Fark uslup farki. Farkli dusuncelerinizi, ve bu dusuncelere neden sahip oldugunuzu yazmak baska sey. Bu bolumherhangi birisine hakaret etmeniz icin acilmadi. Hata goruyorsaniz, farkli bir goruse sahipseniz bu gorusu bildirmeniz icin acildi.
Dikkat ederseniz Besiktas basligi altinda ben cok yazmam. Yamamamamin nedeni de cok basittir. Besiktas'i cok fazla izlemem. En son Tigana zamaninda biraz futbol oynandi, o zaman izlemistim, simdi de biraz Mustafa Denizli doneminde kipirdanma var.
Besiktas arastirmasi konusunda Koray'a guvenim var. Guvenim var cunku herseyi analiz eden bir yapiya sahip kendisi.
Guzel bir nokta esasinda. Meira diger oyunculardan daha teknik bir oyuncu. Serdar ise bir kidem altta kalir.En basitinden bir Serdar Özkan/F. Meira/S. Şentürk/Burak Yılmaz/Batuhanın aynı tekniğe sahip olmaları nasıl mümkündür?
Sadece 1 puan, oyun icinde puanlandirma 100 uzerinden yapildigi icin esasinda 5 puan dusuk dersem daha mi guzel gorunecek gozunuze? Veya %5 oranda daha yuksek olmasi daha mi mantikli gelecek? Serdar Ozkan'i izledigim kadari ile kendisinde muthis bir hiz gozlemlemedim. Hizlanmasi da oldukca iyi ama muthis bir hiz var diyemem.Bunun üzerine Meira S. Özkandan 1 puan daha hızlı, hızlanması ise sadece 1 puan düşük.
Topal orneginde yaptiginiz yorumu Meira icin de yapiyorsunuz. Meira yavas bir oyuncu degil. Meira kafasi daginik, oyuna konsantre olmayan bir oyuncu. Bu nedenle arkasina adam kaciriyor ama kacirdigi adami da cok zorlanmadan yakaliyor. Hizi sayesinde. Tabii bacaklarinin uzun olmasi, Serdar Ozkan'in iki adimda gidecegi mesafeyi 1.5 adimda kat etmesi de hizini etkileyen faktorler. Meira ile hiz acisindan karsilastirmak esasinda cok zor bu nedenle.
Herneyse Meira'nin profilini ellemedik. Almanya'dan geldigi gibi duruyor. Tackling ozelligini fazla bulmak disinda, tekniginin ve paslarinin biraz zayif yansitildigini dusunuyorum.
Daha iyi bir karsilastirma. Bakin buna hak veririm.Arda ile S. Özkanın arasıdna ise sadece 1 puanlık pace farkı var. Ardayla S. Özkanın aşağı yukarı aynı sürate sahip olduğğunu düşünmek komikliktir. Ben nası fanatik gözlükle S. Özkan daha tekniktir demiyor isem sizin de sürat farkını (hatta çabukluğu) görmeniz lazımdı.
Ancak tabii profiline bakip ciddi bir analiz yapacaksan, hizinin ve/veya hizlanmasinin daha yuksek olmasi gerektigini savunurken, ayni zamanda gucunun ve dengesinin kirpilmasinin mantikli olacagini da soylemek mumkun. Ancak dusuk olan ozelliklerin yukselmesini isterken, maalesef esasinda yuksek olanlara ses cikmamasi yapilan yorumlarin hep tek tarafli olarak algilanmasina neden oluyor.
Anliyorum ki 1 puanlik yukselme sizin icin degisiklik degil. Ancak 1 puanlik dusus buyuk olay. Gecen surumde flair'i 13 olan Bobo, Brezilya'dan bize geldigi Flair seviyesine dusuyor (12) ve adamin Flair'i bile indi gibi bir yorum ile karsi karsiya kaliyoruz.Boboda son 2 sene arasında düşüş olmasa da 3-4 yıla bakınca büyük düşüş var. Bir zmanlar (Could be next Adriano) yazan adamın flairi bile 12lere indi, neredeyse U. Bulutla aynıs eviyede yapılıyor.
Benim kotu bir huyum vardir. Arsiv tutarim. Taa FM 2007 icin uzerinde ilk calistigimiz dosyalari hala tuttugum icin esasinda gonul rahatligi ile Bobo'nun flair olarak hic bir zaman cok ust seviyelerde olmadigini yazabiliyorum.
