Bu sorunun arastirma ile alakasi olmadigi bes belli (yani SI uyarmaktan baska bisey yapamazlar) bu oyuncularin hem CA/PA degerleri hem de repleri oldukca dusuk zaten... Bana garip gelen bi tek Orkun'nun Benfica'ya o paraya gitmis olmasi yoksa diger transferler cok amntiksiz degil ama ucretleri biraz fazla bu da SI'in yeni transfer sistemi ile alakali olsa gerek. Hani karsi takimin taraftarlari gelmis Galatasaray'a para geciyo diye rahatsiz olmuslar baska bisey degil olay![]()
serkan kurtulmus galatasaray a sag bek dıye alındı ama oyunda orta saha
barıs ozbek asıl mevkısı ortasaha ortası olarak ayarlanmıs
ve Sabrı sarıoglu 3senedır adam defans oynuyo hala bı kıpırdama yok defansıf ozellıklerınde
volkan yaman hakan baltadan daha ii yapılmıs ozellılerıde bunu acıkca gosterıyor ama herseye ragmen guzel di ben begendım perpetua ellerıne saglık
Serkan Kurtulus biraz da olsa sag bek oynayabilen aslen orta saha oyuncusudur su ana kadar GS'de 1-2 kere oynadi o da zorunluluktan sag bek olarak... Sen GS teknik heyeti ile gorosup neden alindigini konustun sanirim? Su ana kadar kariyerinde sag bek olarak accomplished oldugunu varsaymamiz icin bi neden goremiyorum verilen kabiliyet su an icin yeterlidir. Oyuncuyu senden cok daha iyi bilicek Bursapor arastirmacisi yapti profilini
Baris Ozbek natural olarak MC'dir zaten ama oldukca versatile (cok yonlu) bi oyuncu oyuna en iyi sekilde yansitilmis oyunculardan biri bence.
Volkan Yaman'nin zayif ayagindan dolayi bazi ozellikleri editorde oldugundan fazla cikiyordu yanilmiyorsam ondan kaynaklaniyo olabilir... Y apeki mac motorundaki performanslarina hic bakmayi denedin mi? Hangi ozellikler az fazla yazabilseniz boyle genel yorumlar yapicaginiza. Bu yorumlar yapmadan editore bakmak en sagliklisi.
Aynen dedigin gibi Sabri'de 3 senedir defansif anlamda kipirdama yok maclari izlersen bunu gorursun hizi ile bu acigini bazen kapatabiliyo. Hangi ozelliklerin sana gore nasil artmasi gerekitig ve nedenlerini iceren bi yazi yazsaydin keske daha iyi olurdu.
Last edited by licentia : 21.Kasım.2008 at 00:56
Sag bek oldugu icin alinmadi.
Baris bir cok defa esas mevkisinin orta sahanin ortasi oldugunu zaten belirtti. Ancak Baris orta sahada hemen hemen her mevkii'de oynayabilen bir oyuncu.barıs ozbek asıl mevkısı ortasaha ortası olarak ayarlanmıs
Valla bu itirazi ben de Sabri'ye yapiyorum surekli.ve Sabrı sarıoglu 3senedır adam defans oynuyo hala bı kıpırdama yok defansıf ozellıklerınde
Saka bir yana Sabri'nin defansta yaptiklari bence tamamen hizi ve hizlanmasinin urunu.
9.0.1 yamasini kullaniyorsaniz Volkan Yaman ile Hakan Balta arasindaki farki gozlemleyebilirsiniz.volkan yaman hakan baltadan daha ii yapılmıs ozellılerıde bunu acıkca gosterıyor ama herseye ragmen guzel di ben begendım perpetua ellerıne saglık
Last edited by perpetua : 21.Kasım.2008 at 01:51
Ya ömer abi bu tek ayaklı olmak ve çok ayaklı olmak durumunda ortaya çıkan + ve - ler şu an oyunda çok belirgin şekilde etkin mi? Yani bu sorunu şözmüş olmaları gerekiyordu, gerçi ben biraz baktım fazla göze çarpmıyor ama sen daha iyi bilirsin..
Dikkatli arastirmacilarin yaptigi arastirmalarda o kadar da belirgin degildir bence ama mesela bi Ukrayna arastirmasi veya Italya arastirmasi evlere senlik ozellikle Dario Srna ve Palombo ornekleri ortada... Sonucta zayif ayak CA'de onemli bi yer kapliyo bu da oyunculara yapilan profilleri etkiliyor tabi ama kimisi bunu hesaba katmadan yapabiliyor. Tabi test yapsanizda bazen kacanlar olabiliyor ya da baska seyler de isin icine girebiliyor. SI forumlarinda arastirmacilar arasinda bu konu hakkinda ciddi fikir alisverisi var belki ilerleyen surumlerde degisik bi sistem gorebiliriz.
Galatasaray'in resmi sitesine gore Murat Akca Istanbul dogumlu TFF nin sitesine gore is F.ALMANYA. Bu olay kafamii baya karistirdi ama Ankara dogumlu olmadigi kesin.
Benim de gözüme carpti bu durum. Evet oyuncularin satildigi rakamlar bek gercekci degil, verilen örneklerde oldugu gibi. SI Ömer abinin anlatigini anlarsa ve bir sonraki yamaya düzelirse güzel olur![]()
Kendisine sormak gerekecek![]()
Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Gerçekçi sonuçlar olmuyor evet ama bu Galatasaray'a özel bir durum değil her takım için geçerli bazen iyi oyuncular ucuza bazen üst düzey olmayan oyuncular iyi paralara gidiyor.
SI'a bildirme konusunda bu kadar hevesli olmayın derim ben.Geçen sene çok genç değilse hiçbir adamı satamıyordunuz.Hepsi elinizde kalıyordu adamlar düzenleme yaptı.Şimdi de bu kadar para eder mi tartışması çıktıinsanları memnun etmek zor
![]()
Ben araştırmadan kafamı kaldırıp Galatasarayla bir iki maç oynayayım dedim. Bir kaç not yazayım.
İlk maçım danimarkadan bir takımlaydı 2-5 yendim
ilk gol. dar alanda kısa paslaşmalar olurken. Bir duvar pasında barosu araya kaçırıyor arda. ve baros kaleciyi çalımlayıp golü atıyor. Aaaa dedim Galatasaray bu...![]()
2. olarak mehmet topal hem sağ hem sol ayağıyla kaleyi yokluyor
solla vurdu 2-3 metre farklı auta gitti
sonra bir daha vurdu gol oldu
ilk yarıda taç çizgisine yakın bir yerde servet rakibinin içinden geçer gibi oldu top yeriinden kıpırdamadan servete geçti. Dedim ne oluyoruz gerçekçiliğinde bu kadarıAaaa Servet diyorsun oynarken o derece yani...
Sonra ikinci yarı başlar başlamaz. Nonda bir top kaptı ortasahada. Gitti savunmanın kenarından çalımla ilerledi ve güzel bir son vuruş yaptı... Ohh dedim oyunmuş
Şaka bir yana Nonda dribling yeteneğine sahip bir oyuncudur ancak kısa mesafede dribling yapabilen bir adamdır. 40 metre top sürüp gol atabilecek bir oyuncu olmadı hiç bir zaman. Bunu hızın 14 olmasına bağlıyorum sanırım 12-13 olsa daha mantıklı olacak.
4. gol yine nonda 25 metreden vurdu. aaaa dedim nonda yeter yani.
5 gol kenar orta oldu yine nonda gitti çaktı kafayıyetmedi dedi bana.
Nonda dışında oyun süper Galatasaray süper. Tebrikler ömer abi. hele o topal'ın sağlı sollu pasları, şutları. Servet'in gücü, Lincoln, arda kewell organisyonları süper.
Ahh söylemeyi unuttum. Nonda ilerde çok iyi top saklıyor. Bu özelliği müthiş yansıtılmış.. Çok iyi duvar oluyor.
tekrar eline sağlık oyunu oynadıkça yazarım bugün araştırmadan kafamı kaldıramadım. artık ilerleyen günlerde çok daha ayrıntılı inceleriz
Fikirlerim burada
Türk futbol tarihinde gördüğüm en soğukkanlı 2 stoperden biri Meira. Diğeri Popescu.
Ancak Alman araştırmacılar gitmiş Meira'ya 10 composure vermiş. Ne desem bilmiyorumŞefim bu çok önemli en kısa zamanda düzeltilmeli diye düşünüyorum
Fikirlerim burada
Peki şöyLe birşey demek istiyorum. Servet hava topLarını aLıyor ama diyorsunuz ki hepsini ya rakibe ya da takım arkadaşLarının önüne atıyor diye. Peki bunda hiç mi GaLatasaray orta sahası ve bekLerinin suçu yok ? Bakıyoruz orta sahada Ayhan ve TopaL bu adamLarın pozisyon aLmaLarı çok üst düzeyde mi ? Servet topu havadan indirdiğinde Ayhan ve TopaL neden takip etmiyor topu ? Ya Sabri ? Neden peki soLa doğru indirdiğinde Hakan BaLta topu aLıyor ya da yanına kısa atarsa Meira hemen süpürüyor ya da Emre varken topu aLıyor ? Bu etkenLer hiç göz önüne aLınmıyor mu Servet te Heading 12 değeri veriLirken. MiLLi takımda AureLio ve HamitLi bir orta saha da soLda yine BaLta varken ben öyLe dan dun rakibe kafa topu verdiğini pek görmedim Servetin. Bu hususLar dikkate aLınmıyor mu acaba ? Adam iLLa çıktığı her kafa topunu orta sahada bekLeyen Ayhan ve TopaL e 25-30 metreLik kafa topu vermek zorunda değiLki yada 50 metre uzağında kademe anLayışından yoksun Sabri ye tesLim etmek..
ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...
bende görünce sasirdim![]()
Benim aklima da Cek Cumhuriyeti karsilasmasinda cok musait iki pozisyonda Servet'in herhangi bir rakip rahatsiz etmeden gol atabilecek pozisyonda topu disari vurmasi geliyor. Hatta birisi kale dibinden, kalecinin hic bir sekilde kurtaramayacagi durumda.
Benzer pozisyonlari da gecen sezon lig'de yasadik.
Steaua'ya karsi topa alini ile vurmak yerine kafasinin ustu ile vurup Nicolita'nin attigi golde asist yapmasi geliyor.
Bizim oyuncularimizin gayet onemli yonleri var. Ancak bu yonler hep ille de teknik yonler degiller.
Bakin bir Baros cok iyi bir bitirici olmasa da Avrupa Sampiyonasi gol krali olabiliyor. Her seyi de ille de teknik ozelliklere baglamamizin bir anlami yok. Servet rakip ceza sahasi icinde veya kendi yari alaninda hemen hemen her hava topunu kazaniyor. Bu adamcagiz bu pozisyonlarda hep iyi vurus yapabilse gol krali olurdu belki de.
Gecen sezon Galatasaray ligin en cok korner kullanan takimi. Hadi Galatasaray'da iyi korner kullanan yok diyelim, Milli takim'da Emre, Tumer, Nihat hep iyi korner kullanan oyuncular. Orada da topla bulussa bile, kendisi ile beraber ziplayan rakip olsa bile Servet kafa toplarinda ya topun altina giriyor, ya da cok ustune cikip zayif vurus yapiyor.
Metin Oktay, Tanju uzun boylu olduklari icin iyi kafa vuran oyuncular olmadilar. Kale diregine top asip surekli kafa vurma egzersizi yaptiklari icin iyi kafa vuran oyuncular oldular. Hadi Metin Oktay'i hatirlamaya benim yasim tutmuyor ama Tanju'yu cok iyi hatirliyorum. Gollerini de kafa vuruslarini ne kadar etkili yaptigini da. Yine o donemden kisa boyuna ragmen toplara cok iyi kafa vuran Jean-Pierre Papin aklima geliyor. Daha yakin zamandan Jardel aklima geliyor. Bir Suat, bir Okan aklima geliyor.
Sunu sorayim. Diyelim ki Servet'in kafasina dogru yumusak bir top geldi. Servet bu topu kafasiyle sondurup, hemen onune dusurup dripling yapmaya baslayabilecek kadar teknik kapasitesi olan bir oyuncu mu? Kewell'in topa teget gecerek vurdugu kafa vuruslarini izledik bu sezon. Arda'nin topu kafasi ile yumusatip, ayaigina indirisini ve topla beraber rakip kaleye gitmesini izledik. Ayni seyi Lincoln'un yaptigini izledik bol bol.
