Turkiye'den de Brezilya kadar cok dunya capinda oyuncu ciksa, emin ol biz de oyle davranirdik.
Turkiye ligi orta kalite bir lig. Cok ust duzey bir futbol oynanmayan bir lig. Lig maclari daha cok saga sola suursuzca kosusturma ile geciyor. Nispeten ufak takimlara karsi duran top ile gol bulursan dagiliyorlar, sepetle gol yemeye basliyorlar birazcik organize bir takima karsi. Oyuncu egiten yok, egitilmek icin caba sarf eden oyuncu sayisi da cok az. Nasil olsa Turkiye'de iyi para kazanacaklar, kendilerini gelistirip daha iyi yerlere gelme gibi bir kaygisi yok cogunun.
Ben de biliyorum teorik olarak Turk genclerinin Avrupa futbolunda cok daha buyuk bir yer edinmesi gerektigini. Ben de biliyorum eger yeterince egitilirlerse cogunun Avrupa'da onemli oyuncu olabilecegini. Ama egiten yok. Fiziksel olarak gelismeleri icin ozel egzersiz yaptiran yok. Tekniklerini gelistirmeleri icin sabah aksam antrenman yapan yok. Bir Messi dripling yapmayi hasbelkader mi ogrendi yoksa 12, 13, 14, 15, 16 yaslarinda her gun saatlerce dripling yaparak, teknigini gelistirmek icin ugrasarak mi ogrendi? Turk alt yapilarinin cogu sadece mac yapiyor, sadece mac yaparak da oyuncular temel bilgilerin cogunu ogrenmiyorlar. Mactan yorgun dusen oyuncu da kendisini gelistirecek zaman bulamiyor. Potansiyel olsa bile koreliyor.
Dunya capinda oyuncu olacak potansiyel olsa bizim oyuncularimizin daha fazlasinda neden yillardir hem milli takim, hem de kulup takimlari uluslararasi karsilasmalarda nal topluyor? Fenerbahce Sevilla karsisina 7 tane yurt disindan gelme oyuncu ile cikiyor. Maldonado/Deniz sakat olmasa buyuk ihtimalle 8 adet bu tip oyuncu ile cikacak. Yedeklere bakiyorsun, Kazim, Wederson, Onder ve Maldonado (ilk macta) yine yurt disinda egitim gormus ve Turkiye'ye gelmis oyuncular. Ikinci macta bu sefer Ali Bilgin, Onder ve Kazim. Iki mactaki 36 kisilik kadro kontenjanindan sadece 15 tanesi Turk. Bu durumda hangi genc oyuncuya ve nasil leblebi gibi -9'lar dagitilacak? Yabanci oyuncular Ingiltere'ye, Belcika'ya, Fransa'ya, Ispanya'ya, Hollanda'ya gittigi gibi egitilmek icin Turkiye'ye gelip sonra dunya yildizi mi oluyorlar? Kendi oyuncularimizi egitemiyoruz, yetenekli yabancilari mi egitecegiz de -9 potansiyelli oyuncu dolu bir ligimiz olacak?