bir problem olmaz yeterki satış olsun ve aktivasyon Türkiye IP'leri üzerinden yapılsın
bir problem olmaz yeterki satış olsun ve aktivasyon Türkiye IP'leri üzerinden yapılsın
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
edit: 1000 imzaya 8 kişi kaldı..
bir nevi 10. dalya diyelim dedim![]()
Neresimi kötü olur türkçe çıkacağına inanmış adam bütün parasını oraya verir
Neresi kötü değilmi?
Hayır Kimse Türkçe çıksın Alırım demiyordu Fiyat düşsün Diyordu
fiyatı 25-30 diyorlardı Bu hiç bir zaman olmadı olmayacak belkide
yani kimse Türkçe çıksında alayım diye birşey yoktu Kimse öyle bir söz vermedi
vermeyecek
Ben 25 liraya Cm aldım Türkçe şimdi almışmıyım almamışmıyım?
Si bizi sevmiyor ki istediğin kadar uğraş kendiniz diyorsunuz 9 bin satan ülkenin dilini eklemediler diye bence bırakın bu işi Malesef bu ülkede bu fiyata Türkçe olsa dahil kimse almazFarkındasınız ama insanlarımız bunu görüyor korsanın kullanılmasının fazlalığı ortada neden kullanıldğının...
Benim önerim var Miles Jacobson türkiye gelsin asgari ücret ile türkiyede yaşasın ama ne ev ne arabao zaman türkiyeyi anlasın ama ingilizler bize gülüp geçen bir millet olduğu için çok fazla yazıp çizmeye gerek yok 200 bin üyesi olan forumda 10 bin kişi çıksa keşkede alsa bir umutla ama zor işler bunlar zor...
Evet sadece bir IP üzerinden bir kayıt alınabiliyor. Buda çoklu girişleri engellemek amaçlı.
Eğer 10bin üzeri imza toplanırsa satın almak için Türkiye ligini test eder ve satın alırsın eğer geçmezse almazsın...
Türkçe çıkarsa alırım diyen bir çok kişi tanıyorum, biraz forumlarımızı inceleyip, ondan sonra bu kadar emin konuşmalısınız. Ayrıca başkalarının ağzından konuşmayın, bırakta bu sözleri insanlar versinler sen değil.
SI bizi sever sevmez orası beni çok ilgilendirmiyor, ben FM'yi seviyorum.. Bizim amacımız önümüze böyle bir imkan gelmişken bunu değerlendirmek. Biz bunu deneriz, bundan sonrada önümüze bakarız, ha ekleyecekler ha eklerler umudu besleyerek hersene yeni oyunda Türkçe dil desteği için ümitlenmeyiz.
Korsan, Türkiye'de hiç bir zaman bitmez çünkü insanlarımızın mantığı %98 beleşe işliyor.
Ayrıca burada gözüme çarpan bir kaç arkadaş var ; yapılan bu çalışmaya niye bu kadar muhalafet oluyorlar anlamış değilim? Eğer bu kampanyayı beğenmiyorsanız, SI'ın politikasını beğenmiyorsanız, FM'yi oynanmayacak buluyorsanız, FM yerine CM'yi tercih ediyorsanız imzalamazsınız, oynamazsınız olur biter, şartları beğenmezsiniz veya uygun görmezsiniz. Böyle bir imkanı denemek isteyen ve orijinal almaya heveslenen insanların heveslerini niye söndürmek için çabalıyorsunuz?
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Bence korsanın önüne yazılımla geçilir.Geçen sene çok fazla uğraştıracak filtre koydular oyuna,bence iyide oldu ve tam doğru halde kıramadılar oyunu,aksaklıklar sürekli belirdi.Bu senede sistemin önüne koydularsa korsanın önüne daha da sağlam bir şekilde geçerler.
Parası çok gelebilir tek kişiye ama eğer şayet bu durumlar gerçekleşirse bence 5 kişi olarak alınması daha mantıklı tek başına alamayacak olanlar için.Aral'dan bile alınsa kişi başı 18 lira eder. Bir kişide orjinal dvd kalır diğer 4 kişide kopya dvd olur. Buna zaten oyunu çıkaranlar müsade ediyor. Bu da yapılabilecek bir şey.Siz her şeyi bir kere yapın,eğer karşı taraf yapmazsa en azından gönül rahatlığıyla diyebilirsiniz biz yaptık onlar sözlerini tutmadılar diye.
Türkiye'de alanların sayısının 10 bini geçtiği görülürse şayet,buranın başındakiler madem bu işe adamışlar kendilerini,yan çizerlerse de bu konunun takipçisi olurlar,zaten olmalıdırlar.O yüzden limiti geçtikten sonra bir sorun olacağını sanmıyorum.
1005 oldu :W
10/1 tamalandı şuanda hobaa...
burada daha önce de yazmıştım ama sanırım dikkat çekmedi;
şöyle bir sözleşme yapılsa;
"müşterinin şartlarıı :Oyun Türkçe çıkarsa hesaba yatırdığım 90 tl (atıyorum) param kalıcı olarak sizin olur. ama bunun gibi 10.000 sözleşme(yani türkçe çıkmazsa) bulunmazsa paramı geri verirsiniz.
SI 'in şartları: eğer bu sözleşme gibi 10.000 tane sözleşme yapılırsa Türkçe olacaktır."
biraz kötü oldu ama sanırım anlatabildim. böyle bir şey güvenilir bir şekilde yapılırsa değil 10 bin, 20-25 bini bile bulabilir rakam bence. çünkü "türkçe çıkarsa orjinal alırım" diyen ve imza dahi atmayan o kadar çok kişi var ki, böylesi bir açığı olmayan sözleşmeden kimse kaçmaz, alıcaksa alır oyununu..
ama iş bunu güvenilir yollardan yapabilmek, güvenliği sağlamak işte.. bence o kadar zor olmasa gerek..
Arkadaşım sen demiyorsan sana zaten bir lafım yok. Herhalde böyle deniyor diye uydurmuyorum, orjinal oyun alınsın dendiğinde benim karşıma çıkan en önemli 2 engelden birisi Türkçe olmadığı. Ve Türkçe olmadan almam diyenlerin sayısı da hayli fazla, şimdi Türkçe olmadan almam diyenler, yine almam diyor. Türkçe çıkma ihtimali var, neden almıyorsun dediğimizde, önce Türkçe çıkarsınlar diyor.
Birşeyler yapılmazsa Türkçe çıkmayacak işte. Şimdi böyle bir olay başlatılmasa, oyun çıktığında Türkçe bile değil, neden alayım diyenler olacaktı, her sene böyle sürüp gidecekti. Sen takip etmediysen Türkçe çıksın alırım diyenleri ya da oyun çıktığında Türkçe bile değil neden alayım diyenleri, bu benim hatam değildir.
Kimse oyunu al, kesin Türkçe olacak demiyor. Bu şekilde oyunu alan da kandırılmış hissetmez kendini. Eğer 10 bin satış yapılır da Türkçe eklenmezse kandırılmış olursun, başka türlü nasıl kandırılıyorsun anlamıyorum?
Ama siz de orjinal oyuna para vermeyi enayilikten görüyorsanız bir şey diyemem. Ben orjinal almayan birisi olsam, neredeyse 10 yıldır oynadığım bu oyunun bu sene Türkçe çıkma ihtimaline karşı bile gider bu parayı verip alırım. 1 defalık olsun alırım, bütün parayı daharcamış olmam.
Taksitle alma ihtimali var, en basitinden 6 taksik olduğunu düşünürsek ayda 15 liraya denk geliyor. Almaya niyeti olan, gerçekten destek vermeyi düşünen de bu 15 lirayı öder, ödeyemez demeyin lütfen, ekonomik olarak çok rahat bir ülkede olmasak da, evinde bilgisayarı olan, her ay internete en az 30 lira veren birisi de, ayda 15 lira bir oyuna ayırabilir.
CM'yi bende aldım, sadece Türkçe olduğu için. Fiyatı ikinci plana attım bu nedenle.
Adamlar zaten eklemeye niyetli olsa, böyle bir şey istemezlerdi. Bizler de bu oyunu oynayanların sadece % 5'lik kısmı, orjinal alarak Türkçe oynayabiliriz. Üstelik 2 arkadaş oyunu alsanız 45 lira eder, istediğiniz gibi oynarsınız, hiç bir sorun da olmaz. Kişinin almaya niyeti olsun, para konusunu elbette çözer.
Ama küçük çıkarların peşinde olan, anlayamadığım şekilde bu imza kampanyasının olumsuz yönde propagandası yapılan, destek konularına izin verilmeyen bir ülkedeyiz. Ama biz yine de uğraşmaya devam edeceğiz. Belki anlamamakta ısrar edenlere 50 defa aynı şeyleri yazmak zorunda olacağız ama devam edeceğiz. Türkçe çıkma şansı elimize geçmişken, buna kayıtsız kalıp ya da önüne taş koymaya çalışanlardan olmayacağız ki tüm FM severlerin ahını almayalım, Türkçe olmasını bekleyen, İngilizce bilmeyen kardeşlerimizin de bu oyunun tüm keyfiyle oynamalarını sağlayalım.
"YÜCE ATATÜRK"
Uzun süredir mümkün olduğunca her yazılanı okumaya gayret ederek konuyu takip ediyorum. Açıkçası bazı yazılanlar beni hayretler içerisinde bırakıyor. Bazı yazılanları okurken bazı arkadaşların "yaşının küçüklüğüne" vs.. vermeye çalıştım ancak daha fazla duyarsız kalamadım.
Bu sonuçta bir oyun, ancak bu kampanya bir oyun değil. Maalesef halen Türkiye'nin imajı konusunda üzerimizdeki sorumluluğun farkında değiliz. Bu yüzden aşağıdakileri yazıyorum.
Bugüne kadar (bu siteye üye olduğumdan beri) Turksportal'ın genel kurallarına saygı göstererek yazılarımda, diğer arkadaşlarıma hitap şeklimde hep ılımlı bir yönde hareket etmeye özen gösterdim. Şimdi yazacaklarımda belki aşırı tepki gösterdiğim yada hitap şeklimin yanlış olduğu düşünülebilir. Bu açıdan şimdiden özür dilerim, uyarı yada ceza gerektiren bir ifadem varsa da saygı duyarım.
---------------------------------------------------------------------
1- Biz adamlar daha fazla para kazansın diye mi, yoksa oyuna Türkçe eklenmesi için mi çabalıyoruz? Sonuçta bu oyun Türkçe çıkarsa dünyada milyonlar satan bir oyun sadece 10 bin fazladan satmış olacak (ki bu rakam onlar için çerez parasını bile karşılamaz) ve bu durumda “adamlar” pekte kazanacaklarından extra fazla bir para kazanmış olmayacaklar. Bu kampanya başarıya ulaşırsa kazanan ise sadece biz olacağız. Bunu göremiyorsanız ben daha ne diyebilirim ki… Oyunda Türkçe dil seçeneği olursa gider alırım yoksa almam diyorsun. Bu bahsettiği olursa zaten bu kampanya sayesinde olacak. Sen ise anlamsız bir pazarlık yaparak bu kampanyaya destek vermiyorsun, enteresan. Ama saygı duyarım genede destek olmamana, herkesin düşüncesi farklıdır. Sadece “köstek” olmayın yeter.trkz: Çabanızı takdir ediyorum fakat şu düştüğümüz durumlara bakın. Adamlar daha fazla para kazansız diye biz çabalıyoruz, peki kendilerin istediği rakama ulaşılmazsa, bugüne kadar orjinal oyun almış ve alacakların hakkı ne olacak. Hiç piyasası olmayan CM bile türkçe dil seçeneği sunmuşken FM nin bize karşı tutumu ne kadar çirkin ve haksız bir davranış. Sanki Türkçe çeviri maliyeti çok yüksek beyefendiler karşılayamıyorlar. Profosyonel bir oyun sunan ve buna yakışmayacak şekilde amatörce davranışlara bizlerde alet oluyoruz. Size "oyun türkçe çıkacak fakat daha fazla satılması için çaba harcayın" denmişse orasını bilemem. Oyunda türkçe dil seçeneği olursa gider oyunumu alırım çıkmazsada Fm siz de yaşanır derim olur biter.
Ekstra cevap Vieri'den alıntı:
2- Türkçe (Türk yazılım/programcılarının çıkardığı Crysis gibi oyunlar dışında) kaç tane oyun sayabilirsin ki bana sürekli CM ile kıyaslıyorsunuz? Kendi cümlende kendine cevap vermişsin zaten “hiç piyasası olmayan CM bile” diyerek. Perpetua, Vieri, Sekopej defalarca bu karşılaştırmanızdaki mantıksızlığı izah etmeye çalıştılar ancak siz kusura bakmayın lütfen ama ya anlamamakta ısrar ediyorsunuz yada işinize gelmiyor.FM'nin de burada kaybı falan yok. Türkçe için adım perpetua'nın çabaları sonucu gerçekleşti ve somut bir adıma dönüştü. Yani CM'nin pazarı ele geçirme çabası vs. gibi korkuları hiç bir zaman yok, üstüne SI pazara o kadar önem veriyorlar ki Türkçe dil seçeneğin çıkacağını bile bizden öğrendiler.. SI'ın tutumunu bir yazılım mühendisi ve proje yöneticisi olarak doğru buluyorum. Bende aynı şekilde yapardım. Önce yapacağım yatırımımı garantiye alırdım. Zaten bana para kazandırmayan insanlara birde utanmadan kendi dillerini isteyen insanlara niye güveneyim ki ?
---------------------------------------------------------------------------------------
Bu mantık ve düşünce tarzıyla 10 bin rakamını bulmamıza imkan yok zaten. Gelir düzeyi diyorsunuz, Sigames bu oyunu Türkiyede mi piyasaya sürüyor ki fiyatı buraya göre belirlesin. Avrupada piyasaya çıkan ve oranın şartlarına göre fiyatı belirlenen bir ürün bu. Türkiye’nin ekonomik şartları oradan farklı diye buraya özel bir fiyat biçilmesini bekleyemezsiniz. Hiçbir büyük firma “ürünümüz çok iyi satıyor, hemen fiyatını yükseltelim yada fiyatını yüksek tutalım” mantığıyla hareket etmez. Aksine belirledikleri fiyatın alıcıları zorlayan ve sadece belirli bir kesimin alabileceği bir fiyat olduğunu gördükleri anda fiyatı aşağıya çekerler zaten. Çünkü büyük firmalar için satış gelirlerinden önce mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaşabilmek önde gelir. Onların belirledikleri fiyat Avrupa şartlarına göre son derece uygun (bir öğrencinin harçlığıyla çok rahatlıkla alabileceği bir fiyat). Ancak maalesef ürün ülkemize geldiğinde (aynı fiyattan gelse dahi) bizim alım gücümüzü zorlayan bir fiyat oluyor ki bu konuda onlara suç bulunması son derece mantıksız.Rais : Korsanı kimse istemez ama gelir düzeyi avrupa ülkelerine göre düşük bir ülkeye bu fiyattan bir oyun satıp bakarız politikası üzerine bir satış sistemi kurmak bana komik geliyor.Kısa bir sürede satışı 1000 tane nin altında olan bir seyir izlerken birden 10 katı bir artış beklemek ilginç geldi..Demo dan sonra D&R dan alabilirim veya 5kişi bulursam alabilirim.10bini bulacağına inanmıyorum bu rakamın.
