Dunya genelindeki stoperlere gelince. Acikcasi bir cok arastirmacinin bazen akil tutulmasi yasadigini dusunuyorum. Ozellikle stoperlerin pozisyon alma degeri konusunda.

Mesela Coutinho'nun pozisyon almasi 11. Emre Can'in ise 10. Birisi ofansif orta saha, digeri defansif orta saha/stoper/sag bek.
Sturridge'in pozisyon almasi da 11. Raheem Sterling'in de 11. Sakho ve Skrtel'in ise 15.

Kurt Zouma'nin pozisyon almasi 14. Ivanovic'in 14. Cahill'in 14. Oscar'in da 14. Bu isi nasil cozecegiz?

Stoperin ilk once 3-4 tane ozelliginin kuvvetli olmasi gerekli. Bunlardan birincisi de pozisyon alma. Tabii bu demek degil ki pozisyon hatasi yapmayacaklar.
Ama eger forvet oyunculari 4-10 arasinda,
ofansif orta sahalar 6-12 arasinda,
orta sahalar 8-14 arasinda,
defansif orta sahalar 10-16 arasinda pozisyon alma degeri aliyorsa, ya peki stoperler ne olmali?
Bence bir stoper icin 13-19 arasinda pozisyon alma degerleri veriliyor olmali ki profilleri orta saha oyuncusuna degil stopere benzesin.

Ayni sey forvet oyunculari icin de gecerli. 13-14 bitiricilik, ust seviye ligler icin bence oldukca zayif bir bitiricilik becerisini gosteriyor. 15-16-17 ise zaten olmasi gereken, vasat biticilik ozelligi.

Sag bekligi, stoperliginden daha iyi demek de hic dogru degil bence. Mancini doneminde 2-3 mac orada oynayip verimli oldugu dogru. Ancak Semih bek olarak bence PTT 1. Lig'de bile zorlanir cunku bu mevkinin gerektirdigi hucum becerilerine sahip degil. Sag bek olarak oynadigi donem oldukca iyi olan cabuklugu ve bir bek icin iyi savunmasi sayesinde siritmadi.

Semih'in sakatliklar yuzunden istikrarsiz bir performans gosterdigine katiliyorum. Bu durumda bekle ve gor bana daha dogru geliyor.

Sonucta futbolcular iyi ve kotu donemler gecirebiliyor. Ilk oynamaya basladiginda Semih'in cok daha iyi olmasi gerektigine dair bir cok yorum vardi. Bunlari dinlemedik cunku Semih'in kariyerinde duvara carpip o performansi devam ettirme ihtimalini de dusunuyorduk. Simdi de kotu bir donem geciriyor. Bu gecirdigi kotu donem kalici mi, gecici mi gorup ondan sonra gerekli duzenlemeleri yapariz.

Mesela Oguzhan son iki sezonu oldukca kotu gecirdi. Ancak profili iki sezon oncekinden hemen hemen hic farkli degil. Bilic onu farkli sekilde kullandi, Senol Gunes onu farkli kullaniyor. Boylece Oguzhan da ona verilmis ozellikleri sahaya yansitiyor. Asist yapiyor, sut hazirliyor hatta gol de atiyor.

Ayrica Galatasaray'da su an saha ici organizasyonunun bozuklugu konusuluyor. Eger organizasyon bozuksa, saha icinde en cok siritacak oyuncular savunmacilar degil mi? Semih'in bu sezon bence en iyi oynadigi iki mac Atletico Madrid maclari. Iki macta 13 tane pas arasi yapip, 3 tane de rakibin ayagindan top kapmis. Bu maclar Galatasaray'in en defansif oyun anlayisiyla sahaya ciktigi maclar. En kotu oynadigi mac da Astana maci. Saha icinde defansif organizasyonun en kotu oldugu, ozellikle kanat oyuncularinin savunmaya en az yardim ettigi mac.