Ya abi ben şunu söyleyim çok yararlı rehber olmuş eline sağlık. FM13'teki Dengeli Taktik Hazırlama rehberinde çok iyiydi bu da çok iyi eline sağlık. Ben arkadaşlara şöyle bi tavsiyede bulunayım. Diziliş olarak 4-1-4-1 ya da 4-4-1-1 kullanın. Biraz da bu rehberi inceleyin. Başarılı olmanız muhtemel. Özellikle 4-1-4-1 bu senenin bence favori dizilişi her takımda çok başarılı oluyor. Çok dengeli bir diziliş. Ama bu sistemde forvetteki oyuncunuz 2 kişilik oynaması lazım onu da söyleyim.
- 1. santrafordan pas istasyonu anlamında yeterince verim alamıyorum. İlla bir özelliğinden feragat etmek gerekiyor komple forvet yapmazsam. Çok yönlü oyuncular bunlar. Çalışkan fovet yaptım sırf pres yapsın diye. Oyunu ileri taşıdığım için gol vuruşu olarak sorun yok ama o bölgede Sow ve Kuyt'ın ekstra çabaları olmasa top saklamak zor olabiliyor nispeten zor maçlarda.
Çok hücum oynadığım için çoğu zaman sıkıntı olmuyor ama kademe anlayışında oyunu dengeleyen takımlara karşı sıkıntı oluyor.
- Takım çok önde yakalanmadığı pozisyonlarda da defansım önde yakalanabiliyor, araya adam kaçırabiliyor. Neden olabilir acaba? Buradaki bir çok oyuncudan çok daha az eminim, o ayrı ama göstere göstere iki stoperin arasından rakip oyuncu yürüye yürüye kaçıyor topla. Özellikle beklerin boşaltığı alanlardan değil, hatta onlar çok çok az. Aksine önlibero desteğine rağmen 2 stoperin arasından oyuncu kaçırmam deli ediyor beni.
- Orta sahalarım sıkışan oyunda ileri gitmeyi tercih etmiyorlar. Daha çok sabit kalıyorlar. Sorumluluk almıyorlar. Geriden top taşıma ve topu çevirme konusunda sıkıntı yaratmasa da 3. bölgede yaratıcılığı sınırlıyor. Çok gol pozisyonu yakaladığım için sıkıntı yaratmıyor ama orta sahalar hücum içine girmiyor, rakip defansın arkasına top atarak pek pozisyon bulamıyorum. Sow ve Kuyt'ın boşalttığı alanlara Caner ve Gökhan girerek orta yapıyor ve klabalık ceza sahasının avantajı ile karambol yaratarak gol buluyorum. Stoperler bu yüzden oyun çok sıkıştı ise orta sahaya kadar çıkmış olmalarına rağmen gereksiz uzun oynayabiliyor bazen. Kritik maçlarda gereksiz top kaybı demek bu. Kanatları iyice tıkayan takımlara karşı ortada olan oyuna döndürüyor bu durum maçın gidişatını.
- Sow ve Kuyt yeterince geri gelmiyorlar, getiremiyorum. 2 MC'den biri sürekli beklerin ( ya da stoper desteği) kademesine yardıma gidiyor. İki kanadın da kendi yarı sahamın gerisine gelmesini istiyorum ama gelmiyorlar. Yapay zeka ile mi alakalı hâlâ? Çünkü rakibe 3. bölgede pas açısı veriyor bu açık.
- Kornerlerde arka direk seçiliydi. (Attığım taktikte seçili şu an) Onu kaldırdım, çünkü sürekli aynı yere attıkça orayı kapatıyorlardı. Koşu dizilimini iyi yaptığımı sanıyorum ama kaldırdıktan sonra da korner varyasyonlarından çok verim alamıyorum. 1 oyuncu daha mı sokup yalancı koşu yaptırmalıyım?
Bunlar basit şeyler gibi gelecek ama önemli maçlarda sıkıntı yaratabiliyor.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Cengiz:
Biraz goz attim. Bu kadar cok takim ve oyuncu talimatinin icinden cikmak gercekten cok zor. Ama bu takim komutlarinin cogunu kullanmak yerine overload kullanabilirsin sanki.