----------------------------------------------------------------------
Yazdıklarına genel olarak katılıyorum. Öğrencilerin oyunu alabilme şartları yazdığın fikirdeki kadar basit olmayabilir, bu konuda (sende öğrenciliğin ne demek olduğunu eminim biliyorsun ama..) herkesin şartları farklıdır. Dolayısıyla alamıyorum diyen arkadaşlara fiyatın uygun olduğunu söylemek yada pahalı ama şöyle bir şey deneyebilirsiniz demek bana göre yanlış. O fiyata alamam diyorsa öyledir. Ancak Türkçe çevirisi konusunda yazıklarına kesinlikle katılıyorum. Sırf dediğin gibi olduğundan daha bugüne kadar hiç Türkçe yama kullanmadım çünkü çeviriler oyunun gerçekçiliğinden büyük bir miktar alıp götürüyor. Aynı şekilde son cümlene de katılıyorum.VoLkaN BaROs : Arkadaşlar herşeyi olsun bitsin de düşünürüz mantığı ile değerlendirmemek lazım.
Yıllardır gerek oyunun orjinaline Türkçe ekletmek olsun gerek çeviri çalışmalarımız olsun gerekse çevirilerimizi alıp kullananların peşinde koşuşturup durmamamız olsun gösterdiğimiz bu çabaları görüyorsunuz.
Çeviri işi oldukça maliyetli bir iş gerek emek, gerek zaman gerekse bilgi açısından. Biliyorsunuz tüm bu olumsuzluklara rağmen FM 2008'in dil dosyasını %100 oranında çevirdik ve sizlere dağıttık.
Önümüze böyle bir fırsat geldi, çok zor birşey değil. Ben öğrenciyim alamam demek yerine aile büyüklerinizden rica edin kredi kartıyla 10-12 takside alın bu oyunu. Eğer bu oyunu çok seviyorsanız ve o yıl içerisinde olmazsa olmaz oyunlarınızdan biriyse ve profesyonel derecede ingilizceniz yoksa buna değecektir.
Böylece onun bunun çalıp çırpması yüzünden turksportal'ın çeviriyi ertelemesi, piyasadaki aşırılıp yayınlanan ne idüğü belirsiz, %98 diyip %10 bile olmayan, İngilizce bilmeyen kişilerin yarım yamalak yamalarına kalmak durumunda olmazsınız.
Azıcık destek, inanın bu desteğin karşılığını çok çok alacaksınız.
-------------------------------------------------------
Konuya yanlış bir giriş yapıyorsunuz. Durduk yerde Türkçe çıkartıyoruz demiyorlar, bu birkaç arkadaşımızın (özellikle Perpetua) yoğun çabaları sonucunda gündeme gelen bir şey. CM’nin Türkçe çıkması ile aynı döneme denk gelmesi ise tamamen tesadüf ve buda senin gibi birçok arkadaşımıza bir koz oldu. CM’nin Türkçe çıkmasıyla alakalı olsaydı Perpetua arkadaşımız bu girişimleri yapmadan çok daha önce Sigames Türkiye için böyle bir düşüncelerinin olduğunu belirten bir açıklama yapardı. Olayı anlamıyorsunuz, onlar bize gelmedi biz onlara gittik ve bu fikir doğdu.geyik20 : Merhabalar Yıllardır Fmdir Cmdir Takip ederim Bir gün oldu Türkçe çıkartıyoruz diyorlar ama neden diyen olmadı kimse
10 bin yakalanırsa diyip afedersiniz 1 kuyuya taş atarmış misali bizi sevmiyen Sigames e Türkçe çıkartırmak amacımız çok güzel ama Yine türkleri düşünmüyorlar hala parayı düşünüyorlar hala diyorlarki 10 Bin kişi alsın 10 bin kişi imzalasın Cm yi örnek vermek zorundayım bu Durumda Bu ülke niye korsana Yöneliyor Pahalı Yada oyundaki hatalar yada bahane üretmek kolay ama bizim ülkede orjinal almamının Sebebi kısacası ilk baştaki pahalılık ilk baştan bizim ülkede oyunlar 20-30 lira hatta kampanya ile 15 lira olmadıgı için bu hallerdeyiz
Vieri'den alıntı:
FM'nin de burada kaybı falan yok. Türkçe için adım perpetua'nın çabaları sonucu gerçekleşti ve somut bir adıma dönüştü. Yani CM'nin pazarı ele geçirme çabası vs. gibi korkuları hiç bir zaman yok, üstüne SI pazara o kadar önem veriyorlar ki Türkçe dil seçeneğin çıkacağını bile bizden öğrendiler..CM’nin Türkleri düşündüğünü yazmak (ifadem için özür dilerim) çok “saf” bir düşünce. Onlar tüm dünya genelinde fiyat kırarak çok çok gerilerde kaldıkları menajerlik oyunları pazarında daha geniş kitlelere ulaşıp satış rakamlarını (gelirlerini değil) arttırmak için böyle bir strateji belirlediler. Bu stratejiyle sen ve senin gibi arkadaşlarımızın (bu bir eleştiri değil, tercihinize saygı duyarım) aklını çelerek kendilerine pazarda daha büyük bir pay yaratma yolunda ilk adımlarını atmak istiyorlar. CM’nin FM’den iyi olduğunu iddia edecek olanlara da saygı duyarım, bu konuda tartışmaya girmem. Ama burada ticari konularda biraz bilgisi olan büyükleriniz de söylediklerini göz ardı etmeyin bazı eleştirilerde bulunmadan önce. Cm fiyat kırarak ve göz boyayarak bir pazar elde etmek istiyor (ki bu stratejileri gayet doğru), Fm ise zaten lider olduğu pazarda henüz Cm’nin kendisini tehdit ettiğini düşünmüyor (ki onlarda doğru düşünüyor). Cm bu pazarda Fm’i tehdit etmeye başladığı zaman Sigames yeni stratejiler belirleyecektir. Şu an öyle bir tehdit yok.Cm ne yaptı Hem türkçe ekledi hem 25 lira yaptı hemde Şampiyon versiyon adında Not defteri kalem poster ve cm season live adında 3 lü paket yaptı Niçin yaptı Tükleri Düşündükleri için neden bu kanıya varıyoruz Adamlar para gütseler fiyatı 50 olurdu 25 lira olmazdı türklerin ne kadara alacağını bildikleri gibi fiyatını çook ucuza sürdüler
Vieri'den alıntı:
------------------------------------------------------CM için şöyle bakıyorum ben olaya, İngiltere ve Avrupa'da taban yapmış bir oyun olarak genel müdür dahil Türkiye'ye gelip lansman yapıyor ve Türkiye'ye özel fiyat çıkartılıyor. Burada pazarı ele geçirme çabası mutlaka var fakat esas nokta buradaki futbol ve futbol konulu oyunlara meraklı olan genç nufüsa CM yi aşılamak ve buradan sürümden para kazanmak belki ilk yıl zararına satış yapmak.Tamamen firma stratejileri arasında fark var. Firmalar arasında farklar elbet olacaktır.
Sigames’in böyle bir söz (10bin orijinal olayı) ticari bir olay değil arkadaşlar. Bu insanlar (Avrupa, Amerika vs…) korsana ve yasal olmayan her şeye karşı çok katı bir tutum içerisindeler. Bu katı tutumları sadece bize karşı değil, kendi ülkelerinde bu konularda çok ciddi yaptırımlar uyguluyorlar. Çok katı cezalar kesiyorlar. Metallica’nın dava açmasıyla Dünyanın en büyük müzik paylaşım sistemini kapattılar. Mp3, film, video paylaşımında yasal olmayan içeriği paylaşan veya paylaşılmasına olanak veren sitelere, programlara karşı çok ciddi savaşlar açıyorlar. Aynı şekilde konumuzu ilgilendirdiği gibi korsan oyunlar konusunda da kesinlikle taviz vermiyorlar. Onlar bu konuda doğruyu yapıp emek hırsızlığına savaş açarken biz burada yok bize zorla oyun satıyorlar, yok bize şart koşuyorlar diye oldukça anlamsız bir tartışma içerisine giriyoruz. Tekrar söylüyorum, onlar için 10bin satış rakamı ve gelirleri hiçte ciddi bir rakam/gelir değil. Bize karşı bu katı tutumlarının tek nedeni korsan kullanımda Dünyada ilk sıralarda yer almamız. Bizi sevmiyorlar diyorsunuz, evet işte bu sebepten sevmiyorlar. Burada “bizi” çok fazla suçlayamam çünkü dediğiniz gibi yüksek fiyatların bunda etkisi çok büyük. Umarım şu yazacağım forum kurallarına aykırı değildir; yani nerden bakarsanız iki ucu b…lu değnek derler ya öyle bir durum. İki tarafı da suçlayamayacağımız ancak biz tüketicilerin çokta elinde olmayan bir durum.
Özetle suçlu aramaktan çok çözüm üretmeye, bir sonuca varmaya çalışalım. Çünkü suçluyu bulsak bile bu bize hiçbir şey kazandırmayacak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tüm yazdıklarını okudum, diğer yazdıklarına cevaben;geyik20
Senin bu yazdıklarını amatör firmalar bile yapmaz. Böyle bir pazarlama stratejisi yok. Bu firmaların satış/pazarlama/reklam stratejilerini belirleyen uzmanları var. Senin bu gördüklerini bu koca firmaları o noktaya getiren bu uzmanlar mı göremiyor? Ayrıca tekrar ediyorum onların derdi bir şey kaybetmek yada kazanmak değil. Zaten ümidi kestikleri bir pazara (Türkiye) Perpetua gibi arkadaşlarımızın çabaları sonucu korsan kullanımın azalması konusunda bir şans vermek, bir anlamda ödüllendirmek. Arkadaşlarımızın beklentisi Türkçe seçeneği, firmanın ise karşılık olarak beklentisi “para” değil, korsan kullanımı azaltabileceğimizi göstermemiz.
Gerçi sen şu yazdıklarınla “Korsanın azaltılması için değil Türkiye’deki kullanıcının parasını yiyemediği için yapıyor “ bana cevabını vermişsin. Susuyorum….
Ortada yalanlar vaatler falan yok. Koskoca Sigames dünyada milyonlar satarken Türkiye’deki 10bin satış rakamına göz diktiği için böyle bir oyuna giriyor öyle mi? Vay be, ne kadar aç gözlüymüş bunlar.
Hatları hepimiz dile getiriyoruz, piyasadaki her oyunda çeşitli bug’lar var. Fm’de bunlardan birisi ancak her şeye rağmen kendi alanında tartışmasız “en iyi” oyun. Önemli olanda bu, meyve veren ağacı taşlıyoruz sadece.
--------------------------------------------------------------
devamı gelecek...
NOBLESSE OBLIGE!17.06.2014
Öncelikle sana karşı hitap tarzımdan şimdiden özür dilerim (senden değil, forumdaki diğer arkadaşlarımdan). Ancak yazıkların karşısında duyarsız kalamadım. Yazdıklarımı okuduktan sonra beni Sigames’in avukatı ilan edebilirsin. Tavrından beklentim bu.Mookie :
1- Sigames Türkiye pazarını kaybetse ne olur? Kaybetmese ne olur? Hatta orijinal oyun piyasasında Türkiye pazarı diye bir şey varmı ki ortada? Hangi pazardan bahsediyorsun? Korsan pazarından bahsediyorsan haklısın, o konuda ilk 5'e gireriz. Sigames korsan işine el attıysa CM'nin bu atağı karşısında tutuşmuştur haklısın. Diğer yazdıkların için de tek söyleyebileceğim “çok fazla film seyrediyorsun sanırım” Sigamesin Türkiye’deki 5-6 bin satıştan gelecek gelire tenezzül edeceğini düşünmen gerçekten çok komik. Biz hep toplum geneli olarak “işte bu kadar dar açıdan ve küçük” düşündüğümüz için birçok açıdan bir yerlere varamıyoruz zaten. Böyle bir mantıkla, bu yazdıklarımı anlayabilmeni de pek beklemiyorum açıkçası.Kişisel cevaplarım:
1- Cevap basit, CM Türkçe dil desteği, düşük fiyat ve bir sürü yeni ve güzel özellikle karşımıza çıkınca bu kadar FM severi olan bir ülkedeki pazarı kaybetmemek için tabi ki, anlayacağınız tamamen duygusal (!). CM'nin bunca atılımına rağmen FM'nin ismi hala var ve 1-2 sene boyunca da bu durum değişmeyecek. FM de bu ismi değişik bir pazarlama stratejisiyle beraber kullanıyor ve 10 bin oyunun satılması durumunda Türkçe dil desteğini koyacağını söylüyor. İnsanlar da bu durumda maddi durum vs. demeden (büyük bir kısmın maddi durumu orjinal oyuna o parayı verecek seviyede değil) Türkçe dil hayalleriyle (hayal yani, adı üstünde) 10 bin rakamına ulaşılması için dua ederekten gidip orjinal oyun alacak. Ve bu durumda kazananı açıklıyorum: Sigames. Türkçe dil oyuna konulmayacak, Sigames ise sadece kazandığı parayla kalacak. Çünkü her ne kadar o rakam vadedilmiş olsa da bu vaade rağmen Sigames'in beklediği satış rakamı 10 binin çok altındadır. Tahminen 5-6 bin satış rakamı beklediklerini düşünüyorum. Bu rakama ulaşılması durumunda olacakları söylüyorum, Sigames'te Turksportal'le iletişime geçen kişi elinde bir kadeh 20 yıllık fransız şampanyası Turksportal'i arayacak ve diyecek ki: "Kusura bakma adamım, 3-4 bin eksik kaldık. Türkçe dil için de umarım gelecek sene". Surat ifadesi pişmiş kelle şeklinde pis pis sırıtan, telefonu (veya neyle konuşuyosa işte) kapatır kapatmaz da gülmekten yerlere yıkılacak ve bizim ne kadar saf insanlar olduğumuzu söyleyecek. Yani onlar için "10 bin oyun satılsın, Türkçe dil desteği koyarım" vaadinin şeklen "Fenerbahçe Sevilla'yı elerse sonraki programa bikiniyle çıkarım" veya "Galatasaray Elano'yu transfer ederse taksimde soyunurum" vaatlerinden bir farkı yok. %99.999 ihtimalle gerçekleşmeyecek bir şey olması durumunda normal bir günde %99.999 ihtimalle yapmayacağı bir şeyi yapma vaadi veriyor.
