1 ile 30 arası toplam 222 sonuç

Konu: Turksportal Unofficial Update

Hybrid View

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Simdi ilk olarak suna deginelim. Bir oyuncunun CA'si, ozelliklerinin agirlikli ortalamasidir. Agirliklar da oyuncunun pozisyonuna gore belirlenir.

Ornegin bir AMR veya bir AML icin Acceleration ve Pace 5 puan, Crossing, Dribbling 4 puan, Agility, Stamina, First Touch, Technique, Anticipation, Composure, Vision ve Work Rate 3 puan degerindedir.

Simdi Arda'nin en onemli ozelliklerini oryaya koyalim: Kendi ekseni etrafinda cabuk donebilmesi, dripling becerisi ve teknigi yuksek olan bir oyuncu. Kendisine guveni ve olacaklari onceden sezebilmesi de yasina gore cok iyi ama Turkiye liginin ortalamasinda. Ayrica oyunu yine Turkiye ligleri icin iyi okuyan bir oyuncu. Yani cok iyi oldugu seyler bir AMR veya AML icin ya 2. ya da 3. derecede onemli ozellikler.

Ancak Arda'nin dunya capinda olmayan ozellikleri:
    Arda hizli degil, cabuk hizlanan bir oyuncu da degil, yani bir kanat oyuncusu icin en onemli ozellikleri zayif. Ayrica Arda cabuk yorulan, ilk temasi fena olmayan, caliskanligi orta seviyede olan ve orta yapamayan bir oyuncu.

Simdi onumuzde bir Ronaldinho ornegi var. Bu adamin CA 190 ustu. Diyelim ki her konuda Arda bir Ronaldinho oldu, oyunu okumasi, adam gecebilmesi vs. vs. Sadece Ronaldinho'nun hizi yerine diyelim ki Arda'da Servet'in hizi var. Arda hic bir Ronaldinho gibi 190 ustu CA'a sahip olabilir mi? Kesinlikle olamaz cunku o hiz sonradan kazanilan bir sey degildir. Arda'nin vucudunda bir proporsiyonsuzluk var ve bu da hizli olmasini engelleyen bir durum. Bu durumda hiz ve hizlanma disinda her konuda Ronaldinho ile ayni olsa bile, bu ozellikler yuksek olmadigi takdirde Arda hic bir zaman 190 CA'ya u-la-sa-maz!! Bu nedenle de PA 190 olamaz. PA 190 olamazsa da Arda'ya -10 potansiyel verilemez.

Arda fizigi zayif, oyunu iyi okuyabilen ve iyi teknigi olan bir genc oyuncu. Su anda Turkiye liginde ilk 20-30 oyuncu arasina giriyor ancak bu Arda'nin dunya capinda iyiliginden daha fazla, Turkiye liginin kalitesizliginden kaynaklaniyor. Arda Italya'ya karsi harikalar yaratmis.. yaratir, Arda gibi oyuncular ona bos alan verildigi zaman iyi oynarlar, harikalar yaratirlar. 2 gun sonra yine Italya ile oynasa Turkiye abaca Arda o kadar rahat oynayabilecekmiydi? Karsilarina cikmis 19 yasinda tanimadiklari bir gec, tabii ki ona ozel onlem almayacaklar. Arda'nin performansini olcmek icin esas ona onlem alan takimlara karsi neler yaptigini gozlemlemek gerekli.

