Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Aykut Akgün'ü oyuna ekleyenlerden belki de en çok canlı olarak seyreden birisiyim Giresunspor yıllarından itibaren, Aykut'u hiç DC olarak görmedim, gerçekten DC olarak oynadı mı ? Aykut tam bir DMC veya MC oyuncusudur. Arada kanatlara da kayar ama göbekte oynayan bir isim. DC özelliğini hiç farketmedim nerede hangi maçta oynadı bana da hatırlatırsan o maçı izlemeye çalışacağım.
Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. "Bertolt Brecht"
Ben yillardir Atibanin hakkinin verilmedigini dusunuyorum en onemlisi sogukkanlilik mesala
Atiba Konusunda Hemfikirim Biraz Gözden Geçirilmesi Lazım Ama Tolgay Konusunda Tartışmayı Başlatan Arkadaşla Açıkçası Çok Tersim. Verilen Örnekler de Lig ve Atmosfer Farkları Çok Belirginken Hâlâ İnatla Karşılaştırmalar Bu Şekilde. Geçen Sezonun İkinci Yarısında Bende İzledim Ama Öyle Aman Aman Bir Oyuncu İzlemedim Senin Dediğine Göre Dünya Sınıfında Birinci Sınıf Bir Oyuncu Gibi Lanse Etmen Beni Tereddüte Düşürdü Acaba Biz Kimi İzledik Diye?
En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"
allah aşkına jordie clasie'nin profiline bakıyorum.bir çok maçını seyrettim clasie'nin.bir de tolgayın profiline bakıyorum.tolgayın da bir çok maçını seyrettim.bana clasie'nin tolgaydan bu kadar üstün özelliklerde bir oyuncu olabileceğini gelsin biri anlatsın.anlatsın ya.ya clasie'nin ve diğer bazı oyuncuların profili çok şişiriliyor ya da siz tolgayı küçümsüyorsunuz.
En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"
[MENTION=4751]perpetua[/MENTION]
abi geçen mario gomez konusunda yazmıştım. eklemek istediğim bişey var. bu yılki maç motorundan mı kaynaklı bilmiyorum ama mario gomez atılan ara toplarda çok kötü. top kontrolü berbat. her maç 2-3 tane top atılıyor araya gomez topu çok kötü kontrol ediyor.
bu adamın en belirgin özelliklerinden birisi topu alırken kendine pozisyon hazırlaması bence. oyunda bunun tam tersi bi görüntü var.. ayrıca çok fazla ofsayte yakalanıyor. oyun zekası üst düzey bi adam gomez. evet ilk anda ağır kaldığı için ara ara ofsayte düşmesi normal ama bana çok fazla geldi.
Tolgay'i benim kotulememi bekliyorsunuz saniyorum. Amacim bu degil. Benim derdim Tolgay'in nasil bir oyuncu oldugunu yansitmaya calismak. Bunun icin Alman arastirmacilar zaten bize bir sablon gondermis. Bu sablonda zihinsel ozelliklerinin bir cogu cok yusek seviyede degil. Bu ne anlama gelir? Bu Tolgay'in var olan teknik ve fizik becerilerini surekli yuksek seviyede kullanamadigini gosterir. Kararlar 10 mu? Bu demektir ki oyuncu an icinde dogru olan karari kararlari 11 olan oyuncudan biraz daha dusuk ihtimalle verir. Kararlari 20 olan oyuncu her zaman dogru karari da vermez. Kararlari 1 olan oyuncu her zaman yanlis karari da vermez.
Almanya'dan geldikten sonra, Tolgay'in profilinde gordugunuz ozelliklerden iki tanesinde degisiklik yapmisiz. Hizlanma ve dripling ozelliklerine takviye yaparak Tolgay'i topu dripling ile on tarafa daha iyi tasiyabilen bir oyuncu yapmisiz. Neden bu ozellikleri tercih ettik? Cunku bu ozelliklerinin one ciktigini dusunduk. Topu surerek on bolgeye tasima becerisini, oyun kurma becerisinin ustunde gorduk. (hatta yukarida bir Tolgay videosu eklenmis. bence bu video hem Alman arastirmacilarin, hem de bizim tercihimizin ne kadar dogru oldugunu cok guzel gosteriyor)
Yani imali bir sekilde Almanlarda degil de baskalarinda Tolgay dusmanligi olabilir dusuncesiyle ancak kendinizi kandirirsiniz.