2- Elimden geldiğince yazdığın bu mantıksızlığa cevap yazmaya çalışacağım. Turksportal dediğin gibi orijinal oyun satış işini o firmanın elinden alsa (bu sandığın kadar pek mümkün olmasa da), fiyatların çok farklı olabileceğini mi düşünüyorsun? Bu oyunun Türkiye’ye belli bir geliş fiyatı var. Gelirken üstüne eklenen vergisi var. Bu oyunu satabilmeniz için (sadece internet üzerinden satış yapılmayacağına göre) 1 merkez satış noktanız olması gerekiyor. Dolayısıyla oranın aylık/senelik giderleri ve çalışanların maaşları vs. var. Ayrıca Türkiye geneline dağıtım yapabilmek için bir kargo şirketiyle anlaşma yapmanız gerekiyor. Yani bu işi yaparken tüm giderlerinizi de hesaba katarak oyunun size geliş/maloluş fiyatı üzerine belirli bir kar eklemek “zorundasınız”. Ve ortada belirli anlaşmalar, kurallar var. Diğer oyun dağıtım firmalarının çok altında bir fiyata satamazsınız, o piyasada barınamazsınız. Dolayısıyla senin dediğin olsa bile bu oyunun fiyatı en fazla 10TL ya ucuzlar ya ucuzlamaz. Üstüne üstlük oyunun tahmini satış beklentilerinizi çok doğru hesaplayıp fiyatı ona göre belirlemek zorundasınız. Yani beklenen satış rakamı artmadığı sürece bir firmanın o fiyatı aşağıya çekmesi pek mümkün değil, çünkü batar. Türksportal insanları fahiş fiyatlardan oyun almaya teşvik etmiyor, orijinal kullanımı teşvik edip/korsan kullanımı azaltıp bunun neticesinde oyunların fiyatlarının düşmesi için çabalıyor (bu yazdıklarımla da Türksportal yöneticilerine yağ çekiyorum). At gözlükleri denilen bir şey var. İnsanlar o gözlükleri çıkarmadan bazı şeyleri göremezler maalesef…3- Turksportal uzun yıllardır bu oyun için gerçekten uğraşmış olabilir. Bir yandan siteyi yönetmek, bir yandan datalar, Türkçe çevirileri falan filan, bir de insanların kendi hayatları var, bunları da Turksportal'in karşılık bekleyerek yaptığını düşünmüyorum. Ancak iş biraz Türkçe dile geldiği zaman olaylar daha değişik bir hal alıyor. Turksportal biraz bu iş için Sigames ve Türk halkının arasını bulmaya çalışıyor, ancak bunu yanlış yolla yapıyor. Çok afedersiniz kıytırık ve kitipiyoz bir ithalat firmasının elinden orjinal oyun satışı işini almak gerekir. Turksportal'in (yine çok afedersiniz) kıytırık bir ithalat firmasına nazaran kitleye daha rahat ulaşabildiği ortada (yalansa yalan diyin). Eğer Turksportal insanları fahiş fiyatlardan orjinal oyun almaya teşvik etmek yerine işin bu kısmını yapmış olsaydı insanlar bu oyunu daha az fahiş fiyatlarla satın alırdı (Turksportal işin kâr kısmını ithalat firmasından daha az düşünüyor, bu kesin), daha çok oyun satılırdı, Türkçe dil ise şimdiye kadar çıkmış olurdu.
3- Bu düşüncene ise saygı duyuyorum. (Aynı şekilde düşünmesem de)4- Ben açıkçası 10bin rakamına ulaşılması durumunda da Türkçe dil desteğinin bu oyunda olacağını düşünmüyorum, Sigames yine sağdan soldan bahaneler bulacaktır, elindeki sahte rakamlarla 10bine ulaşılmadığını iddia edecektir, veya çok geç ulaşıldığını falan filan söyleyip işi FM 2011 veya 2012'ye postalayacaktır. Bu adamların sözüne bu kadar güvenip 10 bin oyunu satın almaktan daha başka şeyler bulmalıyız Türkçe dil için. Bu da Turksportal çeviri ekibi veya bu işi yapabilecek bu gibi başka oluşumların eline kalacaktır (2010 sürümü için böyle olacak, 2011 ve gerisi için bilmiyorum). Sonuçta ilk maddede belirttiğim vaatlerde olduğu gibi Ahmet Çakar bikini giymedi, Elano Galatasaray'a transfer olduktan sonra da ana haber bültenlerinde taksimde soyunan kimseyi görmedik. Bu yüzden bunun da olacağına inanmıyorum.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Hay diline sağlık ya. Aslında tüm bu yazdıklarımı göndermekten vazgeçiyordum senin yazdıklarını okuduktan sonra. Çünkü gerçekten diğer yazılanlara karşı söylemek istediklerimi dile geçirmişsin. Ancak genede duyarsız kalamadım ve bazı arkadaşların bu olumsuz tavırlarına tepkimi göstermek istedim. Müsadenle tüm yazdıklarının her bir kelimesinin altına imzamı atıyorum.Sekopej : Ben anlamıyorum, orjinal almayacak arkadaşlar almasın oyunu orjinal. Türkçe çıkmadan almam, alın ......
Piyasada 2 tane Türkçe oyun buldunuz, tüm politikanızı onların üzerinden yürütüyorsunuz. Ancak inanmadığın bir şeye genede sırf destek olmak için Fm alacağım demen gerçekten güzel.igneli : Tamam çok güzel söylüyosun pazarlaması var şusu var busu var diye ama bu oyun sadece bizim ülkemizde satılmıyor ki. Fiyatını Aşağı çekenler nasıl kazandı peki. Crysis ve CM buna bir örnek
SekopejEl BartoPerpetuaDördünüzün de yazdıklarına katılıyorum, düşüncelerimi dile getirmişsiniz. (Turksportal yağcısıyım ya J )ABOOO
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
++++++++++++++++++++++++++++Vieri : Almak isteyen alacaktır elbet, belli bir kesimi görmemezlikten gelemeyiz ama Türk FM Topluluğunun bu kampanyanın sonucu gerçek mantığını göreceğiz. Sonuçta 10bin imza almak kolay iş ama gerçekten oyunu satın alacak 10bin kişiyi bulmak gerçekten kolay değil. Özellikle geçen yıllara bakıldığında. Ama hayatta kendisine büyük hedefler koymayan insanlar hep aynı noktada kalmaya mahkumdur. Biz bu hedefe varmak için çabalayacağız. Arada paratizler elbet çıkacaktır.
Last edited by Walter Sakana : 21.Eylül.2009 at 23:28 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Keşke Dediklerin olsada Gerçekten bizi sevseler Gerçekten adam akıllı işler türkiyede yapsalar bence hiç beğenmediğim bir nokta Si bizi anlamıyor
anlamak istemiyorlar yıllar bu forumlardayım ben herşeyi okurum ve Fiyatının düşmesini isteyen o kadar kullanıcı varki saymakla bitmez
neyse kısacası çıkarsa çıkar çıkmazsa çıkmaz çok fazla yazıp çizmeye gerek yok işimize bakalım biz.