Edit: Sonradan dikkat ettim. Oguz'un Arda'dan daha fazla potansiyeli olmasi gerekli demissin. ARda 190 olursa Oguz 200'mu olacak yani? Vestel'de Maradona oynuyormus da haberim yokmus...
    öncelikle -10 illa en az 180 olcak diil eğerki tanınmışlık puanı düşükse (örnek; arda) 180 çıkması biraz zor mesela bende -10 olmasına karşın 173 çıktı neyse zaten galatasarayı almamıştım. belki transfer ederim die -10 yaptım. ayrıca bence ca we pa tek başına önemsiz olan özelliklerdir önemli olan aralarındaki farktır. dielimki ca = 160 pa = 190 işte burdaki farkın 30 olması oyuncunun ca=120 pa=150 olan bir oyuncuyla aynı oranda gelişeceğini gösterir. yani önemli olan oyuncunun current ab. we pot ab. si dil özellikleridir(bitiricilik,hız,özel yet. vb.). ayrıca yarım sezon oynadıktan sonra farkettim caneri bu ne be kardeşim adam dünyanın en gelecek waadeden futbolcusu. çoğu geleceğin yıldızı denilen futbolcuyla aynı kriterlere o da sahip wede ca we pa değerleri arasındaki farkta yüksek ama arda pek de öle sayılmaz ayrıca biraz şampiyonlar ligindeki galatasarayın güzel oynadıı bölümleri izleseydin hepsinde ardanın başrolde olduunu görürdün. ayrıca inter gibi bir kulübün de boş bir yetenekle ilgilenmeyeceğini düşünmeliydin. ardanın hakkındaki çalışkanlık eleştirisine de cwbım şudur: Arda bir sezon önce westele gitmeden ne kadar tanıyanı wardıki. peki bir sezonda tüm türkiyenin ilgisini nası çekti. tabikide çalışarak! özellikleri bir sezonda kendiliğinden fırlayarak tavan yapmaz. eğerki senin dediğin kadar tembel olsaydı bir sezonda paf oynayıp öteki sezon türkiyenin en büyük kulübünün en önemli atak atak adamı olmazdı. heeee bide kulüp itibarları meselesi war. galatasarayın türkiyenin en büyük kulübü olduğu tüm dünyada bilinio. en azından galatasarayın adını duymuşlar peki fenerbahçe ne yaptı da türkiyenin en büyük kulübü yapılmış. itibar olarak açık ara farkla gs üstün olmalıydı. çoğumuz gsnin şampiyonluklarıyla büyüdük(aziz yıldırım da öyle). türkiyenin kendi içinde 4 tane büyük takımı olabilir ama dünyada(avrupada dil) tek büyük türk takımı wardır o da galatasaray. bunu fenerbahçelilerinde reddediceğini sanmıyorum çünkü bu kesin bir yargıdır. buna şöyle de denilebilir bir fenerbahçe ligden düşebilir yerine yenisi gelir bir beşiktaş düşer yerine yenisi gelir ama bir galatasaray düşerse yerine yenisi gelemez. çünkü malesef artık türkiyeden avrupa şampiyonu çıkmayacaktır. bir türk takımı artık haketse bile HAKkımızı(biz derken tüm türk takımlarını kastediorum) yiyen HAKemler wardır. fenerbahçe avrupada türkler için tam bir kara lekedir. gruplarında 0 çekmesi tarihten hiçbir zaman silinmeyecektir aynı gsnin avrupa şampiyonluğu gibi taki avrupa şampiyonu olarak affettirene kadar. ama dedim ya artık biraz zor.
    ardaya dönelim. potansiyeli 180 olmalı.oğuzun ise 185 olmalı abartı diyenler ilerde herşeyi görecekler. galatasarayın altyapısından kiraya werilenlerin hepsi gsde ilk 11 de oynayabilir ama deneyime ihtiyaçları war yeteneğe dil. ayrıca ardaya çabuk yoruluo demişsin ona katılıyorum ama özelliklerinin hepsini kısmana gerek yoq sadece natural fitnessı 9 yap olsun bitsin.biraz uzun oldu ama napim açtım ağzımı bi kere. uykum geldii için belki bi kaç şeyi unutmuş olabilirim.
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    ha bide özgürcanın bir iki maça sonradan girdiini gördüm banada biraz hantal geldi ama neyse

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by CeZa_06 View Post
    öncelikle -10 illa en az 180 olcak diil eğerki tanınmışlık puanı düşükse (örnek; arda) 180 çıkması biraz zor mesela bende -10 olmasına karşın 173 çıktı neyse zaten galatasarayı almamıştım. belki transfer ederim die -10 yaptım.
    -10, rassal olarak 170 ile 200 arasi potansiyel verir. Eger bir oyuncunun 200 potansiyele ulasma ihtimali yoksa (ki bence Arda'nin yok) -10 vermek dogru olmaz. Bu konu icinde daha once yazdigim gibi ileride potansiyeli 185 olacak bir oyuncuya, bugun 175 vermeyi tercih ederim, cunku potansiyeli 185'den 175'e dusurmek arastirmacinin o oyuncuyu abarttigini gosterir. Ben acikcasi Ibrahim Akin gibi bir oyuncuya zamaninda -10 veren, daha sonra oyuncuyu biraz gorduktan sonra bu adam olsa olsa 150 olur zihniyetini tasiyan bir kisi degilim. Basta 150 verip, sonra kendisini gelistirdikce potansiyelinin daha ust seviyelere cikmasi gerektigini kanitladikca o oyuncunun potansiyeli yukseltilir. Tabii elinizde editor oldugu icin, katilmadiginiz konularda kendi yorumlarinizi yapabilirsiniz.

