Eren sorun gol vurusu degil bence. Fenerbahce'nin girdigi pozisyonlar zor pozisyonlar. Beceri, kuvvet, soguk kanlilk isteyen pozisyonlar hep.
Fenerbahce orta sahada gercekten cok guzel top ceviriyor, topa hakim oluyor. Ama bunu yapmasinin iki nedeni var. Ilk olarak rakibin izin vermesi, ikinci olarak da yuksek teknikli oyuncular. Ama bu yuksek teknikli oyuncularin yaninda yeterince fiziksel gucu olan oyuncu yok. Orta sahada iyi top gezdirene de puan vermiyorlar. Gecen sene Manchester'da oynanan Man U - Roma macini dusun. Roma daha ustun teknikli, topa sahip olmayi basaran takim ama Manchester darmadagin etti cunku Man U'in fiziksel gucune karsilik veremediler. Man U - Milan yari finalinde Milan kendisi gibi oynamak yerine Manchester united gibi oynadi, hizli hucuma cikti, rakibin cikmasina izin vermedi ve rakibin fiziksel gucune fiziksel mucadele ile cevap verebildi.
Herkez Hakan Sukur'e veya Nobre'ye laf eder girdigi pozisyonlari kacirdigi icin, ama bu iki oyuncu da rakip defansin dengesini bozar. Umit Karan'da boyle bir oyuncu. Kazim boyle bir oyuncu olabilir, Anelka boyle bir oyuncu idi, Van Hooijdonk boyle bir oyuncu idi. Su anki Fenerbahce kadrosuna bakiyorum, celimsiz Kezman ve Alex, fiziksel mucadeleden kacan Deivid ve sadece acik alanda etkili olan Wederson takimin ofasif gucunu olusturuyor. Fenerbahce rakip defansi zorlamiyor cunku fiziksel olarak zayif. En ufak omuz darbesi ile Fenerbahce'li oyuncularin dengesi bozuluyor ve topu kaybetmemek icin kendi eksenleri etrafinda donmek zorunda kaliyorlar. Sut cekmek icin dengelerini kurana kadar rakip defans oyunculari onlerini kapatabiliyor.
Gecen seneki Fenerbahce'de cok farkli degildi ama en azindan Tuncay'in fiziksel mucadelesi kritik anlarda ortaya cikiyor ve skorun degismesine yardimci oluyordu. Bu sene Fenerbahce hic bir sekilde kapali defansi acabilecek bir takim degil. Isabetli paslar atabilen, bire birde adam gecebilen oyuncularla dolu takim. Ama rakip ile kora kor mucadele edecek oyuncu yok. Ozellikle ofansif bolgelerde bu kora kor mucadeleyi yapacak oyuncu yok, kaleye direk gidecek oyuncu yok. Mevcut oyuncularin arasinda Kezman biraz bu konuda istekli gorunuyor ama o becerisi yok.
Guzel oynamak subjektifdir. Bazisina iki guzel hareket yapan ve pozisyona giren takim guzel gelir, digerine ise makina gibi isleyen rakibin zayif noktalarini iyi bilen ve karsi kaleyi o noktalar uzerine konsantre olarak devirmeye calisan bir takim guzel gelir. Bazisina topa hep hukmeden, ve rakip ne kadar kapanirsa kapansin rakibi acabilecek kapasitedeki yaratici oyuncular guzel gelir, bazisina ise terinin son damlasina kadar kosan mucadele eden oyuncular guzel gelir.
Bence Fenerbahce guzel futbol oynuyor mu? Kesinlikle oynamiyor. Bireysel oyuncular guzel hareketler yapiyor ama Fenerbahce takimi guzel futbol oynamiyor. Fiziksel olarak biraz daha guclu olsalar, o ustun teknik becerileri daha da fazla ortaya cikacaktir, maca daha iyi hazirlanmis olsalar, rakibin zayif noktalarini cok daha iyi bilip ona gore rakibe saldiracaklardir. Alex kac senedir bu ulkede futbol oynuyor, adam markaji altinda oynayacagi da allahin emri. Peki Alex neden markajdan kacmak icin hep geri gelip top alip takimi yonlendirmiyor? Neden bu gorev Aurelio ve Deniz'in yana ve geri paslarina mahkum hep? Roberto Carlos topu veriyor ileriye kaciyor top almak icin ama top Lugano'ya geri gidiyor. Nasil iyi futbol bu?![]()
Zaten transfer sezonundak çoğu Fenerbahçelilerin beklentisi yırtıcı bir golcüydü...
