Sayfa 16 / 20 İlkİlk ... 61415161718 ... SonSon
451 ile 480 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

Valla Di Maria'ya uygun bir rol bulabilirseniz uygularsınız taktiği. Ama şuan öyle bir şey yok yani Adam öyle bir futbol oynuyor ki , o kadar çok koşuyor ki , şuan takımdan onu çıkardığın an Real Madrid çöker. Çok iddialıyım bu konuda

Ronaldo'nun arkasını toplayan ve Ronaldo'nun defansa gelip kontra da harcayacağı gücü defansta harcatmayan biri. Ronaldo'nun koşularına da çok iyi paslar gönderiyor. Kazandığı toplarla da hemen kontraya çıkmasını sağlıyor takımın. Takımın hem 4-3-3 hem de 4-4-2 gibi oynamasını sağlıyor. En kilit oyuncu o. Ona uygun bir rol bulursanız bana da söyleyin

2. Default

Quote Originally Posted by hknshr View Post
    Bence akıcı ve çok akıcı felsefeleri 2 ayrı taktik yaparak ayrı ayrı gözlemle. Tabi taktiğe uyumun full olması lazım sağlıklı bir gözlem için

433 diziliş tercihin doğru. Zaten Real Madrid gibi bir takıma savunma oyun anlayışını benimsetmek fazlaca mantıksızlık olur. Ligde Barça'ya karşı veya CL'de çok büyük maçlarda (mesela gerçek hayatta oynanan Bayern maçı) kontra birincil tercihin olmalı. Geriye kalan maçlarda ise gerekli seslenmelerle kontrol veya hücum oyun anlayışını tercih edebilirsin.

Bekler, DM, 2 MC den 1 tanesi (Di Maria) ve Forvet için verdiğin roller konusunda hemfikiriz. Ama AMRL pozisyonları için düşüncelerine kökten katılmıyorum. Eğer kontra oyanayacaksan bence AMRL 'yi direk olarak MRL pozisyonlarına çek. Böylelikle hem savunma anlamında rahatlamış olursun hem de bloklar arası kopuklukları en aza indirgersin. Rollerini de Winger (Attack) verirsen takım özellikle kontra atağa çıktığında topu hızla hücuma taşıma konusunda müthiş verim alırsın Ronaldo ve Bale'dan. Burada da Modric devreye girer. Modric'i benim fikrim AP (Support) oynatmalısın.

Direktiflerde bence darlığı takımın tamamına değil sadece bek oyuncularına bireysel seslenmelerle ver hatta pozisyonunu koru bile diyebilirsin kontra oynarken. Çünkü sağ ve sol kanat oyuncuların kontra şansı yakaladıklarında geniş alana ihtiyaç duyacaklardır. Kontra zaten orijin olarak geriye yaslanan bir anlayış bu yüzden takımı aşırı derecede geriye yaslama. Ama stoperlere sıkı markaj ve ayakta savun talimatları verebilirsin. Çok fazla pres top kapmanı kolaylaştırabilir belki ama savunmada boşluk bırakmana neden olur bu yüzden kontra oynarken rakibi rahatsız et komutunu verme. Oyuncuların zaten kendi yarı alanlarında pres yapacaktır. Koşu yoluna pas, topu kanatlara yolla, kanatlar yer değiştirsin ve yerden sert orta seslenmeleri mantıklı seçimler.
    Ayrıca Xabi Alonso'yu daha uzun ve dikine oynaması için teşvik edebilirsin.
    Hocam taktiği 4-1-4-1' e çevirdim kanatlar defansa daha fazla katkı versin diye.

Winger rolünde hücum görevinde yaptım kanatları. Bir oyun kurucu bir iki yönlü orta saha ve DM' de DLP rolünde oyuncu. Bunu daha defansif bir rol yapabilir miyim acaba diye de düşünüyorum çünkü önde zaten bir oyun kurucu var bu yüzden bilemedim.

Benden düşük seviyede olan takımlarla maç yaparken hücum anlayışını seçiyorum. Bunu daha defansif yapmak için geriye yaslan, dar alanda oyna ve söylediğim diğer seçenekleri seçtim. Kontra anlayışında bu ki seçeneği kaldırdım tabi. İki anlayışta da genel komutlarda pres seçeneğini kaldırdım.

Kanatlara daha fazla hücuma çıkın ve geniş alanda oyna dedim. Orta sahadakilere daha fazla pres ve sıkı markaj komutu verdim. Beklere dar alanda oyna dedim. Yalnız şöyle bir şey dikkatimi çekti bu oyundan mı kaynaklanıyor yoksa benim yaptığım bir hatandan mı bilemedim bu taktiksel anlayışa rağmen bazen rakip kendi yarı sahasında top yaparken rakip yarı alanda 4 oyuncum oluyor. ben top rakibe geçince kendi yarı saham da 10 oyuncuyla duran ve iyi alan daraltan bir takım istiyorum ama bu maç motoruna pek yansımıyor gibi. Tabi benden de kaynaklanıyor olabilir.

