1 ile 30 arası toplam 35 sonuç

Konu: Semih Kaya

Hybrid View

Alper konusuna girmeyelim lütfen, sinirim taze Hayatımda bu kadar berbat bir futbolcu görmedim. Söylediğiniz şeyi maçın daha 30.dakikasında ben de düşündüm, zaten muhtemelen öğrenme kapasitesi olmadığı için PSV'den erken yaşta şutlamışlar (fiziksel olarak da çok kötü aslında, üst seviyede asla oynayamayacağını düşünmüş olabilirler) ve kendisi de Almanya 2.liginde güç bela oynayabilen bir futbolcu olmuş. Bizim ligimizin kalitesi, seviyesi de o ligin biraz aşağısında veya aynı hemen hemen. Orada oynayan veya oynayamayan Tarık, Alper gibi isimler anadolu takımlarında yıldız oluveriyor. Bu da ligimizin seviyesi hakkında ipucu veriyor, disiplinli oynayan bir takıma karşı oynayınca da bu oyuncular kendi seviyelerini belli ediyorlar.

Semih özelinde rakamlar konusunu tartışabiliriz, belki gerçeği İnter'e transfer olursa göreceğiz, ancak lig ortalamaları konusundan girerek bir şeyler söylemek istiyorum. Kimi mental özellik ortalamalarında Rusya, Hollanda, Portekiz ülkeleriyle aynı seviyede olduğumuzu belirtmişsiniz (muhtemelen diğer özelliklerde de hemen hemen öyledir), ancak bizim ligimizin ortalamasının ne kadar mental, fiziksel, teknik kalem varsa bunlardan daha aşağıda olması gerekiyor. Lig ortalamasını gözardı edelim, bu ligin en iyi takımlarının dahi Avrupa'da düştüğü hallere hiçbir Avrupa ülkesinin hiçbir takımının düştüğüne şahit olmadım, Münih gibi kulüplere karşı belki. Örnek olarak Trabzon ve Bursa'nın "Çiku Çiku", Vojvodina, Videoton maceraları, Galatasaray'ın son iki senede Atletico, Anderlecht, Arsenal maçları, Beşiktaş'ın iki Brügge maçı verilebilir. Evet takımların organizasyon eksikliği büyük sıkıntı. Ancak Avrupa'da her takımın her oyuncunun performans ortaya koyabildiği yerlerde bizimkilerin ezilmesi biraz da özelliklerinin o kadar iyi olmadığına işaret ediyor bence. Bütün bunlara rağmen teker teker oyuncu özelliklerine bakınca çok büyük farkların olmasından ziyade daha makro düzeyde de sorunlar saptanabilir; ligin temposu, antrenman imkanları, disiplinsizlik, gereksiz özgüven vs. ama oyundaki Selçuk, Semih profilleri Avrupa'daki mevkidaşlarına göre ufak farklarla ayrışmayıp fazla kusursuz görünüyorlar, en azından aynı takımdaki Burak, Umut, Yasin, Muslera profilleri gibi değil.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by kirilenko47 View Post
    Semih özelinde rakamlar konusunu tartışabiliriz, belki gerçeği İnter'e transfer olursa göreceğiz, ancak lig ortalamaları konusundan girerek bir şeyler söylemek istiyorum. Kimi mental özellik ortalamalarında Rusya, Hollanda, Portekiz ülkeleriyle aynı seviyede olduğumuzu belirtmişsiniz (muhtemelen diğer özelliklerde de hemen hemen öyledir), ancak bizim ligimizin ortalamasının ne kadar mental, fiziksel, teknik kalem varsa bunlardan daha aşağıda olması gerekiyor. Lig ortalamasını gözardı edelim, bu ligin en iyi takımlarının dahi Avrupa'da düştüğü hallere hiçbir Avrupa ülkesinin hiçbir takımının düştüğüne şahit olmadım, Münih gibi kulüplere karşı belki. Örnek olarak Trabzon ve Bursa'nın "Çiku Çiku", Vojvodina, Videoton maceraları, Galatasaray'ın son iki senede Atletico, Anderlecht, Arsenal maçları, Beşiktaş'ın iki Brügge maçı verilebilir. Evet takımların organizasyon eksikliği büyük sıkıntı. Ancak Avrupa'da her takımın her oyuncunun performans ortaya koyabildiği yerlerde bizimkilerin ezilmesi biraz da özelliklerinin o kadar iyi olmadığına işaret ediyor bence. Bütün bunlara rağmen teker teker oyuncu özelliklerine bakınca çok büyük farkların olmasından ziyade daha makro düzeyde de sorunlar saptanabilir; ligin temposu, antrenman imkanları, disiplinsizlik, gereksiz özgüven vs. ama oyundaki Selçuk, Semih profilleri Avrupa'daki mevkidaşlarına göre ufak farklarla ayrışmayıp fazla kusursuz görünüyorlar, en azından aynı takımdaki Burak, Umut, Yasin, Muslera profilleri gibi değil.
    Ortalamalarin daha dusugu Bulgaristan, Danimarka, Israil, Rusya 2. ligi, Hollanda 2. Ligi, Portekiz 2. ligi vs. gibi ligler. Yazdigim gibi farklar cok az cunku.
    Hollanda da ilginc bir konu. Ligin yas ortalamasi 23 civarinda. Savunma oyunculari da bizim ligle karsilastirdigimizda defansif acidan gercekten zayif cunku tecrubesizler. Bizde ise ligin yas ortalamasi 28. Bizde oynayan genc futbolcular kendilerinden cok daha tecrubeli futbolcularla oynuyor.

Acikcasi bence bizim ligimiz ne teknik, ne de zihinsel yonden cok zayif. Aksine, ligimizin yas ortalamasi yuksek oldugu icin oldukca iyi teknige ve zihinsel ozelliklere sahip futbolcular izliyoruz.

Fakat ligde makine duzeninde isleyen takim cok az. Avrupa'daki basarisizliklar da genelde bundan kaynaklaniyor. Bunun yaninda hem makine duzeninde oynamadigimiz ve futbolcularin bireysel becerilerine bagli kaldigimiz, hem de ligimiz yasli oldugu icin daha dusuk tempoda (veya yuksek tempolu oynadigimiz sandigimiz suursuzca) futbol oynuyoruz. Futbolcularin bireysel becerileri fazla one ciktigi icin de hem bir kahraman ve bir de suclu var.

Lige gelen genc ve tempolu futbolcular da bu nedenle lige ayak uydurmakta zorlaniyor. Karsilarina cikan oyuncular onlardan cok daha tecrubeli oluyor, takimlar makine duzeninde oynamadigi zaman bireysel beceri/tecrube fazlasiyla one cikiyor ve takimlarimiz/taraftarlarimiz bu genc futbolcularin yaptigi hatalari fazla abartiyor. Telles, Bruma, Rodriguez bunun icin guzel ornekler.

Rodriguez'in bize gelisinde kararlar 14. Ben bu degeri su an icin kendime aciklayamiyorum. Attigi zorlama paslarin veya cevre kontrolu yapmadan verdigi paslarin neden oldugu top kayiplari bu kararlar degerinin yuksek oldugunu soyluyor bana. Tabii izlemeye devam edecegiz ama su an icin 9-10 gibi bir deger bence cok daha dogru olur.

Biz gecen sezon Amrabat'i Ispanya'ya 135 CA ile yolladik. Ligimiz icin oldukca iyi bir CA seviyesi. Bu yazin ortasinda bir baktim CA 157'ye firlamis. Yani asagi yukari Barcelona'ya transfer olan Arda'nin seviyesine. Bu seviyenin neden dogru olmadigini anlattim, anlattim en son tas catlasa 140'i kabul ettim. Simdi oyunda bakiyorum, onlar 147'e cikartmis. Asagi yukari bizim Gokhan Tore'yi yaptigimiz seviyede. Peki Amrabat Malaga'da neden parladi? Cunku ondan topu alip kosmasini veya topun pesinden kosmasini bekledi Malaga. Yaratmasini degil, enerjisini kullanmasini istedi. Amrabat da kullandi. Belli bir taktik planin icinde ondan sadece bir veya iki isi yapmasi beklendi. Amrabat Turkiye'de izledigimiz Amrabat'tan farkli degil ama daha etkili oluyor. Bu da organizasyon kismi isin.

Selcuk'un kesinlikle profili kusursuz degil. Ilk olarak cabuklugu olmayan bir merkez orta saha oyuncusu. Topu ileriye tasimakta zorlanan bir oyuncu. Forvete yakin oynayacak teknigi yok. Savunmada da guclu degil. Yanina koymak zorunda oldugun oyuncu hem Selcuk'un beceremedigi rakipten top kapma isini yapacak, hem de Selcuk'un yapamadigi topu ileriye tasima isini yapabilecek bir oyuncu olacak ki rakip Selcuk'a adam markaji verip kilitleyemesin.

Semih'in ise uc ciddi zaafi var. Birincisi fazla sakatlanmasi.
    Ikincisi ve ucuncusu ise top kullanma becerisinin zayifligiyla beraber onemli.
    Semih hem kisa boylu ve cok guclu olmayan, hem de oyun kurma becerisi zayif oldugu icin yanina partner bulunmasi cok zor bir stoper. Genelde top kullanma becerisi yuksek stoperler kisa boylu oluyor. Semih bir diger kisa boylu stoper ile oynadiginda takimin hava hakimiyeti de zayif oluyor. Hem uzun boylu/hava hakimiyeti olan, hem de geriden oyun kurabilen stoper bulmak da cok zor.
    Digeri de Semih'in oyun konsantrasyonunun, onun tipinde bir oyuncu icin fazla vasat olmasi. Hem oyun kuramiyorsun, hem fiziksel ustunlugun yok, o zaman 90 dakika yuksek dikkatle oynamak zorundasin. Konsantrasyon kaybi yasayamazsin. Semih'in oyun icinde yaptigi hatalar da genelde konsantrasyon kaybindan kaynaklaniyor.

Zaaflari mutlak degerler uzerinden degerlendirince zaaflari yok gibi gorunebilir ama ozellikle Semih'in zaaflari cok ciddi. Selcuk'un zaaflarini onu atletik ozellikleri olan orta saha oyunculariyla beraber oynatarak cozmek mumkun. Ancak Semih'in zaaflarini cozmek icin Pique gibi hem uzun boylu ve hava hakimiyeti olan, hem de topu iyi kullanan bir stoper bulmak gerekli. Bence Semih'in zaaflari, Servet Cetin'in zaaflarindan bile daha ciddi. Her ne kadar Semih'in bazi defansif ozellikleri kuvvetli olsa da.

Bu Konuya Ait Etiketler

Mesaj Yetkileri