1 ile 30 arası toplam 1016 sonuç

Konu: [TSL] Fenerbahçe Araştırması FM2008 - 8.0.2

Hybrid View

Türk futbolcular hakkında bir önyargı var, başta perpetua'da olmak üzere altyapılarından, yetişmelerinden dolayı bir eksiklik olduğu düşünülüyor. Bu yüzden de hep yabancı futbolcular veya yabancı kökenli (gurbetçi) futbolcular oyuna iyi yansıtılıyor, ama bizim gariban Türk futbolcularımız ağızlarıyla kuş tutsalar oyunda iyi olamıyorlar.

perpetua ile birçok kez yaptığım konuşmalarda hep altyapının altını çiziyordu, Aykut ile Orkun arasındaki kalite farkı hakkında konuşurken dahi Aykut'un Almanya'da yetişmiş olması onu bir adım öne çıkarıyordu. Bence bu yersiz bir önyargı. Ne yani bir oyuncu yabancı bir ülkede yetişmişse bu bizim Türk futbolcularımızdan daha iyi bir oyuncu olduğu anlamına mı geliyor?

Ali Bilgin, Mehmet Yozgatlı gibi futbolcular yurtdışında yetişmişler de ne olmuş, çok mu kaliteliler? Yurtdışında yetişip de gerçekten bu değeri hakeden Colin Kazım, Barış Özbek gibi futbolcular değerlerini bulmalı ama maalesef bunlar da gerçekçi olarak oyuna yansıtılmıyorlar.

perpetua yukarıda mesajlarda da görüldüğü gibi Semih'in fiziksel gelişiminin artık olmayacağını, teknik gelişiminin de zor olacağını, mental gelişim sağlayacağını ama zaten bu gelişimin büyük bölümünü sağladığını söylüyor. Bu tamamen bir önyargı, geçmişteki futbolcularda bu böyle oldu diye Semih'te de olacak değil ki Semih henüz 25 yaşında. Luca Toni, Lucarelli gibi oyuncular yaşları ilerlediklerinde kariyerlerinin zirvesine tırmandılar. Semih'in şu anki CA ile PA arasındaki 6-8 değerindeki farkın olmaması gerektiğini, oyundaki diğer 25 yaşındaki futbolcuların yaklaşık 65 tanesinin 15'in üzerinde bir değerde CA-PA farkı olduğunu söyledim önceki mesajlarımda. CA'sını çok da abartmayın ama en azından oyuncunun ileride muhtemel bir gelişme göstereceğini de oyuna yansıtın. Benim istediğim bu. Semih PA'sına eriştiğinde iki özelliği 1'er puan artıyor sadece o kadar, şimdi Semih 25 yaşında ve 7-8 yıllık futbol kariyeri olacak önünde, sadece 1-2 puan mı artıracak özelliklerini? Adam her geçen gün üstüne koyuyor ama yansıtılmıyor anlayamadığım bir önyargı ve sebeple...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by eGowiCh View Post
    Türk futbolcular hakkında bir önyargı var, başta perpetua'da olmak üzere altyapılarından, yetişmelerinden dolayı bir eksiklik olduğu düşünülüyor. Bu yüzden de hep yabancı futbolcular veya yabancı kökenli (gurbetçi) futbolcular oyuna iyi yansıtılıyor, ama bizim gariban Türk futbolcularımız ağızlarıyla kuş tutsalar oyunda iyi olamıyorlar.
    Hic bir oyuncu eksiksiz olmaz. Semih'in eksikleri ne peki?

Ilk basta fizik. Sonra nispeten teknik ozelliklerin bazilari. Zihinsel ozellikler ise bir Rooney'de veya Toni'de olmayan seviyede. FM 2009 cikinca gorursunz 8.0.2'de olan Semih ile, su andaki Semih'in arasindaki farki. Kimse Semih'in son 1 senede gosterdiklerini inkar etmiyor.

perpetua ile birçok kez yaptığım konuşmalarda hep altyapının altını çiziyordu, Aykut ile Orkun arasındaki kalite farkı hakkında konuşurken dahi Aykut'un Almanya'da yetişmiş olması onu bir adım öne çıkarıyordu. Bence bu yersiz bir önyargı. Ne yani bir oyuncu yabancı bir ülkede yetişmişse bu bizim Türk futbolcularımızdan daha iyi bir oyuncu olduğu anlamına mı geliyor?
    Almanya'da alt yapi egitimi gormus olmasi Aykut'u one cikartmadi. Gosterdigi ozellikler onu one cikartti ve Almanya alt yapisi olmasi da Aykut'un bir adim onde olmasini mantikli kildi. Sonucta Aykut Galatasaray'in 1. kalecisi olmadi mi gecen sezonun sonunda? Bana herkez itiraz etti Aykut'un Orkun'dan daha iyi kaleci oldugunu soyledigimde. Kayseri Erciyesspor'da sunu yapti, bunu yapti dediniz. Aykut daha bir sey yapmadi dediniz. Ben de sizleri kirmamak icin Aykut'u Orkun'un cok az gerisinde yaptim gecen yaz.

Ali Bilgin, Mehmet Yozgatlı gibi futbolcular yurtdışında yetişmişler de ne olmuş, çok mu kaliteliler? Yurtdışında yetişip de gerçekten bu değeri hakeden Colin Kazım, Barış Özbek gibi futbolcular değerlerini bulmalı ama maalesef bunlar da gerçekçi olarak oyuna yansıtılmıyorlar.
    Aykut icin de yazdigim gibi. Yurt disinda alt yapi almis olmasi daha iyi yapmiyor oyunculari. Ama oyuncularin bazi ozelliklerini gorunce yurt disinda alt yapi egitimi almis oldugunu belli ediyor. Volkan Arslan'da Almanya'dan gelme ama ilk Galatasaray'a transfer oldugunda Almanya'da beraber oynadigi arkadaslari "yahu sen bu kadar kosmazdin sahada, ne oldu da kosuyorsun?" diye sormus. Mehmet Yozgatli uzun yillar Turkiye'de en iyi orta yapan oyuncu olarak kabul edilmedi mi? Turkiye cikartamamis yani Mehmet kadar iyi orta yapan bir oyuncu. Mehmet Turkiye'de yetismis olsa o seviyeye gelme ihtimali neydi peki?

Burada herkez Portekiz liginden daha iyi lige sahibiz diye soylenip duruyordu son 1 yilda. Sivas-Braga maclari ne oldu? Hollanda liginden daha iyi bir lige sahibiz diyenleri de gormek isterim.

perpetua yukarıda mesajlarda da görüldüğü gibi Semih'in fiziksel gelişiminin artık olmayacağını, teknik gelişiminin de zor olacağını, mental gelişim sağlayacağını ama zaten bu gelişimin büyük bölümünü sağladığını söylüyor. Bu tamamen bir önyargı, geçmişteki futbolcularda bu böyle oldu diye Semih'te de olacak değil ki Semih henüz 25 yaşında. Luca Toni, Lucarelli gibi oyuncular yaşları ilerlediklerinde kariyerlerinin zirvesine tırmandılar.

Toni, Lucarelli gibi oyuncular istisna. Ayrica Toni'nin fizigi 25 yasindan sonra mi gelisti? Yoksa o fizigi zaten vardi ama birseyler mi eksikti. Toni cani aciyacak diye ikili mucadeleye girmeyen bir oyuncuydu, taa ki Brescia'ya gidene kadar. Brescia'da yasadigi zihinsel degisimden sonra etkili olmaya basladi ve Serie A takimlarinin ilgisini cekmeye basladi.

Semih'in boyu birdenbire 10 santim uzayacak, 10 kilo kas yapacak, futbolcularin genclik yillarindaki hizini kaybettikleri yaslarda birdenbire hizli olmaya baslayacak mi saniyorsunuz?

Ozelliklerin ne derecede onemli oldugunu artik ogrenmen gerekirdi bence Egemen.