Sekopej;
ucuz fiyat önemli arkadaşım ucuz olmadıktan sonra ne yapayım ben oyunu
normal olarak korsana yönelme sebebide bu türkçe 50 liraya crysis alındı ama gerçektende farklı bir oyundu Türkçe dublaj filan filan özellikleri vardı türkiyede oyun satmamasının asıl sebebi pahalılık gelipte bana demeyin almazsan alma herkes benim gibi düşünüyordur nerdese 90 lira verin arkadaşım bir oyuna ben karışmam bende verdim zamanında ama Türkçe çıkmazsada üzülmeyin sonuçları bilerek alınBurdaki kullanıcıların yarısı alır almaz yalan söyleyende olur ben bilmem ama imza toplanınca çıkacak sanmasınlar.
Hissiz;
Sende uğraşma arkadaşım herkesi yanıtlamışsın görende Si nin Avukatı yada yetkili bir isim sanacak seni sanki.
Vieri;
Sende Haklsıın abicim ama sorun Si de bizde değil türkiyede 90 liralık oyunun satmasını bekliyor diyorsunuz 5 kişi birleşin alın niye 5 kişi birleşip alalım ben oyunumu kimseyle paylaşmak istemiyorum...
Tek kişi alamadıktan sonra böyle şeyler zor Heves kırma olayına gelirsek Heves zaten başta kırılıyor 10 bin kişinin alması bizim birşey yapmamız gerekmiyor yani
umarım satarda türkçe eklenir demekten başka birşey gelmiyor elden afedersin 10 kişide birleşse kimse almaz Steamden diyorsunuz Steam de Taksit mi var 60 lira Tek çekiliyor yani bunlar boş işler. neyse beni ilgilendirmez sadece fikirlerimi yazıyorum saygı duymak size düşüyor.
Son olarak isteyen saygı uyar isteyen duymaz ben oyun alırken kimse ile paylaşmam açıkcası Korsan oyun mu alıyoruz ki paylaşıyım...
Açıkcası fiyat ucuzlatılmadan türkçe çıkmadan olmaz bu iş...
Cm bu arada dünya üzerinde Bir indirime gitmedi
Cm şampiyon versiyon Adında özel versiyon çıkarttı bunuda sadece türkiyede 25 liradan satıyor.Kendi ülkesi ingilterede 29.99GBP satışa sundu...
Yani dünya üzerinde imajını zedeledi diye değil sadece türkiyede ki kullanıcıları düşündüğü için yaptı kim gelirde lansman yapar türkiyede sadece Konami pes serisine yapıyor her sene çok sattığı içinBırakın bu işleri neyin ne olduğu belli işte Fm eğer bu sene 5-6 bin satsada Türkçe yamayı versin olmuyor böyle seneye Cm herhalde farklı bir oyun çıkartırsa Fm seyretsin aynı fiyattan sunarsa cm işi bitirir.
Fazla yazmaya gerek yok Yöneticiler sakince beklesin artık birşey yazmasınlar yanlış anlaşılmasın ama yazdıkca batıyorlar gibi hissetmeye başladım![]()
Burada herkes rahat rahat fikrini belirtebilir. Bence de SIgames'in böyle birşey yapmadan direk Türkçe'yi oyuna eklemesi gerekiyordu. Sizce başka birşeydir.
Burada olumsuz görüş söyleyen arkadaşları ağır eleştirmek yersiz. Birbirimizin fikrine katılmasak da saygı duymalıyız.
Ben en azından şu durumu tartışacak bir raddeye gelmemize bile seviniyorum. Çünkü SIgames'in böyle somut bir adım atacağını hiç sanmıyordum.
Türki cumhuriyetlerinde sayılmasını isterim.Azerbaycan,Türkmenistan gibi.
Amma tartışma çıkmış yahu.
Orjinal Alan alır almayan almaz
Kimse de almayana neden almıyorsun demez/diyemez.
Alana da kimse neden aldın demez/diyemez.
Kimse kimseyi hiçbir şey için yargılayamaz.
Orj alan mutlaka haklı sebeplerle alacaktır (orjinale destek, türkçe dil vsvs)
Al( a)mayan haklı sebeplerle al( a)mayacaktır (ekonomik sebepler, dil kusuru vsvs)
İki tarafta malesef ki haklılar.
Haksız olan taraf yok.
Orji alan adamdan her oyununu programını filmini kitabını müzğini orji alması beklenir, yoksa o adam sırf burada artisliğine orji alın diyordur.
Almayan adam ise 3i ihtimal var
Ya gerçekten hiç durumu yoktur (ki aslında bu zor, iyi kötü bir pc lazım artık bu tür oyunlar için, öyle alet alabilecek adamun mutlaka maddi durumları vasat veya vasattan yüksektir)
Ya tam bir emek hırsızı, beleşçidir. "beleşse alırım" gibi gerzek bir mantıktan başka bir şeye sahip değildir.
Ya da Önce icraat görmek isteyen taraf vardır. Sanırım bende bu taraftayım.
Önce güzelliği firma yapsın ister, ben beğenirsem alırım der.HER ZAMAN MÜŞTERİ HAKLIDIR bunu unutmaz. Firmaların müşteri isteğini yapmalarını bekler, müşterilerin firmanın istediğini yapmasını beklemez.. bu konuda da önce dili görelim, önce bizi adam yerinize koyduğunuzu görelim der ardından eğer beğenirse HİZMETİ SATIN ALIR.
Bu iş bütün dünyada böyledir.
Sadece Türkiyede malesef tersinden işler.
Önce malı alın sonra hallederiz denir.
Firmanın şu an bizlere yaptığı " siz arabanızı şimdi alın, eğer çok alan olursa hepinize direksiyon vericez" demektir.
müşteri ise basitçe "direksiyonsuz arabayı neden alayım, sen arabanı TAM yap, öyle alırım" demektedir.
Çok fazla, sayfalarca, alıntılarca yazmaya gerek yok.
Last edited by El Barto : 22.Eylül.2009 at 13:25 Reason: muzlardan arındırılmıştır
Bazı arkadaşlar ısarla 90tl olan satış fiyatının normal olduğundan bahsediyor.
Ya arkadaşlar oyun piyasası dediğiniz koskocaman pazar. Sadece Fm yok bu pazarda. Açın bir araştırın en son çıkan oyunları. Kaç paraya satılıyor. Yurt dışında ne kadar. Steam dediğiniz sistemde ne kadar.Ben biraz araştırdım.
NFS Shift: Havale ile 55tl, 6 ay taksitli fiyatı 60tl
Sims 3: Havale ile 55tl, 6 ay taksitli fiyatı 60tl
Örnekleri çoğaltabilirsiniz. Bakın iki sene önceki 40 liralık crysisten yada 25 tl olan cm den bahsetmedim bile.
Bu fiyatları bilmenize rağmen "90 tl normal, adamlarda kar edecek tabi, en fazla 10 tl ucuzlar" gibi cümleler kuruyorsunuz.
Tamam sizede saygı duyuyorum itirazım yok ama şu işi bir açıklayın bakalım. Bu nfs nasıl 60 tl den satılıyor? bu adamlar hiçmi kar etmiyor? yada cm neden zararına satış yapıyor?
Cm neden zararına satış yapıyor sorunusu sormak yerine kendinize şu soruyu sorun derim. Bunlar 25 tl ye sattıkları oyundan bile kar ediyor olmasın?!?
