Ben biraz geç başladım sürüme ama sanki sakatlık sorunu daha da artmış gibi. Belki yanlış antrenman yaptırıyorum ama sene içi, oyuncuların maç kondisyonları en düşük %80 ilk on birde düzenli forma giyenler zaten %100 düşük taktiksel antrenman yaptırıyorum ama şu an üçü ilk on bir oyuncusu toplam 5 oyuncum sakat. Karşı takımda çok sakatlık oluyor. Fenerbahçe'yle maçım sırasında Sow, Alper Potuk ve Meireles sakatlandı 3-0 yendim Gençlerbirliği'yle. Gosso biraz overpower olmuş ama güzel olmuş.
Sakatlıklar arttı kesinlikle. Ben güncellemeden önce sakat vermeden sezon tamamlardım (3-4 günlük sakatlıkları saymıyorum) hadi olsun 3-4 kez ciddi sakatlık oluyordu yani. Güncelleme bir geldi, idmanda sakatlanan sakatlanana.
Maçlarda aşırı gol yeme sorunu düzeltilmiş. Savunmalar daha oturaklı, daha az hata yapıyorlar. Savunma futbolu oynatırsan sürekli gol yemiyorsun. Eski sürümlerde kapalı savunma yaptığım maçlarda 4-5 gol yiyordum. Şu an 14 maçtır Gençlerbirliği'nin başındayım toplam 11 gol yedim.
Gol yeme sorunu benim açımdan düzelmemiş. Rakip çok kolay bir şekilde gol bulabiliyor. Daha doğrusu, rakibin öyle güzel paslaşmalarla gol attığını falan görmedim, genelde 3 pasta golü buluveriyorlar. Kontra atak şeklinde de değil. Rakip savunmadan ileri şişiriyor, ilerideki adam kanata açılıyor kanattan da bir orta, al sana gol
Benim oyuncular ise şu dikkatimi çeken, güncellemeden öncesine göre şu anda topu çok fazla ayakta tutuyorlar. Önceden orta açmayı deneyip rakibin ayak koymasıyla baş edemiyorduk, şimdi rakip kolayca gelip "Tackle" yapıp topu alıp gidebiliyor. Bu yüzden çok atağım heder olmaya başladı. Tempoyu yükseltmek çözüm olmadı. Bir şeyler yapmak lazım.
Santrfora bir ofansif orta saha oyuncusu koyduğunda mevkilerinde santrfor olmasa bile eğer özellikleri yatkınsa başarılı olabiliyor. Diğer mevkilerde de öyleyse son sürümün artılarından biri olacaktır.
Genel anlamda mevkiye bağımlı oynamadığım için bu yönünü sevdim oyunun. Çoğu yerde özellikleri uygun oyuncuları mevki dışında oynatabiliyorum.
Sanırım transfer sistemi de biraz daha gerçekçi olmuş. Mesela paran olmasına rağmen kalitesini ispatlamış oyuncular gelmek istemiyor. Eskiden de böyleydi ama konuşup sana daha fazla verebiliriz dediğinde genelde tamam diyorlardı.
Bu güncellemeden önce de vardı.
Kiralık yolladığın altyapından gelme gençlerin kaprislerini de kaldırmaları lazım. Bu hâlâ büyük sorun bence. 19 yaşında adamı kiralık yolluyorum, iki-üç maç kötü oynuyor, "fena değil ama geliştirmen lazım" dediğimde "konu bu mu? ben yeterince iyi olduğumu düşünüyorum" gibi kaprisler yapıyorlar. Halbuki genç oyuncusun, kiralık gönderilmişsin, menajerin seni takip edip seninle ilgileniyor mutluluktan havalara uçman lazım.
Bu konuya girersek suyu çıkar
Mesela takım tel tel dökülmüş, bir tane adam canını dişine takmış oynamış diğerleri sahada yok resmen. Maç bitiyor, millet 5,90 işte ne bileyim 6,40 falan, aradan bir tanesi 8,40 yapmış atıyorum. Takıma fırça kayıyorum, bu eleman da arada kaynıyor, üzülüyor. Sonra onu seçip "Sen iyiydin, memnun kaldım" diyorum, bu sefer bunun ve 2-3 arkadaşının "Kafası karışmış gözüküyor" diyor. Ya da ne bileyim, adam iyi oynamamış, kızınca kızdı oluyor. Ulan kaleye 3 tane top geldi 3'ünü de yedin işte daha ne zırvalıyorsun? Kaleye tribünden birini koysak o da 3 gol yiyecekti?
Türk regenlerin zihinsel özellikleri ve dayanıklılık, güç gibi özellikleri çok düşük oluyor. Wonderkidlerin bile. Bence bu da düzeltilmesi gereken bir sorun. Tabii ki çok zihinsel ve fiziksel olarak gelişmiş oyuncular çıkartamıyoruz ama o kadar da değil.
Ben pek dikkat etmedim ama, FM13'de "2" ile başlayan güç özelliğini 15'e tırmandırmıştım. Sabah eve geçeyim, yeni regenlerim ne alemde bir bakarım.
Oyuncu çok kötü oynuyor bir maç, gerçekten açıp baştan sona izliyorum. Pas hataları, top kaptırmalar, kademe kaçırmalar, markaj hataları... fakat bir gol atıyor şans eseri zaten 3-0 öndesin 4-0 oluyor durum puanı 7.2, 7.3 filan oluyor. Kötü oynadın dediğin zaman da "hiç sanmıyorum, istatistiklere bak" diyor.
Ben de müzdaribim bu durumdan. Adam maçı perişan kapatıyor, gol de atmıyor üstelik. Yani performans vasat, maçtan sonra eleştirince kötü oluyoruz.
Bu oyunda etkileşimlerde, basın toplantılarında verilen cevaplar geliştirilmiş olsa da daha fazla seçenek koyulması tabii ki daha güzel olur. Ligin sürpriz takımının menajerini övdüğünde küçümsemek olarak algılanmasa daha da iyi olur.
Bazen teknik direktörler bana sataşıyor, muhattap olmasam da aramız bozuluyor. Bir de, basın toplantısında mesela haksız bir penaltı olursa gelip soruyorlar. Cevaplıyoruz okey. Peki haksız bir penaltıyla geriye düşüp maçtan kopuyoruz. Eğer 1 fark ile yenilmezsek kimse o penaltıdan bahsetmiyor. Sadece tek farklı yenilirsek konuşuyorlar. Bir de mesela haksız penaltıdan sonra Federasyon'a veriştiriyorum ama hiç bir şey olmuyor. Öyle körlemesine giydiriyoruz.
eyyorlamam bu kadar.