Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
1- Takıma "Dar Alanda Oyna" talimatı ver. Kanat oyuncusu kullanıyorsan bu oyunculara taç çizgisine yakın kalmaları yönünde talimat ver. Kullanmıyorsan orta sahanın sağ ve sol iç kısmındaki oyunculara çizgiden top sür talimatı ver. Bu şekilde savunmada alan daraltan, hücumda ise oyunu kanatlara açan bir sistem oluşturman mümkün. İstediğin tam olarak gerçekleşmezse kanatlardan hücum et ve topu kanatlara uzaklaştır gibi takım direktiflerini de ekleyebilirsin.

2- Artı ve eksi yönler aslında transfer yapmana ve taktik sitemini ona göre oluşturmana rehberlik sağlıyor. Örneğin güç ve saldırganlık gibi ortalamalar zayıfsa takımın rakiplere karşı ikili mücadele yönünden zayıf kalacaktır. Bu durumda ya bu özellikleri yüksek oyuncular transfer edip bu açığı kapatmalısın ya da ikili mücadeleye dayalı bir oyun sistemi tercih etmemelisin. Aynı şekilde Dayanıklılık ve Çalışkanlık gibi (+hız) ortalamaları düşük bir takıma pres oyunu oynatmanın da pek mantıklı olduğunu söyleyemem. Tersini düşünürsek; takımın güç ve saldırganlık gibi ortalamaları yüksekse ikili mücadeleye dayalı bir oyun anlayışı sana avantaj sağlayacaktır (sıkı markaj, rakip oyunculara yakın oynamak gibi). Ya da Dayanıklılık ve Çalışkanlık yüksek olduğunda prese dayalı bir oyun anlayışı verimli olacaktır.

3- Top kapması 1 olsa bile pres yapabilir. Pres demek top kapmak değil hataya zorlamaktır. Ve pres birden çok oyuncuyla olur. Seçtiğin rol veya vereceğin direktif pres yapmayı içermiyorsa oyuncu kendi başına pres yapmaz (top kapması 20 olsa bile). Ama kanat oyuncusu gibi ofansif rollerin çoğunda Daha Fazla Pres direktifi otomatikman verilmiştir. Ayrıca Defansif Kanat Oyuncusu ve Defansif Forvet gibi rollerde oyuncuya maksimum düzeyde pres talimatı verilmiştir.

4- İçe Kat Et dersi vermene gerek yok. Çalışkan Kanat Oyuncusu (Wide Midfielder) rolü verip İçe Kat Et direktifini vermen yeterli (bu direktif bir tek bu rolde seçilebiliyor MRL'de).
@Walter Sakana

Verdiğin cevaplar için çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldun. 3. sorumu pek anlatamadım, pres yaptıklarını biliyorum, yani bir kanat oyuncusu oynattığımda "Top Kapma" özelliğinin üstü koyu olmuyor, yani bu rol için "Top Kapma" özelliğinin bir önemi yok. Fakat ben kanat oyuncusu oynatmama rağmen top kapma rolünün pres üzerinde bir etkisi varmıdır demek istemiştim.

Ek olarak eğer cevaplama şansınız varsa şu soruları sormak istiyorum:

1-) Ben oyunda topu rakibe veren, kendi sahasında çok adamla bekleyen, güçlü - kararlı, kontraatak takımı oluşturmak istiyorum. Örneklemek gerekirse; bu dönemin Chelsea-Atletico Madrid ve Borussia Dortmund'u gibi. Buna uygun bir diziliş nasıl olmalı, felsefemiz - akıcılığımız ne olmalı, takım ve oyuncu direktiflerimizde neleri seçmeliyiz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

2-) Gagenpressing yani şok presi oyuna nasıl uyarlarım?


Teşekkürler