Böyle bir şartlandırma doğru değil. Dediğim gibi, eski sistem olsaydı oyunculara farklı mentalite, yaratıcılık özgürlüğü ve pres talimatları vererek bunu sağlamak çok kolaydı. Şimdiki sistemde böyle debeleniyoruz işte. Ben savunma hattındaki oyuncuları biraz gözardı ederek hücum hattındaki oyuncuların savunmaya daha çok yardım etmesini ve blokların birbirine daha yakın oynamasını sağlamak için çok akıcı felsefeyi tercih ettim. Tamamen kişisel bir bakış açısı. Stoperlere Çakılı Stoper rolü vererek o dengeyi sağlayabilirdim ama bu sefer topları dan dun uzaklaştırırlar ki bu da istemediğimiz bir durum.
Oyun felsefesi oyuncunun oyunun diğer yönüne ne derece katkı yapacağını belirler. Mevkinden bağımsız oyna demek oyuncunun savunmaya veya hücuma yardım etmesini sağlamaz. Topsuz oyunda sağa sola özgürce dolaşmasını ve boş alanlara hareketlenmesini sağlar. Ivanovic'e destek görevi verip mevkinden ayrılma demek savunma görevi vermekle aynı şey aşağı yukarı.
Evet, ben de genelde dar alanda oyna talimatı verdiğim zaman hücuma genişlik kazandırmak için kanat oyuncularına geniş alanda oyna talimatı veriyorum. Fakat benim izlediğim Chelsea kanatları değil orta bölgeleri daha çok kullanıyor. Ben daha verimli olanı değil, izlediğim Chelsea'yi daha iyi yansıtanı oluşturmaya çalıştım, onu tekrar belirteyim.
Asimetrik dizilimleri ben de pek tercih etmiyorum. Bu dizilimi Chelsea'yi daha iyi yansıttığını düşündüğüm için paylaştım. 4-2(dm)-3-1 diziliminde kanatlara aynı senin gibi Defensive Winger rolünü vermeyi tercih ederim.
Seri atağa kalkma düşüncesini yansıtmak için Dikine Pas (geriden hücum bölgesine) ve Yüksek Tempo ilk şart. Hücum bölgesinde pas mesafesi kısalabilir. Top kazanıldığında topu hücum bölgesine aktaracak oyuncular ile hücum bölgesinde bu topları alıp gol pozisyonuna çevirmeye çalışacak oyuncular iyi belirlenmeli. Mesela kanat oyuncularından birine Wide Target Man rolü verdiğinde kanatları kullan talimatı vermesen bile takım hücuma kalktığında pasların çoğunun ona doğru atıldığını gözlemleyebilirsin. Ama genelde uzun ve havadan paslar oluyor. Bu alternatif bir tercih olabilir fakat güçlü bir oyuncu kullanmak lazım. Tercih ettiğin dizilimde her şey ortada zaten. Çift ön libero ve beklerden çıkacak paslar kanatlardaki ve forvet arkasındaki oyuncularla buluşturulacak. Bu oyuncuların taşıyacağı toplar forvetin de katılımıyla tehlikeye dönüştürülmeye çalışılacak. Forvet arkasındaki 3 oyuncuya mevkilerinden bağımsız oynama serbestliği tanımanın faydası da hızlı hücuma çıkarken ortaya çıkacak.
Oyuncular topu aldıklarında öncelik olarak varsa "Hedef" oyuncu (Target Man, Wide Target Man) ya da oyun kurucu (Deep Lying Playmaker, Advanced Playmaker, Trequartista, Regista, Enganche) rollerindeki takım arkadaşlarını topla buluşturmaya çalışırlar. O yüzden bir oyun kurucu ve bir hedef oyuncu ile bu pas akışını sağlamayı düşünebilirsin. Veya bunun bazen daha iyi bir pozisyondaki takım arkadaşlarına pas atmalarını engellediğini düşünüyorsan pas odağını Kanatlar veya Ortadan olarak tercih edip pas mesafesini de düzenleyerek bir genelleme yapabilirsin.
Takım savunma bölgesinde topu kazandığında nasıl değerlendirsin istiyorsun bu önemli. Önce ön liberoda oyun kurucu olarak atayacağın bir oyuncuya aktarsınlar o da hücum bölgesindeki oyunculara mı aktarsın yoksa direkt hücum bölgesine mi aktarsınlar buna karar vereceksin (veya oyuncuların inisiyatifine bırakacaksın). Ön liberodan hücum bölgesine aktarılacaksa ön liberolardan birine Deep Lying Playmaker veya Regista rolü vermek en mantıklısı (ben Regista'yı tercih ederim). Direkt hücum bölgesine aktarılsın istiyorsan ön liberolara oyun kurucu rol vermenin anlamı yok, aksine bu düşünceni baltalar. Tabi pas mesafesi uzadıkça ister istemez isabetsiz pas sayısının da artacağını unutmamak (göze almak) lazım.
Bence ön liberolardan birine Regista, kanatlardan birine de Wide Target Man rolü vermeyi bir dene. Aynı taraftaki oyuncular olursa daha iyi (sol iç ön libero ile sol kanat veya tersi). Bu, kanat oyuncusunun savunmaya yardımını kesecektir ama rakip bek oyuncusu da onunla birlikte kalacağından çok sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.
Verim alamazsan ön liberoların ikisine de oyun kurucu olmayan roller verip AMC mevkisindeki oyuncuya Advanced Playmaker (destek) rolü vermeyi dene (kanat(lar) Defensive Winger).
Eski serilerde çok sevdiğim ve tercih ettiğim bir dizilimdi ama Fm14'te 4-2-3-1'den (her türlü versiyonu) istediğim verimi bir türlü alamıyorum. Çift ön liberolu versiyonunda ortadan rakip çok rahat geliyor ama gerideki kalabalık savunma iyi yapılandırıldığında fazla net fırsat verilmiyor. Orta alanı rakibe bıraktığın için topla oynama oranı ve atak sayısı düşük oluyor. Bu dizilim tercih edildiğinde daha önde oynayarak baskı yemenin önüne geçmek düşünülebilir tabi.
İdare ettiğin için teşekkür ediyorum o zaman
Ama yanlış bildiğim veya katılmadığın yerleri belirtmiyorsun![]()