Bu üslup ve yaklaşımda olan herkesle keyifle tartışırım düşüncelerimi. Hemen cevaplayayım;
Orada anlatmak istediğimi alttaki mesajımda daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum:2.ca değişebilir falan demişsiniz fakat benim bildiğim ca tanımı oyuncunun ŞİMDİKİ yeteneği değil midir? o zaman ca'nın o'su bu'su olmaz ki bunlar genç oyuncu da değil ona buna bağlı da diyemeyiz. oyun içinde çeşitli faktörlere kalması gereken burak'ın sowu geçmesidir, sow'un burak'ı geçmesi değil bence.
http://forum.turksportal.net/vb/show...8&postcount=21
Evet CA dediğiniz gibi oyuncunun "şimdiki" yeteneğidir. Burada öncelikli hata (bence) Burak ile Sow'un kıyaslanmasıdır. Bana göre Sow "golcü" olarak, Burak ise "forvet" olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca Burak'ın CA'sının Sow'dan 3 puan daha yüksek olması ondan daha iyi bir oyuncu olduğu anlamı taşımaz. Burak bilmem kaçıncı en iyi forvettir, Sow da bilmem kaçıncı en iyi golcüdür... bu şekilde değerlendirmek gerekir bence. Tabi burada "bence"nin altını çiziyorum, kesin doğru bir yaklaşım diyemem, onu araştırma şefi doğru veya yanlış olarak izah edebilir anca.
Kişisel görüşüm (anladığım kadarıyla çoğunuzun da görüşü) Sow Burak'tan daha iyi bir oyuncu. Ama ikisi arasında bir tercih yapacak olsam gözü kapalı Sow'u alırım diyemem, buna oyun sistemime göre karar veririm. Ofansif, yüklenerek oynayacaksam Sow, kontra tarzı oynayacaksam Burak daha iyi oyuncudur benim için. Örneklersek; Galatasaray açısından bakarsam Sow'u tercih ederdim. İstanbul BB açısından bakarsam ise Burak'ı 2 tane Sow'a değişmem (bu paragraf yazdıklarınızla alakasız sadece paylaşmak istedim düşüncemi).
Anladığımı sanıyorum3. bir şey söylüyoruz bir oyuncu hakkında, hemen araştırmacılar ca verilerini koyuyor. x oyuncu bu verilerle dünyanın en iyi şu kadarıncı oyuncusu olmuş bu gayet yeterli diye(yani verimliliği ele almıyor-bir bakıma ca değeri verimliliği kapsıyor demek oluyor bu-). bu CA kıyaslamasını VERİMLİLİĞE BAKMAKSIZIN araştırmacılar dahi yapıyorsa bizim burada soyut olarak o bundan verimden bahsetmemiz söz konusu değildir. eğer burak'ın ca'sı sow'dan fazla ise burak sow'dan daha iyi yansıtılmış demektir. burayı anlatmak biraz zordu fakat anladığınızı umuyorum.Buna da cevabımı üstteki yazdıklarımdan bulabilirsiniz sanırım.
Elbette araştırma şefi var (perpetua). Ama benim tahminim her kulübün araştırmacısı sorumlu olduğu kulübün oyuncu profillerini hazırlıyor. Daha sonra araştırma şefine iletiyor, o da bunları gözden geçiriyor (bunu belki hazırlama aşamasında da yapıyor olabilir) ve göze çarpan bir hata yoksa düzenlenip yapımcı firmaya gönderiliyor. Öyle oyuncu profillerini yanyana koyup kıyasladıklarını sanmıyorum, o şekilde yetiştirmek çok zor olur hem, kaç tane kulüp var. Sadece Süper Lig de değil, 1.lig, 2.lig... çok zor.4. eğer dediğiniz gibi bir durum söz konusuysa tamamen bu yanlışlığı açıklamakta ki bence böyle bir durum söz konusu değildir. her araştırmacıyı birbirine bağlayan bir şef var ki hepsi birbirinden haberlidir aksi takdirde kıyaslamalarda daha komik veriler elde ederdik.
Burada yazdıklarınızda haklısınız ama ben pek izah edememişim. Ufak tefek istisnai dokunuşlar gerektiğine inanıyorum çünkü oyuncu özelliklerinin gerçekteki yansımasıyla oyun motoruna yansıması birebir aynı değil. Örneğin Sabri Sarıoğlu'nun Fm2009 profilini hatırlıyorum. Profillere verilen tüm değerler son derece doğruydu bana göre. Ama Sabri o profille oyunda müthiş bir performansa ulaşıyordu ve ligin en iyi top süren oyuncularından olup üstüne 20 küsür de asist yapıyordu kariyerlerimde. Çünkü çabukluğu, çevikliği ve dayanıklılığı ile sağ kanadı otobana çeviriyordu. Gerçekte de çok çabuk ve çevik bir oyuncuydu Sabri hatırlayın. Yani özelliklerde bir yanlışlık yoktu ama FM'de o tür özelliklere sahip oyuncular kolay kolay tutulamıyor. Anlatmak istediğim bu tür gerçek dışı istatistiklerin önüne geçmek için bazen ufak tefek rötuşlar gerekiyor. Umarım anlatabilmişimdir.5.burak'ın kaç gol attığı tabii ki önemli fakat araştırrmacıların bir görevi de oyunda bu golleri nasıl attığını yansıtabilmek. aksi durumda oyun gerçekçi olmazdı. mesela oyunda inzaghi gibi 30 gol atan bir burak olsa olmazdı. rakibinizin taktiği ceza sahasına kapanmaksa tabii ki burak'ın gol atması zorlaşmalı. yoksa dediğiniz gibi sadece gol bakımından yapılacak olsa her futbolcuya bir ca değeri verilir, çat diye yollanırdı. ki bu da demek oluyor ki almeida hızıyla 10-15 gol atsın, elmander bitiriciliğiyle 10-15 gol atsın ama atsın mantığı... böyle bir durum varsa-ki izlediğim kadarıyla olduğunu sanmıyorum,olmadığını biliyorum-çok saçmalanmış olur. demem o ki burak 30 gol atsın diye olmayan bitiricilik değeri değil eksik olan x özelliği yükseltilmeli(şayet varsa, çünkü profiline girmek istemiyorum girersem çıkamam )

Buna da cevabımı üstteki yazdıklarımdan bulabilirsiniz sanırım.