Sizden Tolgay'in ozelliklerinin sizce ne oldugunu yazmanizi rica ettim. Ancak ne bu cevapta, ne de diger cevaplarda buna tenezzul etmemissiniz.
Belki sizden cikan bir Tolgay profilini gorebilsek daha iyi anlasabilecegiz.
Noble, Drinkwater veya Clasie karsilastirmalarina hic giremeycegim cunku bu futbolcularin maclarini arastirma gozuyle izlemedigim icin yorum yapmam oldukca zor. Ancak daha objektif olan kariyerlerindeki (en azindan whoscored'un geriye gittigi kadariyla) istatistiki veriler uzerinden bakarsak:
Asist:
Clasie: 531 dk/asist
Noble: 729
Drinkwater: 1045
Tolgay: 1102
Sut:
Drinkwater: 63.34 dk/sut
Clasie: 83.23
Tolgay: 89.36
Noble: 98.68
Sut Pasi:
Noble: 51 dk/sut pasi
Clasie: 77
Drinkwater: 88
Tolgay: 95
Dripling:
Tolgay: 34 dk/dripling
Noble: 107
Drinkwater: 114
Clasie: 164
Top Kapma:
Clasie: 30.16 dk/kapma
Noble: 30.981
Tolgay: 31.94
Drinkwater: 35.23
Pas Arasi:
Clasie: 44.00 dk/pas arasi
Noble: 44.19
Tolgay: 51.26
Drinkwater: 70.46
Top Kaptirma:
Tolgay: 34.62 dk/kaptirma
Drinkwater: 36.24
Noble: 44.79
Clasie: 59.55
Saniyorum bu rakamlar bile zihinsel ozelliklerin arasindaki seviye farklarini acikliyor. Tolgay futbolda sahip olunmasi en onemli ozelliklerden birisine sahip. Rakibini dripling ile gecebiliyor (gerek dripling becerisi, gerek cabukluguyla). Ancak bu konudaki basarisinin sut pasi, asist gibi sonuc odakli istatistiklere yansimamasini da bir turlu aciklamak gerekli. Bu istatistikleri Tolgay'in simdiye kadar yapamamis olmasini da zihinsel ozelliklere baglamak en dogrusu olur. Bundan sonra yapar mi? Bilemem. Tolgay'a ve onun nasil kullanilacagina bagli. Ancak simdiye kadar Tolgay o calimi attiktan sonra oldurucu pasi da atacak oyuncu gorunumu de vermedi. Zihinsel ozellikleri bu nedenle Almanya'dan mevcut seviyesinde geldi. Turkiye'de Tolgay bu yazdigimdan farkli bir goruntu vermedi. Bu nedenle de biz zihinsel ozellikleri yukselterek Tolgay'i skora daha fazla etki edebilen bir oyuncuya donusturmeyi dusunmedik.
Last edited by perpetua : 03.Kasım.2015 at 17:55
Sorunun kaynagini bulmak icin bir cok konuda daha fazla bilgiye ihtiyaclari oluyor. Bu da ornek oyunlari veya mac dosyalarini onlara iletmek ve sorunun kaynagini bulmalarina yardimci olmak.
On binlerce kodun icinde tam olarak neyin sorun yarattigini bilmezlerse, hemen cozmeleri de mumkun olmaz.
Evet bu uzun bir suredir boyle.
Ligimizde tempo dusuk ama bu tempo dusuklugunun tek bir nedeni yok.
Ornegin bizim ligde top 45 dakika oyunda kaliyor. Buna ragmen takimlar ortalama 110 km mesafe katediyor.