Bencede Roberto yu forvete koyamassın
Semih'i görmüştük geçen sene ilk 10 maç Tuncay'la beraber oynamıştı hiç bir varlık gösteremeden.Semih sonradan girdiğinde etkili neden.Rakip defans yorulmuş,takımın gol arıyor top sürekli ceza sahasına ve çevresinde yani her dakika topla buluşuyorsun böyle gol bulmak çok zor olmuyor zaten Semih hiç bir zaman 11 oyuncusu değil.İlhan Parlak kadroya alınması gerekir bence çelimsiz görünmesine rağmen kafa topları çok iyi.En azından top duvar gibi geri dönmez.
semıh'e kezman kadar şans verilsin semih en az 15 gol atar
Anlamadığım bir olgu var. CSKA maçında 23 şut çektik. O yetmedi Şampiyonlar Liginde en fazla şut çeken(gol pozisyonu bulan) takım biziz. Ligde bu maçta 10 şut çekebildik. Bana göre takım aynı oyunu sergiledi. Ama eksik nedir bilmiyorum.
fenerbahcede avrupda oynadıgı futbolun yarısını burda oynasa maçaraı rahat kazanır . fenerbahçeli oyuncular lige iyi hazırlanmıyor galiba
Tüm mesajı okursan Aygün, son cümlemde yazdım.
Semih geçenlerde Kezman ülkesine gittiğinde oynadı gol de attı ama Kezman kadar ileride pres yapamadı. Tamam Kezman güçsüz, aldığı her topu eziyor, etkili şut çekemiyor ama mücadele etmeye çalışıyor. Bu yönüne birşey diyemeyiz.
Semih ise ceza sahası çevresinde bulunup karambole gelen topları gol yapmayı çok iyi yapıyor. Geçen sene ard arda 10'un üzerinde maç yaptı. Tamam takım eksikti ama yine de 11'de oynayacak seviyede değildi. Aynı Can gibi, onun için de şans verilsin deniyordu. Aynı dönem o da 10'un üzerinde maça devamlı 11'de çıktı, onun da 11'de oynayacak seviyede olmadığı anlaşıldı.
Kısacası Kezman yerine Semih oynamamalı, çift forvete dönerse Kazım'ın yanında oynayabilir, etkili olabilir ama bu sistemde pek etkili olamaz.
"YÜCE ATATÜRK"
Ömer abiye bir iki noktada katılıyorum gerçekten. Fenerbahçe'nin en çok top kapanı kim diye sorsalar, hemen hemen herkes Aurelio der. Ama CSKA maçında Aurelio en az 20 kez düştü. O kadar dengesiz, çelimsiz ve güçsüz ki... Bir DM oyuncusunda olması gereken fiziksel özellikler onda yok.
Fenerbahçe mevcut sisteminde başarı istiyorsa çevik, kuvvetli bir DM oyuncusuna sahip olmalı, aynı zamanda bu DM dikine top atabilecek kadar da cesaret sahibi olmalı. Bu belki Appiah olabilir, ama Appiah için de gidecek deniyor.
Bir ikinci bölge de forvet bölgesi. Deivid santrafor olarak alındı, sonra sağ kanada kondu. İnanamıyorum yahu, bu takımda adeta telefon kulübesinde adam geçebilecek kadar iyi bir dribbling'e sahip Serhat vardı ve sağ kanatta harikaydı. Sen onu yolla, git orta yapma ve adam geçme özelliklerinden mahrum Deivid'i sağ kanada koy.
Bence Zico için kanat falan sorun değil. Onun için hücum oyuncusu diye bişey var. Takımın belli bir formasyonunun da olmaması Avrupa maçlarında rakiplerin kafasını karıştırıyor. Çünkü gezgin Kezman, gezgin Alex, gezgin Deivid var. Bu oyuncular sahada sanki serbest dolaşıyorlar.
Fener'i bir nebze de olsa küçümseyen ve karşısında iyi kapanmayan Inter ve CSKA karşısında bu dağınık hücum düzeni Fener'e avantaj sağladı. Ama ligde rakip Fener deyince kapanır.
Bunun çözümü de, Rıdvan'ın dediği gibi, ligde çift forvet kullanıp daha çok hücum adamı ile rakibin üzerine gitmektir.
Football Manager 2006&2007&2008 Türkçe Dili Çevirmeni & Çevirmen Ekibi Yöneticisi - Turksportal Site ve Forumları Eski Yöneticisi
Sunderland'li oyuncu daha üç dakika önce Kezman'ın yapıtğını Arsenal kalecisine yaptı. Oyuncu sarı kart gördü?
Sonuçta 32 takımdan üçüncüyüz. Zirvede sayılırız bunu kastettim.
Manisa kapalı oynamadı, sahada açıktı. Dün Taraftarda vardı. Sorun içerilerde bir durumç
Yav iğne deliğini doldurmayacak bahaneler ile avutuyorsunuz kendinizi, okudukça gülüyorum vallahi. Devam edin..![]()
Haddini bilmediği için siteden uzaklaştırılmıştır.
