Ben uzuluyorum cunku hemen savunma mekanizmasi ortaya cikiyor sanki size saldiriliyormus gibi. Bunun ne geregi var simdi? Sanki sana kufur edilmis gibi algilamissin. Ayrica koyu renkle yazdigim eskiden kelimesini okumadan gectigin icin atlamissin. Bir yere kadar tolere edilir tabii ki bu, belli yaslardaki erkeklere hitab etme amacli kullanilan deli kanli kelimesi guzel Turkcemizde olmasinin nedeni, senin yaptigin gibi isin her yonunu olcmeden reaksiyon verme egilimi olmasindan dolaydir zaten..
Ingiltere'de durum su acidan farkli. Tribunlerde birisi sahaya bir cisim atarsa, veya kavga cikartirsa biliyor ki cok uzun bir sure bir daha maca gidemeyecek. Mac gunlerini goz altinda gecirmek zorunda kalacak. Bunu yapan kisinin yakalanmasini saglayacak guvenlik gucleri (ki bu guvenlik gucleri mac suresince sahaya bakmaz sadece tribunleri seyreder) ve kameralar yerlestirilmis durumda statlara. Yanlis bir sey yapan, gozunun yasina bakilmadan yerinden kaldiriliyor ve stadyumlarin icinde bulunan guvenlik merkezinde goz altina aliniyor. Bu tip guvenlik merkezleri yok Turkiye statlarinda belki. Ama zaten bu gibi kisileri goz alinta alma niyeti olsa, guvenlik merkezleri de insaa edilir.
Provokatorluk yapan futbolcu da agir bir para cezasi ve de mac cezasi alir ve o da caydirilir. Sabri bu kategoriye konulur.
Bu sistemlerin hic biri Turkiye'de yok. Yapilmasini isteyen var mi peki?
Bir oyuncunun kendi seyircisinin yanina gidip onlari selamlamasini engellyici bir sekilde ustune yabanci cisim atmak kusura bakma ama seyircinin hayvanligidir. Bunda hic bir provokatorluk yoktur. Hasan Sas'in hareketi de bu kategoriye konulur.
Peki bu halde devam ederse ne olur? Turk futbolu gittikce kuculur cunku bu nedenlerle disariya kapali bir Turk futbolu hic bir zaman buyuyemeyecektir. Avrupa'li gelip Turkiye maclarini oynatmak icin bir suru yayin parasi kimsenin onune dokmez. Buyuk capli sponsorlar, stadinda insanlarin saldiriya ugradigi kuluplere sponsor olmak istemez. Turkiye'nin kisitli malii sartlari ile takimlar kendi iclerinde kavga eder, hic bir zaman bir zaman bir yere varamaz...
Hele hele yukaridaki gibi bir yazidan sonra biliyorum ki benim Turk oldugumu bilen bir cok kisi bana ve benim gibi yurt disinda orturan/calisan/gezen kisilere gelir ve "Turkiye'ye gitmek guvenli mi? Sokakta bizi vururlarmi acaba? Linc edilmemek icin hangi mahallede hangi renkleri giymemem lazim?" gibi sacma sapan sorular sorar.