Originally Posted by
perpetua
Kuluplerin cok iyi alt yapilari olsa ve oyuncular buyuk liglerdeki kuluper tarafindan kapisiliyor olsa, yabanci siniri olmasin. Ama kuluplerin alt yapilari futbolcu yetistirmiyor.
Hollanda'da yabanci siniri yok cunku dunya futbolunun koklu ulkelerinden birisi. Alt yapilari, cok dusuk nufusa ragmen bir suru futbolcu yetistiriyor. Almanya'nin nufusu var ama onlar da koklu bir futbol ulkesi. Fransa da oyle. Ispanya da. Italya da. Ingiltere de. Bu ulkeler futbolun son 100 yildaki gelisimine neden olan ulkeler. Sinegin yagini bile cikartabiliyorlar, vasat bir adami bile iyi futbolcu yapabiliyorlar.
Biz ise Avrupa'nin en genc nufusuna sahibiz. Topraklarimizda bir suru zeytin agaci var. Bu zeytinleri toplayip, yagini cikartmaya usendigimiz veya nasil yapilacagini bilmedigimiz icin gidip baskasinin sinek yagini aliyoruz. Daha fazla sinek yagi almak icin de kontenjan istiyoruz.
Ne mi olacak? Kulupler zeytinin yagini cikartmayi ogrenecek. Ogrenemeyen de tutunamayacak.
Buna katılmamak elde değil ama ben bu kadar kararlı bir TFF göremiyorum. Yıldırım Demirören ne yaptığını bilmeden daha fazla yerli oyuncu yetiştireceğiz diyor. Kısacası masal anlatıyor. Amacı çok açık, Beşiktaş kurtulmazsa ihalesi bana kalır. O zaman ligin kalitesini düşürelim.
Futbolumuz da ekonomimiz gibi. Yatırım yapıp istihdam yaratıp uzun donemde bütçeyi düzeltmek ve borçlanıp faiz ödemelerini kapatmak yerine bugün kemer sıkıp gerek sıkı vergi takibi, gerek özelleştirmeler ile para bulup faiz ödemeleri yaptık ve IMF borçlarının faizlerini bitirdik. Piyasaya KİT sokup kendi paramizi döndürmek yerine yabancı yatırımcı çekiyoruz ki onun parası dönsün, hacim genişlesin. Yoksa kriz olur. Merkez Bankası yüksek faiz verilyor bu yüzden.
Hiçbir zaman biz doğru yolu seçmiyoruz kısacası. İnanmıyorum ben bu baskıcı totaliter kararların kulüplerin yöntemlerini değiştireceğine. Eski tas eski hamam olacak. Kulüplerde iş bilen prof yönetici yok. Balık baştan kokar. Hiçbir şey değişmeyecek. Hatta yerli futbolcular daha pahalı olacaklar. Daha iyi yetiştirilmiş genç oyuncu yetişmeyecek. Çünkü neyi değiştirmesi gerektiğini, nerede hata yaptığını bilen yok. Yöneticiler futbol içinden gelmiyorlarsa ciddi bir problem var.
Bu iş böyle olmaz. Kulüplere maddi yardım sözü ver ve otur konuş TFF başkanı isen. Ne gerektiğini öğren ve öğretse kulüplere. Rica ile altyapı tesisi yaptır. Gerekirse mimari çizimlerinin masraflarını karşıla. Dünyaca ünlü eğitmenleri açacağın altyapı antrenör kurslarına davet et. TFF olarak Clairefontaine benzeri akademi aç. Gözlemci yetiştir ve scouting felsefesini öğret.
Sen hiç bir şey yapma. Kulüplere yabancı sınırları koy, zayıflat. Kulüplerin paraları yok, aldığı para harcamalarını zor karşılıyor. Altyapıya yeterince ayrılacak mebla yok. Düzgün antrenman tesisleri bile yok. Bucaspor gibi bir kulüp parasızlıktan altyapıyı kapatmayı düşünsün. Almanya'da oyuncu yetişmediği farkedilince ülke çapında stadyumlar yapılmaya başlandı önce. Hiçbir şeyi sırası ile yapmıyoruz. Para olmadan bu işler olmaz. Aynı anda yüksek rekabette yarışmak zorundasın. Sonra neden başarılı olamıyoruz? Nasıl başarılı olalım ki? Bari bırakın da 3 büyüklerin Avrupa'da bir başarı ihtimali olsun. Hiç bir şeyi düzgün idare edemiyoruz. Sonra da testi kırılınca herkes yol göstermeye çalışıyor. Neden bahsediyoruz ki biz?
Last edited by Cengo : 04.Aralık.2012 at 13:31
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı