Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları
Merhaba arkadaşlar, fm 14 oynarken aklıma takılan bazı sorular var bu soruları siz yardımsever arkadaşlara sorup cevap almayı ümit ediyorum.
1-) Öncelikle, takım direktiflerinde; "Geniş Alanda Oyna" ve "Dar Alanda Oyna" diye direktifler var. Şimdi geniş alanda oynayınca oyunu geniş alana yayıyor, kanatlardan orta açarak, dribling yaparak, çalım atarak delmeyi hedefliyoruz. Dar alanda ise oyunun ortasından göbekten, ara paslarla, çalımlarla delmeyi hedefliyoruz, pek güzel. Fakat benim aklıma takılan soru, ben savunmadayken rakibe oyunu daraltan, top bizim ayağımızdayken ise oyunu geniş alana açan bir mentaliteye sahip olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
2-) Oyunda rapor kısmında takımın artı ve eksilerine baktığımızda; Güç, Çalışkanlık, Ortalama Boy, Hız gibi özellikler var. Bazılarını bilmeme rağmen bu özelliklerin tamamına hakim değilim. Yani bir takımın eksi yönü Güç ise bu nasıl bir sorunlarla karşılaştırır bizi veya Güç bizim artı yönümüzde, güç bize ne avantaj sağlar?
3- Mesela ben kanat oyuncularımın ve forvet arkası oyuncularımında pres yapmasını istiyorum, görev olarak kanat oyuncusu rolünü versem fakat top kapması misalen 11 olsa bu benim için bir artımıdır? Kanat oyuncusu olarak oynarken pres yapar mı? Yaparsa etkili olur mu?
4- İçe Kat Eden oyuncu rolünü kullanmak istiyorum fakat bu oyuncular takım presine dahil olmayacağı için, bu oyuncuları ML, MR bölgesine çekip, içeri kat eder dersi versem yine içe kat eden oyuncu performansı alıp, top rakipteykende pres yaptırtabilir miyim?
Manchester United ı çalıştırıyorum. Takıma rotasyon için kaliteli oyuncular takviye ettim. Şimdi istiyorum ki oyuncu maçta her şeyini versin. Mesela öyle bir taktik yapayım ki kanat oyuncuları maçı %100 kondisyonda iken %50 %60 larda bitirsin. Yada yedekten soktuğum oyuncu tüm enerjisini son 30 dakkada harcasın sanki 90 dakika maç yapmış gibi. Böylece kadro genişliğini en iyi şekilde kullanmak istiyorum. Buna göre taktiksel yardımınızı bekliyorum.
Quote:
Originally Posted by
atmaca97
Öncelikle merhaba,
Bu aralar biz futbolseverler olarak revaşta olan konratak stratejisini benim gibi oyuna uyarlayabilmek isteyenler eminim çoktur. Özellikle bu ve diğer fm forumlarından taktik rehberlerini ve tartışmaları okudum. Şahsen benim izlenilebilirlik açısından fakir, kapanan, savunmanın önüne "otobüs çeken" bir taktik oluşturmak istedim. Özellikle Atletico Madrid ve Chelsea'nin biraz analizlerini yaptım. Bunu oyuna da kısmen aktardım diyebilirim. Örnek vermek gerekirse; Marsilya ile oynuyorum Paris Saint Germain'i ligte 3-1 ile geçtim. CL'de ise Barcelona ile deplasmanda 1-1 berabere kalıp, evimde 2-1 yendim. Büyük takımlara karşı kontra futbolu çok etkili oluyor diyebilirim. Fakat öncelikle kapanmaya uygun bir kadrosu olması gerekir. Örnek vermek gerekirse ben ML pozisyonunda Andre Ayew'i kullanıyorum. Dribbling, Hız, Orta Yapma, Bitiricilik özelliklerinin yanı sıra defansif olarak Top Kapma v.s gibi özellikleride iyi. Sağ tarafa ise Simeone Pepe'yi kiraladım. Savunmacıların ise fizikselden daha çok zihinsel özelliklerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü savunmacılarımıza çok iş düşmeyecek, düştüğünde de doğru müdahale, topsuz oyundaki hareketleri en önemli noktalardan biri.
Bu bilgiler doğrultusunda, 4-2-2-1-1 oynuyorum:
Sağ Bekim maçın zorluğuna göre eğer zor ise Standart Bek - Hücum. Bunu yapmamın nedeni MR de Simeone Pepe'nin defansif özelliklerine güvenmem, çıktığında açığı kapatabiliyor.
Stoperler genellikle Standart Stoper - Savunma. Bazen sert stoperimi durdurucu olarak ayarlayıp, etkili rakip santrafora pres yaptırtabiliyorum.
Sol Bekim Standart Bek - Destek.
DM'lerden ilki Ön Libero diğeri zaman zaman Savaşçı Orta Saha - Savunma veya Defansif Oyun Kurucu - Savunma oluyorlar.
ML deki oyuncum Ayew'i Çalışkan Kanat Oyuncusu - Hücum oynatıyorum.
MR deki oyuncum Pepe'yi ise Defansif Kanat Oyuncusu - Savunma oynatıyorum.
AMC deki oyuncum Oyun Kurucu - Hücum.
Forvet oyuncumu ihtiyaca göre değiştiriyorum. Zorlu maçlarda genellikle Çalışkan Forvet - Savunma yaptırıyorum.
Ek olarak direktiflerim senin dediğin gibi hemen hemen. Katı Savunma Uygula - Ayakta savun temel prensiplerimiz. Beklerimize daha "az pres yap" komutu verdim nedeni pozisyonlarını çok fazla kaybetmemeleri. Çünkü 4 lü defans topsuz oyun oynayacaklar, topsuz oyunda iyi olursa orta ikili ve kenar oyuncularım topu sert bir presle kapabiliyorlar. Geçmiş sayfalarda da Mourinho ve Chelsea taktiği hakkında fikir alışverişlerinde bulunmuşlar, bakmadıysan gözatmanı öneririm
İlgin için teşekkür ederim, hemen hemen takım kurgumuz aynı ama ne yazıkki oyun bu stratejiyi belli maçlarda başarılı kılıyor.Uzun periyotta bu tarz kullanıldığı zaman sonuç başarısızlık oluyor.Yani şöyle bir durum var kadron iyiyse güçlü bir takımsan oyun seni mutlaka hücum oynamaya itiyor
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi