Originally Posted by
mkkadi
Yok ben yazılanlardan belki bir azaltma olabilir diye düşündüm o yüzden sordum her hangi bir azaltma olacak mı diye ama değerlere bakınca o kadar da gerek yok gibi duruyor.
Peki bu fenerin defansını ileri alınca verdiği çok pozisyonu neye bağlıyorsunuz. Yani mesela GS fenerden çok daha ileride kuruyor defansı. Servet var ama o kadar pozisyon vermiyor gibi geliyor bana. Gerçi Fenerin her maçını seyretmedim ama izlenimlerini merak ettim.
Günümüz futbolunda GS gibi FB gibi takımlar defansını ileri çıkartmak zorunda ve FB çıkaramıyor. Çıkaramayınca da baskıyı yeterince kuramıyor. Sence bunun nedenleri ne olabilir?
Servet'in hemen önünde, hatta yapışık halde Mehmet Topal var 
Doğal olarak pek açık vermiyor, ikisi birden fiziken rakibi ezerek pozisyon vermiyorlar.Saviola, Agüero, Messi vs.. tabi ki darmadağın olurlar, o ayrı mesele.
Orta saha bastığı için Galatasaray farklı.Yine de AML,AMC,AMR-FC 4lüsü bol bol paslaşarak ileride top tutmayı çabalıyorlar.
Eksikleri de burada, hepsi dribbling yapan, çok koşmadan bireysel çaba ile pas veren oyuncular.Böyle olunca Galatasaray da ağır oynuyor ama bireysel çok top kaptırmıyor.Sonuçta Alex'ten, Deivid'den de ayağındayken top kapmak kolay değil, lig kaliteli değil, fake attığında teknik olduğu için rahat geçer, defanslar becerikli değil sonuçta.
Ligde ne kadar çok ileride tek oyuncu olursa o kadar çok topla oynarsın.
Yıllarca bireysel beceriler ile gol atan Fenerbahçe dediler, şu an aynısı Galatasaray ama lobi işte, bireysel beceri olmuyor o zaman birilerine göre.
Yalnız Galatasaray teknik oyuncuların fizik eksikliği nedeni ile (ki fizikli teknik oyuncu tabi ki kariyeri için ilk olarak Premier League'i seçer) fizikli takımlara karşı ezilince yoruluyor, aynı Alex gibi oynayamıyor, pasif kalıyor.
2 yıldır doğru taktik 4-3-3 oldu global futbolda.Fenerbahçe buna dönmeye çalışacak, ki Aragones bunu yapmak için 2 hızlı MC istedi bulamadı.Senna-Xabi'yi beraber istedi (ki Alex'in yerine kullanacak Iniesta gibi, Alex burada sorun oldu ona, itiraf de etti), çünkü Maldo-Josico-Selçuk olmaz orada, üçü de ofansif olarak kısıtlı, seçimleri tekniği nedeni ile kısıtlı olan, topa hakim olmakta zorlanan, çabuk pası ve ileri geri çift yönlü oynayabilecek oyuncular değil.Ayrıca ağır sayılırlar, geriçi Senna-Xabi de pek hızlı değildir ya.
Ligde önde basarsa tabi ki pozisyon vermezsin.
Servet ilk geldiğinde Fenerbahçe de pozisyon vermiyordu ki.Defansın kritik hataları gına getirmişti, burada Sheva da tuzu biberi oldu.Servet hala saatli bomba, sadece mental olarka olgunlaştı, sahayı daha derin görmeye başladı, seyirci desteği ile daha da çaba gösterdi, o kadar.
Çünkü kontra yapabilecek takım yok, 3 büyükler+ Balili varken Sivas (ligin en hızlı teknik 3 oyuncusundan biri)+biraz Ankaraspor ve biraz Kayseri.Başka yok.
Bizim hocalarımız hala kontrayı tek oyuncu sanıyorlar, kontraya en az 5-6 kişi ile organize çıkılır.Alanı doğru kullanırsın, sürekli boş alana taşırsın.Tek oyuncu zorlarsa stoperler gelir, ora saha oraya sürekli koşar.Oyuncu sıkışır, atsa bile orta sahada biri stoperin yerine yetişir kapatır, kalabalıklaşır zaten o zamana kadar o bölge.
Galatasaray da kontra için forvet aradı, amacı kontraya top taşımaktı, bu yüzden Kone'yi istediler olmadı, Nonda'da form düşüklüğü olunca fizikli biraz çabuk Oliveira olsun dediler o da olmadı.Baros her ikisini da az olarka yapan biri, biraz çabuk ve hızlı sayılır pek hızlı olma da.
Portsmouth'ta 7 maçta gol ataması, Lyon'da performans vermemesi işin gerçeği, fizik eksiği var bu oyuncunun, mental olarak da istenen seviyede değil, bu yüzden son vuruşları tekniği kadar değil.
Nonda-Güiza ligi domine eder aslında.