Yeni oyunların satış fiyatını gördüğünüz halde,
Türkçe oyunları ve diğer platformlarda(ps3) Türkiyeye yapılan yatırımları gördüğünüz halde,
hala daha 90 tl normal diyorsanız size tek sözüm var artık kış geliyor şu sizi kendisine hapisetmiş olan güneş(!) gözlüklerinizi çıkartında dünyaya daha net bir şekilde bakın.
@geyik20
Yazdıklarının bir bölümüne bende katılıyorum ancak yazının son bölümüne katılmıyorum. Yöneticilerin sadece bir bölümünün gözünü SI bürümüş. Bir kaç yönetici varki grçekten olumlu ve en önemlisi >>mantıklı<< konuşuyor. Bu grubun dışındaki yöneticiler dediğin gibi konuştukça batıyor.
@perpetua
Eğer dediğin gibi fm 1 milyon bile satmamışsa sorunu kendinde arasın. Çünkü 1 milyon rakamı çokda yüksek bir rakam değil. Kötü de değil tabi ama iyide değil.
Ben de kredi kartı yok ama banka kartı var.Steam havale veya eft yi kabul ediyor mu?
Firmanın şu an bizlere yaptığı " siz arabanızı şimdi alın, eğer çok alan olursa hepinize direksiyon vericez" demektir.
müşteri ise basitçe "direksiyonsuz arabayı neden alayım, sen arabanı TAM yap, öyle alırım" demektedir.
bu örnek pek uymamış kanımcamevzuyu daha iyi anlaman için bir daha okumanı tavsiye ederim. Şu anda herhangi bir satın alın edin diye zorlama yok. Tek hedef 10bin imzaya ulaşmak ve sonrasında satışa dönüşürse bu satışlar Türkçe dil desteğini oyuna yansıtmak. Şimdiden kimseye oyunu satın alın vs demiyoruz. Oyunu satın alabilecek imkanınız varsa böyle bir imkanımız var buna imza atın diyoruz. Zorla veya direterek kimseyi zorlamıyoruz. Hür iradeniz ile o formu doldurursunuz ve katılım gerçekleştirirsiniz.
STEAM, banka havalesi veya EFT kabul etmiyor malesef
Mustafa BudakTurksportal
Hele bir Türkçe çıksın orj. alırım diyenlerin bence %90'ı "Zaten Türkçe çıktı bir kere ne gerek var orj. almaya" diyecektir.
Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. "Bertolt Brecht"
Uzun süre world of warcraft oynamış , orjinal oyuna para vermiş ve verdiğim paranın karşılığını almış bir oyuncu olarak , türkçe çıkması halinde fm 2010'u alacağıma dair söz verdim.cm 01 - 02 'den beri oyunu korsan oynamaktaydım bu sene yaşımın büyümesi , elime para geçmesi sonucu oyunu almaya karar verdim. umarım oyunu türkçe olarak piyasaya sunarlar.
90 lira bu oyun için normaldir demiyor kimse, bence de bu fiyat çok yüksek, ben de 45-50 lira civarında olmasını isterim ve beklerim oyunun ama değil. Keşke olsa. Ne yapayım şimdi almayayım mı oyunu? Ben bu kadar zamanı harcadığım, eğlendiğim oyunu elbette orjinal alırım. Bilgisayarım son çıkan oyunları bile zorlanmadan oynayacak seviyede olmasına rağmen FM'den başka oyun yüklü bile değildir.
İşte böyle baktığımda, 1 senede verilecek 90 lira bana fazla gözükmez. Ha lisede okuyan bir öğrenci olsam, tek seferde 90 lira tabi ki veremem, veremezdim herhalde. Bunun için de 5 farklı bilgisayara yükleme seçeneği getirildi, pekala kullanılabilir.
Ben oyuna değer veriyorum, yapımcılar bize değer vermese de. Sorunlu/hatalı deniyor, evet hataları var ama yine de oynuyorum. Bir maçtan sonra sinir olup kapatıyorum, en fazla 2 gün dayanaıp, tekrar oyuna dönüyorum. Ve diyorum ki yıllardır bu oyunu oynayan, çok fazla zaman harcayıp oynamış olan, hatalarıyla, sorunlarıyla oyunu kabul etmiş ve hala oynamaya devam edenler bu seneye kadar orjinal almadıysa bu sene bir ilki yapsınlar. Yeter ki oyunu almaya niyeti olsun, eğer cidden bir şeylerin değişmesini isterke kişi, oyunu ortak da alır, harçlığını biriktirir alır, içtiği sigarayı azaltır oradan para biriktirir yine alır.
Ama oyunu arada oynarım, olsa da olur, olmasa da olur diyenlere, gerçekten durumu olmayanlara zaten bir şey demiyorum ki diyemeyiz de. Bu oyun 200 bin kişi tarafından oynanırken, 10 bin tanesi orjinal alamayacak seviyedeyse de (Ekonomik zorluk çekenlerin oranı yüksektir ama bu oyunu % 5'lik kısımın orjinal alacak kadar gelir düzeyi vardır, eminim) yapacak bir şey yok, döneriz geçmişe, siyasetçilere neden benim ülkemi dışarıya borçlandırdın diye bir gireriz, çıkamayız.
"YÜCE ATATÜRK"
Çalışmaya muhalefet olmuyoruz. SI'nın koyduğu kotayı bu şartlar altında doğru bulmuyoruz. (Bu cümle şahsım adımadır diğer arkadaşların düşüncelerini bilmiyorum.)
Herhalde onlar üzerinden yapacağız başka Türçe güzel oyun mu var? Baktık ki o yöntemlede piyasaya girebiliyor para kazanılabiliyor onları göstereceğiz. Ben zaten FM alıyordum ama bu sene CM almaya karar vermiştim ta ki FM'nin Türkçe olarak çıkarabileceğini duyduğum ana kadar.
5 arkadaş alabiliriz diyosun ama FM oynayan çok kişi yok. Güvenebileceğim 5 arkadaşı ben nereden bulacağım şimdi? Bir arkadaşım var onunla birlikte alacağım zaten başkada alacak kimse yok etrafımda. Steam üzerinden alınmasını söylüyorsun ama herkes senin benim gibi değil. 18 yaşına girmemiş bir sürü FM sever var burada. Onlar nasıl alacak. Daha hiç kimse internet üzerinden Kredi Kartı kullanmanın güvenli olcağını düşünmüyor. Bu da steam'i baltalayan bir durum. Kimiside karışık bu işler deyip mağazalardan almayı düşünüyor. Bu noktada sadece kendimizi düşünmemek gerek çünkü 10bin gibi bir rakamdan bahsediliyor. En kötü ihtimalle 5 key koyacağına 2-3 key koyarak fiyatları düşürmeliler.
Dediğim gibi ben düşünmüyordum bu sene FM almayı ta ki Türkçe çıkacağını duyuncaya kadar. Ama fiyatları düşürmeden 10bin gibi yüksek bir kota koyarak bizleri zorlamaları gerçekten beni düşündürdü ve üzdü. Çünkü bizim ülkemizde bu gerçekten zor. Fps tarzı çok tutulan oyunların bile rakamlara ulaştığnı düşünmüyorum aslında. 10bin'e söz verip ulaşamamak bizi zedeleyecektir. Benim kaygılandığım nokta bu.
Neyse ben imza mı attım. Gerekli yerlerede linki kopyaladım üstüme vazife olanı yaptım. Eğer 10bine ulaşır ve Türkçe olarak piyasaya çıkarsa alırız aslanlar gibi. Çıkmazsa CM'den devam edeceğiz bu sene.
