öncelikle, burası platformu değil ama big10bang'e bazı ufak tavsiyeler vererek başlayacağım, sonra da asıl derdimi anlatacağım.

big10bang; topu ayağında tut, kısa pasla oyna, ceza sahasına paslaşarak gir. bunları yaptığında halen daha söylediklerin oluyorsa çokça taktiğinde başlıbaşına bir uyumsuzluk var demektir, iyice bir bakman lazım. bu söylediklerim %60-70 engeller sorunlarını sanırım.

şimdi konumuza gelelim: sigames yeni böyle olmadı arkadaşlar, hep ukalaydılar ve hep "önce siz bizi tatmin edin" dediler. 2009 ya da 2010 yıllarında "ufacık ülkeler için bile dil desteği veriyorsunuz burada çok büyük potansiyel var neden türkçe dil desteği vermiyorsunuz?" dendiğinde cevapları "orijinal almıyorsunuz, 50 bin orijinal alınsın o zaman dil desteği verelim" şeklindeydi ve yanlış hatırlamıyorsam 48-49 bin civarı filan satış oldu. peki ne dediler "50 bin olmadı o nedenle dil desteği bu sene de yok". siz böyle bir satış stratejisini anlayabiliyor musunuz? hangi şirket böyle bir bakışla satış yapmaya çalışır allah aşkına. minimum 10 yıldan fazladır finans sektöründe, üstelik satış ekipleri ile içiçe çalışıyorum, herhangi bir müşteriye böyle bir şey söylesen seni kızılcık sopasıyla kovalar. adamlar bu kadar ukalalar.

hadi yine bir iki yıldır türkçe desteği veriyorlar, ben bunu bile beklemiyordum, hatta işi ücretsiz yaparak önlerine hazır sunmamış olsa oyunun fanları bu site aracılığıyla yine türkçe destek vermeyeceklerine adım gibi de eminim o kadar söyleyeyim.

bir diğer konu da, sigames çok uzun zamandır yapay zeka üzerine çok emek harcamıyor. oyunu görselleştirmek ve ps ya da xbox gibi oyun platformlarında yer edinmek amacındalar ve bunun üzerine gidiyorlar diye düşünüyorum. yani ne kadar kendinizi parçalarsanız parçalayın yapay zekada önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte ciddi bir iyileşme göremeyeceksiniz, eğer ki satış rakamları ciddi düşüşler yaşamazsa. kitlemizi kayvediyoruz yeniden kazanmamız lazım korkusunu yaşamadıkça büyük beklentiler içine girmeyin derim. ve forumlarda da doğal olarak örneklenen şekilde cevaplar alacaksınız. ben yıllarca türkçe dil desteği verilmesi ile ilgili olarak elimden geldiğince konu açtım ve birşeyler yazmaya çalıştım, müşteri memnuniyetinden girip ticari işletmelerin müşterilerine şart koşmamaları gerktiğine kadar her konuda fikir beyan ederek. çoğu siilindi yazdıklarımın ve diğer kısımlarının da çoğunuda "saçma" vb. diyerek kapattılar.

mesela yanlış hatırlamıyorsam 2011 yılında pa ve ca değerleri için sistemin doğru olmadığını, özellikle avrupa'da ilk 8'e giremeyen liglerdeki aslında çok yetenekli olabilecek oyuncuların bu nedenle saçma değerlerde kalabildiğini, işin içerisine antrenör ve teknik direktörün de katılarak değer aralığı üzerinden ilerleyecek bir sistemin oyuncuları yeni yetenekler çıkartmaya daha motive edeceğini yazmıştım. örnek olarak da arda turan'ı vermiştim, "2005'de vestel'de kiralık oynarken 120-130 olan pa değeri günümüzde 150'ye kadar yükseldi. bu adamın potansiyeli yükselmedi ki, potansiyeli olduğu farkedilmeye başlandı" demiştim. cevap aşağı yukarı şu anlama gelen 2 cümle: "mevcut sistem oyuncuların geneli tarafından beğenilmekte ve işlevini düzgün şekilde yerine getirmektedir. konu kapatılmıştır." ben sana bir öneri sunuyorum be adam ki baktığında yanlış bir şey de söylemiyorum, bir değerlendir, aksi kanıtlar sun bişey yap. hayır, sadece kestir at.

hata bizde arkadaşlar, ülke olarak değil bu oyunu oynayan dünya çapındaki kitle olarak, "işinizi beğenmiyoruz"u sözde söylemek yeterli değil, almamak lazım ki daha önce yine burada anlattığım bir olay nedeniyle artık orijinal oyun almayacağım. kopyayı bile 2 defa düşünür öyle edinirim...