Anket Sonuçlarını Görüntüle: Hangi durum oyunda karşılaştıklarınızı yansıtıyor?

Voters
120. You may not vote on this poll
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 4231 (MC MC AMR AMC AML)

15 12.50%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 4231 (MC MC AMR AMC AML)

25 20.83%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 433 (DM MC MC AMR AML)

28 23.33%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 433 (DM MC MC AMR AML)

13 10.83%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 442/4411/42211

8 6.67%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 442/4411/42211

9 7.50%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim diğer (lütfen belirtiniz)

16 13.33%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim diğer (lütfen belirtiniz)

6 5.00%
1 ile 30 arası toplam 91 sonuç

Konu: Savunma sorunları ve Diziliş

Hybrid View

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

@perpetua

Mesajın uzunluğu fazla olduğu için sayfayı işgal etmek istemedim.. Açıklamanız için teşekkür ederim benim ve 4-2-3-1 dizilişini kullananlar için epey açıklayıcı oldu.. Aslında oyunun kısır olduğu nokta oyuncu rolleri.. MC mevkisinde oynayan ancak savunma halindeyken DM pozisyonuna geçebilecek bir rolün olması gerek 4-2-3-1 sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için.. Yani aslında savunma arkasına atılan topları MC mevkisindeki adamın kesmesi gerekirken, gerekli olan rol mevcut olmadığı için bu işlevi göremiyor ve stoper oyuncuları bu paslara engel olmaya çalışırken forvet oyuncularını kaçırıyor.. Ben böyle anlıyorum.. Yani oyun mecburen MC yerine DM kullandırtmaya zorluyor bizi..

Quote Originally Posted by Artul View Post
    @perpetua

Mesajın uzunluğu fazla olduğu için sayfayı işgal etmek istemedim.. Açıklamanız için teşekkür ederim benim ve 4-2-3-1 dizilişini kullananlar için epey açıklayıcı oldu.. Aslında oyunun kısır olduğu nokta oyuncu rolleri.. MC mevkisinde oynayan ancak savunma halindeyken DM pozisyonuna geçebilecek bir rolün olması gerek 4-2-3-1 sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için.. Yani aslında savunma arkasına atılan topları MC mevkisindeki adamın kesmesi gerekirken, gerekli olan rol mevcut olmadığı için bu işlevi göremiyor ve stoper oyuncuları bu paslara engel olmaya çalışırken forvet oyuncularını kaçırıyor.. Ben böyle anlıyorum.. Yani oyun mecburen MC yerine DM kullandırtmaya zorluyor bizi..
    Bundan önce ki fm seriilerinde böyle birşey söz konusu değildi. ama şu anda kesinlikle 2 mc ile 4231 sisteminde başarılı olmak çok zor. rakip leblebi gibi gol atıyor. çok enteresan skorlar ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz... Arsenal'e deplasmanda 3 atıp evimde Antalya'dan 4 yiyen birisi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim

Ayrıca her olaya profesör kesilip akıl almaz açıklamalar getiren arkadaşlarıda hayretle takip ediyorum. Bir gün yanından geçen topu tutmayan kaleci için '' taktiğinizden kaynaklanıyor o yüzden tutmuyor kaleci topu '' diyecekler diye korkuyorum.

Nesil
    2003

@perpetua

Bu rol ile degil, mevki ile cozulecek bir durum.

Bir oyuncunun birincil gorevi savunmanin onunu perdeleyip, bu tip ara paslari engellemekse bu oyuncunun MC'de ne isi olabilir?

Nasil bir defansif orta saha oyuncusundan bir MC gibi rakip ceza alanina girmesi beklenmiyorsa, bir MC'den de bir defansif orta saha oyuncusu gibi ara paslari engellemesi beklenmemeli.

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Bu rol ile degil, mevki ile cozulecek bir durum.

Bir oyuncunun birincil gorevi savunmanin onunu perdeleyip, bu tip ara paslari engellemekse bu oyuncunun MC'de ne isi olabilir?

Nasil bir defansif orta saha oyuncusundan bir MC gibi rakip ceza alanina girmesi beklenmiyorsa, bir MC'den de bir defansif orta saha oyuncusu gibi ara paslari engellemesi beklenmemeli.
    Ama işte gerçekte böyle olmuyor malesef.. Çok üst düzey bir takımdan örnek vereceğim ama Sami Khedira-Xabi Alonso ikilisini örnek alırsak bu iki oyuncu ne MC ne de DM oyuncuları çünkü biz Khedira'yı gerektiğinde hücuma katıldığını gerektiğinde de savunmanın önünde top kestiğini görüyoruz.. Keza Xabi Alonso'yu da gerektiğinde ceza sahası dışında ara pası atmaya çalışırken ya da savunma önünde markaj yaparken görüyoruz.. Bu iki oyuncuyu bu şekilde oynatabilecek bir rol yok oyunda malesef..

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Ama işte gerçekte böyle olmuyor malesef.. Çok üst düzey bir takımdan örnek vereceğim ama Sami Khedira-Xabi Alonso ikilisini örnek alırsak bu iki oyuncu ne MC ne de DM oyuncuları çünkü biz Khedira'yı gerektiğinde hücuma katıldığını gerektiğinde de savunmanın önünde top kestiğini görüyoruz.. Keza Xabi Alonso'yu da gerektiğinde ceza sahası dışında ara pası atmaya çalışırken ya da savunma önünde markaj yaparken görüyoruz.. Bu iki oyuncuyu bu şekilde oynatabilecek bir rol yok oyunda malesef..
    Box-to-Box?
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Box-to-Box?
    Aynı rol olmuyor ne yazık ki.. Savunma yaparken çok zaaf gösteriyor sistem.. Gerçekteki gibi işlemiyor orta saha ikilisi..

