Serbest oyuncu transfer etme:
Benim esas merak ettigim Turkiye'de kac takimin bu tip serbest kalacak oyunculari takip ettigi. 6 ay onceden bir oyuncu ile anlasmak istikrar isteyen bir is. Gelecek sezon ayni teknik direktor ile calisacaginizi bilmeniz gerekli, oyuncunun kontrati bitmeden aylar once irtibata gecmeniz gerekli.
Tabii bir de kontrati biten oyuncular, tipki Nobre gibi davraniyor ve "Ben nasil olsa elimi kolumu sallaya sallaya gidebilirim ancak kulup eger transfer icin on calisma yapmamissa benim yerime koyacagi oyuncu icin bonservis parasi odemek durumunda. Bu durumda benimle anlasmazlarsa odemek zorunda kalacaklari bonservis parasinin en azindan bir kismini ben pesin olarak isterim" diyebiliyor. Yani serbest transferin esasinda maliyeti daha dusuk degil. Oyunculara yuklu hava parasi odemek gerekiyor. Disaridan alacaginiz kontrati bitmis oyuncu icin de bu gecerli.
Arjantin'li genc oyuncular:
Ilk olarak Arjantin yurt disina transfer olma konusunda bir Brezilya kadar rahat adapte olabilen bir millet degil. Transferde ilk tercihleri de genelde Ispanya, Italya ve Meksika oluyor bu nedenle.
Bizde de genc ve yetenekli oyuncuyu bekleyecek zaman yok. 3-6 ay sonra teknik direktoru buyuk ihtimalle degisecek bir takim nasil 2 sene sonra buyuk katki saglayabilecek bir oyuncuya yatirim yapabilir? 3-4 ayda teknik direktor degistiren bir kulube transfer olmak resmen kariyer olarak intihar etmek. Yani ligin yarisini sildik attik. (Bunlar oyunda rep indirimi yasayabilecek kulupler)
Ligin diger yarisindaki takimlardan sampiyonluga direk kosan takimlarin tecrubeli ve takimi hemen bir yerlere tasiyacak oyunculara yonelmesi, genc oyuncularin da Turk olmasi da bana gayet dogal geliyor. Tabii kulubun esas gayesi egitimcilik, futbolcu satarak para kazanmak degilse.
Arada kalan ligi 5-6-7-8 gibi siralarda bitirecek takimlar eger teknik direktor konusunda istikrarliysa bu tip transferler de pekala olabilir.
Turkiye'de yabanci oyuncu almanin amaci genelde simdi mac kazandirmak. Yarin buyuk paralara satariz diye oyuncu alinmiyor pek cunku takimlarin hemen hemen hic birinin kurulu bir duzeni, felsefesi yok. Isleyip elmas yapamama ihtimalleri de yuksek cunku. Hele hele bu oyuncular Arjantin gibi farkli bir kulturden geliyorsa.
Ama tabii oyun icinde her sey olabilir..