evet dediğiniz gibi yaptım değişikliği ve 3. golu yediğimde 2. yarıdaki gol silindi ancak kaleyi forveti alıp herkesi ileri koymak gibi bir değişikliği yaptıktan sonra 8-1 yenilince oyunu kaydetmedim oyunu kapatım resmi buraya koydum.
Printable View
Hımm....Taktikleri belirliyoruz,oyun motoru diğer takımla karşılaştırıyor ve başlangıçta eğer tektik değiştirmeden devam ederse maç 2-0 bitecek diyor.Sonra yapılan taktiğin doğruluğuna göre 2-1 2-2 oluyor maç.Basit.Oyun mantığı bu zaten.
Sizdeki sıkıntı önceden başlangıç skorunun gollerini görmek.
OLAY ÇÖZÜLDÜ NOKTA!
ben olayın çözüldüğünü düşünmüyorum..
yani oyuna başlarken hiç müdahale olmazsa skorun ne olacağı belli..
yapay zeka olarak karşımızda yer alan bilgisayarın yönettiği takım skoru biliyor. eğer kazanacaksa hiç müdahale etmiyor olabilir. halbuki yanlış bi müdahale ile maçı bize verme ihtimali varken bunu yapmıyor olabilir.
diyelim ki biz müdahale ettik.. o an yeni bir senaryo belirlendi ve yeni bir skor oluştu.. bilgisayar bunu da biliyor. eğer kaybedecekse müdahale ediyor. kaybetmeyecekse dokunmuyor..
yani maç içersindeki olaylar anlık değil. bizim müdahalelerimize göre değişse bile total olarak bir senaryo.
şöyle düşünün.. iki taraf da müdahale etmedi. oyun açılırken skor sizin lehinize 1-0 yazılmış ve gol 78. dakikada olacak.. birçok pozisyon oluyor ve çoğu saçma biçimde kaçıyor. direğe çarpıyor, kaleci panterleşiyor vs.. aslında biz maçı banttan izliyoruz ve sonucu belli olan bişey için dövünüp duruyoruz..
bu durum maç motorundaki saçmalıkları da açıklıyor. gol 78de olacaksa öncesinde 10 tane net pozisyon kaçıyor. isterseniz oyuncularınız dünya starı olsun. anlık değil o olay. ne oyuncunun soğukkanlılığı etkiliyor o golün kaçmasını, ne bitiriciliği ne şans.. sadece senaryo..
dediğiniz kısmen doğru ancak o maçın başındaki senaryo belirlenirken sizin taktiğiniz ve oyuncuların özelliklerine göre belli oluyor dolayısıyla "ne oyuncunun soğukkanlılığı etkiliyor o golün kaçmasını, ne bitiriciliği ne şans.. sadece senaryo.." denemez. Büyük ihtimal maç başlamadan önce topa sahip olma oranı, maçdaki korner sayıları, ofsayt sayılar vb. şeyler önceden sizin taktiğiniz, oyuncuların gücü, rakip takımın teknik direktörünün özellikleri, rakip takımın oyuncu özellikleri vs. bütün değişkenlere göre hesaplanıp belirleniyor. Bu yüzden sadece senaryo denemez bu senaryoya etki eden bir çok etmen var tahminim bunlardan biride oyuncunun form durumu ve her maçdan önce bu form durumu değişiyor böylellikle aynı maçı aynı taktikle ve herşeyi aynı yaptığımızda sonuç tamamen farklı olabiliyor.
girip çıktıkça derken neyi kast ettiğini anlamadım ama benim teorime göre oyun takitiği, oyuncu özellikleri, oyuncu formu vs değişkenlere göre bir senaryo belirleniyor ve bizde bu değişkenlerden birini değiştirine kadar bu senaryoya göre oynuyoruz eğer bu değişkenlerden biri değişirse yeni bir senaryo çıkıyor ve bizde o yeni çıkan senaryoya göre oynuyoruz.
