Mesela ne gibi yamalar bekleniyor?
Bir aralar veritabani guncellestirmeleri moda idi. Ozellikle Turkiye veritabaninin yillardir kabul edilebilir bir sekilde guncellenmemis olmasi, dahasi FM sever toplumun istedigi degisikliklerin hic birinin yapilmamasi boyle bir ihtiyaci doguruyordu. (Her ne kadar bazilari boyle gormese de, bence arastirma konusunda yorum yapmak icin SI forumlarinda bile olmayan firsatlar var herkesin elinde. Duzgun, yapici yorumlara her zaman acigiz. Ozellikle zaman ve oz kaynak kisitlamasi nedeniyle arastirmanin yetisemedigimiz yonlerine - 2. ve 3. lig oyunculari, amator kulupler).
Turkcelestirme pek tabii Turksportal'i onemli yapan bir calisma idi. Ama sonucta bu oyun yaziya cok bagimli ve her yil daha da fazla cevirilecek yeni sey ekleniyor. Bence kesinlikle hayirina yapilacak bir is degil. Tabii adabiyla yapilacaksa. Bunu yapacaklarin bir getirisi olmasi gerekli. Bir getirinin olmasi icin de bunun resmi olarak SI/Sega ile yapilmasi gerekli. Ceviri gelir karsiliginda isin icinde SI/Sega olmadan kanuni nedenlerle yapilamiyor. En azindan bu cevirinin ileride gelir getirebilecegi isigi olsa yine yapilabilir. Ama maalesef simdiye kadar bu isigi pek goremedik.
Grafik yamalari artik asagi yukari doyuma ulasmis durumda (skinler disinda) bence. Logolar, oyuncu resimleri bir onceki oyundan bir sonraki oyuna transfer ediliyor. Yenilik yapilabilir pek tabii ama sanatsal acidan yenilik disinda islev olarak pek yenilik yok. Tabii bunlari yapacak kisilerin de bir nedeni olmasi gerekli. Sanatci ise veya web dizayncisi ise bu yarattiklarini portfoyune koymayi isteyebilir ve uzerinde calisabilir ama zorlama ile yapilacak bir is degil bence.
Yeni editor ile ligler yaratmak yeni bir firsat. Bu da saniyorum bir miktar yapildi. KKTC ligi ozellikle cok buyuk emek gosterilmis bir yama. Bunun yaninda diger ulkelerin arastirma seflerinin hazirlamis oldugu bazi yamalari forumlara ekledik. Kendimizin yaratmasi yerine, bu liglerin kurallarini daha iyi bilen kisilerin yapmis oldugu yamalara sizlerin yonlendirilmesi bana daha mantikli geliyor acikcasi. Bu yamalar da sonucta kullanicilarin kendilerinin oynamak istedigi ligleri yapmasi ile ortaya cikacak. Yani kendisine bir yarari olan bir calismayi yapacak. Mesela oyuncu, kulup, stat ve shir isimlerine Turkce karakterlerin eklenmesi de buna benzer bir calisma. Ileride arastirmaya Turkce karakterleri eklemek istedigimiz icin boyle bir calisma yapildi ve bir nevi beta surumu olarak yayinlandi.
Oyunun cikmasindan sonra bazi rehberler yazildi. Bu rehberlerin bilhassa oyuna yeni olanlar icin yararli oldugunu saniyorum. Ozellikle taktik yaratma konusunda yazilmis olan rehberler/ceviriler.
Esasinda calisma yok da denemez bence. Calisma var. Ama bu calismalar herhalde bazilarinin bekledigi gibi buyuk capli herkesi memnun eden calismalar degiller. Turkcelestirme bu tip bir calisma olabilir ama onun onundeki engeller de belli. Tabii bazi henuz ortaya cikmamis calismalar da var. Bunlarin da herkesin ilgisini cekecegini dusunmuyorum. Ama en azindan bazi kesimlerin ilgisini cekebilir.
Atladigim ve zaten yapilmis seyler olabilir. Yapilacak daha cok sey de olabilir. Ama sonucta bu yamalari yapacaklarin bir nedeni olmasi gerekli. Yukarida moderatorlerin bazilarinin tutumlari nedeniyle insanlarin yazmaktan kacindigi yazilmis. Arastirma konusunda yapilan kesinlikle yapici olmayan acimasiz elestiriler nedeniyle forumlara yazmaya cekinen arastirmacilar da mevcut. Tabii bu da insanlarin bir sey yapmasi icin sevkini kirabilecek bir durum. Yani sadece yonetici/moderatorlerin tutumu ile ilgili bir sorun ile karsi karsiya degiliz gibi geliyor bana. Durumu Turksportal'in ortalama kullanicisinin profilinin degismesine bagliyorum ve degisimin ille de kotuye dogru oldugunu dusunmuyorum.