Valla Toraman'in en cabuk defans olarak kabul edilmesi esasinda Besiktas'in oyun stili ile (defansa gomulu olani) tamamen ters dusuyor. Herneyse, Toraman'in oldukca cabuk oldugunu hep dusunmusumdur ancak ozellikle gecen sezon bir kanattan diger kanada gelip Servet'in aciklarini kapatan Emre Gungor'den daha cabuk oldugunu hic dusunmedim. Turkiye'nin en cabuk defansi olarak Toraman'i kimin kabul ettigini bilmiyorum. Bellki ki Koray kabul etmiyor ancak tabii bir daha dusunebilir bu konuda.Türkiyenin en çabuk defansı kabul edilen Toramanın pace/acc değerleri 12/13 e kadar gerilemiş. tackling/marking ise 15lerde. Dönüp bakalım henüz kendini ispat etmekten çok uzak Emre Güngöre: pace/acc: 13/15, tackling/marking:17/16 (bir de genç bu arkadaş). Pasları, tekniği olsun Güngörün Toramandan gerifde olduğu 3-4 tane özellik var, gerisinde bazıları açık ara olmak üzere önde (30-35 özellikten bahsediyoruz)
Tackling olarak bakarsak, Toraman'in faul yaparak yaptigi mudahalelerde Emre sadece topu alarak esasinda farki gosteriyor. Rakibe yuzunu kaleye dondurmeyen Emre Gungor bir tarafta sizin tarafinizdan markaji zayif olarak algilaniyor, gecen sezon defansif oynayan bir takimda delik desik olan Toraman kiymete biniyor.
Bu arada yine kotu huyuma danisayim... Gerilemis dediginiz hiz/hizlanma 8.0.2 ile ayni...
Serdar, Bobo gibi sakatlık geçirmiş oyuncularda elbette yükselme beklemiyoruz ama aynısını Gsli oyuncularda da beklemek hakkımız. Nonda geçen sene çoğu penaltıdan 10-12 gol attı, Linderoth geldiğinden beri 15 maça çıkmadı, Lincoln geçen seneyi neredeyse bay geçti, E. Aşık 35inde takımında 4. yedek, bu isimlerin hiçbirinde dramatik düşüşü bırakın kayda değer düşüş bile yokken Rüştüsünün Serdarının form durumu oyuna birebir yansıtılırsa ben burada eleştiririm. En basitinden M. Topala verilen "either foot" iki ayağını da iyi kullananlara verilir, iki ayağıyla da topu dürtebilenlere değil. Yoksa Nobreye seneler önce verilmesi lazımdı.
Gercekten burada yazdiginiz Galatasaray ile ilgili yazilar esasinda Galatasaray'i ne kadar izlemediginizi gosteriyor.
Hatta demek ki Euro 2008'i de pek izlememissiniz..
Ilk olarak Mehmet Topal'in iki ayakliligi. Bana lutfen ornek verin, 30-35 metreden, sol ayagi ile kaleyi yoklayip, daha sonra sag ayagi ile 40 metre ters kanada pas atan bir kac baska oyuncu. Topal bugun gecen sezon bunu yapti. Hemen hemen her macta yapti. Gerci bazi maclarda 40 metrelik pasi solu ile verirken, sagi ile 30-35 metreden sut cekti. Herhalde sizin izlediginiz bir macta bunu yapmadi veya Topal oynamadi da bu yorumu yapiyorsunuz.. Topal milli takimda da her iki ayagini cok iyi kullanan yegane futbolcu idi.
Nonda icin ne gibi bir dusme bekliyordunuz?
Linderoth'u izleyemedik adam gibi. Bu son sakatligindan sonra veritabani gelir gelmez ilk yaptigim Linderoth'da indirime gitmek oldu. Nasil ben Ricardinho'nun oynamadigi donemlerde cok buyuk dususler yapilmasina karsi geldiysem, nasil Ocak ayinda Rustu'nun Turkiye'nin en iyi kalecisi olduguna hala inandigimi savunduysam, artik dusmeleri gerektigini dusundugum zaman da dusmesi gerektigini hic cekinmeden soyledim. Simdi de Linderoth'un dusmesi gerektigini dusunuyor ve soyluyorum. Bunda ne art niyet var ne bir sey. Sadece zamanlama meselesi. Sakatlanmadan once veya formu sakatlik nedeniyle dusmeden once gordugumuz en son hali ne ise onu saklamamiz gayet dogaldir.
Rustu buyuk sakatlik gecirdi, Besiktas'a geldi hemen hemen her Fenerbahce taraftari Rustu'nun yuksek seviyesine itiraz etti, sakatliktan cikti dedi, eski haline donmesi cok zor dedi, benim cevabim eski haline donemedigini gorunce duser oldu. 8.0.2'de olan Rustu ile simdiki Rustu arasindaki fark ne?