Tamam beyler sorun çözüldü. Sorun ise şuydu "Senaryo bug olarak alt tarafta açık ediliyor"
Maça başladığınız an o maçın 0-90 dk arası senaryosu bellidir. Siz sadece izlersiniz. Maç başladığı an dk 38 de gol olacağı bellidir. Bu oyunun o anlık veri tabanında vardır *(Buraya kadar ki kısıma dikkat). Eğer siz maçın 28. dakikasında oyuncu veya taktik değişikliği yaparsanız maçın 28-90 arası olan senaryosu değişir. Yani evet yine ileride olacak gol dakikaları bellidir. Ama bu sefer gol 79. dakikada ve diğer takım tarafından atılacaktır (Belki 0-0 da bitebilir. Senaryo değişik şekillerde olabilir.)
İşte yukarıdaki yıldızladığım kısım "Bug" olarak daha gol olmadan aşağıda ki dakika satırında gözüktü. Olay bundan ibaret.
Arkadaşın dediği olayı açıkladı. 1 takım konuşmasıyla birlikte senaryoyu değiştirdi. Cenker'in oyunda o işareti gördükten taktik değiştirdi mi bilmiyorum. Eğer değiştirmesine rağmen orada top duruyorsa demekki bu değişiklik golü önlemek için yeterli olmamış demektir.
Bu oyunu bilen oynayan biri nasıl önceden ayarlanmış herşey diyebilir.
Yazılım uzmanı olarak kendi bakış açımdan olayı açıkliyim;
-Oyunu açınca maç bellidir evet doğru. Kimin sakatlanacağı, kimin kart yiyeceği vb. vb... Hiç değişiklik olmazsa maç belli rastgele değerler eşliğinde biter. Her dk yeni bi olay(taç,kart, pozisyon vb.) yapmakla arasında bi fark yoktur zaten.
Ancak oyuna müdahale edince taktik/mevki/pozisyon vb. vb. bunlardan sonra oyun yeniden yazılır. Senin 80 de yapacağın atakda bellidir, 90da yiyeceğin kartta. Ancak 85de değişiklik yaparsan 90da yiyeceğin kart değişebilir oyun yeniden hesaplanır.
Bazen teori yürütelim derken batırıyoruz bence.
Ben tüm gençleri çıkarıp ciddileştirmeme rağmen yine de aynı dakika da gol yedim.Oynadığım takım City falan olsa idi takımı ''As'' yaptığım halde gol atmasam ya da aynı dakika da gol yesem tamam derim.
Ancak ne olduğu belirsiz bir takıma ''As'' kadroma dönmeme rağmen gol atamıyıp gözüken top'un orada golü yemem afedersiniz ama kocaman bir ''Bug'' yetmemiş falan bunlar kesinlikle teoride kalır.
Ayrıca bunu söyledin sen Cihan ben sen geçen seride oyunu yine oynamadın diye biliyorum.
''Çevirirdik'' kesin konuşma olmuş.Sen çevirdiysen bilemeyeceğim ancak eğer bunu yorum atanlardan görüysen ifade yanlış..
Tabii zaman eklememişsin bu geçen serinin mi bilemem ama yine bir hata.
Yahu kesin konuşmam seni niye rahatsız etti ben anlayamadım bir türlü ? Yıllardır FM aynı şekilde devam ediyor. Bundan önceki serilerde senaryo doğaçlamaydı da bu seride mi belli senaryo var diyorsun yani ? FM 08 de veya diğer serilerde taktik kullanarak maçları çevirdim ki kesin konuşuyorum. Ne var bunda ?
CM'nin ilk oyunundan beri taktik değiştirerek maç çeviriyorduk. Bundan sonra da böyle olacak. Olayı açıkladım işte. Benim fikrime göre açıkta kalan bir kısım kalmadı. Varsa aklına takılan başka şey ona da çözüm fikri bulmaya çalışalım.
Al hatta böyle birşey buldum. Benim bahsettiğim taktik bu değildi ama başka serilerde de bunun gibi onlarca "işe yarayan" taktik var
http://www.turksportal.net/dosya/fm/28425/bilgi/
O 1 kere olur 2 kere olur. Hep olmaz. Yahu inanmak istemiyorsan inanma daha fazla uğraşamayacağım boşuna. Sen takılmışsın bir fikre akıp gidiyorsun. Al işte adam "Takım konuşmasını yaptıktan sonra o top gitti" demiş. Var mı ötesi ? Demek ki takım konuşması bile etkiliyor gol olup olmayacağını.
oyunu download ediyordum şu an, heves meves kalmadı. :( gerçi çoğu maçı çevirdiğimi de hatırlıyorum, bir arkadaş yazmış yapay zeka ile alakalı bir durum diye, bu daha mantıklı, yapay zeka bug ı olabilir. her sene fm çıkar çıkmaz bir güncelleme ekliyorlar, gene eklerler hallederler eğer full sürümde de bu olursa. ancak eğer kekleniyorsak 10 yıldır, bu demek ki 10 yılım bir uyutma ve kandırmaca olmuş diyebilirim. :( hey gidi he geçmişe gittim lan bi ara :S kocamışız be :S 18 yaşında başlayıp 28inde de hala bu oyuna para vermek :D konuyu dağıttım ya ekşi sözlüğe çevirdim olayı :D pardon :D
sanırım şans değişkeni derken aynı kadroyla aynı maçı yapı farklı sonuçlar almayı kast ediyorsunuz fakat bana göre onun nedeni oyuncuların form değişkenin maçdan önce belirlenmesi ve ne kadar tekrar oynarsan oyuncuların form değişkeni tekrar değişiyor ve bu da sonuca yansıyor.
form durumu farklı.. ama her futbol maçında şans faktörü vardır sonuçta.. mesela atıyorum fenerbahçe pendikle 50 defa oynasa 1 defa yenilir belki.. ama o sene yenildi işte. futbolda herşey kağıt üzerinde değil. bu da şansla, psikolojiyle, form durumuyla vs vs. alakalıdır. biz maça girmeden önce kaydedince şans değişkeni hariç tüm faktörleri sabit tutmuş oluyoruz aslında. oyun içi müdahaleleri saymıyorum tabi.
konu bu değil tabi..
gerçek futbolu düşünün. santra yapıldığı andan itibaren her karar bir başka sonuç doğurur ve her sonuç farklı kararlar almayı gerektirir. toplanarak gider bu.
normalde santrada topu alan oyuncunun topu ilk anda kime oynadığı bile maçın kaderini komple değiştirir. belki daha 10. saniyede takımın öne geçmesini sağlar bu karar.
ama bu olay gösteriyor ki fm'de böyle bişey yok. yani müdahalesiz bir maçta 10. dakikada gol olacağı belirlenmişse santrada topu alan oyuncunun topu nereye oynadığının hiçbir kıymeti yok. topu alan oyuncunun hiçbir yeteneği bi anlam ifade etmiyor böyle olunca da.. en iyi kararı verip, en ustaca teknikle topu tam yerine ulaştırsa ve bitiriciliği, soğukkanlılığı, tekniği vs. en üst düzey olan forvetı kaleciyle karşı karşıya kalsa dahi o gol olmayacak.
aslında her an belirsiz olmalı. bu belirsizlikler oyunculara atanan yetenekler ve diğer faktörlerle sonuca ulaşmalı ama öyle olmuyormuş..
Bu olayların 2side 2D maç seçeneğinde olmuş. Acaba 2D ye özgü bir şey mi?