Diger liglerde topun 55 dakika oyunda kaldigini goz onunde bulundurursak, top bizde de 55 dakika oyunda kalsa takimlar ortalama 135 km mesafe katedecek (dilleri disarida bir sekilde).
Peki topun oyunda kalmasini azaltmamizin yolu ne? Takimlarin daha fazla zaman gecirmesini saglamak. Bunun yollari:
1. Oyuncularin sportmenliginin daha dusuk olmasi (kendilerini yere atsinlar, tac atarken vs. zaman gecirsinler)
2. Oyuncularin dayanikliliginin daha dusuk olmasi
3. Teknik direktorlerde oyun temposunu daha da dusuk ayarlamak (bunun yarattigi bir sorun yuksek tempolu oyunun mac motorunda fazla etkili olmasi ve takimi daha tempolu oynatacak kullanici icin ligin fazla kolay hale gelmesi)
Defansif oyun mac motorunda biraz daha ilerlerse bu sorun biraz duzelir ama o zamana kadar katedilen mesafelere cok takilmamak lazim.
Last edited by perpetua : 03.Kasım.2015 at 18:48
Soguk kanlilik konusunda dusunulebilir.
Ancak Atiba ligde en fazla geriye pas yapan orta saha oyuncularindan oyunculardan birisi (%38). Buna ek olarak one dogru paslari ortalama 15 metre ile ligde one dogru paslari en kisa olan orta saha oyuncusu. Yani Atiba'nin yuksek gorunen pas yuzdesi, risksiz pas tercihlerini kullanarak oynamasindan kaynaklaniyor. Bu pas yuzdesini tutturmak icin de daha yuksek bir pas degerine ihtiyaci yok. Aksine, daha yuksek pas degeri demek oyunda daha riskli pas deneyecek bir rolun ona bicilmesi anlamina gelecektir.
Tolgay Türkiye'nin en iyi ortasahası demiş bir arkadaş üstte. Gözlerime inanamadım..
Adam henüz yarım sezon bile oynamamışken böyle bir değerlendirme ve iddia gerçekten çok fanatizm kokan hareketler.
Tolgay en iyisidir değildir ayrı konu ama bir oyuncunun ne kadar iyi olduğuna kanaat getirmek için senelerce izlemeye gerek yok. 3-5 kez izleyince oyuncunun seviyesi hakkında net fikriniz olur. Tabi ki fm'deki şekli ile bi profil belirlemekten bahsetmiyorum. Ancak 20 üzerinden değerlendirme yaparsak bir oyuncunun birçok temel özelliği 1-2 puan sapma ile belirlenebilir 3-5 maç izlenerek.
Arkadaşın iddiası için "fanatizm" demek bence doğru değil. Tolgay bence sağlıklı hali ile türkiye'deki her takımda 11 oyuncusu olur. Bu da belki en iyi olmasa da en iyi 3-4 adamdan biri olduğunu gösterir. Bunlar arasındaki sıralama da kişiden kişiye değişir.
Zihinsel özelliklerin bir kısmı için evet ama teknik özellikler için çok katılmıyorum. Yani yukarıda da dediğim gibi elbette net olarak belirlemek için uzun süre izlemek gerekir. Ama atıyorum bi adamın dribbling özelliğini +- %10 hata payı ile belirlersiniz 3-5 maçta.
Heee 14 mü 15 mi 16 mı diye düşünürsünüz ama 10 mu yoksa 15 mi demezsiniz 3-5 maç izleyince. Bu da bi oyuncu hakkında yeterince fikir verir bence. Zihinsel özellikler için de bu durum aşağı yukarı böyle. Mesela off the ball ya da decisions, agression, bravery vs. Adamı 3-5 maç çıplak gözle izleyince bunlara 3 aşağı 5 yuları karar verebilirsiniz diye düşünüyorum ama elbette daha uzun süre takip edilmesini gerektiren kısımlar vardır.