Topal'i bence Halfback olarak oynatiyor Ersun Yanal.
Orta sahadaki ikiliden bir tanesi bekleyen, kademeye giren orta saha. Digeri de onde basan orta saha bence. Ikisi de support gorevinde ama birisi daha agresif (BWM gibi) digeri biraz daha bekleyen pas trafigini yoneten (DLP veya CM). Iki BWM cok fazla ileride olur ve gerideki oyuncularin top cikartmakta zorlanir gibi geliyor bana.
Bir de felsefe meselesi var. Bence oyunculara sahada cok serbestlik verilmis durumda degil. Cok alan degistiriyorlar, evet ama oldukca kati oyun tanimlari da var sanki. Hem very fluid kullanip, hem de oyunculara ve takima bu kadar cok komut vermenin ne kadar faydasi var ondan da emin degilim.
Zaten hucum oyun anlayisinin amaci top saklamak degil en kisa yoldan rakip kaleye gitmek. O maclar icin farkli oyun anlayislari daha dogru olabilir.
Bence Topal'i stoperlerin arasina sok Halfback kullanarak. Su anda 2 kisi geride ve cok hucum oynadigin icin Topal da kendisini ileride bulacaktir. Bekler de cok ileride oldugu icin esasinda savunman 2 kisi.Çok hücum oynadığım için çoğu zaman sıkıntı olmuyor ama kademe anlayışında oyunu dengeleyen takımlara karşı sıkıntı oluyor.
- Takım çok önde yakalanmadığı pozisyonlarda da defansım önde yakalanabiliyor, araya adam kaçırabiliyor. Neden olabilir acaba? Buradaki bir çok oyuncudan çok daha az eminim, o ayrı ama göstere göstere iki stoperin arasından rakip oyuncu yürüye yürüye kaçıyor topla. Özellikle beklerin boşaltığı alanlardan değil, hatta onlar çok çok az. Aksine önlibero desteğine rağmen 2 stoperin arasından oyuncu kaçırmam deli ediyor beni.
BWM'lar zaten daha cok topu yaratici adama verip ileriye kacan oyuncular. Bir de cok akici bir oyun anlayisi kullaniyorsun. Yani oyuncular esasinda kendi oyun anlayislari ile oynuyor. Senin verdigin taktikle degil. Bu acidan biraz daha kati bir oyun anlayisi daha dogru olabilir.- Orta sahalarım sıkışan oyunda ileri gitmeyi tercih etmiyorlar. Daha çok sabit kalıyorlar. Sorumluluk almıyorlar. Geriden top taşıma ve topu çevirme konusunda sıkıntı yaratmasa da 3. bölgede yaratıcılığı sınırlıyor. Çok gol pozisyonu yakaladığım için sıkıntı yaratmıyor ama orta sahalar hücum içine girmiyor, rakip defansın arkasına top atarak pek pozisyon bulamıyorum. Sow ve Kuyt'ın boşalttığı alanlara Caner ve Gökhan girerek orta yapıyor ve klabalık ceza sahasının avantajı ile karambol yaratarak gol buluyorum. Stoperler bu yüzden oyun çok sıkıştı ise orta sahaya kadar çıkmış olmalarına rağmen gereksiz uzun oynayabiliyor bazen. Kritik maçlarda gereksiz top kaybı demek bu. Kanatları iyice tıkayan takımlara karşı ortada olan oyuna döndürüyor bu durum maçın gidişatını.
Onlari geri getirmenin yolu MR/ML oynatmak veya daha defansif oyun anlayisi kullanmak. Eger savunmadayken orta sahanin 4'lu set ve arkada bir oyuncunun olusturmasini istiyorsan MR/ML olmalari lazim. Yoksa MRC ve MLC beklerin kademesine girer 433 dizilisinde.- Sow ve Kuyt yeterince geri gelmiyorlar, getiremiyorum. 2 MC'den biri sürekli beklerin ( ya da stoper desteği) kademesine yardıma gidiyor. İki kanadın da kendi yarı sahamın gerisine gelmesini istiyorum ama gelmiyorlar. Yapay zeka ile mi alakalı hâlâ? Çünkü rakibe 3. bölgede pas açısı veriyor bu açık.