Bu olay zaten var, en azından CM4 ( 2002-2003 sezonu çıkan CM) de vardı. birden fazla kişi aynı pc de kariyer yaptığımızda eğer maçlar aynı saatte oynanıyorsa, son skorlarda oyuncu kontrolündeki diğer maça, maç başlamadı diyordu. ama puan durumunda bu takımın puanından ve averajından o maçın aslında nasıl biteceğini biliyorduk. Eğer biz oyuncu-taktik değişikliği yapmazsak, CPU taktik veya oyuncu değişikliği yaptığı halde maç tam olarak önceki maçın sonunda puan durumundan okuduğumuz skorla aynı skorla bitiyordu.kazanan kişi taktiği ile oynamadığı için defalarca kez gördüm ordaki sonuçla tam olarak aynı bittiğini maçların. ama taktik veya oyuncu değişikliği yaparsak tamamen farklı skorlarla bitiyordu. Sonunda puan durumuna bakmayı yasaklamıştık eğer aynı zamanda oynanmamış bir maç varsa :D
Burdan anlışalacağı üzere evet maçların sonucu ve hatta CPU nun yapacağı değişiklikler biz maça başlar başlamaz yazılıyor, ama biz taktik veya oyuncu değişikliği yaparsak bu senaryo baştan yazılmak zorunda kalıyor. yani bence oyunun çalışma mantığında bir sorun yok taa CM4 te bile az önce anlattığım yolla yenileceğimi bildiğim bir maçı, maç başında yaptığım değişiklerle kazanabiliyordum o oyunun üzerinden 10 yıl geçti eminim şimdiki yapay zeka çok daha gelişmiştir, yani düşündüğünüz gibi birşey yok.
10 seneden fazladır bu oyunu oynuyorum ve kendi yaşadıklarıma, zaman zaman edindiğim bilgilere göre yaptığım değerlendirmeye göre, biz zaten oyunun özetini izliyoruz.
Oyuna girerken, o bahsettiğin tüm özelliklere göre hatta daha fazlasına göre, yapay zeka bir senaryo oluşturuyor. Yani kafasına göre, rastgele oluşturmuyor. Tüm değişkenleri hesaplayıp, yani oyuncu özellikleri, oyuncunun moral durumu, oyuncunun form durumu, rakibin durumu vs vs, buna bağlı senaryoyu oluşturuyor. Biz maçı izlemesek, maçın sonucunu 10 saniye sonra bize verecek zaten bilgisayar, bizim izliyor olmamız, süreyi uzatıyor, oyuna renk katıyor, oynanabilirliği arttırmak adına vs vs diye düşünüyorum. Mesela Pendik maçı geçmişti, belki de oyunda böyle bir değişken de var, 50'de 1 ihtimal, reputation değeri şu aralıkta olan kulüplerin, şu aralıkta olan kulüplere yenilmesi ihtimali şeklinde, diğer değişkenlerle ortaya çıkabilecek ve oyunu oynarken karşımıza çıkan.
Oyundan bazen şikayet ederiz, ya bu kadar sakatlık olur mu, tek kale oynadım ama gol atamadım 1 defa geldiler attılar şeklinde, oysa ki gerçek hayatta biz bunları sürekli yaşıyoruz. Ama oyunda 4-5 saatte onlarca maç oynayınca, gerçek hayatta 7-8 ayda başımıza gelebilecek olaylar, 3-4 saatte başımıza gelmiş oluyor.
Sonuçta bu bir oyun, maç içinde müdahalelere göre de farklı senaryolar oluşabiliyor elbette. Yapay zekada da hatalar oluyor, olacaktır da, kusursuz bir yapay zekaya sahip olsalar, bence oyun yapmaktan daha farklı şeyler düşünür, bu oyunu yazan yazılımcı arkadaşlar.:)
aslında haklısınız bir bakıma ama benim itirazım yapay zekada hatalar olmasına değil.. önceden yazılan bişeyi izlememize. yani bilgisayar bunu önceden hesaplamak yerine her pozisyon için ayrı ayrı, yine benzer değişkenleri kullanarak bi sonuç ortaya koyabilir. santra yapıldı ahmet topu mehmet'e verdi. mehmet topu aldığı an yetenekleri ve şartların uygunluğu gibi koşullar hesaplanarak topu kullanacak. o an geriye dönüp pas mı verir, rakibi çalımlamaya mı çalışır, kalecinin önde olduğunu görüp şut mu atar bunu bilgisayar da bizden milisaniyeler önce öğrenip gösterecek. dediğim gibi sonucu rakibin kazanacağı şekilde belirlenmiş bir maçta ya yapay zeka müdahale olmadığı sürece maçı kazanacağını bildiği için oyuna müdahale etme gereği duymuyorsa? bu kandırmaca olmaz mı? halbuki oyun değil pozisyonlar tek tek bu mantıkla kurulsa çok daha gerçekçi bir şey olur karşımızda.
