Hulk inanilmaz, bi oynati verdim adami gercekten muthis.
Hulk inanilmaz, bi oynati verdim adami gercekten muthis.
Mario Götze de bu serinin en yetenekLi genç oyuncusu oLacak sanırım. ÖzeLLikLeri harika.
ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...
götze için wonderkid deniyor bu sene hazard yerine kesinlikle düşünebilir
di maria'nın balance'ı daha yüksek olmalıydı.
hulk'un çok kötü bi profili var.
RASANT boluspor dan ONUR TÜRK ün profilini paylaşırmısın
bir kaç maruzatım var. öncelikle Fenerbahçe ile başlayım:
Alex : grafiği yerinde olmuş sadece frikik bana biraz fazla geldi. 18 değil de 16-17 daha iyi olurdu sanki.
diğer oyuncuların grafiklerini pek göremedik zaten. gg şuan iyi bence. oynayınca daha sağlıklı yorumlar yaparız. volkanda da bire bir bana da 10 az geliyor. 13-14 iyi gibi. ama araştırma şefi zaten pek sıcak bakmıyor, üstünde durmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum ( yanlış anlaşılmasın vardır bir bildiği). yobo nun konsantrasyonunun artabileceği zaten söylendi..
ben en çok Fenerbahçe de kulübün finansına değinmek istiyorum. önceki seride transfer bütçesi oldukça azdı. 3-5 M bir şeydi. hani bu sene şike soruşturması olmasa; Emenike, bir yabancı DMC ve yobo nun bonservisleri alınacaktı.. kulüp reel de bunları yapabiliyor ama biz oyuncu satmadan bunları maalesef yapamıyoruz. bir de hep zengin Fenerbahçe dediğimiz Fenerbahçe oyunda ek gelirler olarak Galatasaray ın oldukça gerisinde kalıyor. hatta Galatasaray, Fenerbahçe yi total de geçiyor. bunun bir açıklaması elbette vardır. bunu merak ediyorum..
ve bir diğer husus: 2. ve 3.lig takım ve oyuncuların nasıl düzenlendiğini merak ediyorum. heralde tek tek bütün kulüplerin araştırmacısı yoktur.. maçlar izlenmeden nasıl yorum yapılıyor. affola ama ben mesela hiç Mardinspor maçını bulamadım nette.. takım hakkında sadece forumlarda okuduklarım kadar yorum yapıyorum..
ve Mardinspor örneğin; çok kötü durumda kulüp başkanı yok gibi birşey genellikle kayyum heyeti kulübü yönetiyor ve birçok oyuncusu kaçıyor zaten ama bu takım her sene ligde kalmayı başarıyor. oyunda ise; bırakın ligde kalmayı, galibiyet almayı puan bile çok zor alıyor. bunun engelleyebildiniz mi merak ediyorum.
aklıma şimdilik bunlar geliyor. cevaplarsanız sevinirim.
Eğer adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız, zalimin tarafını seçmişsiniz demektir.
Ilk olarak Fenerbahce'nin finansal durumunu en gercekci sekilde ancak gelecek yaz yansitabilecegiz. Bunun nedeni de artik Fenerbahce'nin futbol takimini yoneten sirketin tamamen halka acik bir sirket olmasi. Gectigimiz yillarda, Sportif AS zaten rakamsal olarak bildigimiz sampiyonlar ligi geliri, Lig TV geliri gibi gelirleri barindiriyordu. Bize esas lazim olan reklam gelirleri, stat gelirleri gibi bilgiler ancak medyadan takip ile tahmini olarak bulunabiliyordu.
Son 3 yilda, Fenerbahce'nin borclari cok artmis. Bu artisin nedeni de, medyadan takip ettigim kadariyla, borclanarak yapilan transferler. Yani son bir kac yilda Fenerbahce 15 milyon Euro'luk bir futbolcuyu aliyor ama bunu hemen o nakit parayi simdi odeyerek degil, vadelere bolerek yapiyordu. Bu vadelere bolunerek yapilan transferler de oyunda mumkun ama surekli yapildiginda bir noktadan sonra oldukca buyuk bir yuk ortaya cikartiyor. Saniyorum ki bu yil Sampiyonlar ligi'ne girmek Fenerbahce icin biraz da bu nedenle cok onemliydi. Olmayinca, kaynak yaratmak zorunda kaldilar ve degerli bir kac futbolcuyu satip, yerlerine daha az maliyetli oyuncular monte etmek durumunda kaldilar. Bunun yaninda Fenerbahce futbolculara en cok maas odeyen kulup hala. Bu da hareket kabiliyetini kisitlayan bir faktor.
Ama dedigim gibi Fenerbahce'nin finansal durumu oldukca buyuk bir sir son zamanlarda ve anladigim kadariyla genel kurul uyeleri bile finansal konularda Fenerbahce'yi degerlendirmekte zorlaniyor.
Galatasaray'a gelince. Iki yil once bir arkadas gelirlerin neden bu kadar yuksek oldugunu sormus, ben de bildigim kadariyla cevap vermeye calismistim. Son yillarda Galatasaray buyuk sponsorluk anlasmalari yapmayi basardi.
Yeni stat'in isim haklarinin TT'a satilmasi
TT ile forma sponsorlugu anlasmasi (ki bu rakam medyaya gore Fenerbahce'nin Avea ile anlasmasinin iki kati su anda)
Tribun isimlerinin Ulker, Pegasus vs.'ye satilmasi
Forma arkasi reklami (Bu reklam anlasmasi medyaya gore asagi yukari Fenerbahce ile ayni),
En son olarak de Nike ile yapilan anlasma.
Mesela forma reklami konusunda Fenerbahce, Avea'dan daha cok para verenler olmasi ihtimaline ragmen Avea ile devam etmeyi tercih etti ve 2013'e kadar uzatti sozlesmesini. Stat isim haklarini satmiyor. Adidas ile olan forma anlasmasinin baslangic tarihi daha eski olmasi nedeniyle, Nike'den daha az durumda. Bunlar Galatasaray'i one cikartan kalemler. Fenerbahce'nin oyunda da yansitilan onemli bir kalemi de taraftar karti geliri. Ama anladigim kadariyla bu son kart alma hamlesine kadar TT'den Galatasaray'a gelen bir yillik gelirin asagi yukari yarisinda kaliyordu bu taraftar kart geliri (yilda $7m olarak yansitmisiz). Simdi o gelir ne durumdadir tam olarak bilemiyorum acikcasi. Bilen varsa da ogrenmek isterim.
Galatasaray yillardir stat gelirinden 14-15 milyon TL kazanirdi. Bu kombine fiyatlarinin yukselmesi ile 17-18 milyon TL civarina cikti bildigim kadariyla ama Fenerbahce'nin 70-80 milyon TL stat geliri yaninda hic bir seydi. Ama yeni stat ile Galatasaray'da bir cok sey degisti.
Localar hem Fenerbahce stadindaki localardan daha pahali (daha buyuk kapasiteli localarin coklugu nedeniyle), hem de daha fazla loca var. Medyada dolasan rakamlara gore Galatasaray localardan 20-25 milyon dolar civarinda para kazanirken, Fenerbahce localardan 7-8 milyon dolar civarinda para kazaniyor.
VIP ve normal koltuk kombine fiyatlari da Fenerbahce'nin ustunde ve insanlar ulasim yuzunden stada gitmekten cekinse ve stat bos gorunse de, 28 bin tane kombine satilmis durumda.
Galatasaray'in da tam olarak stat gelirinin ne olacagini gelecek yaz ogrenecegiz cunku stat henuz tam bir sezon islemedi. Biraz medya varsayimlari ile gidiyoruz cunku eldeki tek bilgi bu.
FM 2011'de gelir olarak Galatasaray Fenerbahce'nin onunde degildi. Sezon basindan sonuna kadar gelirlere baktiginda, ikisi kafa kafaya geliyordu. Fakat Galatasaray'in giderleri (borclar yuzunden) daha yuksek oldugu icin transfer icin elde kalan para daha az oluyordu.