Agresifligi 7 puan dusmus - saniyorum ki bu konuda farkli bir yorum yapilmis
Eksantriklik 3 puan yukselmis
Rushing out 1 puan yukselmis
Concentration 1 puan yukselmis
Decisions 1 puan yukselmis
Positioning 1 puan yukselmis
Hani nerede Rustu'de buyuk dusus? Inanmiyorsaniz, aciniz Fm 2008 editor'u kontrol ediniz FM 2009'da gorunen ozellikler ile...
Emre Asik'in dramatik bir dusus yasamasini gerektiren pek neden goremiyorum. Eskisi kadar hizli olmamasi disinda Emre hala kaliteli bir defans oyuncusu. Sasirtici derecede kaliteli ve iyi defansif ozellikleri olan bir oyuncu. Ama Emre butun sezonu kaldiramayabilir. Ama top yapmasi beklenen bir defansta yararli degil, zararli bir oyuncu olur. Bunlari bir kenara birakirsak ve Emre'nin fiziksel dususunu bir kenara birakirsak Emre hala ayni Emre.
Bu yorum bitirdi beni....Son olarak Holoskoya gelince, Süper lig gol kralılın bitiriciliği 15 ise 2.sinin en az 14 olması lazım.
Mevlut'u izlediniz degil mi? Fransa gol kralligina kosan adam degil mi Mevlut... Kac bitiricilik verirsiniz? Ben 12 veririm..
Youla'nin 5 golu var degil mi bu sezon lig'de. Su anda gol kralligina gidiyor. Kac bitiriclik verirsiniz? Ben 8, tas catlasa 9 veririm. Semih'de bunu daha once yasadik, simdi de Holosko'da yasayacagiz belli ki.
Peki ya size beta testlerde Holosko duzenli olarak 15-20 gol atiyor desem, 14'e ciktigi halde bu gol sayisi buyuk ihtimalle 20-25 olacak desem hala ille de 14 diye mi tutturacaksiniz? Acikca soylemek gerekirse bu yorumdan sonra cok ciddi bir sekilde size hic cevap yazmamayi, simdiye kadar yazdiklarimi da silmeyi dusundum. Anlattiklarimi anlamayacaginiz hissine kapildikca simdiye kadar yazdigim satirlarin esasinda hic kayitlara gecemesinin belki de daha dogru olacagi hissine kapiliyorum.
Hay devamini okumaz olaydim ve yukarida yazdigim gibi butun mesajimi sileydim.Geçen sene kupa maçları dahil 16-17 gola tıp 7-8 asist yapmış bir oyuncudan bahsediyoruz, özellikleri de zaten düşük olduğundan, 1-2 puanlıktan biraz daha çok artış beklemek hakkımız. geçen sene 12 maçı boş geçmiş, 7 sezondur 10 golün üzerine çıkamamış Baroşun bütün golcülükle ilgili özellikleri, onu geçtim crossingi bile Holoskoya denk veya daha yüksek ise (ki Baros 3-4 gol daha artsın ocakta Henry gibi olur) adaletsizlik vardır.
Eh madem bunu yazdiniz, ben de size bir soru sorayim. Yukarida Kazim'in bitiriciligi'nin 12 olmasi, Delgado'nun bitiriciliginin dusuk kalmasi hakkinda birseyler karalamissiniz. Orada argumaniniz Kazim'in kariyerinde topu topu 10 gol atmis olmasi, bunu da ikinci lig'de yapmis olmasi.
Simdi de karsilastirma Baros ve Holosko. Bir tarafta Turkiye ligi gibi 2. Sinif bir lig'de kariyerinde 3 sezonda topu topu 30 gol atmis bir oyuncu. Milli maclarda 27 macta 4 gol bulabilmis bir oyuncu.
Oteki tarafta Premier Lig gibi birinci sinif bir Lig'de 21 gol atmis, bununla beraber milli takimda 60 macta 31 gol atmis bir oyuncu. Sampiyonlar ligi kazanmis, Euro 2004'de gol krali olmus bir oyuncu...
Nasil olur da Holosko'nun bitiriciligi Baros ile ayni seviyede olur? Hmm?
Bence ikisi de ayni seviyede olur.. Herhangi bir sorun yoktur.
Sorun varsa bu sorun sizin kafanizda kurdugunuz, paranoyak egiliminizi beslemek icin yarattiginiz bir sorundur. Holosko'nun orta yapmasinin bir puan dusuk olmasini gorurken, Baros'un ziplamasinin bir puan dusuk oldugunu gormezden gelmektir. Dunya'da 3-4 ulkede az-bucuk bilinen Holosko ile sadece 2 yas daha buyuk olmasina ragmen cok daha fazla is basarmis bir Baros ile asagi yukari ayni seviyede olmasi Holosko'ya hakaret degil, Holosko'yu yucelten bir durumdur. Bunu da siz anlamiyorsaniz zaten karsilikli konusacagimiz pek bir sey de yoktur.