Anket Sonuçlarını Görüntüle: Hangi durum oyunda karşılaştıklarınızı yansıtıyor?

Voters
120. You may not vote on this poll
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 4231 (MC MC AMR AMC AML)

15 12.50%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 4231 (MC MC AMR AMC AML)

25 20.83%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 433 (DM MC MC AMR AML)

28 23.33%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 433 (DM MC MC AMR AML)

13 10.83%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim 442/4411/42211

8 6.67%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim 442/4411/42211

9 7.50%
  • Savunmada sorun yaşamıyorum. Dizilişim diğer (lütfen belirtiniz)

16 13.33%
  • Savunmada sorun yaşıyorum. Dizilişim diğer (lütfen belirtiniz)

6 5.00%
1 ile 30 arası toplam 91 sonuç

Konu: Savunma sorunları ve Diziliş

Hybrid View

Nesil
    2012
    Yer
    Samsun

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Forum'da bir cok yerde savunmada sorun yasayanlarin yazilarini okuyordum ama bu ankete katilmamayi tercih etmisler herhalde.

Simdiye kadar 20 kisi savunmada sorun yasamamis. 5 kisi ise savunmada sorun yasamis.

Savunmada sorun yasayan 5 kisinin, 4 tanesi 4231 (MC MC AMR AMC AML) dizilisini kullaniyor.

En azindan daha fazla veri toplayana kadar bu benim icin supriz degil.

AMR/AML/AMC'yi orta saha oyuncusu olarak degil, forvet olarak kabul ederseniz zaten bu dizilisin savunmada neden sorun yasattigini da cozumlemek kolaylasiyor.
    Bende 4231 (MC MC AMR AMC AML) kullanıyordum 14.3'e kadar, takımım Ankaraspor'du, STSL'e çıktığım ilk sene 5. bitirdim ama 14.3 ile beraber bu taktiğim özellikle defansta çok fazla sorun yaşamama sebep oldu, bende 4-2-3-1 Asimetrik kullanmaya başladım ve sorunum çözüldü, kanaatimce ön liberonun bu patchle beraber önemi arttı özellikle defansif olarak.

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Maegras View Post
    Bende 4231 (MC MC AMR AMC AML) kullanıyordum 14.3'e kadar, takımım Ankaraspor'du, STSL'e çıktığım ilk sene 5. bitirdim ama 14.3 ile beraber bu taktiğim özellikle defansta çok fazla sorun yaşamama sebep oldu, bende 4-2-3-1 Asimetrik kullanmaya başladım ve sorunum çözüldü, kanaatimce ön liberonun bu patchle beraber önemi arttı özellikle defansif olarak.
    İşte benim tam olarak anlatmaya çalıştığım şey bu.. Ben de MC'nin tekini DM pozisyonuna çektiğim zaman sorun çözülüyor ama gerçekte o teknik direktörler böyle yapmıyorlar bunu, MC pozisyonundaki oyuncuya öyle bir rol veriyorlar ki o oyuncu hem savunma önünde top kesiyor hem de gerektiği zaman hücumlara destek veriyor..

Ben oldum olası asimetrik taktik kullanmayı sevmem çünkü normalde buna gerek yok, olmamalı.. MC mevkisinde hem savunmanın önünde (DM pozisyonuna gelerek) top kesecek hem de dediğim gibi zaman zaman hücumlara destek verecek bir rolün olması gerek bence. Bilmiyorum belki de ben çok fazla takıntılıyım diziliş konusunda..

Nesil
    2012
    Yer
    Samsun

Quote Originally Posted by Artul View Post
    İşte benim tam olarak anlatmaya çalıştığım şey bu.. Ben de MC'nin tekini DM pozisyonuna çektiğim zaman sorun çözülüyor ama gerçekte o teknik direktörler böyle yapmıyorlar bunu, MC pozisyonundaki oyuncuya öyle bir rol veriyorlar ki o oyuncu hem savunma önünde top kesiyor hem de gerektiği zaman hücumlara destek veriyor..

Ben oldum olası asimetrik taktik kullanmayı sevmem çünkü normalde buna gerek yok, olmamalı.. MC mevkisinde hem savunmanın önünde (DM pozisyonuna gelerek) top kesecek hem de dediğim gibi zaman zaman hücumlara destek verecek bir rolün olması gerek bence. Bilmiyorum belki de ben çok fazla takıntılıyım diziliş konusunda..
    Olmuyor işte mecbur liberolu oynatıyorum bende takımı, 2 DMC'li 4-2-3-1 de denemeyi düşünüyorum ama kısa paslı oynadığım için AMR/L/C ve DMC oyuncuları arası mesafe gözümü korkutuyor.

Ayrıca 4231 asimetrik oynarken kanatlardaki oyuncuları kendi beklerime/rakibin o kanattaki oyuncuları göre ayarlıyorum. Yeri geldiğinde ML/AMR yeri geldiğinde MR/AML oynatıyorum buda taktiğe/oyuncu rotasyonuna esneklik kazandırıyor. Zayıf DL'nin önünde ML, güçlü DR'nin önünde AMR yada tam tersi olarak kullanıyorum.