Birde her maç yardımcı antrenör topun kontrolünün bizde olması lazım deyip durmuyor mu sinir oluyorum arkadaş. Oyun illa bize possession futbolu oynatmak istiyor.
    Last edited by iceman06 : 03.Mayıs.2014 at 19:55

Nesil
    2006
    Yer
    Adıyaman

Merhabalar herkese. Sormak istediğim şu: Özellikle hücum kanat oyuncularım ceza sahasının içine kadar giriyor, ortada bomboş durumda arkadaşı varken saçma sapan şut denemeleri yapıyor. Daha az riskli pas, kısa pas vs komutları veriyorum ama nafile. Bu durum için ne yapmak gerekiyor? Yani keşke bi kenar komutu olsa "Allah senin belanı vermesin emi niye arkadaşına pas vermiyorsun?" şeklinde...
    Last edited by BaGa TaRKaN : 08.Mayıs.2014 at 11:40 Reason: Sakin :)

Quote Originally Posted by afumetsu View Post
    Merhabalar herkese. Sormak istediğim şu: Özellikle hücum kanat oyuncularım ceza sahasının içine kadar giriyor, ortada bomboş durumda arkadaşı varken saçma sapan şut denemeleri yapıyor. Daha az riskli pas, kısa pas vs komutları veriyorum ama nafile. Bu durum için ne yapmak gerekiyor? Yani keşke bi kenar komutu olsa "Allah senin belanı vermesin emi niye arkadaşına pas vermiyorsun?" şeklinde...
    Aslında Var Öyle Komut Ama Oynattığın Oyuncunun Özellikleri ve Gizli Özelliği Arkadaşına Pas Atmayı Değilde Pozisyonu Kendi Tamamlamayı Tercih Eder. Yani Bencildir.

Tabi Birde Bu Versiyonun Maç Motoru da Ayrı Bir Havadan Çalıyor Çünkü Şuana Kadar Adam Akıllı Yapılan Taktiklere Rağmen Maç Motoru Komut Dinlemiyor Kendi Senaryosu Nasılsa O Ayarda Gidiyor

En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"

Nesil
    2006
    Yer
    Adıyaman

Quote Originally Posted by BaGa TaRKaN View Post
    Aslında Var Öyle Komut Ama Oynattığın Oyuncunun Özellikleri ve Gizli Özelliği Arkadaşına Pas Atmayı Değilde Pozisyonu Kendi Tamamlamayı Tercih Eder. Yani Bencildir.

Tabi Birde Bu Versiyonun Maç Motoru da Ayrı Bir Havadan Çalıyor Çünkü Şuana Kadar Adam Akıllı Yapılan Taktiklere Rağmen Maç Motoru Komut Dinlemiyor Kendi Senaryosu Nasılsa O Ayarda Gidiyor
    Hangi komut mesela? Gizli özellik derken? açıklayabilirsen sevinirim.. Maç motoru yorumuna sonuna kadar katılıyorum

Tam Emin Olmamakla Birlikte; Consistency - Süreklilik ve Loyalty - Sadakat Bu Özellikler Etkiliyor Diye Biliyorum Yanılıyor Olabilirim de.

Ayrıca Gözlemcilerine İzlettiğin Oyuncuların Raporlarında Bencil Olduğu Falan Yazıyor.

Komut Olarakta Topla Daha Az Oyna, Daha Az Şut Çek, Ayağa Pas Oyna, İçeri Girme, Daha Sık Orta Yap Gibi Komutlar Mevcut.

En Tehlikeli İnsan Az Anlayıp Çok İnanandır. "A.Çehov"

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by BaGa TaRKaN View Post
    Aynen maç motoru tam arıza. Yapay zeka o an ne olmasını istiyorsa olaylar aynen o şekilde yaşanıyor. Örneğin bir takımın bir maçta 8 topunun direkten dönmezi %1 ihtimal, illa biri girer. Ama söz konusu FM olunca mantığı bir kenara bırakmak zorunda kalıyoruz.

Topa Sahip Olmak için ve Atak oyunu oynamak için hangi direktifleri vermem gerekir söyler misiniz?

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Arkadaşlar Merhaba,

Taktikle alakalı yaşadığım bir sıkıntıyı dile getirmek ve yardım talep etmek istiyorum.
    İşsiz başladığım kariyerimde İngiltere en alt liglerinde başladım. Havant takımının başına geçtim ve ligi 18. sırada tamamladım. Yönetim biraz daha üst sıralarda bitirmek istediği için kovuldum. Daha sonra 1 sene boşta kaldıktan sonra Corby Town takımının başına geçtim. Oyunun başında veritabanında olmayan bir takım. Başkan ligin üstünde bir bütçe verdi ve üst lige çıkmayı hedefledi. Kurduğumuz kadroda ligi göğüsleyebilecek bir kadro. Ancak bir türlü taktiksel olarak istediğimi yapamıyorum. 4-4-2 dizilişinde savunmada oyuncuların rolleri standart, kanatlar kanat oyuncusu destek görevli, merkez orta sahalar destek görevli standart orta saha, forvetlerimden biri pivot diğeri ise yaratıcı forvet. Kontrol-Hücum , Katı şeklinde oynuyorum. Talimatlarım ise Yüksek Tempo, Ceza Sahasına Uzun Oyna, Topa Dal, Rakibi Rahatsız Et, Dikine Pas Yap gibi daha hücumcu talimatlar. Ancak başarılı olamıyorum. Topa sahip olan felsefelerle gol atmakta zorlanıyorum. Alt liglerde başarılı olmak için nasıl bir taktik yapmam gerekli? Yardımcı olursanız sevinirim. Kafayı yemek üzereyim..

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Sizce hangisi kontraya en uygun diziliş? 4411'mi 4141'mi? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Fikrimce , 4141 yapıp kanatlara ve orta da oynayan oyuncuların birine hücum görevi verip forvetede destek görevi vererek güzel bir kontra taktiği yaratabilirsin

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

4-1-4-1 defansif bir dizilim olduğu için görevleri iyi ayarlamak lazım. Benim deplasmanlar için en çok tercih ettiğim dizilim bu. Ancak bu dizilimi kullandığım zaman orta alandaki (kanatlar dahil) 3 oyuncuya hücum görevi veriyorum (2 kanat 1 mc). Dördüncü oyuncuya (diğer mc) ise duruma göre destek veya savunma görevi veriyorum.

Bu dizilimde yeteri kadar oyuncuya hücum görevi vermezseniz kontra oynamanız zorlaşıyor ve çok baskı yiyorsunuz. Hatta benim önceki versiyondaki (14.1.3) taktiğimde orta sahadaki 3 oyuncu dışında bekler de hücum görevindeydi. Böylelikle hem iyi kapanıyorduk hem de topu kazandığımızda hücuma kalabalık ve etkili çıkabiliyorduk. Ancak 14.2 sonrası o taktiğimden verim alamadım. Revize ettim gene olmadı.

4-4-1-1 ile de hatta neredeyse bütün klasik dizilimlerle kontra oynatmak mümkün. Önemli olan rol ve görev dağılımını iyi yapmak. 4-4-1-1 tercih etseydim muhtemelen orta alandaki 2 oyuncuya (mc'ler) savunma görevi verirdim. Forvet arkasındaki oyuncuyu ise hücumda merkez olarak kullanırdım.

Kontra için bir başka uygun ve tavsiye edebileceğim dizilim 3-3-2-2. 3 stoper (ortadaki cover görevinde), 2 wing back, 1 dm, 2 mc (veya 3 mc biri savunma görevinde), 2 forvet şeklinde. Bu dizilimle de çok etkili bir kontra taktiği yapılabiliyor. Yalnız;

Geride kalabalık dizilimlerde oyun anlayışını savunma veya kontra gibi defansif yapmayın. Tersini deneyin çok daha etkili. Çünkü takım savunmada zaten iyi kalabalıklaşıyor üstüne bir de savunma anlayışı seçilince hücumlar çok etkisiz kalıyor. Ama hücum anlayışı seçilirse takım hücuma oldukça etkili çıkıyor ve ileride bir anda çok iyi kalabalıklaşıyor. Fakat yayılımı mutlaka dar yapın.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by abut View Post
    Fikrimce , 4141 yapıp kanatlara ve orta da oynayan oyuncuların birine hücum görevi verip forvetede destek görevi vererek güzel bir kontra taktiği yaratabilirsin
    Teşekkürler.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Geride kalabalık dizilimlerde oyun anlayışını savunma veya kontra gibi defansif yapmayın. Tersini deneyin çok daha etkili. Çünkü takım savunmada zaten iyi kalabalıklaşıyor üstüne bir de savunma anlayışı seçilince hücumlar çok etkisiz kalıyor. Ama hücum anlayışı seçilirse takım hücuma oldukça etkili çıkıyor ve ileride bir anda çok iyi kalabalıklaşıyor. Fakat yayılımı mutlaka dar yapın.
    Öncelikle vakit ayırdığın için çok sağol. Bende senin gibi düşünüyorum ve olaya ters yaklaşıyorum. İç saha maçlarında genelde daha defansif bir diziliş olan 4141'i tercih ediyorum. Oyun anlayışı kontrol, felsefe akıcı. Sonuçlar gayet güzel.
    Deplasmanda ise MC'lere defans rolü verip 4411 dizilişini tercih ediyorum. Anlayış kontra, felsefe yine akıcı.
    Takımda ki yetenekli oyuncu sayısı fazla olduğu için felsefeleri genel olarak akıcı seçiyorum.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

4-4-1-1 ile de hatta neredeyse bütün klasik dizilimlerle kontra oynatmak mümkün. Önemli olan rol ve görev dağılımını iyi yapmak. 4-4-1-1 tercih etseydim muhtemelen orta alandaki 2 oyuncuya (mc'ler) savunma görevi verirdim. Forvet arkasındaki oyuncuyu ise hücumda merkez olarak kullanırdım.
    Şurada ki ''forvet arkasındaki oyuncuyu ise hücumda merkez olarak kullanırdım'' ibaresini biraz açarsan memnun olurum. Ben şöyle anladım AMC pozisyonunda ki oyuncuya rol olarak özel bir rol verip, oyunu merkezden dar oynamalıyız (Hatta yerden kısa).

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Oyunu merkezden oynamak değil. Hücuma çıkarken onu topla buluşturup kanat oyuncuları ile forveti onun paslarıyla savunma arkasına kaçırmak kastettiğim (sonuç olarak aynı kapıya çıkacak belki ama ...). Bunu sağlamak için oyun kurucu rollerden Advanced Playmaker (destek) veya Enganche rolleri uygun olur. Enganche rolü otomatikman hücum görevi alsa da ilk tercihim olur çünkü o mevkiyi en iyi dolduran daha doğrusu oyuncunun büyük çoğunlukla o bölgede olmasını sağlayan rol bu diye düşünüyorum. Ayrıca başka oyuncuya oyun kurucu bir rol verme ki paslarda ilk tercih hep forvet arkasındaki oyuncu olsun.

