Gökhan Ünal Milan´a, Hüseyin Çimşir Bayern´e free olarak gitti. Şaşırdım![]()
Gökhan Ünal Milan´a, Hüseyin Çimşir Bayern´e free olarak gitti. Şaşırdım![]()
O zaman konsantrasyon oyunda ne anlama gelir onu sorayim o zaman size? Gerekirse orneklerle anlatin.
Galatasaray en son ne zaman direk korner'den gol atti? Bu bu korneri atan ve kornerden gelen topla bulusup golu atan kimdi?sana katılmıyorum galatasarayda futbolcumu kalmadı da kornerleri bu kadar kötü kullanan bir adam kornerleri atıyo. ayrıca korner kullanılırken ceza sahası hareketlidir. top ayaktan çıktıktan sonra da hareketlidir. belki de arda istediği yere ortasını açıyor fakat bu harekerliliğin kurbanı oluyo.
Yazinizdaki sirayi degistirmemin nedeni once bu konuda yazmam gerekmesidir.türkiye liginde current ability si 150 nin üstünde olması gereken futbolcular ricardinho, arda ve appiah tır.
Bu is yapanlarin amaci oyuncularin gercege yakin olmasini saglamaktir. Ben de derim ki en tepede olmasi gereken Alex ve Mondragon'dur. Ardindan Ricardinho, Kezman, Song, Lugano, Appiah gibi oyuncular gelir. 150 ustu CA sahibi olacak ve Turkiye'de su anda oynayan Turk oyuncu da oldugunu dusunmuyorum. Yani dunyanin 3 buyuk liginde ilk 4-5'e oynayacak ve ilk 11'de surekli forma giyebilecek Turk oyuncu su anda yoktur. Olsa neden Galatasaray Sampiyonlar liginde nal toplamasin bu sene.. Daha gecen sezon bitmeden Galatasaray'in Sampiyonlar Ligine katilip oradan UEFA'ya gitmesi basari olur dedigimde kafadan atmiyordum. Galatasaray'in su anda kapasitesi bu. Galatasaray su anda Sampiyonlar liginde tur atlayacak kalitede bir takim degil. Olmamasinin nedeni de ne sans, ne hoca, ne de hakemler. Bunun nedeni Galatasaray genclerinin yeterince hazir olmamasi, yaslilarinin artik eskisi kadar kaliteli olmamasi ve kariyerinin zirvesinde olan Ayhan, Necati, Orhan Ak, Cihan, Inamoto gibi oyuncularin siradan ve Sampiyonlar Liginin en zayif oyuncularinin arasinda olmasi.
Ayrica, daha bir onceki mesajinizda Arda'nin CA'si 145 olmalidir diyorsunuz, ardindan Arda'nin CA'si 150 ustu olmalidir diyorsunuz. Isterseniz bir karar verin. Yoksa Arda'nin bir macini mi izlediniz son bir kac saatte bu kadar fikir degisimine neden olacak?
Turkiye'de oynayan Turk oyuncularin en iyileri 135 ile 150 arasinda CA alir. Bu arastirmanin kriteridir. Yani bu seviyede 10 tane kadar oyuncu olur.. Fazlasi olmaz. Ornegin bizi gecen dunya kupasi elemelerinde darmadagin eden Ukrayna vatandasi olan ve CA'si 135 ustunde 13 oyuncu vardir topu topu.
Arda ile Aimar'i ayni seviyede tuttunuz ya.. helal olsun. Birisi daha yeni yeni kendine gelen bir genc, digeri ise Turkiye ligine adim attigi anda en iyi 2 oyuncu arasina girecek bir oyuncu. Aimar'i ben 17 yasinda River'de oynarken de seyrediyordum, emin olun o yasinda bugun seyrettigimiz Arda'dan cok daha yaratici, cok daha iyi adam eksilten tek basina butun River Plate takimini yoneten oyuncu idi. O zamanlar Aimar'in CA'si 140 seviyesinde idi. Arda'ya biz vermisiz 135 CA ve bu Arda'yi Turkiye'de oynayan Turk oyuncular arasinda en iyi 10 oyuncu icine sokuyor zaten.öncelikle 17 ile 18 arasındaki farkla 18 ile 19 arasındaki fark arasında fark war. oyuncunun özellikleri ne kadar yüksekse 1 kademe daha artması o kadar yüksek olur. aimar bana göre muhteşem bir oyuncu değildir. ve arda nın da onuınla aynı özelliği taşıması normaldir.
Ama size gore bu yeterli degil, Arda en iyi oyuncu olmali sizce. Bu surati kisitli olan, saha icinde cok caliskan olmayan, kuvvetli olmayan, hava hakimiyeti hic olmayan, ancak kisa mesafelerden isabetli ortalar yapabilen Arda, rakip oyuncular onu taniyana kadar iki uc kere ekseninde donerek onlari aldatan ancak rakipler onu tanidikca hareketlerini ogrendikce etkisizlesen Arda Turkiye liginde en iyi 3-4 oyuncu arasina girecek sizce. Her mac 10 top kaybeden, bir cok pasi yerine gitmeyen ama arada sirada jeneriklik 1-2 hareket yapti diye yildiz ilan edilen Arda en iyi 3-4 oyuncu arasina girecek. Maclarin ozetlerini degil, tamamini izlemenizi tavsiye ederim.
Tam tersine, Arda yere yakin oldugu icin vucut calimi cok daha rahat yapar.deco ise kanat oyuncusu olmadığı için dribling özelliği en önemli özellikleri arasında değildir. deco da ihtiyacı olan dribling yeteneğinden war. oyunda da ihtiyacı olanı wermişler. ayrıca arda nın şekline bakarsanız vucut çalımı atamayacak kadar şekilsiz garip bir fiziği war(kısacık bacaklar uzun gövde) bide ardanın iki hatta üç kişinin arasına girip topu kurtardığı çok olmuştur bunu sadece vucut çalımıyla açıklamak haksızlıktır.17 olsun ozaman.
17 olmasi icin yeterli bir neden gosterebilseniz belki katilacagim. Ama vermiyorsunuz ki. Ornegin Arda'nin du anda sahip oldugu Dripling becerisinin neden Ludovic Giuly, Alessandro Del Piero, Stefano Fiore, Jefferson Farfan, Sergio Conceicao, Dejan Stankovic, Fabian Estoyanoff, Luis Fabiano, Valeri Bojinov, Samuel Eto'o, Tomas Rosicky, Milan Baros, Sidney Govou, Juan Roman Riquelme, Florent Malouda, Robin Van Persie, Damien Duff, Adrian Mutu, Alvaro Recoba gibi oyunculardan daha iyi olmasi gerektigini anlatarak baslayabilirsiniz. Bunlardan cogu da kanat oyuncusudur...
Yuksek miktarda para verebilmek de reputation'i yukseltir. Ama reputation'i en cok etkileyen yakin zamandaki basarilardir.Ayrıca fenerin albeniliğine gelince kendinizi kezmanın yerine koyun. o parayı weren başka bir kulüp yoq sizce reddetmek kerizlik olmazmı. bir de itibarı finansla alakalandırmışsın. oyunu açtın bir sene içinde finansın feneri geçti o zaman galatasarayın itibarı feneri geçicek mi? HİÇ SANMIYORUM. ayrıca fener appiah dışında kaliteli gelecek vaadeden bir genç getirdi mi?
Chelsea Ingiltere liginin en yuksek reputation'i olan takim. Arkada bir Liverpool var ki o Liverpool Avrupa kupalarinda en basarili Ingiliz takimi ve Ingiliz ligini en cok kazanmis takim. Arkada bir Man Utd var ki son 15 senede Ingiltere'de en basarili takim. Arkada bir Arsenal var ki gecen sene Sampiyonlar ligi finali oynamis.