Oyundaki en yaniltici sey, ben ve bir cok arastirmacinin hoslanmadigi kulup degeri rakamiydi. Bu rakam kuluplerin kadrosundaki oyuncular, antrenman tesisi degeri, stat degeri gibi bilgileri bir sekilde toparlayip kulup degeri gibi bir rakama ceviriyordu. Ama veritabaninda bu rakami mantikli bir sekilde hesaplayacak yeterli bilgi yoktu. Mesela atrenman tesislerinin arazisinin kiralik mi yoksa kulube ait mi oldugunu belirleyemiyoruz ama oyun antrenman tesislerine kulubun sahip oldugunu varsayiyor. Eh tabii bu da kulup degerini etkiliyor.
Bunun yaninda ozellikle Ocak 2011'den sonra Galatasaray'in kulup degerinin artmasinin tek bir nedeni vardi. Yeni stadin, Turkiye'deki diger statlar gibi kiralik oldugunu belirleyemiyorduk. Oyun stadin kiralik oldugunu bilmedigi icin de yeni stadin degerini kulup degerine ekleyiveriyordu.
Bunun da pek bir onemi yoktu acikcasi cunku o kulup degeri tamamen kozmetik bir deger. Ne bir yarari var, ne de bir zarari. Umuyorum ki FM 2013'de, eger yapilirsa, bu degeri oyundan kaldirtacagiz cunku bas agrisindan baska bir yarari olmuyor.
Sonuc olarak degerlendirmedigimiz veya yanlis degerlendirmis olabilecegimiz her turlu bilgiye acigiz. Ileriye dogru baktigimizda, Galatasaray'in finansal sorunlarinin devam edecegini varsaymak da oldukca zor.
Butun bunlari yazarken, Riva arasizinin degerlendirilmesi konusunda hic yorum da yapmadim cunku bu paranin futbol'a akacagini da dusunmuyorum acikcasi. Borclarin bir kismi kapatilir ve gerisi baska bir gayrimenkule yatirilir diye tahmin ediyorum. Yani en iyi ihtimalle Galatasaray'in borclari bir miktar duser ileride ama bunun da olacagini varsaymadik oyunda.
2. Lig icin az sayida ama cok ozverili arastirmacilarimiz var. Kendi takimlarini izlerken, diger takimlarla ilgili izlenimlerini de not ediyorlar ve diger takimlari da onlar oldugu kadariyla yapmaya calisiyorlar. 2. Lig icin her zaman arastirmaci arayisindayiz.ve bir diğer husus: 2. ve 3.lig takım ve oyuncuların nasıl düzenlendiğini merak ediyorum. heralde tek tek bütün kulüplerin araştırmacısı yoktur.. maçlar izlenmeden nasıl yorum yapılıyor. affola ama ben mesela hiç Mardinspor maçını bulamadım nette.. takım hakkında sadece forumlarda okuduklarım kadar yorum yapıyorum..
ve Mardinspor örneğin; çok kötü durumda kulüp başkanı yok gibi birşey genellikle kayyum heyeti kulübü yönetiyor ve birçok oyuncusu kaçıyor zaten ama bu takım her sene ligde kalmayı başarıyor. oyunda ise; bırakın ligde kalmayı, galibiyet almayı puan bile çok zor alıyor. bunun engelleyebildiniz mi merak ediyorum.
aklıma şimdilik bunlar geliyor. cevaplarsanız sevinirim.
3. Lig ise daha da vahim durumda. Zaten oyunda olmadigi icin 3. Lig icin her yapilan tamamen ekstra olarak dusunuluyor ve zaman kalirsa el atiliyor. Transferleri yapiyoruz ve gecmislerini ekliyoruz en azindan ama oyuncu degerlendirme hic saglikli degil. Acikcasi daha TBA ve 2. Lig'de bu kadar cok arastirmaci eksigimiz oldugu surece, 3. Lig icin pek bir hamle yapmayi dusunmuyoruz, oldugu kadar dusuncesiyle bakiyoruz bu lige.
Topu topu 25 arastirmaciyiz su asamada ve 127 takim (3. Lig dahil) oldukca agir bir yuk.
Mardinspor ozelinde de acikcasi dikkat etmedim. Oyun cikana kadar genelde daha cok oynanacagini tahmin ettigimiz ust liglerde kontroller yapiyoruz cunku acikcasi zaman ancak buna yetiyor. Arastirma forumlarinda detayli olarak Mardin'in durumunu yazabilirsen, en dogru sekilde yansitmaya calisiriz.
