Ya arkadaşlara anlam veremiyorum fm serilerinde başarılı oluyor diye sanki gerçek hayatta da o başarı gelecek diye bir kaide varmış gibi alt yapıya önem verilmeli diyorlar. peki sorarım size bunun futbolda canlı örneğini verebilirmisiniz? tabi ki de hayır çünkü artık altyapıya kimse önem vermiyor neden çünkü başarı için uzun vadeli plan yapmak çok saçma ayrıca risklide. günümüzden örnek verelim Arda Turan'ın dışında 3 büyüklerden kendi altyapısından çıkan kaç oyuncu sayabiliriz? Hala BJK li Muhammed'i İnönüde şöyle bir 30 dak0ika izleyemedik resmi maçta... herhalde Arda Turan son örnek ve yakın zamanda da çıkabilecek yok.

Peki ya Avrupa'da? Ajax gelirdi eskiden akla ztn o efsanevi şampiyonlar ligi şampiyonluğu alt yapıdan çıkan kadro Van der Sar dan Klivert'a De bour dan Davids Seedorf lu kadro. Ajax ın altyapı modeli adeta devlet kurumu gibi bir yerde okumuştum, bu sistemi baz almaya çalıştı bazı kulüpler hatta Türkiye'den G.S da Cüney Tanman açıklama yapmıştı ee peki sonuç? Neyse Avrupa konusuna GERİ DÖNERSEK KAÇ takımın kadrosunda alt yapıdan yetişen ve düzenli oynayan oyuncu var? yada kaç altyapı oyuncusu as kadroda sadece belli kurallar yerine getirilmesi adına(Ş.L lig kotaları) AS TAKIMDA PİYON OLARAK DURUYOR?

Alt yapıyı etikin kullanan (son dönemde) bir tek BArcelona oldu. Onlarda son kozlarını oynadılar, çünkü maddi olarak çok iyi değiller evet her sene bir yıldız alabilirler ama bu sınırlı gerisini nerden bulacaklardı? Altyapıyla tabi ve başarılı oldular yani bu sefer tuttu diyebiliriz fakat olay şu ki İDDAA ediyorum BARCELONA da oynayan oyuncuların da en büyük avantajı hep bir arada oynamaları O TAKIMDAN HERHANGİ BİR İSMİ AKIP BAŞKA BİR TAKIMA KOYSANIZ O KADAR İŞ YAPMAZ... Yani demem o ki aslında altyapıya yönelmesi ve başarının sağlanması barcelona da o kadar da daimi olmayacak bu kadro mesala Puyol'un yerine bir veliahtları yok hala çok iyi bir forvetleri yok altyapıdan çıkanlar(montoya v.s) ağabeylerinin iyi oyunları yüzünden fazla göze batmıyor. ya somut örneği de var işte Bojan o takımda leblebi gibi atıyordu golleri Milan'da ne yapıyor?

Özetle konmuyu şu şekilde sonlandırmak istiyorum. Artık herksin odaklandığı tek bir konu var başarı hatta somut başarı yani kupa Bunun içinde artık beklencek fazla zaman ve paralelinde uzun vadeli programlara tahammül yok çünkü taraftarın beklemeye tahamüllü yok. İşte BJK ekonomik sıkıntılardan dolayı genç ve altayapıya dönük bir model uyguladı tamam şu an için de takım iyi gidiyor ama bir futbol sever olarak içimde bi rahatsızlık var yani BJK de ben OĞuzhan'ı fln izlemek istemiyorum o formayı ve o takımın büyüklüğünü gösterecek büyük oyunculara yakışır kara kartal amblemli forma... son olarakta eskiden büyük takımlar 9-13 yaş oyuncu transfer ederdi şimdi artık oda yok doğru çünkü neden 6 sene beklesin ki bir oyuncu için bastır parayı al.

Birde milli takım konusuna getirmişler konuyu bende şöyle bir örnekle sorayım herkes kabul eder sanırım Rusya milli takımı şu an hem oyun anlamında hemde kağıt üzerinde bizden iyi durumda. Kendi ligi dışında da fazla oynayan oyuncusu yok( Bizim Ardamız onlarında artık son baharını geçiren arshavin leri var) neyse işte bu ülkenin yabancı sınırlaması kuralı şu: Bizdeki gibi AB vatandaşlığı konusu yok(yani herkes yabancı sayılıyor Ukraynalısı, Gürcüsü) transferde sınırlama yok ilk 11 de 7 yabancı oynatabiliyorsun..... ve bu ülkenin milli takımını bizle kıyaslasanız biz daha iyiyiz bizim oyuncularımız çok daha kaliteli diyemeyiz herhalde... O yüzden yabancı sınırlayarak bir şeylerin değişeceğini bekleyenlere katılmıoyrum malesef.

Yani özetle bu iş Formula 1 yönetiminin mantığına döndü baktılar ki Ferrari geçilmiyor tutulmuyor o zaman kuralları aşağı çekersek rekabet öyle gelir dediler 5 senedir adamlar şampiyon çıkaramıyor işte DEMİRÖREN ve AVRUPA'da da PLATINI bunları futbolda uyguluyor. yok 5 yabancıymış yok FİNANSAL FAİR PLAY MİŞ bunlar oyun seyir zevkini düşüren şeyler yükselten değil. Düşünsenize Edin Hazard gibi bir adamın bundan 2-3 sene önce değilde 2015 te yıldızının parladığını... Ortada bir Belçikalı süper oyuncu ama kriterlerden dolayı onu Lille takımında izliyoruz vallla dua ediyorum şu Lewandowski'yi bir büyük takım transfer etsin şu mali kriterler uygulanmaya başlanmadan ben böyle bir oyuncuyu Ronaldo'nun Hazar'dın önünde yada Agüero, Rooney'in yanında izlemek istiyorum arkadaş bu hakkımız transfer de bu büyük takımların hakkı...