Quote Originally Posted by perpetua View Post
Ofansif oyun anlayisinda takim savunma cizgisini de daha onde kurar, daha fazla pres de yapar.
Ancak ayni zamanda rakip kaleye daha hizli gitmek de ister.

Yani hucum oynayip topa sahip olmak icin tempoyu cok dusurmek, hucum gorevi verilen oyuncu sayisini daha az tutmak gerekiyor.

Veya savunma oynayip onde basmak icin savunma cizgisini ve baskiyi daha onde tutmak gerekiyor.

Veya dengeli oynayip hem daha fazla pres/daha onde savunma cizgisi ve daha dusuk tempo+daha kisa pas.
Championship Manager ya da Football Manager serileri futbol oyununun bütününü, bir menajer ya da teknik direktör olarak tabir ettiğimiz kişinin bakış açısından, gerçeğine en yakın ''simule etmeye çalışan'' oyun serileridir. Simule edimeye çalışılan değişken sayısının ve oluşturulan olası senaryoların komplikeliğini ve büyüklüğünü öncelikle özümsememiz gerekli diye düşünüyorum. İkinci olarak ise yapılacak hiç bir futbol simulasyonu oyununun, bir helikopter simulasyonu ya da ucak simulasyonu gibi olamayacağı gerçeğini kabullenmemiz gerekli. Amatör olarak biraz topa ayağı değmiş herkesin de bu gerçeği bildiği aşikardır.

CM ve FM serilerinde, oyunlarla ilgili olarak herkesin kendine özgü bir bağı-sevgisi bulunmakta. Kimine göre bu taktiksel anlayışlar, kimine göre detaylar, kimine göre sadece kazanma hissi, kimine göre alt yapıdan bir oyuncu çıkartıp jübilesine kadar gelişimi izleme, kimine göre taraftarı olduğu kulübün borçlarını temizleme, kimine göre henüz popüler olmamış potansiyel dünya yıldızlarını bulma, kimine göre ise tsigalko, nikiforenko, aghahowa diye gidiyor...

Oyunu taktiksel olarak oynamayı seven arkadaşların, taktiksel oynanabilirlik ve simulasyon ile ilgili eleştiri,soru ve onerilerinin olması cok guzel bir sey. Ancak bu elestiri,soru ve yorumları yapmadan önce, belirli bir periyot yönettikleri takım üzerinde uygulayıp, buna odaklandıktan sonra verilerle ve görsellerle paylasmaları , konunun incelenmesi acısından cok daha verimli ve sağlıklı olacaktır kanısındayım. Cunku ben de sıradan bır oyunsevere olarak bu detayları merak edıyorum.

Şimdi konu başlığında daha önce geçen ve perpetua'nın Guardiola'dan örnek verdiği taktiksel varyasyonlardan sonra yine bir kafa karışıklığı bu oyunu 2000 yılından beri oynayan ben de bile oluyor. Bu da normal bişi. Bu sebeple kült olmuş bazı taktik felsefelerinin ve dizilişlerinin resimlerle paylaşılması ve açıklanması çok daha sağlıklı olacaktır. Örneğin şu anda dünya üzerinde ''gegen press'i'' sevmeyen kişi sayısı çok azdır. Acıkcası ben de, Klopp'un ve Pochettino'nun dizilişi ve felsefesi resimlerle eklenirse cok mutlu olurum..

Press anlayısları ile ilgili olarak da ilgi sahibi arkadaslar icin asagıdakı ınceleme bir kaynak olabilir:
http://theinsidechannel.com/guide-pr...occer-tactics/

Teşekkürler,