Bunlar şahsi fikirlerim. Siz yıllardır bu işi yapıyorsunuz daha iyi bilirsiniz tabi. Ama tahminim bi oyuncuyu 3-5 maç izledikten sonra profilinin %90'ını ufak tefek hatalarla doldurabiliyorsunuzdur. İlerleyen zamanda belki oyuncuların az bi kısmında 1-2 özellik için ciddi yanılmış oluyorsunuzdur.
Benim demek istediğim, Tolgay toplasan 10 maç ilk 11 oynamamıştır Beşiktaş'ta. Neye ve kime göre böyle bir iddia ortaya atılıyor ? Gerçi [MENTION=4751]perpetua[/MENTION] arkadaşımız gereken cevabı özetlemiş güzelce.
laf olsun diye konuşmak kolay bilader.ben futbol görüşüme güvenirim.herkesin futboldan anladığını iddia ettiği bir ülkede bu tabi zor ama güvenirim.tolgaya üstüne basa basa basa diyorum ki ''türkiye liginin en iyi orta sahanın ortası oyuncusudur.'' Önyargı denen şey çok kötü.beni fanatik olarak gören arkadaşa soralım bakalım.Kim bu ligin en iyi orta sahanın ortası oyuncusu?1 sene önceye kadar kendi taraftarı tarafından ıslıklanan selçuk inan mı?Hücum özellikleri kısıtlı olan mehmet topal mı?Başakşehire transfer olan emre mi?Gerçi bu arkadaşa göre alper de ozan da hatta josef bile tolgaydan öndedir.hele alperin özelliklerine bakıyorum da gerçekten bazı şeyleri anlamak güç.Yani hayıflanmamak mümkün değil alper-tolgay karşılaştırması yaparken profil üzerinden bazı özellikleri incelerken.Bazı verileri baz alarak oluşturulan tolgay profili başka futbolcular için geçerli olmuyor sanırım.Tolgay orta saha merkezde oğuzhandan da öndedir benim görüşüm.mbia da benim nazarımda ortasahanın ortası oyuncusu değil defansif orta sahadır.
Şimdi oyuncu ismi hatırlayamıyorum hatırlarsam belirtirim.bundan önceki serilerden birinde yine bir oyuncuyla ilgili inanılmaz beklentimin altında bir profil oluşturulmuştu.Nitekim yine hayalkırıklıgı yasamıstım.Bir sonraki seride haklı çıktığımı gördüm değişen profille.Bariz bir önyargı oluyor bazı oyunculara karşı serwanın belirttiği gibi bazı potansiyelleri kaliteyi görmek için belli istatistikler veya zamana gerek olmayabilir.Bu her futbolcu için geçerli olmasa da tolgay örneğinde olduğu gibi illa almanların yarattığı profilin kusursuzluğu üzerinden gitmek kadar yanlıs başka bir şey yok.Birçok oyuncu için sizler de biliyorsunuz ki bir önceki seriyle bir sonraki seride uçurumlar oluyor.Benim eleştirim de tam bu noktada.Ben çok net bir şey söylüyorum size bakın.Tolgay bir dahaki sene bariz şekilde güçlendirilmiş bir profille karşımıza çıkacak.Aynı serwanın dediği gibi bazı şeyleri görmek veya önyargılardan kurtulmak için illa ispat lazım yani.Benim eleştirim bu noktada sizin bunu şimdi görememeniz..Sizi suçlamıyorum yanlış anlamayın bunu almanlar da yapıyor siz de veya başkaları da.Tabiki her oyuncuyu kusursuz yakın yapamazsınız.
Last edited by asg23 : 03.Kasım.2015 at 20:19
Teknik ozellikleri belirlemeden once oyuncunun ne kadar istikrarli oldugunu da cozmek gerekiyor. Cunku futbolcunun becerisi mi eksik, yoksa becerisinin sahaya yansimasi mi eksik once onu cozmek gerekiyor.
Tabii rakibe gore de oyuncularin teknik ozelliklerinin yansimasi degisebiliyor. Rakipler her mac kendi yari sahasinda bekliyorsa oyuncu farkli gorunur, her mac rakip sahada basiyorsa oyuncu farkli gorunur. Hazirlik maclarinda futbolcular her zaman farkli gorunur, ozellikle rakiplerin de maci hazirlik amacli dusundugunu goz onunde bulundurursak.
