bizi başka ülkelerin değerlendirmeleri hataları ilgilendirmez. ister ruslar abartsın ister başkaları
somut kriterler elimizde var.
bir oyuncuya 20 puan vermek ne demek 10 puan vermek araştırma ekibindeki arkadaşlar ve konuya ilgi duyanlar gayet iyi biliyor ...
oyuncu bazında bazı tartışmalar yaşanıyor.yaşanacakta..yaşanmalıda ki en doğruyu bulalım..bu konuda sıkıntı yok...
ama falan öyle yapıyor filan böyle yapıyor diye oyuncularımızıda şişirmemizi istemek doğru değil...
Sonunda bilgili birisi çıktı da yorum yaptı, gerçekten tebrik ve teşekkür ederim.
Hakettiği puan 20'yse eğer, bu oyuncu o özellik bazında dünyanın en iyi konumundaysa verilir. Abartmanın anlamı yok.
Siz çocuk oyuncağı sanıyorsunuz herhalde değer vermeyi. Öyle kafamıza göre değer verseydik hiçbir kıyaslama yapmadan, şu an FM dünyanın en kalitesiz oyunu olurdu, oyuncuların hepsi abartı olup çıkardı.
Ben şimdi Aurelio hayranıyım, benim gözümde de Aurelio dünyanın en iyi top kapan oyuncusu. Şimdi ben böyle düşünüp de 20 verirsem onu tackling'ine, Vieira, Essien, Diarra, Pirlo, Gattuso, Gilberto Silva gibi oyunculara haksızlık ederim. Oyuncuları birbirleriyle kıyaslayarak doğru değeri bulursun, bundan hiç şüphe yok. Rusya ligiymiş, Brezilya ligiymiş, onların verdikleri puan beni bağlamaz, ben kendiminkine bakarım. Amerikan birçok futbolcu oyunda abartılmış, Eddie Johnson'dan tut birçok oyuncuya kadar çok abartı var. Biz de mi abartmalıyız?
Elimizde bazı kriterler var, CA verirken o kriterlere uymak zorundayız. Ligimizin kalitesiyle orantılı olarak CA veriliyor, CA'ya bağlı olarak da oyuncu özellikleri giriliyor. Şimdi ben kriterlerime göre X oyuncusunun CA'sına 140 verip de gidip onun özelliklerini abartırsam RCA'sı 140'ı geçer ve abarttığım ortaya çıkar. Şu an Bobo'nun verileri elimde yok ama olsa inanın size bunu ekran görüntüleriyle anlatmaya çalışırdım.
Tuncay'ı bilirsiniz, Tuncay Şanlı'yı... Fenerbahçe'deydi, en son FM 2007'de gayet iyiydi. Özellikleri olsun, CA'sı PA'sı olsun iyiydi. Sezon başında Tuncay M'brough'ya gitti büyük umutlarla ve şu ana dek hiç somut bir şeyler yapamadı, beklenilenin altında kaldı performansı ve sadece 1 gol attı, o da bu hafta. Duymuşsunuzdur, bazı İngiliz gazeteler Tuncay'ı Southgate'in FM yardımıyla keşfettiğini ve transfer ettiğini yazmıştı. Şimdi göreceğiz ki Tuncay'ın birçok değeri düşürülecek İngiliz araştırmacılar tarafından, bizim o zamanlar "hakettiğini" verdiğimiz değerleri onlar düşürecekler, belki CA'sını veya PA'sını düşürecekler. Olay bundan ibaret. Umarım örneğimle daha iyi açıklayabilmişimdir. Biz bugün X oyuncusunun değerini abartırsak, yarın o reelde başka bir kulübe transfer olduğunda değerinin nasıl düştüğünü veya bizim verdiğimiz değerlerde oynayamadığını görürürüz.
