Sinan'ın yerinde olsam ben de biraz duygusal düşünürdüm. Lakin temelde 532 dizilimi ortaya çıkıyor. 352 oynamanın en büyük sıkıntısı sürekli kateden, ciğersiz kanatlara sahip olmak gerektiği. Riera ve Eboue iyi bek olabilirler ama iyi kanat oyuncusu değiller. Ayakları çok düzgün oldukları için ilk tercih oluyorlar ama hücuma az katılıyorlar. Pozisyon çok rahat olmadıkça hücuma katılmıyorlar, topla katetmiyorlar. Sadece orta sahada pas oyununa katılıp ayaklarına pas geldikçe garanti pas yapıyorlar. Kanat beklerin 3. bölgeye toplu/topsuz koşuları olmadan 352'nin hücum varyasyonlarını yapabilmek çok zor. Juventus'ta Lichtsteiner ve Asamoah sürekli topla katetmeye çalışıyorlardı. Gerçi Asamoah kanat değil ama savunma dönüşleri yapabilen tek kateden oyuncu olduğu için orada oynatılıyor.
532 kötü bir sistem de değildir. Lazio yıllarca 532 oynadı. Az gol yiyen ama az gol pozisyonu bulan fizik mücadele oyunu üzerinden oynanan bir savunma taktiğidir 532. Bu kadar yıldır hücum oyununu izleyen bir takımın taraftarları şimdi nasıl buna katlanabilecek merak ediyorum. Aykut Kocaman'ın oyununa katlanamadık biz. 3 Temmuz sonrası mental direnç katabilen tek isim olduğu için sabır gösterdik. Aslında onun oynattığı direnç futbolu Avrupa için çok uygundu. O yüzden Avrupa Ligi yarı final gördük zaten. Bundan zevk alabilmek imkansıza yakın.
Mancini'nin sisteminin Galatasaray'ın fizik-kondüsyon eksikleri nedeni ile Fatih Terim'in Sneijderlı 4312'sinin üstüne çıkabilmesine imkan yok. Hamit ile beraber 1 fazla hücumcu ile oynuyordu Fatih Terim. Fatih Terim'in sıkıntıları, tempo ve yaratabilme sıkıntısını daha ağır yaşayacak Mancini. Tabi Fatih Terim kadar gol yemediğin zaman oyunun sonuna kadar en kötü şişirerek dahi olsa gol pozisyonu yaratabilme şansı var hele Drogba varken elinde. Tabi bu uzun vadede nereye kadar gider? Fenerbahçe bu sene son dakikalarda çok atıyor, evet ama son 15 dakikada 3-4 gol pozisyonuna girerek son dakika golleri atıyor. Yaratamıyorsan şans senin eline sürekli gelmez. Drogba ve Burak'ın pres yapmaması nedeni ile 532 oynarken Sneijder'e verilen her birebir markaj Galatasaray'ın oyununu kökten bozar, tüm 3. bölge bağlantılarını keser. Çok yan pasa dayalı statik bir oyun çıkar ortaya. O yüzden diyorum oyuncu profilleri değişmeden oyun değişmez diye. Burak ve Drogba pres yapmadıkça oynanan oyunun mesafeleri açılıyor ve yaratıcılık eksikliği daha fazla etki ediyor. Formata uygun işler yapan oyuncuları bulursan 532 ile bile şampiyon olunabilir.
Kısa dönemde Galatasaray'ın fizik üstünlüğü ile gol bulabilmesi halinde kolay gol yemeyeceği için galibiyetler getirebilir ama zorluk düzeyi yüksek ve daha düzgün zeminlerde Galatasaray çok zorlanacak. Şu anda tabi kötü zeminin azizliği ile rakip topu çıkartamadıkça çok önemli olmayabilir ama ilerleyen zamanlarda anlaşılır.
Esami listesinde kim çizmiş, niye çizmiş bilmiyorum ama dizilim açık çizilmiş. İki takım da 352 kağıt üzerinde ama aynı şey olmadığını görebilirsiniz.