Quote Originally Posted by ernesta View Post
sn. perpetua

korsan kullananlara değil, SI ya güvenin demişsiniz. bir bakış açısıyla dedikleriniz doğru. fakat benim takıldığım bir nokta var.

SI bir oyun çıkarıyor ve bu oyuna, oyunu sattığı memleketin dilini koymuyor.
Oyunu SI Turkiye'de satmiyor. Zaten oyunu SI satmiyor, Sega satiyor. Ancak Sega da Turkiye'ye direkt olarak kendisi satmiyor. Sega Turkiye diye bir kurum yok. Oyun Aral tarafindan Sega'dan satin aliniyor ve Turkiye'ye ithal ediliyor.

bunun üstüne 10.000 rakamını yakalarsanız bu konuda çalışacağız diyor. bu SI bizi ingiliz sömürgesi falan mı sanıyor. yok işte, bu dili bilmeyen bi sürü insan var bu ülkede. nasıl alalım, en azından ben, alıpta ne yapayım.
Korsan kullanim hic olmasa veya cok az olsa, ve oyun az sayida satilsa haklisiniz. O zaman dusunecekleri, bizim oyunumuz neden Turkiye'de oynanmiyor? Ona gore gerekirse pazarlama kampanyasi yapilir, gerekirse farkli cozumler uretilir.

Ancak durum bu degil. Turkce cikmamasina ragmen oyunu oynayan insan sayisi 200 bin civarinda. Yani demek ki insanlarin oyunu edinmesine ve oynamasina engel degil oyunda Turkce olmamasi. Nasil olsa gerekirse Turkce'yi farkli yollardan edinebiliyorlar.

Bu durumda Turkce'yi oyunu zaten satin almayan kisilere hediye olarak eklemek, enayilik degil de ne? Turk insani bu oyunu zaten cok sayida korsan kullanarak elindeki kozu vermis saticiya. Cok sayida korsan kullanarak oyunda Turkce olmamasinin onun icin cok da onemli olmadigi sinyalini veriyor. Karsidaki kurum da net bir sekilde diyor ki, madem oyunumuzu bu kadar cok seviyor ve para vermeden oynuyorsunuz ve bizden bir isteginiz var (Turkce'nin eklenmesi), o zaman bastirin paralari.

Bana oyle geliyor ki (sahsiniza degil, genele yaziyorum) benden SI/Sega'ya "Bunlar cok iyi cocuktur, Turkce cikarsa kesin orjinal alirlar, bana guvenin, siz riski alin ben de satis riskini ustume aliyorum ve bunun karsiliginda hic bir sey beklemiyorum" demem bekleniyor. Ben de bu sozleri soylemeyecegim. Soylemek isteyen varsa da hodri meydan. Konusmalari gereken kisilerin bilgilerini aninda takdim eder ve tanisma ortamini hazirlarim. Basarili olurlarsa da alkislarim.