Mac icinde veya mactan maca degistir veya ortalarin daha karisik yapilmasini sagla. Mac motorunda rakibin daha cok duran top kullandigi bolgeyi ozellikle kapatma zekasi oldugunu sanmiyorum ama belki faydali olur.- Kornerlerde arka direk seçiliydi. (Attığım taktikte seçili şu an) Onu kaldırdım, çünkü sürekli aynı yere attıkça orayı kapatıyorlardı. Koşu dizilimini iyi yaptığımı sanıyorum ama kaldırdıktan sonra da korner varyasyonlarından çok verim alamıyorum. 1 oyuncu daha mı sokup yalancı koşu yaptırmalıyım?
Orta sahadan rakip ceza sahasina oyuncu sokmayi becerebilirsen, esasinda tek santrafor cok zorlamiyor.
Benim kullanmayi sevdigim genel kural, eger hucum oynayacaksam MR ve ML'li dizilisleri tercih ediyorum.
Eger kontra veya defansif oynayacaksam AMR ve AML'li dizilisler.
Ofansif oyun anlayisi zaten oyuncularin daha ileriye cikmasina neden olacagi icin MR ve ML oynamalari hucumda cogalmada sorun yaratmiyor. Defansif olarak da takim daha dengeli oluyor.
Defansif oynarsam da AMR ve AML'nin daha ileride konumlanmis olmasi defansif olarak sorun yaratmadigi gibi, takimi hucuma cikartmada cok faydali oluyorlar.
Defans çok öndeydi. Onu kapadım.
Topal'ı DMC'de Halfback ile defansın ortasına soktum.
Ofsayt taktiği kaldırdım.
Katı oynayınca pas hızı çok düşüyor, çünkü akıcı oyun gibi düşünmeden pas vermek yerine garanti pas aradıkları için çok bekliyorlar. Zaten benim Very fluid + komutlar üzerinden sınırladığım mantaliteler ile oyun formatını bireysellikten men ediyor.
Çözdüm
ML/MR oynatmaya gerek kalmadı, çünkü o kadar açık vermiyorum artık. Topal defansın içine girdikçe stoperler açılıyorlar, kayıyorlar bek kademesine. Kuyt/Sow biraz geri geliyor, bir MC de çaprazında kalan 45° açıdaki boşluğa girince rakip spacing yapamıyor, alan bulamıyor, daraltıyorum mesafeyi. Eskisi kadar tek sahaya yıkmıyorum ama yine de rakip sahadan pek çıkmıyorum. Bizim defans rakibi orta sahada gördüğü an geri gelmeye çalışırken Topal da ortalarına girince boşluk vermiyor, oyalarken bekler de dönüyor o arada. Yaldır yaldır kontra yapan takım görmedim. Olursa bireysel hata. Topu kazanıp oyuna sokup yarı sahayı geçince rakip sahada tekrar baskılı hücuma devam ediyor benim taktik. Savunma yerleşikken zaten hiç deneyemiyorlar araya pas atmayı, Çünkü rakip santrafor 3 kişinin arasında kalıyor, önden kesecek şekilde pozisyon alıyor Topal. Tam istediğim şey oldu bu ama savunma önde/ofsayt taktiği ile tam tersi daha fazla gol yediriyordu. Çünkü savunma önde ve çizgide kaldıkça, savunma arkasından kaleye kadar olan açık alanın boyu çok uzuyordu. Havadan uzun top atıldığında hızlı rakip santrafor uzun mesafede herkesi geçip (o mesafe de bol bol var) kaleci ile karşı karşıya kalıyordu.
Korner hücum/savunma, frikik hücum/savunma, taç hücum/savunma ayarlarını düzelttim.
Kornerde ön direkten, arka direkten goller atıyorum. Sektirirlerse altı pas dışındaki oyuncunun şutu ile golü buluyorum. Ceza sahasına dışına sekerse dışardaki oyuncunun şutu ile golü buluyorum ya da pas ile topu hücuma sokuyor. Gol şova döndü iyice. Halletim sonunda
Bir de taktikte santrafor (Webo) pasör kimliğine sahip olursa, dribbling yatırmadığım, şut attırmadığım için, hatta fazla derin pas denettirdiğim için, topa basıp bekleyip Sow ve Kuyt'ın savunma arkası çapraz koşularının önüne pas atıyor. Kaleci ile karşı karşıya kalıyor Sow ya da Kuyt. 3 kupa aldım (Süper Kupa, Türkiye Kupası, Süper Lig). Dirk Kuyt hem kupada, hem ligde gol kralı oldu.
Halfback zihnimi açtı, teşekkür ederim Ömer Abi.
Oyunun en verimli taktiğini yapmış olabilirm belki de. Zayıf takımlarda test ettikçe ortaya çıkacak bakalım.
Last edited by Cengo : 12.Aralık.2013 at 03:56
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Oyunu kanatlara yığarak, ceza sahasına ortalarla oynamak istiyorum. Aynı zamanda Selçuk'a daha dikine paslar direktifini vererek Burak'ı defansın arkasına kaçırmak istiyorum.
Problemse, orta sahamda ki iki oyuncu kanatlara pas yapamadan topu kaybediyor. Oyun temposu ile alakalı mıdır? Standart orta saha yerine, (melo-savaşçı destek/selçuk-oyunkurucu destek) görevlerini versem amacıma ulaşabilir miyim? Ne Burak defans arasına kaçabiliyor, ne Selçuk ona yeterince pas atabiliyor istediğim gibi.
Savunmada da büyük problemler yaşıyorum. Maçın tümünde oyuna hakim olan rakip takım oluyor. Büyük takımlarla oynadığım zaman kaleye şut sayısı 20'yi geçebiliyor. Örn. Gs-Porto şl maçında, 2-2 berabere biten maçta 33 şut 15'i kaleyi bulan şeklinde bir tablo çıktı ortaya. Savunmada problem yaşamam biraz doğal gibi bu sistemle sanırım, 2 ofansif bek de ileri gittiği zaman 2 stoperle kala kalıyorum ama aynı tablo ligin dibinde olan bir takıma karşı da olunca sinir bozuyor.
Ayrıca Drogba'ya pivot destek görevi verdiğim zaman, Burak'a top indirmesi konusunda bir faydası olur mu?
Artıları ve eksileri değerlendirebilirseniz çok sevinirim.![]()
Last edited by nerazzuri : 12.Aralık.2013 at 06:03
Omer Abi
4-5-1 veya 4-1-4-1 sisteminde Halfback kullandığımda benim gözlemlediğim kadarıyla
İkili defansın içine girdiği için Halfback iki defans futbolcusu daha çok kanata yayılıyor ( Analiz kısmında ortalam pozisyona baktım )
Bu yüzden defansın ortasına atılan toplar tehlike yakalıyor rakip bunu nasıl çözebilirim?
topla oynama yüzdesi rakip yuzde 60lara vs geldiğinde böyle hatalar çok oluyor gibime geldi bilemiyorum belki yanılıyorumdur yapay zeka saçmalaması oldugunu dusunmek istemiyorum
Bu muhtemelen kati felsefede oyuncular arasindaki mesafeler acildigi icin oluyordur. Tabii mesafeleri uzak ama paslari kisa isteyince oyuncular kisa pas yapacak adam bulamadiklari icin zorlaniyordur.
Zaten Fenerbahce pek kisa paslarla oynamiyor bence. Hatta oldukca direkt bir oyun anlayisi var Ersun Yanal'in. Lige Fenerbahce ligde en yuksek yerlesim mesafesine sahip olan takim (hucum oynadigi icin ozellikle). Bu yuksek yerlesim mesafesi de daha direkt oyunu gerektiriyor.
Fenerbahce'nin topa cok sahip olmasinin nedeni de bence ileride yapilan presin rakip oyunculari uzun oynamaya ve topu Fenerbahce'ye hemen geri vermeye zorlamasi. Tabii skor aldiktan sonra anlayis biraz daha defansif oluyor ve daha fazla pas yapiliyor ama ilk amac topu en cabuk sekilde 3. bolgeye yollayip en kisa yoldan gole gitmek.
Zaten kosu measafeleri de bu nedenle yuksek. Fenerbahce cok pas yaparak oynasa kosu mesafesi bu kadar yukselmeyecek. Isabetli yuksek sayida pas trafigi ve yakin oyunun alternatifi cok mesafe kat etmek.
Sahada topu tutup pas yapacak 1 tane oyuncun var. Melo.
Selcuk ve Amrabat almis basini gitmis ileriye. Engin kanatta destek gorevinde o biraz pas alirsa baskalarini oynatir.
Ofansif bek dedigin adamlarin ozelligi ileriye dripling yapmalari. Pas onlar icin ikincil.
Forvetlerin zaten topu aldiginda rakip kaleye gitmeye ayarlanmis.
Yani topu alan hucum etsin taktigi olmus biraz.
Kanatlardan oynamak istiyorsan topu kanatlarin onune oynayacak bir duzende olman gerekli. Yani merkezdeki oyuncularin hucuma gitmek yerine topu kanatlarin onune dogru oynamak icin daha geride kalip oyun kurmasi gerekli.
Hucum oynadigin ve iki santraforun oldugu icin iki merkez orta saha oyuncuna savun gorevi verip pas trafigini organize etmelerini saglarsan bu oyuncular topu alip gitmek yerine kanatlara veya hucumculara servis yapar.
Ceza sahasinin icinde kendisini kaybetmeyecek bir tane de forvetin olmasi faydali olur. Mesela yarimci forvet (destek).
Beklerinin de topu aldiginda ileriye dripling ile gitmesini istemiyorsan, ofansif bek dusuncesinden de uzaklasmak faydali olur.
başlık güzel,faydalı ve hareketli ilerliyor. ömer bey müsadenizle forumda kaldığım sürelerde takip etmeye çalışayım. farklı görüşler ortaya çıkarsa belki hepimiz faydalanırız![]()
Kopan bir ipe düğüm attığınızda, ipin en sağlam yeri o düğüm olur.
Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan yer o düğümdür...http://www.twitch.tv/nannar_hhc
Halfback kullanmanin amaci zaten o iki stoperi kenarlara kaydirarak beklerin arkasina gecmelerini saglamak ve beklerin ileriye cikmasini saglamak. Yani bekleri ofansif oyuna daha fazla katmak.
Nasil bir 4141 veya 451 kullaniyorsun bilemiyorum ama HB kullandiginda beklerin ileriye cikmasina izin verecek kanat oyunculari da kullanmak gerekli ki bu oyuncular birbirlerine girmesinler.
Oyunda MR ve ML icin eksik olan ama eklenmesini istedigim bir rol var esasinda. Interiore. Bu rol top rakipteyken kanat oyuncularinin bekin kademesine girmesine, kendi takimindayken ise AMC gibi oynayan bir rol. Ornegin Fatih Terim gecen sezon Sneijder'i solda oynatarak ondan bunu yapmasini istedi. 2011/12 sezonunda da ozellikle Engin bu oyun anlayisiyla oynamisti Galatasaray'da.
Wide Midfielder kullanip daha iceriye girerek oynamasini isteyebilirsin tabii ama o da tam olarak oyuncuyu AMC'ye tasimiyor.
Yani AMR/AML oynayip AP(S) veya IF(S) kullanarak beklere cikacak alan yaratabilirsin.
Merkeze oyuncu kacirmaya gelince, ileride baski muhtemelen yeterli olmuyordur MR/ML kullandigin 4141 ile.
halfback olayı nedir gerilerde bahsi geçmiş sanırım ama kısa ise özeti nedir ?![]()
Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan yer o düğümdür...http://www.twitch.tv/nannar_hhc
Uploaded with ImageShack.us
Dizilis bu sekilde abi
bu sene ing bakmayınca görmemişi. rehberden baktım şimdi....tşk
Gizli Libero (Half Back)
MC'lerden birisine savun gorevi versen daha dogru olur sanki.
