Originally Posted by
perpetua
Ek: Buna cevap yazmayi unutmusum.
Ben su acidan bakiyorum.
Senol Gunes son yillarda hemen hemen her takiminda bir tane ceza alaninin icine giren bir forveti kanatta oynatmis (Olcay, Bakambu, Burak Yilmaz), ters kanatta da oyun kurmaya yardimci olan bir kenar orta saha kullanmis (Quaresma, Volkan Sen, Engin Baytar). Yani bir kanat ceza sahasinin icine girerken, diger kanat orta saha cizgisinde daha cok kalarak iki merkez orta saha ve ondeki ofansif orta saha ile beraber oyunu kurmus. Yani takim fiili olarak bir nevi merkezden saga veya sola kaymis bir 4312 oynamis. Senol Gunes'in iki kanat oyuncusunun ileride top bekledigi bir oyun oynadigini hic gormedim, izlemedim.
Ozellikle Senol Gunes'in sisteminde Quaresma icin MR bence, AMR'den cok daha dogru bir mevki. Cunku Quaresma tipik bir kanat oyuncusu gibi surekli cizgiye inen bir oyuncu degil. Veya tipik bir kanat forvet gibi surekli iceriye giren bir oyuncu degil. Oyun da kurabilen, gerektiginde ice de giren, gerektiginde cizgiye de inen bir oyuncu. Bu nedenle Quaresma'nin rakip beki geriye yaslayacak sekilde onde oynamak yerine daha geride top ile bulusup oyunu yonlendirmesi, zaman zaman ice girmesi, zaman zaman geriden orta kesmesi, zaman zaman cizgiye inmesi daha dogru geliyor bana.
Diziliste DM kullanilmasina gelince. ozellikle gecen sezona bakinca mantikli. Oguzhan'in daha serbest bir sekilde one cikabilmesini sagliyordu bu. Senol Gunes'in oldukca ofansif bir oyun anlayisini tercih ettigini de goz onunde bulundurursak, DM mevkisinde oynayan oyuncuya savunma gorevi vermeyecektir (ki vermedigini cok net olarak biliyorum) ve bu oyuncu gerektiginde hucuma da katilacaktir.
Tabii bu sezon Talisca'nin, Sosa'nin yerine gelisiyle Besiktas'in oyunu 4411 veya 442'ye evrilmis durumda. Onde Sosa gibi bir top dagitici olmayinca, Atiba kendisini daha fazla one atmak zorunda kaldi. Talisca oldugu icin Olcay'in soldan ceza alanina girislerine de ihtiyac kalmiyor cunku onun yerine Talisca giriyor. Olcay'in ceza alanina girislerini engellediginde de elinde pek faydalanamayacagin bir oyuncu kaliyor.
Sonuc olarak su an icin Besiktas'in dizilisinin ne oldugu hala belli degil cunku bence Senol Gunes mevcut kadroyu en uygun sekilde oynatacak bir sistem icin arayista. Yani bugun X dogru desek bile sezon icinde dogru Y'ye, Z'ye veya bir baska dizilise evrilecektir.