Valla kardeşim oyun demo olduğu için Türkiyeden sadece Ordu ve Trabzon açık,oynadığın ülkenin datasına göre oyuncular çıkıyor Türkiye datası yok o bakımdan Onur yoktur
sercan saraer cok iyiymis full ciksin transfer listemde olucak
Mardinspor konusunda elimden geldiğince araştırma konularına yazarım.
stat, antreman tesisleri vs. kulübün kendisininmiş gibi kaydediyor demişsiniz. bunu şöyle yapamaz mısınız mesela kiralık ise; kira bedelini yıllık olarak oyuna borç gibi ekleme.. kendisininse kendisinindir zaten. çünkü; oraya verilecek para kulübün maddi durumunda azalmaya neden olacaktır.
ve elinizde yeterince kaynak olamaması kötü bir durum. tabii yapacak birşey yok. elinizden geldiğince yapıyorsunuz zaten ama bizim medyamız malum ne zaman ne yazacağı belli değil..
ve şunu da belirtiyim: demek ki artık Fenerbahçe ve Galatasaray arasında finans yönünden o kadar fark kalmamış. en azından futbol branşında.
Eğer adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız, zalimin tarafını seçmişsiniz demektir.
Tam olarak anlatamamisim o meseleyi.
Gectigimiz yil Galatasaray sezona Ali Sami Yen'de basladi. O stadin kiralik oldugu zaten ayarlanmisti. Fakat oyun basladiktan sonra gecilen yeni statlarin kiralik oldugunu belirlemek mumkun degil. Bu nedenle de yeni stadin sahibi Galatasaray olarak kabul ediliyordu oyunda.
Fm 2012'nin baslangicinda Galatasaray TT Arena'da olacagi icin zaten stat kiralik olarak ayarlanmis durumda ve stat kirasi odeniyor. Ki bu rakamlar genelde oldukca cuzi rakamlar butun kulupler icin. Genelde GSGM kulubun butcesine gore kira bedeli talep ediyor benim anladigim kadariyla.
Bu arada simdi ayni durum ile Bursa'ni yeni stadinda karsi karsiya gelecegiz. Yeni stada gectikten sonra Bursa'nin degerinde patlama olacaktir.
Fark kalmadigi gibi gorunuyor ama tabii onemli olan gelirleri nasil kullandigin. Bence kuluplerimiz futbolculara bu kadar cok maas odemeye devam edip, alttan oyuncu cikartamamaya devam ederlerse bu gelirler de yetmez.ve elinizde yeterince kaynak olamaması kötü bir durum. tabii yapacak birşey yok. elinizden geldiğince yapıyorsunuz zaten ama bizim medyamız malum ne zaman ne yazacağı belli değil..
ve şunu da belirtiyim: demek ki artık Fenerbahçe ve Galatasaray arasında finans yönünden o kadar fark kalmamış. en azından futbol branşında.![]()
Ömer Hocama Bir Sorum Olacaktı; Ya da Bilen Biride Cevaplayabilir Bilbao Kariyerinde de Yazdım
Bende Bişey Danışacaktım Ömer Hocam Bu FM2012'de Asistan'ın Oyun Başında Kiralık Oyuncu Raporu Vardı Diğer Serilerde İstediğimiz An da Bunu Kullanıp Gelebilecek Kiralık Oyuncuları Öneriyordu. Bu Seride de Oyuna İlk Girdikten Sonra Takım Tanışma Ekranında Vardı ve İsteğimi Asistanıma İlettim Ama Sonra Başka Bir Mevki İçin İstek Yapacaktım Bulamadım Acaba Kaldırıldı mı Bu Özellik? Kaldırılmadıysa Nereden Ulaşabilirim?
En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"
Celutska hariç Trabzonspor'u çok beğendim açıkcası..Celutska'yı da Çekler yapmış zaten..Biraz oynama olacaktır kendisinde diye tahmin ediyorum..
Ziegler'in profili de ilginç olmuş veya italya da farklı oynuyormuş adam
Bence Ziegler Dribbling, Teknik ve First Touch'ı bu kadar iyi değil. Crossing yerinde olmuş, Teamwork yükseltilebilir daha uzaktan şut çektiğini görmedik ama 17 alacak kadar etkili vuruyor mu acaba ?
merak etme devre arasi güncellemesinde zieglerin profili yerlerde sürünür fenerin yaptigi her transferde oldugu gibi.. ayrica zieglerin zaten en önemli özelligi uzaktan attigi sutlardir 30-35 metreden sert ve isabetli sutlar atabiliyor dribbling ve teknik sana iyi gelmiyor nedeni ise driblingi ve teknigi zieglerden iyi olan andre santosa alismis olman zieglerin profili kesinlikle yerinde italya ligi arastirmacilari oyuna profilleri en iyi yansitanlardan.. tabi fm 06 ve 07 de profiller faciaydi cok abarti vardi sonradan düzeldiler.
Bence Fenerbahçe araştırmacısı oyuncuları olması gerektiği gibi oyuna aktarıyor. Diğer araştırmacıların bi bölümü sağolsun o kadar şişiriolarki oyuncuları Fenerde bize kötü görünüyor bencehele bi GS altyapısı var ki voww. her sene kesin top sürebilen teknik bi -9 PA a sahip oyuncu olmasa olmuyor. cafercan, ozgurcan,cem sultan, berkin :P bizde A takımda olan ve bence iide bi futbolcu olan mertten daha yüksek PA ya sahip kalecileri bile oluo alt yapıda.. ilginç..
Mert,Gökay ve Okan'ın profillerini merakla bekliyorum..
Last edited by Vieri : 11.Ekim.2011 at 18:57 Reason: Kural 8- Spor Taraftarlığı
Tüm Fenerbahçe'lilere söylüyorum; yeter artık!Geçen sene sadece Türkiye Ligi'nde averajla şampiyon oldunuz.Porto gibi Avrupa'da şov mu yaptınızda mükemmel profiller bekliyorsunuz?Burada rakiplerinizi aşağılıyorsunuz.Bende şu anda sizin takımınızı çok güzel aşağılayabilirim ama yapmıyorum.Yok bu böyle yok şu şöyle sanırsınız Barcelona!
Ya sabır artık ya...
Last edited by GeNç KaRTaL : 11.Ekim.2011 at 19:57 Reason: alıntı yapılan mesaj düzenlendi.
Yine , yeni , yeniden ha.
O verdiğin örneklere de şu örnekleri verdiğim. Çok sevdiğiniz ve coşturduğunuz Emre , Arda , Bülent Korkmaz , Hakan Ünsal , Emre Aşık , Tugay Kerimoğlu. Yeter mi devam edeyim mi ?
Bu arada bizim oyuncularımızdan kim şişirilmiş çoğu kötü profil yapılmış özellikle Melo , Baros ve Sercan.
Ben sizin oyuncularınızı saymıyorum bile ...
Merak ediyorum, bu iddia nasıl bir empirik argümana dayanıyor?
Aksine dair ben bir örnek vereyim: Joseph Yobo, Fenerbahçe'nin geçen sezon transfer ettiği bir isim. 2011 datasına EPL araştırmacılarının elinden girmiş, 2012 datasına ise Türk araştırmacılarının. Her iki profili de aşağıda.
FM 2011
FM 2012
Ayrıca 2011 ve 2012 profil özelliklerinin karşılaştırıldığı bir excel tabosu vereyim; ki bunu inceleyince teknik özelliklerinde 3 puan, zihinsel özelliklerinde 4 puan artış, fiziksel özelliklerinde ise 1 puan düşüş olduğunu göreceksiniz, yani toplamda 6 puanlık bir artış var:
http://www.mediafire.com/?nho0o9dciglzpca
Last edited by meddah : 11.Ekim.2011 at 21:06
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
bu artislar yapilirken cogu özelliktende kisilmis farkindaysaniz.. nedense fenerin yaptigi transferlerde hep böyle oluyor mesela anelka geldiginde direk düsürülmüstü herkes abarti diyordu.. keza kezman ve güiza da da öyle oldu yarim sezon sonra profilleri direk düsürüldü 1 sezon izleme geregi bile duyulmadi.. hatta yanlis hatirlamiyorsam gecen sene niangta da devre arasinda ufak oynamalar yapildi.