Advanced Playmaker rolünde top almak için biraz daha geriye gelir, o da 2 mc'nin savunma rolünde oldukları için geriye sarkacaklarını düşünürsek mantıklı bir tercih olabilir ama hücum etkinliği açısından Enganche bir adım önde bence. Trequartista düşünmedim çünkü o roldeki oyuncu "fazla" serbest hatta tamamen kendi kafasına göre oynayabiliyor (maksimum düzeyde yaratıcılık özgürlüğü verildiği için) ve hiç savunma yapmıyor. Genede deneyebilirsin, oyuncunun Decisions başta olmak üzere mental özellikleri yüksekse iyi sonuç verebilir.

Kanatlara Kanat Oyuncusu (winger) rolü verme ki hep çizgide kalmasınlar (pozisyona girebilmeleri için zaman zaman içe kat etmeleri lazım). Wide Midfielder (hücum) rolü verip daha sık hücuma çıkmalarını isteyebilirsin. Bir tek forvet oyuncusuna karar veremedim. Onun rolünü maç içinde gözlemleyip belirlemek lazım. Deep Lying (hücum) olabilir.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Klasik 442 daha seri bir oyun anlayışı için oyuncu rolleri ve komutlar ne olmalıdır ? Bundan bağımsız Bir sorum daha olacak ortasahada 2 BWM ve bir DLP kullanmak hücumu çok tıkarmı , eğer tıkarsa ön ileride nasıl dizilim varyasyonları kullanabilirim

Default Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Merhaba arkadaşlar, fm 14 oynarken aklıma takılan bazı sorular var bu soruları siz yardımsever arkadaşlara sorup cevap almayı ümit ediyorum.

1-) Öncelikle, takım direktiflerinde; "Geniş Alanda Oyna" ve "Dar Alanda Oyna" diye direktifler var. Şimdi geniş alanda oynayınca oyunu geniş alana yayıyor, kanatlardan orta açarak, dribling yaparak, çalım atarak delmeyi hedefliyoruz. Dar alanda ise oyunun ortasından göbekten, ara paslarla, çalımlarla delmeyi hedefliyoruz, pek güzel. Fakat benim aklıma takılan soru, ben savunmadayken rakibe oyunu daraltan, top bizim ayağımızdayken ise oyunu geniş alana açan bir mentaliteye sahip olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

2-) Oyunda rapor kısmında takımın artı ve eksilerine baktığımızda; Güç, Çalışkanlık, Ortalama Boy, Hız gibi özellikler var. Bazılarını bilmeme rağmen bu özelliklerin tamamına hakim değilim. Yani bir takımın eksi yönü Güç ise bu nasıl bir sorunlarla karşılaştırır bizi veya Güç bizim artı yönümüzde, güç bize ne avantaj sağlar?

3- Mesela ben kanat oyuncularımın ve forvet arkası oyuncularımında pres yapmasını istiyorum, görev olarak kanat oyuncusu rolünü versem fakat top kapması misalen 11 olsa bu benim için bir artımıdır? Kanat oyuncusu olarak oynarken pres yapar mı? Yaparsa etkili olur mu?

4- İçe Kat Eden oyuncu rolünü kullanmak istiyorum fakat bu oyuncular takım presine dahil olmayacağı için, bu oyuncuları ML, MR bölgesine çekip, içeri kat eder dersi versem yine içe kat eden oyuncu performansı alıp, top rakipteykende pres yaptırtabilir miyim?

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by atmaca97 View Post
    Merhaba arkadaşlar, fm 14 oynarken aklıma takılan bazı sorular var bu soruları siz yardımsever arkadaşlara sorup cevap almayı ümit ediyorum.

1-) Öncelikle, takım direktiflerinde; "Geniş Alanda Oyna" ve "Dar Alanda Oyna" diye direktifler var. Şimdi geniş alanda oynayınca oyunu geniş alana yayıyor, kanatlardan orta açarak, dribling yaparak, çalım atarak delmeyi hedefliyoruz. Dar alanda ise oyunun ortasından göbekten, ara paslarla, çalımlarla delmeyi hedefliyoruz, pek güzel. Fakat benim aklıma takılan soru, ben savunmadayken rakibe oyunu daraltan, top bizim ayağımızdayken ise oyunu geniş alana açan bir mentaliteye sahip olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

2-) Oyunda rapor kısmında takımın artı ve eksilerine baktığımızda; Güç, Çalışkanlık, Ortalama Boy, Hız gibi özellikler var. Bazılarını bilmeme rağmen bu özelliklerin tamamına hakim değilim. Yani bir takımın eksi yönü Güç ise bu nasıl bir sorunlarla karşılaştırır bizi veya Güç bizim artı yönümüzde, güç bize ne avantaj sağlar?

3- Mesela ben kanat oyuncularımın ve forvet arkası oyuncularımında pres yapmasını istiyorum, görev olarak kanat oyuncusu rolünü versem fakat top kapması misalen 11 olsa bu benim için bir artımıdır? Kanat oyuncusu olarak oynarken pres yapar mı? Yaparsa etkili olur mu?

4- İçe Kat Eden oyuncu rolünü kullanmak istiyorum fakat bu oyuncular takım presine dahil olmayacağı için, bu oyuncuları ML, MR bölgesine çekip, içeri kat eder dersi versem yine içe kat eden oyuncu performansı alıp, top rakipteykende pres yaptırtabilir miyim?
    1- Takıma "Dar Alanda Oyna" talimatı ver. Kanat oyuncusu kullanıyorsan bu oyunculara taç çizgisine yakın kalmaları yönünde talimat ver. Kullanmıyorsan orta sahanın sağ ve sol iç kısmındaki oyunculara çizgiden top sür talimatı ver. Bu şekilde savunmada alan daraltan, hücumda ise oyunu kanatlara açan bir sistem oluşturman mümkün. İstediğin tam olarak gerçekleşmezse kanatlardan hücum et ve topu kanatlara uzaklaştır gibi takım direktiflerini de ekleyebilirsin.

2- Artı ve eksi yönler aslında transfer yapmana ve taktik sitemini ona göre oluşturmana rehberlik sağlıyor. Örneğin güç ve saldırganlık gibi ortalamalar zayıfsa takımın rakiplere karşı ikili mücadele yönünden zayıf kalacaktır. Bu durumda ya bu özellikleri yüksek oyuncular transfer edip bu açığı kapatmalısın ya da ikili mücadeleye dayalı bir oyun sistemi tercih etmemelisin. Aynı şekilde Dayanıklılık ve Çalışkanlık gibi (+hız) ortalamaları düşük bir takıma pres oyunu oynatmanın da pek mantıklı olduğunu söyleyemem. Tersini düşünürsek; takımın güç ve saldırganlık gibi ortalamaları yüksekse ikili mücadeleye dayalı bir oyun anlayışı sana avantaj sağlayacaktır (sıkı markaj, rakip oyunculara yakın oynamak gibi). Ya da Dayanıklılık ve Çalışkanlık yüksek olduğunda prese dayalı bir oyun anlayışı verimli olacaktır.

3- Top kapması 1 olsa bile pres yapabilir. Pres demek top kapmak değil hataya zorlamaktır. Ve pres birden çok oyuncuyla olur. Seçtiğin rol veya vereceğin direktif pres yapmayı içermiyorsa oyuncu kendi başına pres yapmaz (top kapması 20 olsa bile). Ama kanat oyuncusu gibi ofansif rollerin çoğunda Daha Fazla Pres direktifi otomatikman verilmiştir. Ayrıca Defansif Kanat Oyuncusu ve Defansif Forvet gibi rollerde oyuncuya maksimum düzeyde pres talimatı verilmiştir.

4- İçe Kat Et dersi vermene gerek yok. Çalışkan Kanat Oyuncusu (Wide Midfielder) rolü verip İçe Kat Et direktifini vermen yeterli (bu direktif bir tek bu rolde seçilebiliyor MRL'de).
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

1- Takıma "Dar Alanda Oyna" talimatı ver. Kanat oyuncusu kullanıyorsan bu oyunculara taç çizgisine yakın kalmaları yönünde talimat ver. Kullanmıyorsan orta sahanın sağ ve sol iç kısmındaki oyunculara çizgiden top sür talimatı ver. Bu şekilde savunmada alan daraltan, hücumda ise oyunu kanatlara açan bir sistem oluşturman mümkün. İstediğin tam olarak gerçekleşmezse kanatlardan hücum et ve topu kanatlara uzaklaştır gibi takım direktiflerini de ekleyebilirsin.

2- Artı ve eksi yönler aslında transfer yapmana ve taktik sitemini ona göre oluşturmana rehberlik sağlıyor. Örneğin güç ve saldırganlık gibi ortalamalar zayıfsa takımın rakiplere karşı ikili mücadele yönünden zayıf kalacaktır. Bu durumda ya bu özellikleri yüksek oyuncular transfer edip bu açığı kapatmalısın ya da ikili mücadeleye dayalı bir oyun sistemi tercih etmemelisin. Aynı şekilde Dayanıklılık ve Çalışkanlık gibi (+hız) ortalamaları düşük bir takıma pres oyunu oynatmanın da pek mantıklı olduğunu söyleyemem. Tersini düşünürsek; takımın güç ve saldırganlık gibi ortalamaları yüksekse ikili mücadeleye dayalı bir oyun anlayışı sana avantaj sağlayacaktır (sıkı markaj, rakip oyunculara yakın oynamak gibi). Ya da Dayanıklılık ve Çalışkanlık yüksek olduğunda prese dayalı bir oyun anlayışı verimli olacaktır.

3- Top kapması 1 olsa bile pres yapabilir. Pres demek top kapmak değil hataya zorlamaktır. Ve pres birden çok oyuncuyla olur. Seçtiğin rol veya vereceğin direktif pres yapmayı içermiyorsa oyuncu kendi başına pres yapmaz (top kapması 20 olsa bile). Ama kanat oyuncusu gibi ofansif rollerin çoğunda Daha Fazla Pres direktifi otomatikman verilmiştir. Ayrıca Defansif Kanat Oyuncusu ve Defansif Forvet gibi rollerde oyuncuya maksimum düzeyde pres talimatı verilmiştir.

4- İçe Kat Et dersi vermene gerek yok. Çalışkan Kanat Oyuncusu (Wide Midfielder) rolü verip İçe Kat Et direktifini vermen yeterli (bu direktif bir tek bu rolde seçilebiliyor MRL'de).
    @Walter Sakana

Verdiğin cevaplar için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldun. 3. sorumu pek anlatamadım, pres yaptıklarını biliyorum, yani bir kanat oyuncusu oynattığımda "Top Kapma" özelliğinin üstü koyu olmuyor, yani bu rol için "Top Kapma" özelliğinin bir önemi yok. Fakat ben kanat oyuncusu oynatmama rağmen top kapma rolünün pres üzerinde bir etkisi varmıdır demek istemiştim.