Şu ana kadar gayet memnumum "üzerinde oynamak zorunda kaldığım" 4231 taktiğimden.

Nesil
    2003

Buna tek bir soru soracagim.

442 mi daha ofansif bir dizilis, 4231 mi?

Eger 442 daha ofansif bir dizilis diyorsan, taktik tahtasinda orta saha cizgisinin on tarafinda neden sadece 2 oyuncu var, 4231'de ise 4 tane oyuncu var?

Bu dizilis bence neresinden tutsan elde kaliyor.

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Buna tek bir soru soracagim.

442 mi daha ofansif bir dizilis, 4231 mi?

Eger 442 daha ofansif bir dizilis diyorsan, taktik tahtasinda orta saha cizgisinin on tarafinda neden sadece 2 oyuncu var, 4231'de ise 4 tane oyuncu var?

Bu dizilis bence neresinden tutsan elde kaliyor.
    4-2-3-1 dizilişi daha ofansif bir diziliş olduğu için MC oyuncularınn daha yönlü oynaması gerekiyor zaten. Çünkü savunma önünde top kesebilecek ve savunma hattıyla hücum hattını bağlayabilecek başka bir oyuncu yok.. Üst düzey takımların bu mevkide oynattıkları oyuncular bu görevi yapabiliyorlar ve başarılı oluyorlar.. Dizilişiniz ne olursa olsun, orta saha mücadelesini kazanamazsanız maçı da kazanamazsınız..

Nesil
    2003

4-2-3-1 dizilişi daha ofansif bir diziliş olduğu için MC oyuncularınn daha yönlü oynaması gerekiyor zaten. Çünkü savunma önünde top kesebilecek ve savunma hattıyla hücum hattını bağlayabilecek başka bir oyuncu yok.. Üst düzey takımların bu mevkide oynattıkları oyuncular bu görevi yapabiliyorlar ve başarılı oluyorlar.. Dizilişiniz ne olursa olsun, orta saha mücadelesini kazanamazsanız maçı da kazanamazsınız..

Ust duzey takimlardan hic bir tanesi orta saha ile savunma arasinda oyundaki 4231 gibi buyuk bosluk birakmiyor.

Evet hucum ederken daha ileriye cikiyor bu oyuncular. Ama savunurken isleri savunmanin onunu kapatmak.

Dizilis de oyuncularin savunmada nasil pozisyon alacagini gosterir.

4231, orta sahasi iki hat uzerinde sahaya yayilan bir 451.
    451'den farki da iki tane defansin onunu kontrol eden orta saha kullanarak onlerindeki 3 oyuncunun daha serbest, daha ofansif oynayabilmesi.

2 MC'li ve 3 AM'li orta saha ise orta sahayi 2 kisiye birakiyor. 5 kisinin yapmasi gereken is, 2 kisiye yukleniyor. Ve bu oyunun hatasi degil. Veritabaninin hatasi.

Bir diger 451 olan 4141'in bile 4231'den daha ofansif bir dizilis olmasi gerekli cunku tek defansif orta saha yerine cift defansif orta saha kullaniyor 4231.

Hatta dikkat edersen taktik sihirbazinda oyundaki o 4231'i secme imkanin da yok. Tek secebildigin 2 DM ve 3 AMC'li olan dizilis (ki bu bile AMR/AML/AMC ve 2 MC kullanan 4231'den daha dogru bir dizilis).

Yakinda oyunda da cok azalacak bu 4231. Benden soylemesi.

Ust duzey takimlardan hic bir tanesi orta saha ile savunma arasinda oyundaki 4231 gibi buyuk bosluk birakmiyor.

Evet hucum ederken daha ileriye cikiyor bu oyuncular. Ama savunurken isleri savunmanin onunu kapatmak.

Dizilis de oyuncularin savunmada nasil pozisyon alacagini gosterir.

4231, orta sahasi iki hat uzerinde sahaya yayilan bir 451.
    451'den farki da iki tane defansin onunu kontrol eden orta saha kullanarak onlerindeki 3 oyuncunun daha serbest, daha ofansif oynayabilmesi.

2 MC'li ve 3 AM'li orta saha ise orta sahayi 2 kisiye birakiyor. 5 kisinin yapmasi gereken is, 2 kisiye yukleniyor. Ve bu oyunun hatasi degil. Veritabaninin hatasi.

Bir diger 451 olan 4141'in bile 4231'den daha ofansif bir dizilis olmasi gerekli cunku tek defansif orta saha yerine cift defansif orta saha kullaniyor 4231.

Hatta dikkat edersen taktik sihirbazinda oyundaki o 4231'i secme imkanin da yok. Tek secebildigin 2 DM ve 3 AMC'li olan dizilis (ki bu bile AMR/AML/AMC ve 2 MC kullanan 4231'den daha dogru bir dizilis).