Her ne tarafindan bakarsaniz, topa kafa ile vurmak ayak ile vurmak kadar cok calisma gerektiren bir sey. Servet'in mucadelesine, konsantrasyonuna, savasma istegine sonsuza kadar saygim var. Ama teknik ozellik degince bahsettigimiz cok farkli seyler.
Oyunda da bakin heading ozelligini gelistirmek icin oyuncuya top kontrolu dersi vermeniz gerekli. Birdenbire boy uzun diye gelismiyor bu ozellik.
Arda 28 milyon dolar.. yani yaklasik 19-20 milyon Euro.. Az paraya bile gitmis.
Topal 10 milyon dolar, yani 5-6 milyon Euro. Eh fena degil.
Baros 2.5 milyon euro civarinda. Yani 2 milyon euro zarar edilmis satistan.
Ugur Ucar 4.5 milyon Euro civarinda. Performansina bagli olarak olabilir. Yaser'in durumu da ayni.
Pek bir sorun goremiyorum acikcasi.
Bu arada Murat Akça uçakta doğmuş olabilir.Aklıma başka bir şey gelmiyor çünkü
Servet konusuna gelince.Her hava mücadelesinin %90'ını kazandığına hemfikirim ama kaandıkların çoğunu tehlikeli bölgelere gönderebilme ihtimali olduğunda da hem fikirim.
Benim sormak istediğim kafa zıplama vs vs ... oyuncunun etkili kafa vurmasına etmen ise oyunda Servet'in kafa toplarının çoğunu kazanması için kullanılan etmen sadece gücü ve boyu mu?
Demek istediğim mühim olan Servet'in oyunda hava mücadelelerinin çoğundan galip ayrılması.Nereye attığı önemli değil.Bunu sağladıysanız nasıl sağladınız?Ben az çok biliyorum ama yetkili ağızdan bu konuya cevap verirseniz bir çok kişinin kafasındaki soru işareti kalkar o açıdan soruyorum.
Ugur icin de performansa bagli. Eger oyunda iyi oynamis ve basarili olmussa onun da o civarda bonservis getirmesi cok supriz degil acikcasi. Ne de olsa 22-23 yasinda bir oyuncudan bahsediyoruz. En azindan 8-9 sene yararli olabilecek bir oyuncu.
Beklenenden pahaliya satilanlarin nedeni ise bence oyunda yeterince oyuncu yuklu olmamasi. Eger Genel konular altindaki DDT dosyalarini kullanmadiysaniz, oyun dunyasinde mesela Orkun'un kalitesinde cok fazla kaleci olmayacagi icin takimlar tabii Orkun'a hucum edecektir. Orkun'un fiyati da Turkiye'den genelde Turk oyunculari kopartmak icin gereken yuksek bonservis bedellerini yansitiyor. Benzer kalitedeki bir oyuncuyu Brezilya'dan cok daha ucuza alamadigi icin takimlar mecburen Orkun'a bu parayi oduyor.
Tabii bu bir varsayim. Acaba daha cok oyuncu yuklu bir sekilde oynayanlar nasil sonuclarla karsilasiyor?
Peki sayın edminim şunu sorayım. O zaman SI koyduğu kriterleri takip etmiyor mu yani sen doğru bir uygulama ile Servete 12 veriyorsun barzagli, fazio, samba gibi adamların headingde 20 olmamalı o zaman çünkü bunlar kendi liglerinde kaç gol atmış ki geçen sene. Bunu takip edin onlarda o değerleri vermesinler oyunda denge sağlansın. Bu ilkeye göre Finishing:Ayakla gol yapabilme becerisi Heading: Kafa ile gol yapabilme becerisi olarak mı algılanmalı
Heading: Kafa ile topu doğru yere gönderebilme beceresi olsa gerek.
Yani sadece gol değil, pas atabilme, kendi ceza alanında topu ölü noktaya gönderebilme, gerekli şekilde uzaklaştırabilme vs.
Doğur yapıLacaksa herkes aynı yapsın o zaman. Servet gibi Sambayı, Fazio yu cebinden çıkaracak bir adam 12 Heading iLe doLanırken ortada o adamLar LebLebi gibi bütün hava topLarı aLıp, bir Dünya goL atacaksa bunun bir mantığı kaLmıyor. Benim anLatmak istediğimde buydu.
ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...