1 ile 30 arası toplam 52 sonuç

Konu: Biz deneme tahtası mıyız?

Hybrid View

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Hiçbir üretici malını bilerek ve isteyerek eksik üretmez. İktisadi politikalara ters bu söylediğiniz.

Ahlaki riziko denen kavram hep vardı ve var olmaya devam edecek. Adam Smith ile beraber başlayan Klasikçilerin piyasanın tam bilgiye hakim olması senaryosunun iktisatın yapısına ters olduğu ortaya çıktı. Keynesyen görüşüne göre devlet muhalefeti sınırlı şart oldu.

Meselemize gelelim. Keynesyen'e göre devlet gerekiyorsa müdahale edebilir piyasalara ama üretici malını demo ile özgür olarak tanıtıyorsa malını kanunlar çerçevesinde Ahlaki Riziko problemlerinden kurtarmış demektir. Kapitalist bir sistemdeyiz ve piyasa mekanizması özgürdür. Yani devlet karşısında hak talep edemezsiniz, haklı olmanız çok zor. Negatif dışsallık iddia edemezsiniz.

İşin etik boyutunda ise oyunun yapımcısı SI Games bir işletme ve kâr amacı güdüyor. Asla ve asla karını düşürecek bir iş yapmaz. Vizyon ve misyon önemlidir. İşletmenin şanı yaptığı işten daha önemlidir. Gerekirse zarar etmeyi göze alırlar. SI Games oldukça bilinçli bir yazılım işletmesi. Bu bir paket program kadar işlevsel yazılım. Paket programların üretimleri yıllar alabiliyor. Ancak oyunlar sınırlı sürelerde üretilmek ve tüketilmek zorundalar. Kısıtlı sürelerde yapılan islerde problem olması normal. Yalnız bu bir paket programdaki gibi matematik degeri yanlış çıktı diye değerlendirilmiyor. Futbolun mantığına aykırı mı diye nasıl değerlendirebilir bir yazılımcı? Hele bu bir subjektif konu ise? Sürekli farklı görüşler olacak ve ona göre gerekirse düzenlenecekse? Her yazılımcı futbolu mükemmel bilemez. Oyunun mantığını ancak ve ancak derleyip tamamı oyun mantığına ters mı degil mı diye kontrol edebilirsiniz. Kodlar ile futbol mantığına uygun olup olmadığını değerlendirmezsiniz. Gözlem gerektirir bu durum.

Yazılım işi milyonlarca kod yazmayı gerektirebilir. Kod blokları tekrar kullanılacaksa fonksiyon yazılır ve çağrılır. Milyonlarca kod satırında fonksiyonlar birbirlerine etki ediyorsa problem yaratabilirler. Oturup en baştan kodları okuyup, etkilerini takip edip, tek tek kodları derleyip tek bir hata için günlerce zaman harcamak kolay iş değil. Yazılımcılar hep hamaldır, kömür madeni işçileri gibi. O yüzden çok para kazanırlar ama işkence çekerler. Sitenin sahibi Mustafa (Vieri) yazılımcıdır. İsterseniz o da anlatsın. Ben de C# dili biliyorum ve SI Games'i anlayabiliyorum.

SI Games, kullanıcıları önemsemese onları dinleyip buna göre oyunu sürekli güncellemezdi. Oyun budur deyip kesip atabilirlerdi. SI Games'in bu piyasada tekel olması, oligopol bir piyasa olması süreci kötü yönettiğini açıklamaz. Tekel demek kötü demek değildir her zaman. Kafanizdaki önyargıları silip lütfen konuya bağımsız bakmayı ögrenin.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2008
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Hiçbir üretici malını bilerek ve isteyerek eksik üretmez. İktisadi politikalara ters bu söylediğiniz.
    Aslında dediğiniz tam olarak da doğru değil. Üreticiler ve özellikle teknoloji alanında üretim yapan şirketler mallarını bilerek ve isteyerek eksik veya tam randımansız çıkarırlar ki birkaç yıl sonra daha gelişmiş, daha uzun yıl kullanılabilen bir ürün çıkartıp ekonomilerini devam ettirebilsinler. Hatta teknoloji ürünleri üreten firmalar maximumu yaklaşık 7 yıl ömrü olan aletler üretirler ki alıcı tekrar başka bir ürün alsın ve para kazansınlar.

SI Games, kullanıcıları önemsemese onları dinleyip buna göre oyunu sürekli güncellemezdi. Oyun budur deyip kesip atabilirlerdi.
    Güncelleme olayında, korsan ürünü engelleme olayını nasıl düşünüyorsunuz? Her güncellemeden sonra korsan kullanıcıların tekrar oyunu kırmasının gerektiği söyleniyor. Bu ne kadar doğru bilmediğim için sormak istedim. Eğer bu şekilde korsan ürünü engelleyebiliyorlar ise SI Games neden çok fazla sayıda güncelleme çıkarmasın ?

SI Games'in bu piyasada tekel olması, oligopol bir piyasa olması süreci kötü yönettiğini açıklamaz. Tekel demek kötü demek değildir her zaman.
    açıkçası piyasının oligopol değil de monopol olduğunu düşünüyorum. Çünkü Fifa, Pes satışları FM nin satışlarını çok da etkilemiyor. En azından çevremde gördüğüm kadarıyla, Fifa aldım FM almam diyen pek fazla kişi yok. Bunlara ek olarak, piyasayı SI Games dışında belirleyebilecek bir başka şirket olmadığı için de monopol bir piyasanın var olduğunu söyleyebiliriz. Oligopol bir piyasa olsa, SI Games in biraz korkusunun olabileceğini söyleyebiliriz. Tekel demek kötü demek değildir her zaman. Evet. Fakat iş teknoloji alanında, geliştirilmesi gereken bir konuysa tekel kötü bir şeydir bana göre.
    Football is simple,but Football Manager is not

Mesaj Yetkileri