o ülkelerdeki oyuncular o puanları alıyorsa bizim oyuncularımız da almalı.Biz öyle yapmadık düşük verdik diyelim.Diğer ülkelerden oynayıcılar alıyor bakıyor Türkiye liglerinde doğru düzgün iyi adam yok.Olay bu anladın mı?Bir örnek vereyim.İsveç'te Staebek galiba o takımda Brezilya'lı bir oyuncu var adamın tekniği Messi Ronaldinho Quaresma'yla aynı nerdeyse.Bunun gibi.Yani adam dememiş mi Messi bu kadarsa bu adam bu kadar etmez düşürelim diye.Biz de ona göre düşünelim.Birşey daha söyleyeceğim Kezman 18 e kadar çıkıyor.Siz Bobo'ya 14 diyorsunuz
sevgili kardeşim bak senin örneğinden gidelim diyorsunki isveçliler steabeki yapmış messi gibi tamam problem değil..bizde yapalım 20 tane bizim ligimizden messi..yapması sorun değilde vicdanına ve futbol gerçekliklerine uymayacaktır yapılacak olan...
ben şişirilmiş oyuncularla oynamıyorum..daha aaritalo yu transfer etmedim 1 kez olsun etmemde ..şişirilmiş belli..
gene diyorum böyle şişirmeler yapılacaksa ..
zaten illakide şişirilmiş oyuncuları alıp oynayacaksam editörü açarım cası 170 pa 190 oyuncuları yaparım kendim.... adınada kuzenimin ismini verip oynarım..ne tadı kalır ki bunun ..bence aynı şey..
bobo ya gelince harika oyuncu tek kelimeyle..ve bence bitiriciliğinden önce değiştirilmesi gereken başka özelliklerri var yoksa 14 finishing kötü değilkii....iyi bir fiziksel değerler ..ile positioning gibi zihinsel özellikler yükseltilsin 14 finishingle adam gol kralı olur..
Andrezinho'da dikkat etmediginiz, ve hem o dripling becerisini, hem de teknigini kullanmasini engelleyen ozelliklere bakmamissiniz. Mesela dengesinin cok zayif olmasi, gucsuz olmasi, cesur olmamasi. Yani bu oyuncu, bos alan bulursa kahraman. Ama kapali defansin icine girip cikamayan bir oyuncu. Buna bir de topsuz alan ozelligini eklersek, markajdan kacamayan bir oyuncu, bos alan bulamayan bir oyuncu.
Yani elimizde hem bos alan bulamayan, hem de sadece bos alanda etkili olan bir oyuncu var. CA'sinin 133 olmasi veya cok iyi dripling yapmasinin herhangi bir yarari da yok bu durumda.
Ayrica Andrezinho'yu izleme sansini buldun mu acaba? Yani tekniginin Messi, Ronaldinho veya Quaresma'dan daha zayif olmasi gerektigini nereden biliyorsun?
Bir ozellik, veya iki ozellik, veya hatta uc ozellik dunya capinda olmayan bir oyuncuda cok yuksek tabii ki olabilir. Ancak bu genelde demektir ki oyuncuda bulunan bazi eksiklikler, bu yuksek ozelligi tam olarak kullanamamasina neden olur. Ronaldinho kadar iyi teknigi vardir, ama Ronaldinho kadar yaratici degildir topu olumlu kullanamaz. Ronaldinho kadar teknigi vardir ama en ufak darbede kendisini yerde bulur, yakin markaj yaparak sahadan silinir etkili olmaz....
Umarim anlatabildim.
tamam abi sadece teknikle olmuyor biliyorum da tartışmalar hep sadece teknik özellik üzerine.Yani diyorlar ki Berbatov 16 Bobo 16 olmaz.Berbatov'u Berbatov yapan fizik ve mentalinin Bobo'dan daha iyi olması.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Yani biri çıkıpta dememiş ki Bobo'nun composuresini artıralım diye
Last edited by Sir FRD : 13.Aralık.2007 at 18:32 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)