Yakinda oyunda da cok azalacak bu 4231. Benden soylemesi.
    Yıllardır 4231 2 mc li sistemi kullanıyorum. hızlı kanatlara ve teknik ve yaratıcı bir AMC ye sahipsem bütün kupaları kaldırıyordum. fm 14 de bunu bir türlü başaramadım 1 sene içerisinde futbolda ne değişti ki bu taktik bu oyunda işlemiyor ?

Ayrıca kısa pas dar alanda oyna sakin oyna düşük tempo defanstan kısa pasla çık yani aklınıza gelebilcek bütün topa sahip olmayla ilgili komutları kullandım yinede %55 seviyelerinden yukarı çıkamadım...

2 mc 1 dmc 2 kanat, tek forvetlede oynadım yine aynı şekilde topa sahip olamadım bir türlü. yıllardır benim oyun felsefemde değişen birşey olmadı. oyunda ne değişti ki bunlar artık işlemiyor ? artık bu işin cılkı çıktı gerçekten ne yapsakta oyunu sildirtsek bunlara ne yapsakta sinir krizleri geçirtsek diye düşünmekten oyunu geliştirdikleri yok. hala kalecilerilerin aptal aptal gol yemeleri biz öndeyken son 20 dakikalık dilim de rakip 10 pozisyona giriyor. biz gerideyken YÜKLEN deseniz bile maç öyle gözlerinizin önünde akıp gidiyor... ve maç bitiyor. gole giderken maç bitiyor 3 ortanın birisi üst direkte patlıyor sayda say bitmez bu akşama kadar.

Yine olumsuz yaklaşıyorum bu oyuna ama kimse kusura bakmasın biz fm yi ilk defa oynamıyoruz. zamanında sadece akan yazılara bakarak gece gündüz pc başında fm oynardık. şimdi 3d var önümüzde biz 2d classic de bile 4. mausu değiştiriyoruz

Nesil
    2011
    Yer
    Adana

Oyunu uzun bir süreden sonra oynuyorum. Kanatları önde kullanmaktansa (AMR/AML şeklinde) geride kullanmak (MR,ML şeklinde) daha iyi bir tercih. Mesela 4-2-3-1'in bek ve kanat oyuncuları arasında büyük bir boşluk var ve savunma zafiyeti oluşuyor. Oyuna 4-2-3-1 ile başlangıç yaptım. 3,4 maç 4-2-3-1'i denedim. Her maç rakip kevgire çevirdi. 4-1-4-1, 4-4-2, 4-4-1-1 tercih edilesi dizilişler. İlla ön libero kullanılacak diye bir şey yok. Orta saha kombinasyonu iyi ayarlanırsa ön liberosuz da oynanabiliyor. Şahsen 4-4-1-1'de sağ MC'yi Savaşçı Orta Saha - Savunma, sol MC'yi Defansif Oyun Kurucu - Destek ve AMC oyuncusunu Oyun Kurucu - Destek rolünde oynatıyorum. Genel olarak 4-4-1-1 dizilişi iş görüyor. Güçlü rakiplere karşı daha defansif bir yapıya geçiyorum 4-1-4-1. Özellikle AMC'si iyi olan rakiplere karşı 4-1-4-1'i uyguluyorum.Tek bir dizilişe bağlı kalarak oynanmıyor.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Lordinas View Post
    Yıllardır 4231 2 mc li sistemi kullanıyorum. hızlı kanatlara ve teknik ve yaratıcı bir AMC ye sahipsem bütün kupaları kaldırıyordum. fm 14 de bunu bir türlü başaramadım 1 sene içerisinde futbolda ne değişti ki bu taktik bu oyunda işlemiyor ?
    Oyunda orta saha ve savunma hatti arasinda birakilan bosluk degerlendirilmeye baslandi (ozellikle False 9'in eklenmesi ve yapay zeka tek santrafor kullanirken destek gorevini kullanmasi ile) ve bekler ile kanat oyuncularinin hucumda birbirleri ile yardimlasmasi artti.

Oyunda taktik tahtasindaki 4231'in sahaya yayilimi yanlis. Dunyada hic bir takim surekli 2 tane orta saha ve 4 tane hucum oyuncusu ile oynamiyor. Takimlar bunu zaman zaman skora gore yapiyor tabii. Fakat bu, her durumda kullanilacak bir dizilis degil.

4231, 451'in bir turu. Iki tane savunmanin onunu kontrol eden oyuncu ve 3 tane daha serbest ve hucuma destek veren oyuncu. Gercekte 4231 dengeli, hem savunmada hem de hucumda cok adamla olmayi saglayan bir dizilis.

Oyundaki 4231 ise, orta sahanin ilerisinde 4 tane oyuncu bulunduran, asiri ofansif bir dizilis.

Daha once de yazdigim gib,i bundan sonraki FM'lerde de cok daha az goreceginiz bir dizilis.

Mesaj Yetkileri