ayrıca bence ca we pa tek başına önemsiz olan özelliklerdir önemli olan aralarındaki farktır. dielimki ca = 160 pa = 190 işte burdaki farkın 30 olması oyuncunun ca=120 pa=150 olan bir oyuncuyla aynı oranda gelişeceğini gösterir.
    Hayir gostermez. Bu yukselis cizgizi lineer (dogrusal) degildir.

yani önemli olan oyuncunun current ab. we pot ab. si dil özellikleridir(bitiricilik,hız,özel yet. vb.).
    Bunu yukarida yazmistim zaten ben...

ayrıca yarım sezon oynadıktan sonra farkettim caneri bu ne be kardeşim adam dünyanın en gelecek waadeden futbolcusu. çoğu geleceğin yıldızı denilen futbolcuyla aynı kriterlere o da sahip wede ca we pa değerleri arasındaki farkta yüksek ama arda pek de öle sayılmaz ayrıca biraz şampiyonlar ligindeki galatasarayın güzel oynadıı bölümleri izleseydin hepsinde ardanın başrolde olduunu görürdün.
    Arda'nin CA 135, PA ise 150 ile 180 arasinda rassal olarak belirleniyor. Yani PA'si gosteriyor ki Arda en azindan bir Emre Belozoglu'nun su anda oldugu kadar iyi futbolcu olur, ya da en iyi ihtimalle Rooney'in su anda oldugu kadar iyi bir futbolcu olur. Ama buyuk ihtimalle bunlardan birisinin arasinda kalir. Bu arada merak etme, ben bu sezon hazirlik maclari haric Galatasaray'in her macini izledim.

ayrıca inter gibi bir kulübün de boş bir yetenekle ilgilenmeyeceğini düşünmeliydin. ardanın hakkındaki çalışkanlık eleştirisine de cwbım şudur: Arda bir sezon önce westele gitmeden ne kadar tanıyanı wardıki. peki bir sezonda tüm türkiyenin ilgisini nası çekti. tabikide çalışarak! özellikleri bir sezonda kendiliğinden fırlayarak tavan yapmaz. eğerki senin dediğin kadar tembel olsaydı bir sezonda paf oynayıp öteki sezon türkiyenin en büyük kulübünün en önemli atak atak adamı olmazdı.
    Arda bos bir yetenek demedim. Bu sizin benim bu konu icinde yazdiklarimi okumadan cevap yazmanizdan kaynaklanan bir gaf. -9 potansiyel bos bir yetenek demek degildir. Nedenini de yukarida Emre Belozoglu ve Rooney ornekleri ile acikladim. Ayrica ornek vereyim, Galatasaray ile oynadigim 2. sezonda Arda'ya Inter teklif yapti. 22M Euro odemeyi teklif etti.

Ayrica ben Arda'ya tembel de demedim. Bu da sizin yarattiginiz bir kelime. Ben Arda'nin saha ici caliskanligi (Work Rate) orta seviyede dedim. Yani bir Makalele, bir Roy Keane veya bir Patrick Vieira kesinlikle degil.

Bir oyuncunun potansiyeline ulasmasini belirleyen bir cok faktor vardir ancak Work Rate bu faktorlerden birisi degildir. Potansiyele ulasim, veya CA'nin zaman icinde yukselmesi oyuncunun yasina, antrenorlerine, futbol oynadigi ligin seviyesine, kullandigi antrenman sahalarinin kalitesine ve gizli olan professionalism (profesyonellik - kendisine iyi bakma, isine saygi gostererek antrenmanlarda kendisini vererek calisma ve ozel hayatina dikkat etme gibi unsurlar) ozelligine baglidir. Yine az once anlattigim ornekte Arda -9'un verdigi 173 PA'ya iki sezon icinde erismistir. Turkiye liginde 7.47 ortalama ile oynamakta ve son iki sezon 15 ve ustu sayida asist yapmaktadir (tavsiye ederim, Turkiye liginin en son 10 sezon en cok asist yapan oyuncularinin kac asist yaptigina bir goz atiniz.)