Sağlıcakla...
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Forumlara çok fazla yazı yamadığım için bulamadım editleme linkini. Belkide yoktur bilmiyorum. O yüzden yeni mesaj yazıyorum spam olarak algılanmasın.
Eleştirilere açık oldukları için Turksportal yöneticilerini tebrik ediyorum ve kendilerine teşekkürediyorum.
Last edited by igneli : 22.Eylül.2009 at 05:40 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
İnternet üzerinden kredi kartı kullanmak kötü bir şey değildir.Elbette ki risklidir ama bu Steam üzerinden alımlarda geçerli değil, siz güvenliğinizi sağladıktan sonra problem olmaz.Steam güvenli bir sitedir.
Ayrıca internet bankacılıkları sanal kart yaratabilen yapılar.Sanal bir kart bilgileri ile size alışveriş yaptırabiliyorlar internet üzerinde, gerçek bilgileri kimse ile paylaşmış olmuyorsunuz.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Bu mesajımın ardından yönetici kesiminden tepkiler aldım. Sanırım yanlış anlaşılma var. Benim amacım insanları korsan oyun kullanımına teşvik etmek değil. Aksine 7 adet pc, 6 adette ps3 oyununa sahibim. Hepside orjinaldir. Alıp sattığım orjinal oyunları saymıyorum bile. Yani kendim böyle davranırken başkalarını korsana yöneltmem zaten çok saçma olur.
Oyunun Türkçe olarak çıkması güzel birşey. Fiyatıda 90 tl. Ben alacakmıyım? Evet alıcam. Bu steam denilen sistemi araştırıp ortak almayı planlıyorum. Tabi gözüm tutarsa. Olurda steamdan alırsam içime sinecekmi? Hayır. Şahsen kutulu oyun almak istiyorum. 90 tl olan fiyatı eleştirmemde bu yüzden. Şunuda dürüstçe söylemem gerekir ki oyun Türkçe çıkmazsa ne steamdan nede kutulu olarak oyunu almam. Bu zamana kadar aldıklarıma yanarım o kadar.
Fm nin fiyatı ikame oyunların fiyatları ile karşılaştırınca baya bir yüksek. Bende bunu anlayamıyorum. Forumdaki %80 lik kısım bu konuda hemfikir. Ancak geri kalan kısım gereksiz bir şekilde bu fiyat politikasını destekliyor. Sadece yöneticiler değil birçok kullanıcıda bu fiyat politikasının arkasında durduğunu yazdı forumda. Bende kendi çapımda örnekler verip kendi düşüncemi savunuyorum.
Arada kantarın topuzunu kaçırmış olabilirim. Bu yüzde yanlışta anlaşılmış olabilirim. Bu mesajı atmamdaki amaç bu yanlış anlaşılmaları önlemek. Eğer bir kişi çıkıpta "ben orjinal oyun alacaktım ama Medievil'in yazılarını görünce vazgeçtim" derse gerçekten çok üzülürüm.
Tekrar söylüyorum insanları korsan alımına teşvik etmek yada konuyu baltalamak gibi bir amacım yok. Bundan sonra mümkül olduğunca bu konuda yazmamaya çalışacağım. Yazdığım zamanda yazımı iki kere okuyup cevabı gönder butonuna basacağım. Kimsenin benden şüphesi olmasın. Yeri geldimi eleştiririm ancak herzaman destekçinizim. Yalnız sizin destekçinizim SI'nin yada başka bir firmanın değil. Sizde kullanıcıların destekçisi olduğunuz zaman zaten sorun kalmaz.
diyelim ki kutuda orjinal aldım ve türkçe eklentisi çıktı. bu eklentiyi steam denilen siteye üye olmadan ücretsiz indirebilecek miyim ücretsiz olacağını biliyorum fakat ücretsiz olsada üyelik istiyor mu?
Bu yazdıklarım son arkadaşlar. Bana yazılanlara cevap verip konudan çekiliyorum, forumda tartışma yaratmamak için. (belki ilk yazdıklarımla o ortamı yaratmış olabilirim kusura bakmayın)
----------------------------------------------------------------------------
1- Yukarda yazdığımı ikinize hitaben yazmıştım. Sende beni haksız çıkarmadın beklediğim gibi.
2- Sana güzel bir şeyler yazardım da burası yeri değil. Saygı duyduğum bir ortam, bu yüzden susuyorum.
2- Herkesi yanıtlama konusuna gelince, benden pekte geri kalır bir yanın yok. Sayfalardır tartışmaya girmediğin kimse kalmadı. En son oda yetmedi yöneticilere laf attın.
---------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------
Sizde haklısınız, ancak CM'nin Türkçe çıkmasıyla FM konusundaki bu olayın gündeme gelmesinin aynı zamana rast gelmesi bir tesadüf. Ya CM bu sene Türkçe çıkmasaydı o zaman konuya nasıl yaklaşacaktınız? Ayrıca bakın sizde söylüyorsunuz "başka Türkçe oyun mu var" diye. Eğer SI'yi bugüne kadar Türkçe konusunda bir adım atmadı diye eleştireceksek önce piyasada makul bir sayıda Türkçe oyun olması lazım ki bu eleştirinin bir anlamı olsun. Ancak tekrar ediyorum, sen kendi düşüncelerini dile getiriyorsun ve buna saygı duyuyorum. Saygı duyuyorum çünkü üslubunla ve yaklaşımınla "köstek" olmaya çalışanlardan değil de "kendi düşüncelerini dile getirmeye" çalışanlardan olduğunu gösteriyorsun. Ha bu yazdığımla destek olmayanlara saygı duymuyorum anlamı çıkmasın, benim saygı duymadığım tavrıyla köstek olmaya çalışanlar.
-----------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Son olarak; bu girişimi başlatan Perpetua ileri düzeyde İngilizce bilgisine sahip ve oyunu çok rahat bir şekilde İngilizce oynayabilen bir arkadaşımız. (Kendisiyle hiçbir muhabbetim yok ve tanımam ancak belirli bir düzeyde İngilizcem var. Sitede başka konularda yaptığı çevirilerden ve Miles Jakobson'a derdini rahatlıkla anlatabilmesinden bu sonucu çıkarıyorum). Keza ben ve bu kampanyaya destek veren bazı arkadaşlarda Perpetua düzeyinde İngilizcemiz olmasa da oyunu rahatlıkla İngilizce oynayabilen kişileriz. Hatta ben Türkçe çıksa bile gene İngilizce oynamaya devam edeceğim. Çünkü bugüne kadar İngilizce olan bu oyunlar ve programlar sayesinde anlamını bilmediğim kelimeleri mecburen araştırarak dilimi bir miktar geliştirebildim.
Anlatmak istediğim, burada oyun Türkçe çıkmasa bile bir sıkıntısı olmayan insanlar, Türkçe çıkmasını çok daha fazla isteyen arkadaşlar için bu kadar uğraşırken bir tek şeyi dile getirmeye çalışıyorlar. "kampanyaya katılmayan, saçma bulan, Türkçe çıksın sonra bakarız diyen herkese saygı duyuyoruz. SI'yi eleştiren, yerin dibine vuran arkadaşların da düşüncelerine saygı duyuyoruz. İnanmayın, desteklemeyin sizden bunu beklemiyoruz, sadece köstek olmayın! Bizim size saygı duyduğumuz gibi sizde bu kampanyaya az yada çok inanan insanlara azıcık saygı gösterin."