Quote Originally Posted by serwan View Post
@perpetua
Abi bu mutlak gol şansı kriterlerinde vuruş yapacak oyuncunun yeteneği vs. çok alakasız değil mi? Mutlak gol şansı mutlak gol şansıdır. Bu kriterler ancak o pozisyonun gol olup olmayacağını belirleyen koşullardır. Mesela penaltı mutlak gol şansıdır. Bu ne vuran adamla, ne saha şartlarıyla, ne kaledeki kalecinin kalitesiyle vs. alakalıdır. Bunlar o penaltının gol olup olmayacağını belirleyen faktörler olarak sayılabilir.
Penaltıyı sadece net örnek olsun diye verdim. Öteki pozisyonlar için de geçerli.
Ben de sana hep muhalefet ediyorum gibi oluyor ama bu işin içinde yıllardır olduğun ve işleyişi en iyi bilenlerden biri olduğun için yazıyorum. Seni değil yani oyunun mantığını eleştiriyorum senin açıklamaların üzerinden
Diyelim ki top pivot santrafor'un ayagina tam penalti noktasinin uzerinde geldi. Sirti kaleye donuk, iki yaninda da savunmaci var.

O an icin bu bir mutlak gol sansi degil.

Ama santrafor topa sahip olmaya devam ederek yuzunu kaleye donebilir ve kaleciyi cizgi uzerinde yakalarsa, bu ancak o zaman mutlak gol sansina donusuyor. Daha once degil. O sirada yuzunu donerken kaleci aciyi kapatmissa, yine mutlak gol sansi ortadan kalkiyor cunku oyuncu top ile yuzunu kaleye donene kadar kaleci golu kurtaracak pozisyonu almis oluyor.

O anda pivot santrafor topu hemen topukla kaleye de gonderebilir ve kaleciyi gafil avlayabilir. Bu da bariz bir gol sansi degil mesela.

Mesela Almeida cok bire bir pozisyonda gol kaciriyor degil mi? Bunun nedenini bitiriciliginin kotu olmasina baglaniyor. Bence bitiriciligi kotu degil. Ama agir oldugu icin bire bir pozisyonda Almeida o koca vucudunu vurusa hazirlayip vurusu yapana kadar daha atletik olan rakip kaleci aciyi kapatabiliyor, Almeida'ya vurus yapacak alan birakmiyor. O bire bir pozisyonlara dikkat ederseniz hepsi hemen hemen ayni. Almeida rakip aciyi kapattigi icin mecbur kalip vurusu yapiyor. Cunku kaleciye calim atip topu kaleye yuvarlayacak atletik ozelliklere sahip degil.

Mesela ayni pozisyonun baslangici genc bir Michael Owen icin mutlak gol sansi olabilir cunku cabukluguyla topa hemen yetisir, yine cabukluguyla kalecinin kapatmaya calistigi acidan hemen uzaklasir ve topu kaleye yuvarlar. Almeida ise bunu yapamiyor.