çok çok basit pozisyonlar kaçabilir. bu anormal değil. anormal olan bunun önceden belirlenmiş bir senaryoyu gerçekleştirmek için ortaya çıkması. müdahale olmadığı sürece gol 20. dakikada olacaksa o dakikaya kadar kaçan her pozisyon sırf bu senaryo gerçekleşsin diye kaçmış oluyor.
yanlış mı düşünüyorum?
senaryo elbette olacak. ama o senaryoda belli başlı şeylere göre olacak. yukarıda sayılan etkenlere göre belirlenecek. bu çok normal. en basitinden tatile gittiğimiz maçlar nasıl hemen bitebilirdi ki ? verdiğimiz komutlara göre o senaryo oynanıyor işte. benim düşüncem; verdiğimiz komutlarla oyunun akışı değişiyor mu değişiyor ve o önceden belli olan senaryoyu bana oynanmadan göstermesin(cenkere yaptığı gibi) gerisi önemli değil bence.
Ben de buna bağlı olarak biz özeti izliyoruz demiştim.
Milisaniye önce olması ya da maçın başında olması, eğer bir müdahale yoksa çok da önemli değil. Mücadele modunda anlık sonuç ekranı var, basıyorsun ve bir kaç saniye sonra maçın sonucunu veriyor. Yani bilgisayar için o maçın senaryosunu yazmak çok kısa bir süre alıyor. Pozisyondan milisaniye önce de olsa maç başında da olsa o pozisyon kaçacaksa kaçıyor.
Bilgisayarın sonucu bilmesine gelirsek, aslında bilgisayar sonucu bilmiyor. Bilgisayar değişkenlere göre maçı oynatıyor, sen oyunu önde götürüyorsan, rakip takımın hocasının özelliklerine göre senaryoyu sürdürüyor.
Mehmet topu geriye oynuyor, geriye oynadıktan sonra rakibin hamlesini oynatıyor, ona bağlı olarak senin hamleni şeklinde sürdürüyor oyunu. Eğer hiç müdahale olmadan oyunu izlersek ve öndeysek yine görüyoruz ki yapay zeka da maçın sonlarında kazanmak adına hamleler yapıyor. Kazanamayacağını biliyorsa neden yapıyor şeklinde düşüncen var sanırım ya da maç sonucu belliyse, yani her değişikliğe rağmen kazanamayacaksa neden kazanmaya yönelik o hamleyi yapıyor ve biz de bunu izliyoruz demek istiyorsun sanırım.
Ben de buna cevap olarak, o anda maçın sonucunu bilmediğini söylüyorum. Evet maç başladığı anda sonucu belli (eğer müdahale yoksa) ama o sonuca ulaşırken yapay zeka da bilmiyor, değişkenlere göre ortaya çıkan durumu yansıtıyor.
Ömer abi olabilir, belki de o değildi ama geçmiş serilerde, oyuncu topu aldığında 12 ihtimal var ve buna bağlı tercih yapıyor gibisinden bir söylem olmuştu sanırım, sayı çok da önemli değil, top oyuncuya geldiğinde, pas vermek, şut atmak, topu sürmek, geriye dönmek, taca atmak gibi gibi seçenekleri var, bunlardan birisini yapıyor, buna bağlı verilen karşılık sonucunda yeni değişkenler, yeni senaryolar devam ediyor, maçın başında. Her harekete bir karşılıkla 90 dakika oluşturuluyor ve biz izliyoruz.
Oyun içinde müdahale ettiğimizde zaten anlık beklemeler oluyor, o esnada yine oyun hızlı bir şekilde, yeni senaryoyu oluşturup, bize oynatıyor sadece.
Yazmıştım sildim, kadere benzeten bir örnek verecektim ama dini konularda tartışma çıkabilir diye sildim. Yani oyunun sonucunu önceden bilmesi, onu yaşamış olmasından kaynaklı. Her şey o saniyeler içinde zaten yaşanıyor, bize ise oyunun amacına yönelecek şekilde izlemek kalıyor.
Tabi bunlar benim kendi yorumlarım, böyledir diye bir iddiam yok.