Ama hatirlatma amaci ile asagida verdigim link'de en alttaki tablo ve devaminaki yazilana bakarsan belki hatirlarsin.

http://forum.turksportal.net/vb/show...&postcount=730

Toni gibi fizikli bir oyuncu'nun CA'si hep vardi, cunku hem fizigi hem de kabul edilebilir bir seviyede teknigi vardi. Ne zaman Toni fizigini etkili bir sekilde kullanmasi gerektiginin farkina vardi. O zaman etkili olmaya basladi.

Semih'in şu anki CA ile PA arasındaki 6-8 değerindeki farkın olmaması gerektiğini, oyundaki diğer 25 yaşındaki futbolcuların yaklaşık 65 tanesinin 15'in üzerinde bir değerde CA-PA farkı olduğunu söyledim önceki mesajlarımda.
    Peki bu PA'larin abartili oldugu aklina geldi mi?

Bu abartili PA'larin butun FM veritabaninda dusmesi icin verdigimiz bir mucadele var. Ilk asamasini FM 2009'da gormeye baslayacagiz. Ancak tabii bu arastirma seflerinin bu ise ne kadar ozen gosterdigine bagli. Bazi arastirma sefleri var, kariyerinin zirvesindeki adamin CA ile PA arasindaki farki 30 puan yapiyor. Bazisi var bu farki 0 veya 1 puan yapiyor. Peki dogru olan hangisi? Butun arastirma seflerinin de yanlis olana uymak yerine, dogru olani uygulayip diger arastirma seflerinin de buna uymasi icin caba sart etmesi degil mi?

CA'sını çok da abartmayın ama en azından oyuncunun ileride muhtemel bir gelişme göstereceğini de oyuna yansıtın. Benim istediğim bu. Semih PA'sına eriştiğinde iki özelliği 1'er puan artıyor sadece o kadar, şimdi Semih 25 yaşında ve 7-8 yıllık futbol kariyeri olacak önünde, sadece 1-2 puan mı artıracak özelliklerini? Adam her geçen gün üstüne koyuyor ama yansıtılmıyor anlayamadığım bir önyargı ve sebeple...
    Onyargi degil bu mantik. PA eger bir oyuncunun erisebilecegi en yuksek CA ise, Semih'in gosterecegi normal gelisim CA ile PA arasinda yaklasik 6-7 puan fark olmasi gerektigini gosteriyor. Hadi bu 6-7 puan fark olmaz 9-10 puan fark olur. Bu da normalin ustunde gelisim beklendigini gosterir. Ama 20 puan fark olamaz.

Semih'in CA'sinin 20 puan (veya baska daha once yazdigim gelisim miktarindan) daha gelismesi senin umut ettigindir. Mantikli olan veya Semih'in yapabilme ihtimalinin yuksek oldugu degildir. Ben de umut ediyorum ki Aydin Yilmaz 175 CA'ya erissin kariyerinin zirvesinde. Ama bu demek degil ki veritabaninda Aydin'in bu sekilde yapilmasi dogru olur. Cok istersem de oyun acmadan once kendi ozel veritabanimda Aydin'a umut ettigim PA'yi verme hakkina sahibim.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

zaman herşeyi gösterecek. zamanında kezman konusunda cengizle çok konuştum. özelliklerinin çok düşürüldüğünü söyledim. kezman ligin ikinci yarısına başladı ve 11 gol attı. artık kezmanın arkasında değilim o ayrı konu.

Semihin kendini geliştirip geliştiremeyeceğini kimse bilemez. Araştırmacıların görevi zaten bunu bilmek değil tahmin etmek ve ona göre PA değerleri vermek.

Bu konuyu Semih okusa söyleyeceği tek bir cümle vardır: "Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır.."

Son iki senede büyük gelişme gösterdiyse bu gelişmesinin devam etmemesi için hiçbir neden yok.

Daha öncede söyledim şimdide söylüyorum Fenerbahçe araştırmacılarına sonuna kadar güveniyorum..

Eğer Fenerbahçe Araştırmacılarıda sizin gibi düşünüyorsa halimize şükredelim bence. çünkü bu mantaliteyle iki seneye kalmaz Semihin özellikleri düşürülmeye başlar...

Mesaj Yetkileri