Oyunda Aragones'in taktiği istediğim kadarı kadar ileri çıkmıyor sanırım, ben de dayımın vefatı ile sıkıntılı bir dönem geçirdim, oyunu tam hali ile yeni oynuyorum zaten.Taktikte gerekli düzenlemeleri yaptım.
Aragones aslen orta sahayı çıkartmaya çalıştı.Niye dersen oyun stili defansif değil, geçen sene 8 oyuncu geride oynuyordu Fenerbahçe dana önce de belirttiğim gibi maçın %70'i geri oynayarak, top kaptırma pahasına kendi sahasında sürekli top çevirerek uzun süre oyalayan bir taktik ile oynuyordu ve bunda da top kaptırmamasının sebebi tamamen teknik oyunculara sahip olmasıydı.Alex'in de saklanarak da koşarak oynamaya çalışması (ki çok fazla koşmasına da gerek olmadan, yettiği kadarı ile), motive olmasının payı var.

Originally Posted by
ABOOO
Fenerbahçe'de Alex ile Selçuk-Josico arasında 30m, Alex ile Güiza arasında 10-15m var.Araları inanılmaz açık, her pozisyon sonu çıkarken kendi yarısahasında 50 pas yapıyor Fenerbahçe.
Zico, takımı çok geride, maçın %70'i geride oynatırdı, ağır oynardı tamam.
Ammavelakin takım geride riskli olmasına rağmen kendi yarısahasında çok pasla topla oynaması süresini ele geçirir, zamanı ilerletmiş olurdu.Böylece rakibin baskı yapacağı süre azalırdı.Dakika 60-70'den sonra rakip Fenerbahçe yarısahasına pres yapıp bastırınca, dinlenmiş Fenerbahçe arkası açılan rakibe kontraya çıkardı, golü bulurdu.
Tabi ki bu taktikte Anadolu takımlarına baskı kuramaz, son 15 dk.da açılınca da ağır kadro geriye koşamaz, kontra yerdi.
O kadro Inter'i ağır futbolla akıllıca yenerdi ama Aragones Selçuk ve Josico'yu ileri çıkartıyor, defansı öne çıkarmak istiyor.
Böyle olunca onlar çıktıklarında, defans geri koşamıyor kontra yiyor.Geride kalırlarsa takım ileriye çıkamıyor, Aurelio teknikti, Josico ve Selçuk top saklayıp, pas yapaibilecek teknik ve mental özelliklere sahip değil, Aurelio demir gibi adamdı.
Selçuk ve Josico çıkmaya çalışıyor ama her ikisi de ağır, çünkü Aragones çık diyor.Pres yapmaya başladıklarında ara açıldığı için kontra yememek adına(+Aragones yine defansa da çıkın diyor) çıkmak zorunda kalıyorlar.Zaten ağır defans, geri açık bırakıyor, çünkü orta sahamız fizikli de değil, güçlü olsa sürekli yıldırır rakibin orta sahasını faullü oynayarak.
Onu da yapamıyor, ayrıca Arda az da olsa pres yapıyor, Hasan faullü zorluyor (şu an orası sorun Gs'da).Farkı olarak da Galatasaray yıllardır aynı şeyi her gelene öğretiyor, tüm antrenmanlar bunun üzerine, rakip topu aldığında o bölge pas alanını kapatmak için 3 oyuncu olacak.Bunun çabası var, ta ki Fatih Terim'den beri bu böyle.
Terim'in felsefesi oydu, savunma forvetten başlar 
Şimdi 3 günde bir maç yapmaya alışmış, yedekleri pek olmayan, Brezilya Ligi'nden koşmamaya alışmış, 25 metrede top oynayan oyuncuları (aynısı Lincoln için de gerekli), çocukluktan beri koşması öğretilen "emek göster, vur, kır, parçala" diye koşturulan, ciğeri ve kasları geniş Avrupalılar ile bir tutamazsın.
Brezilyalı oyuncular için bir kanı var, fizikleri kısıtlı olduğu için daha çok mental gelişirler, kondüsyonlarını ayarlamayı iyi bilirler, 3 günde bir maç trafiğinde çok iyi oynarlar.
Çok doğru, işte Lincoln, işte Alex.Geçen sene ŞL'de Alex, UEFA'da Lincoln, koşuyorlar ama sadece momentum anlarında.Ligde yine aynı, form durumları değiştiriyor sadece istatistikleri.
Aragones takımı çıkarmazsa aynen böyle al gülüm-ver gülüm oynar, Anadolu takımlarını sıkıştıramayız.Olayı özü bu, her şeyi farkında, Aragones suçlu değil, ayrıca bu onun takımı da değil.
Aragones değil, yönetim suçlu.Tüm bu futbol ya da rezalet, oyuncu transferini kısıtlı yapan yönetimindir.Aragones ile sözleşme uzatılmalı bence yaşına bakılmadan.
Last edited by Cengo : 13.Aralık.2008 at 23:01
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı