1 ile 30 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by steave View Post
    şimdi benim bir türlü kafamda oturtamadıgım sey su. aml amr yı destek oynatırsam ne yapıyorlar hucum oynatırsam ne yapıyorlar?
    Destek oynatirsan topla dripling daha az yapiyorlar, ileri kosu daha az yapiyorlar. Yani kisacasi hucum gorevi verirsen kanat forveti oluyorlar, destek gorevi verirsen ofansif orta saha oluyorlar.

wınger yada ınsıde forvet farkını az cok algılayabılyıorum ama wınger destek ıle ınsıde hucum yada destek arasında ne fark var kısmında takılıyorum.

ınsıde hucummu daha cok ıcerıye gırıyor? ınsıde destek yapınca amc yemı yaklasıyor?

wınger hucum yapıncamı daha ilerde konumlanıyor kanat oyuncum ınsıde hucum yapıncamı?
    bu ıkı rolden hangısı dahacok geırye yardıma gelıyor
    Winger kanattan inip orta yapar.
    Inside forward cizgiden daha uzakta iceride oynar.

Winger (Attack) cizgiye iner orta yapar
    Winger (Support) cizgiye inmeden orta yapar ve kanattan pas trafigine destek verir.

Inside Forward (Attack) ice kat edip sut ceker
    Inside Forward (Support) ice girip pas trafigine destek verir firsat geldiginde sut ceker

Hic birisi geriye pek yardim etmez. En fazla onlerindeki bek oyuncusu ile beraber geriye gelirler.

Oyunda oyunculari sahaya dizdigin dizilis takimin savunma yaparken nerede duracaklarini gosteriyor. Eger kanat oyuncularinin savunmaya yardim etmelerini bekliyorsan MR/ML kullanan dizilisleri tercih etmen daha dogru.

bıde su oyun felsefelrde ne tercıh etmelıyım belırtebılırsenız daha net olcak aklımda bazı seyler

kontra akıcı dıkıne pas
    kontra katı dıkıne pas

hucum akıcı
    hucum katı

karısık oldu bıraz bılıyorum ama aklım o kadar karısıkkı bu konuda anca bu kadar anlatabıldım .
    sımdıden tesekkur ederım.
    Ne oynamak istedigine bagli. Eger oyuncularina, cikin bildiginiz gibi oynayin demek istiyorsan akici.
    Eger oyuncularinin belli bir oyun stratejisi ile oynayip belirli isleri yapmasini istiyorsan kati.

Quote Originally Posted by perpetua View Post

kontra akıcı dıkıne pas
    kontra katı dıkıne pas

hucum akıcı
    hucum katı

Ne oynamak istedigine bagli. Eger oyuncularina, cikin bildiginiz gibi oynayin demek istiyorsan akici.
    Eger oyuncularinin belli bir oyun stratejisi ile oynayip belirli isleri yapmasini istiyorsan kati.
    cok tesekkur ederım ustad bılgılendırmeler ıcın.fakat su kısımda sormak ıstedıgımı tam anlamtamamısım.demek ıstedıgım 4231 varyasyonlarını yukarıdakı felsefelerle oynattıgımda kanat oyuncularımı ne secmelıyım?

diyelimki 4-3-2-1 (dm mc mc aml amr) kontra akıcı/katı felsefeyle oynuyorum
    sanırım ınsıde forvet hucum secmem daha mantıklı olur aldıkları uzun toplarla drıplıng yapıp yada ıce kat edıp bır an once kontrayı sonuclandırmakları ıcın? yada ınsıde forvet destek secerek strıker ıma ara paslar atmalarınımı beklemelıyım? oyuncu karakterıstıgı, kullandıgı ayagı vs de onemlı tabı onları tamam sayalım.

anladıgım kadarıyla wınger hucum/support daha toplu hucum taktıklerınde kullanmalıyım ceza alanında yada cevresınde kalabalık olmalıyımkı ortalarım daha efektıf olsun.

cunku wınger kullandıgımda cızgıye kadar ılerlemek zaman kaybına ve defansın yerlesmesıne strıker ımın savunma arasında kaybolmasına neden olacak..kontra taktıgım aksıycak.

pekı kontra taktıgı yaparken ml mr kullandım dıyelım bu seferde wınger support/atack oynatıp takım komutlarından cızgıye ınmeden orta yapmı demelıyım? yada farklı bır rollemı oynatmalıyım.

acıkcası bu serıde kısapas/toplu hucum/topa sahıp olan taktıklerın daha kolay sonuc verdıgını goruyorum.

fakat ben takım halınde topun gerısınde bekleyen (strıker harıc) fızık gucu yuksek topu alır almaz bır kac ara pası yada uzun pasla hucumda etkınlık gostermek ısteyen bır anlayısla oynatmak ıstıyorum.yaptıgım taktıklerdede oyunun defansıf anlayısını oturtmus gıbıyım.rakıp takım sadece kanatlarına arapası atarak bek oyuncumun rakıp kanatı kacırmasıyla pozısyon buluyorlar.bunu nasıl engellıycem ona ugrasıyorum.ama kanat oyuncularımdan (ml mr yada aml amr) defans ve hucum (ozellıkle kontra hucumlarda) alanlarında hıc efektıf yararlanamıyorum napcagım konusundada kafam cok karısık.

taktık konusuna cok meraklıyım burda yazılanlar ve bıkac farklı baslıkta yazan degerlı bılgılerın hepsını okudum cok onemlı seyler ogrendım fakat bu konuda ısın ıcınden cıkamadım .

Nesil
    2003

cok tesekkur ederım ustad bılgılendırmeler ıcın.fakat su kısımda sormak ıstedıgımı tam anlamtamamısım.demek ıstedıgım 4231 varyasyonlarını yukarıdakı felsefelerle oynattıgımda kanat oyuncularımı ne secmelıyım?

diyelimki 4-3-2-1 (dm mc mc aml amr) kontra akıcı/katı felsefeyle oynuyorum
    sanırım ınsıde forvet hucum secmem daha mantıklı olur aldıkları uzun toplarla drıplıng yapıp yada ıce kat edıp bır an once kontrayı sonuclandırmakları ıcın? yada ınsıde forvet destek secerek strıker ıma ara paslar atmalarınımı beklemelıyım? oyuncu karakterıstıgı, kullandıgı ayagı vs de onemlı tabı onları tamam sayalım.

anladıgım kadarıyla wınger hucum/support daha toplu hucum taktıklerınde kullanmalıyım ceza alanında yada cevresınde kalabalık olmalıyımkı ortalarım daha efektıf olsun.

cunku wınger kullandıgımda cızgıye kadar ılerlemek zaman kaybına ve defansın yerlesmesıne strıker ımın savunma arasında kaybolmasına neden olacak..kontra taktıgım aksıycak.
    Yazdiklarin cok mantikli. Ama rakibin de ilk amaci seni kanatlara dogru gitmeye zorlamak, kaleye duz yoldan gitmeni engellemek olacaktir. Her ikisini de yapabilen oyuncularin varsa, rakip beklerle olan eslesmelere dikkat etmek faydali olur. Mesela bir bek ozellikle agirsa ama iyi pozisyon aliyorsa, onu disaridan gecmek ve sonra iceriye girmek (kanat) daha dogru olabilir. Veya rakip bek hizliysa ama pozisyon almasi vasatsa iceriye kat ederek rakip bekin kosu yolunu kapatma beceriksizliginden faydalanabilirsin.

