Originally Posted by
perpetua
%90 hatali gibi bir sey soyleyemem de durum esasinda su..
Ilk bu ise basladigimda ligler arasindaki CA farklarinin, burada da bir cok defa yazildigi gibi, fazla oldugunu savundum SI'a. Ancak artik bu goruse katilmiyorum. Bunun nedeni de zayif ayak degerinin CA uzerindeki buyuk etkisi.
Ancak mesela Italyan arastirmacilar taa Nisan ayindan beri bilinen, hatta 8.0.2'dan beri bilinen zayif ayagin oyuncu ozelliklerinin oyunda gorunumunu buyuk olcude etkileyen yuksek liglerde oynayan oyuncularin bile zayif ayaklarina gercekci degerler vermedikleri icin sadece sizlerden degil, daha oyun cikmadan once hemen hemen bu ise cok emek veren her arastirmacidan tepki aldi.
Ispanyollarin denge ile guc ozelliklerini karistirmasi mesela elimize 9 denge ve 17 guc ile gelen Josico'de bile ortaya cikiyor. Genel olarak Ispanya'da oynayan oyuncularin cogunun fiziksel olarak olmasi gerektiginden yuksek seviyede oldugunu gormek mumkun.
Ingiliz arastirmacilarin hiz ve hizlanma arasindaki farki yansitamamasi da var. Tabii bunun yaninda teknik ozellikleri abartilmis bir cok oyuncu da var bu lig'de.
Bunlarin ortaya cikmasinin nedeni de genelde bu liglerde arastirma sefinin hemen hemen hic mudahalesi olmadan, bu isin tamamen arastirmacilara birakilmis olmasi.
Mesela bir Ingiliz takima karsi cok iyi alan savunmasi yaparak Ingilizleri durdurmak mumkun olmali. Zira gercek hayat da bunu gosteriyor. (mesela Galatasaray'i gecen sezon takimlar hep bu sekilde durdurabildi, daha fazla mucadele ederek degil).
Ispanyollari fiziksel olarak sindirebilmek gerekiyor cunku ustun teknik meziyetlerini gostermelerine alan savunmasi yaparak izin verirseniz bu oyuncular pekala kendilerini gosterebiliyor (mesela Fenerbahce'yi zorlamanin anahtari da buradan geciyor).
Ancak oyunda baktiginiz zaman bu zaaflarin genelde yansitilmadigini goruyorsunuz. Mesela Portsmouth gibi genelde duz oyunculardan olusan bir takim, Braga ve Victoria Guimares karsisinda teknik acidan tamamen sahadan siliniyor ancak oyunda bakica Portekizli oyuncularin teknik acidan Ingilizlerden zayif oldugunu goruyorsunuz.
Brezilyali oyuncular zayif teknik, zaman zaman abartili fiziksel ozelliklerle karsimiza cikiyor.
Siz abarti deyin, ben buna sahip olduklarina yeterince dikkat edememe, sahip olmadiklarini fazla gorme diyorum. Bu nedenle de ortaya CA'ya gore ozellikleri belli bantlarda dolasan oyuncular goruyoruz. Mesela bizim ligimizde bunlar hemen hemen butun ozellikleri 10-11-12-13 bandinda kalmis oyuncular. Ingiltere'de bunlar 13-14-15-16 bandinda oluyor. Adamin 20 almasi gereken ozellige 20 vermek yerine 16 veriliyor, 12 almasi gereken ozellige de bu arada 16 verilyior (bir bakima bunun nedeni de rakip takim taraftarlarinin tepkisini cekmemek). Yani oyuncularin kuvvetli, ve zayif yonleri noksan olarak aktariliyor.
Biz bu isi mukemmel bir seviyede yapiyormuyuz? Biz de yer yer bunu basariyoruz, yer yer ortalama degerler veriyoruz ancak bu farkinda oldugumuz bir sorun ve ozellikle buyuk takimlarda yansitilmaya calisilan bu zaaflari ligin geneline yaymak icin calisiyoruz. Zira bunun once ornek tesgil edecek daha cok bilinen takimlarda yapilmasi gayet dogal.
Ayni sekilde bunu yapmasi icin diger liglerin arastirmacilarini da gerektiginde uyarmak gerekiyor. Mesela Agustos ayinin ortasina kadar Aguero'nun gucu 16 idi. Taa ki Ispanyol arastirmacilari uyarana kadar. Su anda yanilmiyorsam bu deger 10'a indi.
Rio Ferdinand'in 13 olan gucu, benzer tartismalar sonucu 15'e cikti.
Butun veritabaninin geneline bakmadan, liglerin kuvvetli ve zayif yonlerini once kafamiza kazimadan asistan arastirmacilara bu is verilince maalesef ortaya cikan maalesef hep, "verebilecegim CA'ya gore hangi ozellikleri yukleyebilirim" mantalitesine uyuyor. Bu mantalite zamanla degisecek. Zira bunun degismesi icin ben de oldukca cok caba sarf ettim, ayni sekilde benzer bir felsefeyi benimseyen Alman arastirmacilar da caba sarf edecektir. Ancak bunu bir seferde duzeltmek mumkun olmayabilir. Statuko'ya uymak yerine amac oyunu daha zevkli hale getirmek, taktik seceneklerinin onemini yukseltmek.