heeee bide kulüp itibarları meselesi war. galatasarayın türkiyenin en büyük kulübü olduğu tüm dünyada bilinio. en azından galatasarayın adını duymuşlar peki fenerbahçe ne yaptı da türkiyenin en büyük kulübü yapılmış. itibar olarak açık ara farkla gs üstün olmalıydı. çoğumuz gsnin şampiyonluklarıyla büyüdük(aziz yıldırım da öyle). türkiyenin kendi içinde 4 tane büyük takımı olabilir ama dünyada(avrupada dil) tek büyük türk takımı wardır o da galatasaray. bunu fenerbahçelilerinde reddediceğini sanmıyorum çünkü bu kesin bir yargıdır. buna şöyle de denilebilir bir fenerbahçe ligden düşebilir yerine yenisi gelir bir beşiktaş düşer yerine yenisi gelir ama bir galatasaray düşerse yerine yenisi gelemez. çünkü malesef artık türkiyeden avrupa şampiyonu çıkmayacaktır. bir türk takımı artık haketse bile HAKkımızı(biz derken tüm türk takımlarını kastediorum) yiyen HAKemler wardır. fenerbahçe avrupada türkler için tam bir kara lekedir. gruplarında 0 çekmesi tarihten hiçbir zaman silinmeyecektir aynı gsnin avrupa şampiyonluğu gibi taki avrupa şampiyonu olarak affettirene kadar. ama dedim ya artık biraz zor.
    Burasi hangi takim daha buyuktur tartismasi yapma yeri degildir. Kulup itibari Fenerbahce'de daha yuksek olmasi gerekir cunku su anda Fenerbahce daha ust seviyede futbolculari Turkiye'ye getirebilme konusunda Galatasaray'dan hem finansal, hem organizasyon, hem de albenilik bakimindan daha yuksek seviyededir. Itibar da oyunda, oyuncularin (diger her sey esitse) hangi takimi tercih edecegini belirler. Bu itibar rakami su anki durumu gosterdigi icin Fenerbahce'nin daha ust seviyede olmasi da normaldir. Daha once de yazdigim gibi begenmiyorsaniz, elinizde editor vardir ve degistirebilirsiniz ancak gercekci olani (ki amac bu oyunu gercekci yapmak) benim yazdigimdan farkli degildir.

ardaya dönelim. potansiyeli 180 olmalı.oğuzun ise 185 olmalı abartı diyenler ilerde herşeyi görecekler. galatasarayın altyapısından kiraya werilenlerin hepsi gsde ilk 11 de oynayabilir ama deneyime ihtiyaçları war yeteneğe dil. ayrıca ardaya çabuk yoruluo demişsin ona katılıyorum ama özelliklerinin hepsini kısmana gerek yoq sadece natural fitnessı 9 yap olsun bitsin.biraz uzun oldu ama napim açtım ağzımı bi kere. uykum geldii için belki bi kaç şeyi unutmuş olabilirim.
    Arda'nin ozellikleri cabuk yoruldugu icin kisilmiyor. Hatta yazdigim gibi Arda'nin ozellikleri hic kisilmiyor. Creativity, Passing, Dribbling, Technique ozellikleri zaten ust seviyede olan ozellikler. Bunun ustune Agility'de yuksek ki rakip oyunculari daha rahat gecebilsin. Oyuncu ozellikleri FM 2007 icin ozellikle azaltilmistir, artik her onemli ozelligi 17, 18 olan oyuncular sadece Dunya Yildizi olan oyunculardir. Arda Dunya Yildizi degildir, ancak ileride olabilir.

Bu konu icinde yazdiklarimi tekrar cumle cumle okumani rica ediyorum. Arda'nin ozelliklerinin seviyesinin neden bu seviyede oldugunu acikladim, arastirmanin bazi kriterleri oldugunu, arastirmacilarin bu kriterlere uymak zorunda oldugunu da anlattim. Arda'yi sezon sonuna kadar izler ve degisiklik yapilmasi gerekiyorsa bunun degerlendirmesi yapilir.

Ayrica yazilarinda paragraf kullanirsan okunmasi daha kolay olacaktir. Belki de soylemek istediklerini okuyanlar daha kolay anlayacaktir.

Quote Originally Posted by meddah View Post
    Teorik bir iki yanlışı düzelteyim, gerçi Ömer Abi birazdan kırmızı kalemi alır gelir..

Mesaj Yetkileri