Ek olarak eğer cevaplama şansınız varsa şu soruları sormak istiyorum:

1-) Ben oyunda topu rakibe veren, kendi sahasında çok adamla bekleyen, güçlü - kararlı, kontraatak takımı oluşturmak istiyorum. Örneklemek gerekirse; bu dönemin Chelsea-Atletico Madrid ve Borussia Dortmund'u gibi. Buna uygun bir diziliş nasıl olmalı, felsefemiz - akıcılığımız ne olmalı, takım ve oyuncu direktiflerimizde neleri seçmeliyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

2-) Gagenpressing yani şok presi oyuna nasıl uyarlarım?

Teşekkürler

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

@Walter Sakana

Verdiğin cevaplar için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldun. 3. sorumu pek anlatamadım, pres yaptıklarını biliyorum, yani bir kanat oyuncusu oynattığımda "Top Kapma" özelliğinin üstü koyu olmuyor, yani bu rol için "Top Kapma" özelliğinin bir önemi yok. Fakat ben kanat oyuncusu oynatmama rağmen top kapma rolünün pres üzerinde bir etkisi varmıdır demek istemiştim.

1-) Ben oyunda topu rakibe veren, kendi sahasında çok adamla bekleyen, güçlü - kararlı, kontraatak takımı oluşturmak istiyorum. Örneklemek gerekirse; bu dönemin Chelsea-Atletico Madrid ve Borussia Dortmund'u gibi. Buna uygun bir diziliş nasıl olmalı, felsefemiz - akıcılığımız ne olmalı, takım ve oyuncu direktiflerimizde neleri seçmeliyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler
    Aslında anladım ve cevabını da verdim; top kapma özelliğinin -bildiğim kadarıyla- pres üzerinde bir etkisi yoktur (daha iyi pres yapmayı sağlamaz yani). Ben bir oyuncuya pres yaptırmayı düşündüğüm zaman ilk olarak Saldırganlık/agresiflik, Çalışkanlık ve Dayanıklılık özelliklerine bakarım. Saldırganlık topu kazanana yani rakibi yıldırana kadar peşini bırakmamasını, Çalışkanlık daha fazla koşmasını yani pres yapmasını, Dayanıklılık ise erken yorulmamasını sağlıyor. Hızlanma da daha iyi pres açısından fayda sağlayabilir.

rica ederim, iyi oyunlar.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Aslında anladım ve cevabını da verdim; top kapma özelliğinin -bildiğim kadarıyla- pres üzerinde bir etkisi yoktur (daha iyi pres yapmayı sağlamaz yani). Ben bir oyuncuya pres yaptırmayı düşündüğüm zaman ilk olarak Saldırganlık/agresiflik, Çalışkanlık ve Dayanıklılık özelliklerine bakarım. Saldırganlık topu kazanana yani rakibi yıldırana kadar peşini bırakmamasını, Çalışkanlık daha fazla koşmasını yani pres yapmasını, Dayanıklılık ise erken yorulmamasını sağlıyor. Hızlanma da daha iyi pres açısından fayda sağlayabilir.

rica ederim, iyi oyunlar.
    Çok teşekkür ederim, ben bu konuyu okuyana kadar oyuncunun zihinsel özelliklerine çok dikkat etmezdim. Yani bir oyuncunun Top Kapması yüksekse kapar derdim, fakat bunun pozisyon olması, kararlılığı falan da varmış. Size sorduğum sorular üzerine, şampiyonluğun 1-2 tık altı 3. - 4. sırada olması ön görülen takımlarla kontra futbolu oynamak istiyorum. Umarım becerebilirim

Bir soru daha soruyorum kusura bakmayın
    Standart Orta Saha - Savunma rolü ile Defansif Orta Saha - Savunma rolü arasındaki farklar nelerdir?

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Öncelikle mevkileri farklı. Biri MC diğeri DM. Fakat kıyaslamak çokta yanlış değil, sonuç olarak aynı bölgeyi savunuyorlar.

Standart Orta Saha (savunma) rolündeki oyuncu orta saha hattından geriye sarkarak savunma ile orta alan arasındaki boşluğu doldurur. Defansif Orta Saha (savunma) rolündeki oyuncu ise ön libero mevkisinde oynar ancak daha önde basar (Ön Libero mevkisindeki diğer rollere kıyasla).

Temel farklar; iki rol de aynı mentalite değerini alır. Ancak Defansif Orta Saha 2 kademe daha fazla yaratıcılık özgürlüğü ile gene 2 kademe daha fazla pres talimatı alır.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

@Walter Sakana

Teşekkürler

Gegen press ve Kontra futbolu ile bende kafayı bozmuş durumdayım, press futbolu için önde konumlanmış çok oyuncu olması gerekir diye düşünüyorum , kontra futbolunda ise 4 lü defans çift önlibero(DLP ve BWM) MR ML AMC(topla haşır neşir olucak yetenekli bir isim) ve Ileride ise top tutabilecek bir oyuncu olsa fena olmaz diye düşünüyorum . Kontra seçilip kanatlara geniş alanda oyna talimati verip , sıkı markaj geriye yaslan ve dikine oyna talimatı verilebilir, tabi bu tamamen teorik sahaya nasıl yansır bilmiyorum bilgisi olan paylaşırsa çok mutlu olurum

Manchester United ı çalıştırıyorum. Takıma rotasyon için kaliteli oyuncular takviye ettim. Şimdi istiyorum ki oyuncu maçta her şeyini versin. Mesela öyle bir taktik yapayım ki kanat oyuncuları maçı %100 kondisyonda iken %50 %60 larda bitirsin. Yada yedekten soktuğum oyuncu tüm enerjisini son 30 dakkada harcasın sanki 90 dakika maç yapmış gibi. Böylece kadro genişliğini en iyi şekilde kullanmak istiyorum. Buna göre taktiksel yardımınızı bekliyorum.

Quote Originally Posted by abut View Post
    Gegen press ve Kontra futbolu ile bende kafayı bozmuş durumdayım, press futbolu için önde konumlanmış çok oyuncu olması gerekir diye düşünüyorum , kontra futbolunda ise 4 lü defans çift önlibero(DLP ve BWM) MR ML AMC(topla haşır neşir olucak yetenekli bir isim) ve Ileride ise top tutabilecek bir oyuncu olsa fena olmaz diye düşünüyorum . Kontra seçilip kanatlara geniş alanda oyna talimati verip , sıkı markaj geriye yaslan ve dikine oyna talimatı verilebilir, tabi bu tamamen teorik sahaya nasıl yansır bilmiyorum bilgisi olan paylaşırsa çok mutlu olurum

Öncelikle merhaba,
    Bu aralar biz futbolseverler olarak revaşta olan konratak stratejisini benim gibi oyuna uyarlayabilmek isteyenler eminim çoktur. Özellikle bu ve diğer fm forumlarından taktik rehberlerini ve tartışmaları okudum. Şahsen benim izlenilebilirlik açısından fakir, kapanan, savunmanın önüne "otobüs çeken" bir taktik oluşturmak istedim. Özellikle Atletico Madrid ve Chelsea'nin biraz analizlerini yaptım. Bunu oyuna da kısmen aktardım diyebilirim. Örnek vermek gerekirse; Marsilya ile oynuyorum Paris Saint Germain'i ligte 3-1 ile geçtim. CL'de ise Barcelona ile deplasmanda 1-1 berabere kalıp, evimde 2-1 yendim. Büyük takımlara karşı kontra futbolu çok etkili oluyor diyebilirim. Fakat öncelikle kapanmaya uygun bir kadrosu olması gerekir. Örnek vermek gerekirse ben ML pozisyonunda Andre Ayew'i kullanıyorum. Dribbling, Hız, Orta Yapma, Bitiricilik özelliklerinin yanı sıra defansif olarak Top Kapma v.s gibi özellikleride iyi. Sağ tarafa ise Simeone Pepe'yi kiraladım. Savunmacıların ise fizikselden daha çok zihinsel özelliklerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü savunmacılarımıza çok iş düşmeyecek, düştüğünde de doğru müdahale, topsuz oyundaki hareketleri en önemli noktalardan biri.

Bu bilgiler doğrultusunda, 4-2-2-1-1 oynuyorum:
    Sağ Bekim maçın zorluğuna göre eğer zor ise Standart Bek - Hücum. Bunu yapmamın nedeni MR de Simeone Pepe'nin defansif özelliklerine güvenmem, çıktığında açığı kapatabiliyor.
    Stoperler genellikle Standart Stoper - Savunma. Bazen sert stoperimi durdurucu olarak ayarlayıp, etkili rakip santrafora pres yaptırtabiliyorum.
    Sol Bekim Standart Bek - Destek.

DM'lerden ilki Ön Libero diğeri zaman zaman Savaşçı Orta Saha - Savunma veya Defansif Oyun Kurucu - Savunma oluyorlar.

ML deki oyuncum Ayew'i Çalışkan Kanat Oyuncusu - Hücum oynatıyorum.
    MR deki oyuncum Pepe'yi ise Defansif Kanat Oyuncusu - Savunma oynatıyorum.
    AMC deki oyuncum Oyun Kurucu - Hücum.
    Forvet oyuncumu ihtiyaca göre değiştiriyorum. Zorlu maçlarda genellikle Çalışkan Forvet - Savunma yaptırıyorum.

Ek olarak direktiflerim senin dediğin gibi hemen hemen. Katı Savunma Uygula - Ayakta savun temel prensiplerimiz. Beklerimize daha "az pres yap" komutu verdim nedeni pozisyonlarını çok fazla kaybetmemeleri. Çünkü 4 lü defans topsuz oyun oynayacaklar, topsuz oyunda iyi olursa orta ikili ve kenar oyuncularım topu sert bir presle kapabiliyorlar. Geçmiş sayfalarda da Mourinho ve Chelsea taktiği hakkında fikir alışverişlerinde bulunmuşlar, bakmadıysan gözatmanı öneririm

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Oyunda kontra veya savunma oynamak biraz sıkıntılı. Ben kontra yerine daha ofansif anlayislari savunma kurgusu yonunden modifiyeleyip hizli cikan takimlar yaratarak daha kollektif taktikler deniyorum ve bu taktiklerle basarilida oluyorum cogu zaman.

