Hiçbir üretici malını bilerek ve isteyerek eksik üretmez. İktisadi politikalara ters bu söylediğiniz.
Ahlaki riziko denen kavram hep vardı ve var olmaya devam edecek. Adam Smith ile beraber başlayan Klasikçilerin piyasanın tam bilgiye hakim olması senaryosunun iktisatın yapısına ters olduğu ortaya çıktı. Keynesyen görüşüne göre devlet muhalefeti sınırlı şart oldu.
Meselemize gelelim. Keynesyen'e göre devlet gerekiyorsa müdahale edebilir piyasalara ama üretici malını demo ile özgür olarak tanıtıyorsa malını kanunlar çerçevesinde Ahlaki Riziko problemlerinden kurtarmış demektir. Kapitalist bir sistemdeyiz ve piyasa mekanizması özgürdür. Yani devlet karşısında hak talep edemezsiniz, haklı olmanız çok zor. Negatif dışsallık iddia edemezsiniz.
İşin etik boyutunda ise oyunun yapımcısı SI Games bir işletme ve kâr amacı güdüyor. Asla ve asla karını düşürecek bir iş yapmaz. Vizyon ve misyon önemlidir. İşletmenin şanı yaptığı işten daha önemlidir. Gerekirse zarar etmeyi göze alırlar. SI Games oldukça bilinçli bir yazılım işletmesi. Bu bir paket program kadar işlevsel yazılım. Paket programların üretimleri yıllar alabiliyor. Ancak oyunlar sınırlı sürelerde üretilmek ve tüketilmek zorundalar. Kısıtlı sürelerde yapılan islerde problem olması normal. Yalnız bu bir paket programdaki gibi matematik degeri yanlış çıktı diye değerlendirilmiyor. Futbolun mantığına aykırı mı diye nasıl değerlendirebilir bir yazılımcı? Hele bu bir subjektif konu ise? Sürekli farklı görüşler olacak ve ona göre gerekirse düzenlenecekse? Her yazılımcı futbolu mükemmel bilemez. Oyunun mantığını ancak ve ancak derleyip tamamı oyun mantığına ters mı degil mı diye kontrol edebilirsiniz. Kodlar ile futbol mantığına uygun olup olmadığını değerlendirmezsiniz. Gözlem gerektirir bu durum.
Yazılım işi milyonlarca kod yazmayı gerektirebilir. Kod blokları tekrar kullanılacaksa fonksiyon yazılır ve çağrılır. Milyonlarca kod satırında fonksiyonlar birbirlerine etki ediyorsa problem yaratabilirler. Oturup en baştan kodları okuyup, etkilerini takip edip, tek tek kodları derleyip tek bir hata için günlerce zaman harcamak kolay iş değil. Yazılımcılar hep hamaldır, kömür madeni işçileri gibi. O yüzden çok para kazanırlar ama işkence çekerler. Sitenin sahibi Mustafa (Vieri) yazılımcıdır. İsterseniz o da anlatsın. Ben de C# dili biliyorum ve SI Games'i anlayabiliyorum.
SI Games, kullanıcıları önemsemese onları dinleyip buna göre oyunu sürekli güncellemezdi. Oyun budur deyip kesip atabilirlerdi. SI Games'in bu piyasada tekel olması, oligopol bir piyasa olması süreci kötü yönettiğini açıklamaz. Tekel demek kötü demek değildir her zaman. Kafanizdaki önyargıları silip lütfen konuya bağımsız bakmayı ögrenin.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı