Quote Originally Posted by perpetua View Post
Tamam. Ancak yardimci antrenorunun her zaman dogru (ve zamanli) tavsiyeleri verdigini varsaymamak lazim. Son karari vermesi gereken teknik direktor. Yardimcilarindan 100 tane farkli fikir cikabilir, ancak bu fikirlerden hangilerinin senin yapmak istedigine uygun oldugunu, hangilerinin uygun olmadigini senin secmen gerekli.

Nasil gozlemcilerin her buldugu oyuncu senin aradigin oyuncu degilse, yardimci antrenorlerin tavsiyelerinin hepsi senin ihtiyacin olan bilgi olmayacaktir.

Bu daha cok senin oyuncularin ve rakiplerin sana nasil oynadigi ile alakali.
Hucum oynamak demek, topu en hizli sekilde ileriye yollamak ve pozisyon aramak demek (doldur-bosalt). Onde baski yapmak demek.
Defans veya rolanti demek, daha kisa ve garanti paslarla oynamak ve daha net pozisyonlar yakalamaya calismak demek.

Eger kadronda teknik kapasitesi yuksek oyuncular varsa, defans ve rolanti oynayarak daha etkili hucum edebilirsin.
Eger kadronda fiziksel kapasitesi yuksek oyuncular varsa, daha ofansif oyun anlayislari ile daha etkili hucum edebilirsin.

Sectigin oyun anlayisi, savunmayi da hucumu da ayri ayri nasil yapacagini belirler. En ofansif oyun anlayisi da (belli bir sekilde) savunma yapar, en defansif oyun anlayisi da (belli bir sekilde) hucum eder.

Onemli olan sectigin oyun anlayisinin kendi kadrona ne kadar uygun oldugu ve oyuncularinin bu anlayis ile rakip oyunculari ve oyun anlayisina ne kadar iyi cevap verdigi.

Eger defans secerek daha cok pozisyon buluyorsan, rakibin sana saldiriyor ve sen bu oyun anlayisiyla rakibinin hucumlarini basariyla savusturup, hucuma cikabiliyorsun demektir. Eger hucum oynayip, sut bile cekemiyorsan bu oyun anlayisiyla yaptigin savunma rakipten topu kapamiyor (rakip paslariyla veya driplingleriyle topu saklayabiliyor) demektir.
Mantık olarak böyle ama teknik olarak böyle işlediğini düşünmüyorum ki öyle olsa güncelleme ile takım taktiğini değiştirecek kadar bocalamayız.

Geçen yıl beta sürümünde beni heyecanlandıran değişiklikler yaptılar ama bazı sıkıntıları çözemeyince bu yenilikleri kaldırdılar. Betada takım tam olarak istediklerimizi yapıyordu, direkt pas, kısa pas, uzaktan şut, kafa vuruşları, plase vuruşlar... Fakat kolay gol atma ve bazı sorunlar nedeniyle olsa gerek bu yenilikleri kaldırdılar. Ben bu beta sürümü ile asıl oyunu ara ara karşılaştırıyorum, ciddi fark var. Ben bunlardan bahsediyorum. Normalde takıma savunma yap talimatı verirsen bunu sahada bariz olarak görürsün, oyunda kesinlikle gözükmüyor. Bu konuda çok şey yazabilirim. 2015 kadro kalitesine endeksli bir oyun, dilerim bu sene farklı olur.