Aynı rol olmuyor ne yazık ki.. Savunma yaparken çok zaaf gösteriyor sistem.. Gerçekteki gibi işlemiyor orta saha ikilisi..
    Deep Lying Playmaker rolü defend duty'si ile benzer etkiyi yapabilir zira kategorisi hem Creator hem de Holding'dir. Box to Box düz runner oyunda.

Bence Alonso Defansif Oyun Kurucu-Destek yada Regista;Khedira Savaşçı Orta Saha-Destek yada Defansif Orta Saha-Destek görevleriyle istediğini elde edebilirsin.Tabi ikisi de DMC mevkisinde olacak şekilde MC'ye koyarsan çok önde kalabilirler.

Nesil
    2003

O konuda yaniliyorsun.

Oyuncuya verdigin gorev ilk olarak oyuncunun hucumda ne yapacagini belirliyor. Eger savun gorevi verirsen, oyuncu takim hucum ederken mevkisinden ayrilmadan oynuyor. Daha geriye gitmiyor (HB(D) disinda), daha da one cikmiyor. Mevkisini koruyor.

Eger destek gorevi verirsen hucumda biraz daha serbest oluyor. Hucuma destek vermek icin daha ofansif bir oyun oynuyor. Gerektiginde ileriye cikiyor. Hatta oyuncuya regista gorevi verirsen top rakip yari sahaya gectikten sonra tipki bir MC gibi oynuyor.

Oyuncuya hucum gorevi verirsen de top kendi takimina gectiginde kendisini hemen ileriye atiyor. Orta sahada topa hakim olmayi degil, ceza alaninin disinda ve icinde konumlanip girip gol/asist uretmeyi dusunuyor.

Oyuncularin savunmada nasil konumlanacagini ise iki sey gosteriyor.

Birincisi ve en onemli olani dizilis. Yani bir oyuncuyu DM'ye koyduysan savunmada DM cizgisinde olacak. MC'ye koyduysan savunmada MC cizgisinde olacak.

Ikincisi ise verdigin gorev. DM cizgisinde eger oyuncuya destek gorevi verirsen veya BWM gorevi verirsen bu oyuncu rakibe basmak ve en kisa zamanda topu kapmak icin pres yapmaya daha meyilli oluyor. Pozisyon almak yerine rakip ile mucadeleye giriyor. Yani mevkisini birakip rakibe basmak icin ileriye cikiyor.

MC'de de durum ayni. DLP(D) veya CM(D) rolu(gorevi) verdiginde bu oyuncular MC cizgisinde konumlaniyor. Diger oyuncular ise daha onde pres yapmaya, topu kapmaya calisiyor.

Tekrar beklerden ornek verecegim. Eger sag ve sol bekini MR ve ML'ye yerlestirirsen (iki tane stoper ile) ve rakip AMR ve AML kullaniyorsa, bu oyuncular mutlaka MR ve ML'de oynayan beklerinin arkasina sizacaktir. Bu kanattaki oyunculara savun gorevi versen de. Bu arkaya sizan oyunculari durdurmak icin de stoperlerin mecburen, dogru pozisyon alabilmek icin, kayma yapmak zorunda kalacaktir. Tabii bu da savunmada bosluklar vermene, rakibin kolay ara pasi verebilecek firsatlar bulmasina neden olacaktir.

Iki tane MC kullanmak da bunun gibi bir sey. Rakip senin defansin ile orta sahan arasina sizabiliyorsa ve bu bolgede oyuncu bulundurmuyorsan bunu ya adam markaji kullanarak cozebilirsin, veya savunma cizgisini cok ileriye cikartarak rakip AMC'yi stoperlerinin birisinin marke etmesinisaglayarak cozebilirsin.

Rakip akici bir oyun oynuyorsa ve AMC'ye sizan oyuncu surekli degisiyorsa, bunu adam markajiyla da yapmak mumkun degil. Mutlaka oraya oyuncu yerlestirmek durumundasin ki tek bir oyuncuyu kontrol etmeye degil, o bolgedeki alani kapatmaya calissin. Yani 2 MC'li bir 4231'in islemesinin tek yolu savunma cizgisinin cok ileride olmasi ve ileride kurulan amansiz bir baski ile savunma ile orta saha oyuncularinin arasindaki bos alani rakip degerlendiremesin. Degerlendirmeye calissa da stoperin riskli bir sekilde buradaki oyuncuya basarak rahatsiz etsin. Ofsayt taktigi kullanarak da rakibin savunmanin arkasina pas atmasi engellensin.

Ama rakibi daha geride karsiliyorsan ve amansiz bir pres yapmiyorsan savunman ile orta sahanin arasindali bolgeyi MC ile kapatman mumkun degil. Cunku dizilisin buna izin vermiyor. Oyuncularini konumlandirdigin yer kendiliginden bu boslugu veriyor. Onlara hangi rolu ve gorevi verirsen ver.

Xabi Alonso ve Sami Khedira orneklerine gelince. Bence ikisi de DM oynuyordu gecen sezon. Xabi Alonso regista olarak gorev aliyordu. Khedira ise ball winning midfielder. Bu iki rol oyuncularin top kendi takimindayken ileriye cikmasina, hatta ofansif bir oyun anlayisi kullaniliyorsa ceza alanina girmesine engel degil. Top rakipteyken de pres yapan oyuncular. Ama once geride konumlanip (yani savunmanin onunu perdeleyip), ondan sonra rakibe basiyorlar. Defansif pozisyonlarini onde alip, arkalarina kacan oyuncularin pesinden kosarak degil.

Mesaj Yetkileri