Veya bir oyuncunun iceriye kat edip, diger oyuncunun hucumda genislik saglamasini da isteyebilirsin. Kontra taktigi sadece kontra ataklarla hucum edecek diye bir kaide de yok. Rakip senin kontralarini engelleyecek bir oyun anlayisini benimsemisse (yani hucum oynamiyorsa) oyun sete doner. Oyun sete dondugunde de IF set oyunda ihtiyacin olan genisligi sana saglamayabilir. IF kullanip kanatlardan hucum et veya bekleri cikart direktifleriyle beklerinin daha fazla oyuna katilmasini da saglaman dogru olabilir bu durumda.

pekı kontra taktıgı yaparken ml mr kullandım dıyelım bu seferde wınger support/atack oynatıp takım komutlarından cızgıye ınmeden orta yapmı demelıyım? yada farklı bır rollemı oynatmalıyım.
    Winger da olur, wide midfielder da olur. Ikisi arasindaki fark pas egilimleri. Winger daha cok driplingci, Wide Midfielder ise pas vermeyi daha fazla dusunen bir oyun anlayisina sahip.

Bunlarin da ice kat ederek oynamasini saglayabilirsin. Ama burada dikkat etmek gerekli. MR ve ML ice kat ediyorsa ileriye cikan MC'lerle carpisacaktir. Yani eger bu oyunculari ice dogru yolluyorsan MC'lerin daha cok geride kalmasini ve savunmayi korumasini saglamak daha dogru olur.

acıkcası bu serıde kısapas/toplu hucum/topa sahıp olan taktıklerın daha kolay sonuc verdıgını goruyorum.

fakat ben takım halınde topun gerısınde bekleyen (strıker harıc) fızık gucu yuksek topu alır almaz bır kac ara pası yada uzun pasla hucumda etkınlık gostermek ısteyen bır anlayısla oynatmak ıstıyorum.yaptıgım taktıklerdede oyunun defansıf anlayısını oturtmus gıbıyım.rakıp takım sadece kanatlarına arapası atarak bek oyuncumun rakıp kanatı kacırmasıyla pozısyon buluyorlar.bunu nasıl engellıycem ona ugrasıyorum.ama kanat oyuncularımdan (ml mr yada aml amr) defans ve hucum (ozellıkle kontra hucumlarda) alanlarında hıc efektıf yararlanamıyorum napcagım konusundada kafam cok karısık.

taktık konusuna cok meraklıyım burda yazılanlar ve bıkac farklı baslıkta yazan degerlı bılgılerın hepsını okudum cok onemlı seyler ogrendım fakat bu konuda ısın ıcınden cıkamadım .
    Iyi kontra yapmak rakibe bagli. Rakip fazla yukleniyorsa kontra firsatlari cikiyor. Temkinli oynuyorsa bu kontra firsatlari pek olmuyor. Bence en guzel kontra ataklar santrafora atilan direkt paslarin daha sonra kanatlarin kosu yollarina yollanmasi ile gerceklesiyor. Bunun icin de santraforun iyi teknik becerisinin olmasi gerekiyor. Yoksa topu tutup bir seyler yapana kadar rakip yerlesebiliyor.

Bol hucum gorevi kullanmak hizli cikmana yardimci olur. Ama rakip daha defansif oynuyor ve geride cok adamla bekliyorsa, kontra atak firsatlari bulmakta zorlanmanin disinda hucum gorevi verdigin oyuncular ile savunmada topu oyuna sokan oyuncularin arasindaki mesafenin yukselmesi ile rakibin isini de kolaylastirabilirsin (hucum gorevi verilen oyuncular ileriye kosu yapar ve mesafe acilir - bu da rakip defansif oynuyorsa pas yapmani zorlastirir).

Yani kisacasi tek bir cozum yok. Rakibin oyununa gore rotuslar yaparak oynamak en dogrusu. Mac icinde tek bir oyun anlayisi ile oynamayi cok da dogru bulmuyorum ben cunku her taktigin kuvvetli ve zayif yonleri var. Bu nedenle de rakibin taktiginin kuvvetli yonlerini etkisiz hale getiren, zayif yonlerinden de faydalanmak isteyen taktiklere dogru zamanlarda gecis yaparak oynamak bence en mantiklisi.

Mesaj Yetkileri