Yillar once Alex icin, bu adam uzaktan sut atmiyor, neden uzaktan sutlari yuksek denilmisti. Evet Alex az sayida uzaktan sut atiyordu ama bu biraz rakibin ona yaptigi markaj, biraz da sut cekip hucumu bitirmek yerine takimi hucumda tutmayi tercih ettigi icindi. Bu nedenle 3-5 mac izleyip Alex'in uzaktan sutlarini tam olarak cozmek mumkun degildi.
Rakibin forvetleri kotu gun gecirir, arastirilan savunma oyuncusunun hamleleri iyi gorunur.
Savunma oyuncusu rakibi yeterince tanimadan sahaya cikar ve hata ustune hata yapar (teknik direktor hatasi), hamleleri veya markaji zayif gorunur.
vs. vs.
Futbol gorusune guvenen birisi olarak Tolgay icin sizce dogru olan ozellikleri yazsaydiniz keske.
Ama katiliyorum tabii, laf olsun diye konusmak kolay.
Merak ediyorum.
Tolgay neye gore Turkiye liginin en iyi orta sahanin ortasi oyuncusu?
Hangi yaptiklari onu bu konuma getiriyor?
Yoksa sizin kafanizda yapma ihtimali oldugu seylere gore mi bu yorum?
Ben cikip desem ki bu ligin en iyi stoperi Douglao'dur.
Karsimdakini ikna edebilmek icin bazi veriler ortaya koymam gerekmez mi?
Bu verileri ortaya koymuyorsam, beni karsimdaki neden dinlesin ki?
Şimdi oyuncu ismi hatırlayamıyorum hatırlarsam belirtirim.bundan önceki serilerden birinde yine bir oyuncuyla ilgili inanılmaz beklentimin altında bir profil oluşturulmuştu.Nitekim yine hayalkırıklıgı yasamıstım.Bir sonraki seride haklı çıktığımı gördüm değişen profille.Bariz bir önyargı oluyor bazı oyunculara karşı serwanın belirttiği gibi bazı potansiyelleri kaliteyi görmek için belli istatistikler veya zamana gerek olmayabilir.Bu her futbolcu için geçerli olmasa da tolgay örneğinde olduğu gibi illa almanların yarattığı profilin kusursuzluğu üzerinden gitmek kadar yanlıs başka bir şey yok.Birçok oyuncu için sizler de biliyorsunuz ki bir önceki seriyle bir sonraki seride uçurumlar oluyor.Benim eleştirim de tam bu noktada.Ben çok net bir şey söylüyorum size bakın.Tolgay bir dahaki sene bariz şekilde güçlendirilmiş bir profille karşımıza çıkacak.Aynı serwanın dediği gibi bazı şeyleri görmek veya önyargılardan kurtulmak için illa ispat lazım yani.Benim eleştirim bu noktada sizin bunu şimdi görememeniz.
Arastirmanin tabiatinda bu var. Her zaman gercek goruldukten veya gorecegimize ikna olmamiza neden olan bir veri ortaya ciktiktan sonra veritabanina bilgiler yansir.
Didier Drogba bize geldi ve cok buyuk dusus yasadi. Sneijder icin de aynisi gecerli. Van Persie, Nani, Gomez, Podolski de bizde oynadikca boyle olacak.
Belki Tolgay, Rodriguez, Ozan vs. zamanla yapabildiklerini daha fazla gosterdikce yukselecek.
Yapamazlarsa yerlerinde sayacaklar.
Tipki Emre Colak gibi, tipki Alper Potuk gibi, Ismail Koybasi gibi.
Tolgay'in iyi olacagi dusunuldugu icin profilinin simdiden o seviyeye yukselmesini istemek ile bir gun Cristiano Ronaldo Besiktas'ta oynayacagini dusunerek transferin simdiden veritabanina yansimasinin istenmesinden hic bir farki yok benim icin.
Tolgay Arslan. Dribbling becerisi hariç hiçbir becerisi ortalama üstü olmayan bir adamı burada göğe çıkarmayı fanatiklik dışında özetleyen bir tanım göremiyorum. Skora etkisi yok, Beşiktaşta toplam 22 maçta 2 gol atmış asist yapamamış resmi maçlarda. Dikkat çekici özellik sayılabilecek kendisini hoş gösterebilecek insanlara frikik becerisi de yok. Oyun görüşü olarak vasat altı ve ortalama doğru kararlar veren bir adam. Premier Ligdeki adamlarla karşılaştırmışsınız ki ben EPL'deki nerdeyse tüm maçları takip eden biriyim. Tolgay Arslan'ın EPL'de hiçbir takımda oynamasına ihtimal dahi vermiyorum(Türkiye'deki hiçbir ortasaha oynayamaz). EPL'ye yeni çıkan Bournemouth takımında bile ondan çok daha fizikli ve teknik orta saha oyuncuları var. EPL gibi dayanıklılığın feriştahı olanların oynadığı bir ligde Tolgayı banko oynayacak demeniz güldürücüydü. Süperligin zamanında en dayanıklı en pırpır oyuncusu Tuncay Şanlı bile ilk maçlarında nerdeyse ciğerlerim patlayacaktı şeklinde bir demeç vermişti ilk senesinde.
Abi şöyle söyleyeyim hani genç oyunculara yeterli veri olmadığı -1 ile -10 arası değer verip buna göre ne düzeyde bi oyuncu olacağını az çok belirlemiş oluyorsunuz ya. Tam olarak olay bu.
Adama -7 verdiğiniz zaman yanlış değilsem 140-150 civarı bi pa'sı oluyor ve bu adam tr ligi seviyesinde iyi bi oyuncuya dönüşüyor zaman içinde.. Rakamlar çok önemli değil. İşte ancak ekstrem koşullarda bu seviyeye ulaşamıyor (sakatlık, yeterli süre alamama vs)
Şimdi mario gomez'i hiç izlememiş ve bu işi bilen biri bu sezonki 8-10 maçlık veri ile mevcut profilinde bi forvete ait özelliklerin çok büyük çoğunluğunu belirler. Finishing'e birimiz 16 deriz öbürümüz 17 bi başkası 18 vs.
Ama bu işten anlayan herkes bilir ki gomez'in finishing'i üst düzey. Kimse 12-13 demez.. Ya da hızına birimiz 13 deriz ötekimiz 14 ama kimse 18 demez. Elbette karar verilmesi için uzun süre takip gerektiren özellikler vardır. Ama ilk mesajımda belirttiğim üzere "temel" özellikler aşağı yukarı belirlenebilir. Sizin bahsettiğiniz gibi ilk 5 maç çok kapanan takımlara denk gelir, adamın maç kondisyonu ek******, sakatlığı vardır vs. durumlarda elbette hatalı değerlendirme yapılabilir. Ama bu da tıpkı bi genç oyuncunun potansiyeline ulaşmasını engelleyen durumlar gibi ekstremdir.
Benim iddiam bir oyuncunun bölgesi için önemli olan özelliklerin anlaşılması için tolgay'ı izlediğimiz kadar izlemiş olmak yeterlidir.
Tolgay türkiye'nin en iyi iki yönlü merkezi orta saha oyuncularından biridir. Kaçıncıdır bilemem.. Savunma anlamında zaafları vardır. Fiziksel olarak mevkisinin tüm gereksinimlerini karşılayacak seviyenin altındadır ama oyun zekası ve teknik özellikleri de mevkisinin üzerindedir. Şu an sağlıklı hali ile stsl'deki her takımda oynar diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum?
Türkiye'nin en iyi ortasaha ortası oyuncusu Felipe Melo'ydu. Hücum ve defansta da etkiliydi. Kesinlikle objektif bakanlar bunu gayet net görebilir. Şuan ise en iyi oyuncu bence Stephane Mbia.