Cunku DM stoperlerin arasina girince, onun bosalttigi bolgeyi koruyacak bir oyuncun yok burada. Muhtemelen bu DM'nin ileriye cikip rakibe basmasina neden oluyordur. O basinca da stoperlerin arasindaki alan bosaliyor ve oradan adam kaciyordur.
Veya orta sahada kullandigin adamlarin daha ileride basan cinsten olmasi daha iyi olabilir. Iki tane oyun kurucu biraz luks olmus sanki ve orta sahada savunma isi tamamen HB'in ustune kalmis.
Abi rehber çok güzel sayende eksiklerimizi kapatma şansımız oldu teşekkürler bu yüzden ve benim bir sorum olacak. Orta sahada '' Oyun kurucu ve Defansif oyun kurucu '' rollerini vererek iki oyun kurucu oynatmak makul bir seçim midir ?
Klasik 4-4-2 taktiği oturttum Gladbach'a. Yakın zamanda resimli şekilde biraz bahsedeceğim şuan ligde 7 de 6 ile gidiyorum.
İleride ki 2 forvetim de Çalışkan Forvet rolünde. Kanatlar çalışkan kanat oyuncusu otomatik orta ikilide defansif orta saha savunma rolünde.
Katı / Kontra oynuyorum.
Tam bir takım oyunu var.![]()
Oynadığım maçların çoğunda istatistiklerde şut sayısı 25, kaleyi bulan şutlar ise 15-16 olmasına rağmen maksimum 1-2 gol atabilmemin ana sebebi nedir hocam? Bireysel mi yoksa takım antrenmanı ile ilgili bir durum mu? Çünkü 3-4 maç önce rakiplerimi 4-1 5-1 gibi skorlarla yenerken, aynı istatistikteki maçlarım hep alt bitiyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Steam: briannn07
PS4: Swoldern
analiz bölümünden bir göz at,eğer çoğu uzaktan şutsa ondan olabilir. bazen çoğu girer bazen de girmez. önemli olan ceza alanına topu sokabilmek. mutlak ve yarı şasların sayısına bir göz at. eğer her maç 3-4 mutlak şans yakalıyorsan oyuncuların becerisindendir gol kaçırman.değilse taktikten
Nannarin dedigi gibi analiz kismi sut sayisindan onemli.
Rakip cok iyi kapanmissa ve sen de gol atacam diye cok yukleniyorsan bu rakibi acamamana ve uzaktan acele sutlara iter. Rakip belki cok kapanmamistir ama senin taktigin 3. Bolgede paslasmalari saglayacak yapidan uzaksa yine sikinti yasarsin.
Man city ile CL 2. Tur maclarina ciktim. Defansif bir oyun anlayisi ve cok hizli kontra denemeleri yaptim. İcerde 1 1 deplasmanda 0 0 kaldim. Kaleme yaklasiyorlar ama iceri giremiyorlardi. Drfansta da risksiz oynadigim icin hata yapmadim. İkinci mac rakibe CCC sansi vermedim. Ama 25 sut falan cektiler. Yakaladigim nadir hizli ataklarla da ben bir seyler yaptim. Bir hata yapsam veya uzaktan bir sut ya da duran topla acsalar daha farkli olabilirdi. Ben kontradan sikistirsam yine daha farkli olabilirdi. Oyunu sevmemin temel yanlarindan birisi de bu. Elenmeme ragmen uygulayabildigim taktiksel degisikler sayesinde guclu rakibe karsi bir sans yakaladim.
GT-S6500D cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
takım komutlarından;
-ceza alanına paslaşarak gir
-kanatları kullan
oyuncu komutlarından;
-özellikle merkezde oynayan MC ve AMC'lere -daha az şut çek
komutu etkili olabilir.
Bir de eğer SC ile MC bağlantısını kuracak bir oyuncu kullanmıyorsanız yine çok şut ama az gol olur. Destek rollü forvetler bu işi görür...