Originally Posted by
perpetua
Ben de pirpir oyuncularin Semih'i yere serdigini hatirliyorum. Semih'in rakibi bozup topu aldigini da. Gozlemledigimiz durumlarda naturel bir secicilik oldugunu da unutmamak gerekli. Bir cok futbolcunun rakibe hiz olarak yetisemeyip girmedigi ikili mucadelelerde Semih'in yetistigini ve dengesini kaybedip veya dengesini kaybettirilip dustugunu gozlemliyoruz. Mesela iki tane oyuncu ele alalim.
1. Cok cabuk bir stoper ama dengesi cok iyi degil.
2. Agir bir stoper ama dengesi cok iyi
Bu oyuncular cabuk bir kanat oyuncusu ile karsi karsiya kaldiginda:
1. oyuncu rakibe yetisebildigi icin ikili mucadeleye girer ve hiziyla rakibin onune gecip rakibi sarj yapmaya zorlar
2. oyuncu rakibin cabukluguna yetisemeyecegini bildigi icin ya topu rakip almadan onu bozmaya (markaj) mecburdur, bunu yaparken faul yapma riski vardir. Rakip onu gecmisse kale tarafina dogru aciyi kapatmak icin pozisyon almaya calisir.
Semih birinci tip oyuncu. Bu nedenle de bu tip gelisen ikili mucadelelerin bazilarini kaybetmesi gayet dogal. Ancak rakip kanat oyuncusunun onune gecip faul aldigi pozisyonlarin cok daha fazla oldugunu da gozardi etmemek gerekli. O pozisyonlarda Semih'in dusmesi bir cok defa faul kazandirmistir.
Istatistikler de bunu destekliyor. Semih'e rakipler 90 dakika basina 1.6 faul yaparken, Semih rakiplere 0.9 faul yapiyor. Bu konuda Semih'e en cok benzeyen oyuncu Elyasa Sume. 2.2 faul yapilmis, 0.8 faul yapmis.
Bir de tam bunun tam tersini sahada gosteren futbolcular var. Bruno Alves rakiplere 2.5 foul yapmis, kendisine 0.5 foul yapilmis. Servet Cetin rakiplere 2.1 foul yapmis, kendisine 1.4 foul yapilmis. Rhodolfo 1.1 foul yapmis, rakipler ona 0.6 foul yapmis.
Tabii bu tip ikili mucadeleye girmeyen veya yetisemedigi icin giremeyen bir oyuncu, hic bir zaman bu tip bir ikili mucadeleyi kaybetmeyecektir ve foul de almayacaktir.
Defalarca duran toplarda marke ettigi adamlarin gol attigini bilirim yazmissin. Bir kac ornek alabilirmiyim? Defalarca bunun oldugunu soyluyorsun, herhalde aklinda 5-6 tane ornek vardir diye tahmin ediyorum.