Quote Originally Posted by atmaca97 View Post
Merhaba arkadaşlar, fm 14 oynarken aklıma takılan bazı sorular var bu soruları siz yardımsever arkadaşlara sorup cevap almayı ümit ediyorum.

1-) Öncelikle, takım direktiflerinde; "Geniş Alanda Oyna" ve "Dar Alanda Oyna" diye direktifler var. Şimdi geniş alanda oynayınca oyunu geniş alana yayıyor, kanatlardan orta açarak, dribling yaparak, çalım atarak delmeyi hedefliyoruz. Dar alanda ise oyunun ortasından göbekten, ara paslarla, çalımlarla delmeyi hedefliyoruz, pek güzel. Fakat benim aklıma takılan soru, ben savunmadayken rakibe oyunu daraltan, top bizim ayağımızdayken ise oyunu geniş alana açan bir mentaliteye sahip olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

2-) Oyunda rapor kısmında takımın artı ve eksilerine baktığımızda; Güç, Çalışkanlık, Ortalama Boy, Hız gibi özellikler var. Bazılarını bilmeme rağmen bu özelliklerin tamamına hakim değilim. Yani bir takımın eksi yönü Güç ise bu nasıl bir sorunlarla karşılaştırır bizi veya Güç bizim artı yönümüzde, güç bize ne avantaj sağlar?

3- Mesela ben kanat oyuncularımın ve forvet arkası oyuncularımında pres yapmasını istiyorum, görev olarak kanat oyuncusu rolünü versem fakat top kapması misalen 11 olsa bu benim için bir artımıdır? Kanat oyuncusu olarak oynarken pres yapar mı? Yaparsa etkili olur mu?

4- İçe Kat Eden oyuncu rolünü kullanmak istiyorum fakat bu oyuncular takım presine dahil olmayacağı için, bu oyuncuları ML, MR bölgesine çekip, içeri kat eder dersi versem yine içe kat eden oyuncu performansı alıp, top rakipteykende pres yaptırtabilir miyim?
1- Takıma "Dar Alanda Oyna" talimatı ver. Kanat oyuncusu kullanıyorsan bu oyunculara taç çizgisine yakın kalmaları yönünde talimat ver. Kullanmıyorsan orta sahanın sağ ve sol iç kısmındaki oyunculara çizgiden top sür talimatı ver. Bu şekilde savunmada alan daraltan, hücumda ise oyunu kanatlara açan bir sistem oluşturman mümkün. İstediğin tam olarak gerçekleşmezse kanatlardan hücum et ve topu kanatlara uzaklaştır gibi takım direktiflerini de ekleyebilirsin.

2- Artı ve eksi yönler aslında transfer yapmana ve taktik sitemini ona göre oluşturmana rehberlik sağlıyor. Örneğin güç ve saldırganlık gibi ortalamalar zayıfsa takımın rakiplere karşı ikili mücadele yönünden zayıf kalacaktır. Bu durumda ya bu özellikleri yüksek oyuncular transfer edip bu açığı kapatmalısın ya da ikili mücadeleye dayalı bir oyun sistemi tercih etmemelisin. Aynı şekilde Dayanıklılık ve Çalışkanlık gibi (+hız) ortalamaları düşük bir takıma pres oyunu oynatmanın da pek mantıklı olduğunu söyleyemem. Tersini düşünürsek; takımın güç ve saldırganlık gibi ortalamaları yüksekse ikili mücadeleye dayalı bir oyun anlayışı sana avantaj sağlayacaktır (sıkı markaj, rakip oyunculara yakın oynamak gibi). Ya da Dayanıklılık ve Çalışkanlık yüksek olduğunda prese dayalı bir oyun anlayışı verimli olacaktır.

3- Top kapması 1 olsa bile pres yapabilir. Pres demek top kapmak değil hataya zorlamaktır. Ve pres birden çok oyuncuyla olur. Seçtiğin rol veya vereceğin direktif pres yapmayı içermiyorsa oyuncu kendi başına pres yapmaz (top kapması 20 olsa bile). Ama kanat oyuncusu gibi ofansif rollerin çoğunda Daha Fazla Pres direktifi otomatikman verilmiştir. Ayrıca Defansif Kanat Oyuncusu ve Defansif Forvet gibi rollerde oyuncuya maksimum düzeyde pres talimatı verilmiştir.

4- İçe Kat Et dersi vermene gerek yok. Çalışkan Kanat Oyuncusu (Wide Midfielder) rolü verip İçe Kat Et direktifini vermen yeterli (bu direktif bir tek bu rolde seçilebiliyor MRL'de).