göremiyorum. Dolayısıyla bizim çok daha iyi yerlerde olacağımızı inanıyorum. Aykut Hoca ve talebelerine yönetim olarak inanıyoruz.
06: Aslında birçok kulübe bakarsanız, vitrin erkek futbol takımıdır. Erkek basketbol takımı da giderek önem arz etmektedir. Aziz Başkan döneminde voleybolda bayanlarda Avrupa şampiyonu olduk, bayan basketbol takımı da Avrupa 4.’sü oldu. Diğer taraftan Fenerbahçe olimpiyatlara en fazla sporcu veren kulüp haline geldi. Dolayısıyla biz dünyadaki bütün kulüplere örnek bir kulüp haline geldik. Bence tüm olimpik branşlarda Fenerbahçe’nin bulunması lazım. Belki şu anki branşlarımız ve faaliyet alanlarımız yeterli görülebilir ama ileride arta da bilir. Milli sporcuların gelişimini sağlayan kulübümüz Fenerbahçe’ye devletin destek olması gerekiyor ki; bu sporcular sadece bugünün başarısı olarak kalmasın, gelecekte de yetişip ülkemizi en iyi şekilde temsil etsin.
07: 3 Temmuz’dan itibaren taraftarımızın desteğiyle Kulübümüz ayakta kaldı. Bu süreçten çok güçlü çıktığımıza inanıyorum. Bizler, taraftarımızdan güç alıyoruz ve onlara yönelik destek kampanyalarını yönetecek birimin başında da ben varım. Sportif başarı da geldiğinde herkes geleceğe yönelik daha parlak düşüncelere sahip olacak. Günübirlik başarılar, başarısızlıklar olur; yenilirsin, berabere kalırsın ama önemli olan doğru işleri yapmak. Ben Fenerbahçe’nin etkin ve yetkin insanlar tarafından yönetildiğini düşünüyorum.
Mesaj Yetkileri