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Öncelikle merhaba,

Bu aralar biz futbolseverler olarak revaşta olan konratak stratejisini benim gibi oyuna uyarlayabilmek isteyenler eminim çoktur. Özellikle bu ve diğer fm forumlarından taktik rehberlerini ve tartışmaları okudum. Şahsen benim izlenilebilirlik açısından fakir, kapanan, savunmanın önüne "otobüs çeken" bir taktik oluşturmak istedim. Özellikle Atletico Madrid ve Chelsea'nin biraz analizlerini yaptım. Bunu oyuna da kısmen aktardım diyebilirim. Örnek vermek gerekirse; Marsilya ile oynuyorum Paris Saint Germain'i ligte 3-1 ile geçtim. CL'de ise Barcelona ile deplasmanda 1-1 berabere kalıp, evimde 2-1 yendim. Büyük takımlara karşı kontra futbolu çok etkili oluyor diyebilirim. Fakat öncelikle kapanmaya uygun bir kadrosu olması gerekir. Örnek vermek gerekirse ben ML pozisyonunda Andre Ayew'i kullanıyorum. Dribbling, Hız, Orta Yapma, Bitiricilik özelliklerinin yanı sıra defansif olarak Top Kapma v.s gibi özellikleride iyi. Sağ tarafa ise Simeone Pepe'yi kiraladım. Savunmacıların ise fizikselden daha çok zihinsel özelliklerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü savunmacılarımıza çok iş düşmeyecek, düştüğünde de doğru müdahale, topsuz oyundaki hareketleri en önemli noktalardan biri.

Bu bilgiler doğrultusunda, 4-2-2-1-1 oynuyorum:

Sağ Bekim maçın zorluğuna göre eğer zor ise Standart Bek - Hücum. Bunu yapmamın nedeni MR de Simeone Pepe'nin defansif özelliklerine güvenmem, çıktığında açığı kapatabiliyor.

Stoperler genellikle Standart Stoper - Savunma. Bazen sert stoperimi durdurucu olarak ayarlayıp, etkili rakip santrafora pres yaptırtabiliyorum.

Sol Bekim Standart Bek - Destek.

DM'lerden ilki Ön Libero diğeri zaman zaman Savaşçı Orta Saha - Savunma veya Defansif Oyun Kurucu - Savunma oluyorlar.

ML deki oyuncum Ayew'i Çalışkan Kanat Oyuncusu - Hücum oynatıyorum.

MR deki oyuncum Pepe'yi ise Defansif Kanat Oyuncusu - Savunma oynatıyorum.

AMC deki oyuncum Oyun Kurucu - Hücum.

Forvet oyuncumu ihtiyaca göre değiştiriyorum. Zorlu maçlarda genellikle Çalışkan Forvet - Savunma yaptırıyorum.

Ek olarak direktiflerim senin dediğin gibi hemen hemen. Katı Savunma Uygula - Ayakta savun temel prensiplerimiz. Beklerimize daha "az pres yap" komutu verdim nedeni pozisyonlarını çok fazla kaybetmemeleri. Çünkü 4 lü defans topsuz oyun oynayacaklar, topsuz oyunda iyi olursa orta ikili ve kenar oyuncularım topu sert bir presle kapabiliyorlar. Geçmiş sayfalarda da Mourinho ve Chelsea taktiği hakkında fikir alışverişlerinde bulunmuşlar, bakmadıysan gözatmanı öneririm

İlgin için teşekkür ederim, hemen hemen takım kurgumuz aynı ama ne yazıkki oyun bu stratejiyi belli maçlarda başarılı kılıyor.Uzun periyotta bu tarz kullanıldığı zaman sonuç başarısızlık oluyor.Yani şöyle bir durum var kadron iyiyse güçlü bir takımsan oyun seni mutlaka hücum oynamaya itiyor

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Valla ben oyun anlayisi olarak kontrolu seciyorum ve felsefeyi normal yapiyorum (direkt pasli seri bir oyun oynadigim icin takim boyunun cok kisa olmamasi lazim).hucum anlaminda pas secimini dedigim gibi direkt yapip tempoyuda macin gidisatina gore yukseltip dusurerek ataga cikis hizlarinda sorun yasamiyorum. Onemli olan savunma kurgusu. Maca gore savunma anlayisiyla cikmak lazim. Markaj alanmi adammi olacak yada rakibe basacakmiyiz yoksa kaleye otobusmu cekecegiz hersey rakibe bagli. Mesela bazen savunmayi geriye gommek mantikli geliyor ama maca cikinca savunmanin onde kurulmasi insanin gozune bariz carpiyor. Ozetle sabit taktige bagimli olmamak en iyisi. Hatta mac icinde bile surekli kucuk seslenmeler fark yaratabiliyor. Ve kucuk bir tavsiye baski yediginiz anlarda maclari full izleyin ve takim neleri yanlis yapiyorda baski yiyor tekrar tekrar izleyip ona gore degisiklikler yapin

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaşlar merhaba benim bir sorum olacak, romayı çalıştırıyorum ortasahada 1 DM 2 MC oynuyorum ön taraf AMR-AML ve ST şeklinde dolayısıyla ortasahanın katkıda bulunması çok önemli..De Rossi ilerleyen yaşına rağmen çok iyi bir profilde onu Deep Lying Playmaker(S) olarak,Strootman ise Box to Box oynuyor arkalarında çapa tarzında bir görevde Cheick Tiote oynuyor. Ancak De Rossi ve Strootman bu görevleriyle hücuma katkıda bulunmuyorlar ilginçtir ki yedeklerden Danilo Pereira veya Bertolacci oyunda olduğunda daha fazla katkı sağlıyorlar. Çıkamadım işin içinden sizce nedendir?

Peşinen söyleyeyim ,Aradaki farkın oyuncuların kişisel tercih ettikleri oyunlarla (PPM) ilgili olduğunu düşünmüyorum çünkü oyunda De Rossi ve Strootman ileri çıkmalarını engelleyecek oyunlara sahip değiller.

Sayfa 16 / 20 İlkİlk ... 61415161718 ... SonSon

Mesaj Yetkileri