Deivid konusuna katılıyorum.Deivid sadece santralarda sağ kanatta diğer zamanlar Deivid'i bulmak için aramanız gerekir.Hadi diyelim benimde çok tuttuğu Serhat'ı yolladık sağ kanat için yahu Kazım var adam hazır kıta onuda oynatmıyoruz.Deivid nadir olarak karşı takımın sol bekiyle beraber geriye geldiği için Önder orda iki kanat oyuncusuyla yan yana burda Deniz'e hafif oraya kayma görevi verilmiş ama Deniz bu sene eski senelerdeki gibi ekstradan koşmayan Marco'yu da kapamaya çalışıyor yani o kadar işi bir arada yapmak zor.Önder hucüma çıktığı zamanda Deivid yok dolayısıyla sıkışıtığı zaman hemen yakınına oynayacağı biri yok oda rastgele orta açıyor başarısız oluyor.Etoo da Barcelona'da sağa sola koşular yapıyordu ama hemen takım hucüma çıkıyordu.Messİ(Giuly),Ronaldinho,Deco,Xavi,2 bek yani bir anda 5-6 kişi pas alabilecek pozisyona giriyordu dün baktığımda ben halısaha maçı gibi gördüm.Savunmada 6-7 kişi ilerde 3-4 kişi burda işte Vederson'da ileriye çıkarsa +1 kişi o oluyordu.
Golcü şart, Kezman dün yine çok güçsüz kaldı.
(/s)
Zico'ya birde geçen bir konuda Tsl'de en iyi teknik direktör deniliyordu.Baktın işler iyi gitmiyor.Akıllıca değişiklikler yap.Takımdaki oyuncularına göre bir taktik yapamıyorsan sen ne biçim teknik direktörsün diye adama sorarlar.Avrupa'dada işler iyi gitmemeye başlarsa o zaman Fenerbahçe karışır.
So what?
Saike
Kezman'ın kırmızı kartlık pozisyonunu gördüm de... Yazık yaa valla yazık..
Alex ortayı açmış kezman vuramadan bülent çıkmış kezman öne giderken ayağına basmış ve kırmızı. Yazık yaa diyecek bişey bulamıyorum artık.
Kezman haklı. Avrupa'da bu tip pozisyonlara bırak sarı kart faul bile vermiyorlar
iŞte avrupayla aramızdaki fark. Bravo federasyon sen hala uyu.
Avrupa'daki takımlar Fenerbahçe'yi tanımıyorlar, bu yüzden de Fenerbahçe çok pozisyon buluyor ve iyi oynuyor. Ligde herkes Fenerbahçe'yi ezberledi, dolayısıyla da teknik direktörler ona göre önlemlerini alıyorlar.
Burada da Zico devreye girmeli. Inter'e karşı, CSKA'ya karşı da aynı onbiri çıkarıyor, Ç.Rizespor'a, OFTAŞ'a, Vestel'e karşı da aynı onbir...
Avrupa'da en ideal diziliş, 4-4-1-1'dir, bunun kesinlikle değişmemesi gerekir. Volkan, Önder, Edu, Lugano, R.Carlos, Deivid, Appiah, Aurelio, Vederson, Alex, Kezman onbiriyle sahaya çıkılacaktır bundan sonra da zaten, zira Appiah iyileşti, ideal onbir bu olur her zaman. Ama Türkiye liginde 4-4-2 ile sahaya çıkılıp, tek forvet değil, çift forvet, hatta arkalarında da Alex ile tek ön libero oynanmalıdır. Semih-Kezman ikilisini hiç denemedi bugüne dek, keşke bir kez olsun deneseydi ama bu saatten sonra da denemez. Türkiye liginde artık Fenerbahçe çözüldü, bu yüzden sürekli Zico'nun taktik, sistem ve oyuncu değişiklikleri yapıp rakipleri yanıltması lazım. Her maça farklı bir onbir, farklı bir diziliş ve sistem ile çıkarsan, rakipler senin bir sonraki maça nasıl çıkacağını kestiremez ve önlemini alamaz.
Zico geldiği bugünden beri aynı sistem, aynı taktik ve aynı onbirle çıkıyor, değişen bir şey yok, kötü futbol, kötü skor.
Fenerbahce yine oldugu gibi kötü oynadi.
O degil de, cezasi geciktirilip bu macta oynamamasi saglanan Holosko eger oynasaydi sonuc farkli olabilirdi.
Demek ki neymis, federasyon oyle tek bir takimin onunu kesecek hareketler yapmiyormus. Genel olarak beceriksizmis. Gerci binlerce ornegi daha var ya neyse.
Vestel Manisaspor`un verilmeyen bir penaltisi var.Lugano topa kalkarken 2 eliyle Manisali futbolcuya yüklenip kalkiyor topa,rakibin dengesini bozuyor.Topa kalkmasina engel oluyor.Ahmet Cakar da diyor penalti diye,hani cok begendiginiz![]()
Kezman`in pozisyonu %100 kirmizi kartti,hic öyle yazik falan demeyin.Istese kalecinin üzerinden ziplardi,yani orada kasti yapilmis bir hareket olarak gördüm ben.