Originally Posted by
Aydın
Yapılan eleştirilerin büyük bir kısmını haklı buluyorum. Forum eski popülerliğini kaybetti. Eskiden 800 kayıtlı üyeyi 1 saat içinde online görürdük. (Forumdaki online kişi gösterme süresi 1 saattir bu arada. Başka forumlardaki gibi 1 günlük ya da 6 saatlik değerler değil). Şimdi ise günün en yoğun saatlerinde 300-500 kullanıcı görebiliyoruz anca.
Bunda site politikamızın etkili olduğunu düşünüyorum. Tamamen Fm araştırmasına ağırlık vermiş bulunmaktayız. Daha önceki araştırma şefimiz olan Türker Tozar işleri tek başına yürüttüğünden dolayı Türkiye Fm araştırması bir enkaz haline dönüşmüştü. Bu yüzden zamanında başka sitedeyken ben bile Türkiye ligi yaması hazırlamıştım. Ama şimdi Türkiye liginde belli bir denge yakalamayı başardık. Araştırmanın Vieri, El-Hadji ve perpetua'ya geçmesiyle birlikte eskisinden daha organize olunmaya başlandı. Araştırma konusunda da herkesi memnun etmek imkansız. Ama bu memnuniyetsizlikleri eski zamanlara göre daha minimal seviyelere çektiğimizin görüşündeyim.
Ben Türkçe çevirilerinde bulunduğum zaman üniversitede derslerimi aksatmıştım. Gözlerim kan çanağaına dönüşmüştü. Sabahlara kadar çeviri yapıp, 2 saat uyuyup kalkar okuluma giderdim. Bu yaptığımı şimdi tamamen aptallık olarak görüyorum. Biraz daha esnek olsaymışım belki bu kadar soğumazmışım çeviri işlerinden. Dizi çevirisi de yapıyorum ama fm çevirisi sayesinde oyundan da soğudum. Ben o zamanlar hiçbir karşılık beklemiyordum. Şimdi bana şunu çevir deseler "para verin" derim. Çünkü bizler 4-5 senedir bu oyunun çevirisini yapan kişileriz. Bu konuda cidden çeviri yapan kişilerden biri olmanız lazım bizim psikolojimizi anlayabilmeniz için.
Araştırma forumunda yapılan yorumlardaki yöneticilerin tavrına gelince, "yöneticiler dalga geçti, aşağıladı" falan denmiş. Bunun kanıtlanmasını istiyorum. Eğer bir üyeyi aşağılama gibi bir durum söz konusuysa o yöneticinin yetkilerini anında alırız. Belli bir olgunluğa gelmemiş olsa da güvenip yönetici yaptığımız kişilerin verdiği hatalı kararları görüyoruz. Silinmeyecek mesajları siler, verilmeyecek uyarılar verir vs. Bunlar yönetim hatasıdır. Haklı olduğunuzda hakkınızı destek merkezinde arayabilirsiniz. Cezalar tersine çevrilir, uyarılar geri alınır. Ama bir konuda bir yönetici sizi aşağılıyorsa bunun tersine çevrilecek bir durumu yok. Yöneticinin yetkileri direk alınır.
Araştırma forumunda şeffaf olduğumuzu düşünüyorum. Pek takip ettiğim söylenemez ama konu dışı mesajlar ve tartışmayı uzatacak cinsten mesajlar silinebilir ama araştırmaya getirilen eleştirilerin direk silindiğini kabul edemem. Elbette bu araştırmayı yapan kişlier kendilerini savunacaktır. Ne bekliyorsunuz ki? Araştırmaya katkıda bulunabilesiniz diye araştırma forumunu genel forum olarak açtık. Siz oraya dilediğiniz eleştiriyi yazma hakkınızı kendinizde görüyorsunuz doğal olarak. Bu eleştirinin muhattapları da diledikleri gibi cevap verebilirler. medievil ve perpetua arasında bir tartışma olmuştu galiba. Bize yapılan her eleştiriyi susturmaya çok meraklı olsaydık şu an medievil sitede yazmıyor olurdu. Ama o gayet yerinde konularda kendi fikrini belirtiyor. Bu yüzden onun forumda olması bence bizim için avantajdır. Çünkü yanlış şeyler bilip, bu yanlış bildiği şeyler üzerinden hakkını aramak isteyenler de mevcut bu forumda.
Yöneticiler olarak körükörüne SIgames'i desteklediğimizi sanıyorsunuz galiba. Ben ilgili konularda defalarca yazmışımdır Türkçe Fm için 10 bin imza sözünü desteklemediğimi. Diğer yönetici arkadaşlarım da yazmışlardır. Bu bakımdan kendi aramızda belli bir kuralımız ya da standartımız yok. Herkes kendi inandığı şeyi savunabilir. İstediğimiz tek şey saygı. Karşımızdakini sevmek zorunda değiliz ama forum içinde saygılı olmak zorundayız birbirimize.
Tc kimlik no uygulaması garip bir uygulamaydı evet. Ama o dönem içinde bulunduğumuz durumla alaklı yaptığımız şeylerden biriydi. Bu sebeplerden biri Türkçe Fm çalınmasıydı. Ve çalan kişiler rahat rahat forumumuzda gezip bizlere yüzsüz yüzsüz mesajlar yazabiliyorlardı. Onları tespit etmek şimdiki gibi "ip'yi takip et, mahkemeye ver" gibi değildi. O zaman böyle bir şansımız olmadığından dolayı, bu kişileri tespit etmek için tc kimlik no uygulaması başlatmıştık. İnternette çeşitli sitelerde geziyorum. Oyun incelemeleri bile çalınıyor en basitinden. Copy/Paste yapıp adam kendi incelemesiymiş gibi gösteriyor. Mağdur olan site kendi çapında çırpınıyor. Çalan kişi ise prim yapıyor. Biz böyle olmak istemedik ve elimizde sağlam kanıtlar olsun istedik. TC kimlik istememizin sebeplerinden biri buydu.
Bazı arkadaşları biliyoruz. Forumda fanatiktir veya diğer konularda artniyetlidir. Bir acısı vardır. O yüzden her daim yönetime laf atar veya forumda tartışma çıkartır. Sonradan bu arkadaşlar bile hakkını aramaya gelir. Bu gibi kişiler forumda varken, gerçekten haklı olduğu yerde "yöneticiler önyargılı" diyip fikrini belirtmeyen ve hakkını aramayanlar varsa cidden boş yere haklarını aramamış olurlar.
Daha önce birçok konuda yazdım ama bu konuda da yazayım. Turksportal artık bir yama sitesi değil. Eskiden Selman Öztürk ve Jesus_Fb sayesinde haftada 1 yama çıkartırdık. Artık böyle değiliz. Ben yönetici olan birisinden veya herhangi bir üyeden "bize şunu yap" demem. Cidden çok yetenekli kişiler varsa gider konuşurum o ayrı. Ama artık bizim için önemli olan bu değil. Oyunun eğlence yönüne daha fazla ağırlık vermek istiyoruz. Online turnuvalar ve ligler bizim için daha önemli hale geldi. Çünkü arada başımız ağrısa da eğlenceli birşey bunlar. Fm piyasasında da tekel değiliz. İstediğiniz dosyaya ulaşabileceğiniz sürüsüyle fm sitesi var. Güzel işler de çıkarıyorlar. Biz elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalışırız. Ama eskisi gibi bu yama konusunu "misyon" olarak görmeyeceğiz kendimizde. Popülerlik kaybına sebep açsa da fazla önemli değil açıkçası.
iori benim.