Diger yandan Ispanya'da Real Madrid'in reputation Barcelona'dan dusuk. Bu Real Madrid Ispanyol ligini herhangi baska bir takimdan daha fazla kazanmis, Avrupa Sampiyon kulupler kupasini Real kadar kazanmis baska takim yok Avrupa'da. Ama Barcelona son zamanlarda yakaladigi basari ile en yuksek reputation sahibi takim.
Sevilla gecen sene UEFA kupasini kazandi, ama reputation'i Sampiyon Kulupler'i en cok kazanan kulupler arasinda olan Ajax'dan yuksektir.
Reputation yakin zamandaki basarilara gore de degiskendir. Bu nedenle de Sampiyon Kulupleri daha once kazanma basarisi gostermis Benfica, bu kupayi hic kazanamamis Roma, Valencia, Arsenal, Chelsea'den reputation olarak daha alt seviyededir.
Artik bu reputation konusunda yorum yapmayin cunku tarafsiz olamiyorsunuz. Bu isi yapabilmek icin tarafsiz olmak gerekir. Ortega kisiliksizdir, Anelka da oyle hatta ben Kezman'in da cok kisilikli oldugunu dusunmuyorum. Ancak bu adamlar bir markadir. Bu adamlarin Fenerbahce'ye gelmesi de Fenerbahce'nin marka degerini yukseltmistir, baska oyuncularin Fenerbahce'yi gelinebilecek bir takim olarak gormesine neden olmustur. Nasil bir Hagi markasi sayesinde bir Popescu getirilebilmistir, Anelka'nin Fenerbahce'ye gelmesi sayesinde Kezman getirilebilmistir, Zico'nun gelmesi sayesinde Lugano gelmistir. Bunlar gerceklerdir. Gormek istemezseniz elinde editor vardir, buna gore degisiklikler yapabilirsiniz.hep kariyerini bırakıp paraya dönen futbolcular. diyeceksiniz ki galatasarayda hiçbir zaman böyle bir yabancı oyuncu almadı. fakat galatasaray kariyerini yeniden canlandırmak isteyen yaşlı ama şuanki fenerin aldıklarının kat kat üstündeki futbolcuları almıştı(aradaki çekicilik farkı). belki o zaman galatasaray da fenerbahçenin yaptığı kerizliği yapmış gibi görünüyodu fakat gerçek dünya birinciliğine ulaşıldıktan sonra belli oldu. şimdi de diyebilirsiniz ki galatasaray o zamanlar çekiciydi artık dil. şöyle düşünün fenerbahçe ve galatasaray bir oyuncunun peşinde iki tarafta aynı sözleşmeyi öneriyor(sözleşmelerde maaş kesintisinin olmayacağı garantileniyor) sizce o futbolcu avrupa şampiyonu(kırıkta olsa bir kupa war sonuçta) galatasarayı mı yoqsa avrupa da galatasarayın yaptığından daha ender bir başarıya imza atarak şamp. liginde 0 çeken fenerbahçeye mi imza atar. ashley cole fenerbahçeye neden gelmedi sanıyosunuz. ayrıca fenerbahçenin aldığı futbolcular ortada. ortega we anelka kadar kişiliksiz futbolcular almış bir takımdır fener. Bu kadar kişiliksiz futbolcuları muhteşem yetenek die takımı kurtaracak diye getirdiler ve onların fenerbahçe gibi bir takımda bir iki maç güzel oynadıktan sonra problem yaratarak huzursuzluk çıkaracaklarını düşünmediler. sonuç fenrbahçenin itibarının lekelenmesi. galatasarayda ise ribery olayı wardır. yine kişiliksiz bir futbolcu. fakat galatasaraya kurtarıcı olarak dil geleceğe yatırım olarak getirildi sonradan yıldız oldu ribery nin yıldızının parladığı takım gsdir. sözleşmenin en ufak bir açığından yararlanarak marsilyaya kaçan ki gsden büyük bir takım değil. sonuç gsnin itibarının lekelenmesi. ama avrupa şampiyonluğunu lekeleyemedi.
Birşey sorucam 700 ve 701 orginal datalarda ruputationlar nasıl biri yazabilir mi buraya?
ÖRNEK:O zaman konsantrasyon oyunda ne anlama gelir onu sorayim o zaman size? Gerekirse orneklerle anlatin.
YETERLİ NEDEN:17 olmasi icin yeterli bir neden gosterebilseniz belki katilacagim. Ama vermiyorsunuz ki. Ornegin Arda'nin du anda sahip oldugu Dripling becerisinin neden Ludovic Giuly, Alessandro Del Piero, Stefano Fiore, Jefferson Farfan, Sergio Conceicao, Dejan Stankovic, Fabian Estoyanoff, Luis Fabiano, Valeri Bojinov, Samuel Eto'o, Tomas Rosicky, Milan Baros, Sidney Govou, Juan Roman Riquelme, Florent Malouda, Robin Van Persie, Damien Duff, Adrian Mutu, Alvaro Recoba gibi oyunculardan daha iyi olmasi gerektigini anlatarak baslayabilirsiniz. Bunlardan cogu da kanat oyuncusudur...
şu oyuncunun pas, teknik, dribling özelliklerinin kimlerden daha iyi olduunu söylersen beliki ardanın driblinginin kaç olması gerektiği konusunda biraz daha düşünebilirsin. ayrıca estoyanoff die bi oyuncu hiç duymadım
![]()
Bazı kulüplerde onursal başkanlar var Örn:Ankaraspor-Melih Gökçek,Kayserispor:Mehmet Özhaseki gibi bunuda oyuna aktarmanız mümkün mü
fenerbahçe 8000, galatasaray 7500Originally Posted by aras886
farketmez sonuçta kimseye bi zararı yoq.Originally Posted by perpetua
ben o futbolcular aklıma ilk gelen futbolcular oldukları için yazdım. aklıma alex geldi ama 161 i kesinlikle haketmeyen bu futbolcunun 150 üstü almayı bile bana göre haketmiyor. şimdi tekrar düşündüm we appiah, mondragon en üstte.Originally Posted by perpetua
ardından song, ricardinho, kezman . onlardan sonra ceyhun, yusuf, alex, arda, delgado, ümit karan, rüştü, ilic, tuncay, önder, bobo, tomas, gökhan zan, aurelio, sabri, mehmet yozgatlı, orhan ak, hasan şaş vs. vs. sıralama bana göre bu şekildedir bikaç kişi daha eklenebilir. ayrıca galatasaray şamp liginde ikinci turu hakettiğini düşünüyorum. maçları izlememiş olmalısınliverpoolu ne hale soktuumuzu herkes gördü. hakemin wermediği bir de penaltı wardı. ilk bordo maçında doğru iki takımda birbirine net bir üstünlük sağlayamadı. ama biraz şansımız olsaydı o maçı kazanırdık. ikinci psv maçında o kırmızı kart olmasaydı we o pozisyon gol olsaydı sizce o maçı galatasaray çeviremezmiydi. ilk psv maçı da mağlubiyeti hiç ama hiç haketmedik. ayrıca geretsi başarılı bulmama rağmen takımın başında lucesku olsaydı bu takım bu halde olmazdı. çünkü lucesku hem bişiler biliyor yani basit bir t.d. dil. üstüne birde lucesku şanslı bir hocaydı. bu takım o gruptan çıkamaz düşüncesi saçma. yalnız fb ilk randers maçında türkiyeye rezil oldu. sadece 4 prof futbolcuya sahip olan bi takıma karşı nerdeyse malup oluyodu. ayrıca necati şu an formsuz olabilir fakat mutlaka formu düzelecektir.
bakın ben anlatamıyorum galiba. o bahsettiğiniz takımların hepsinin başarısı war şamp. olmasa bile. uefa kupasını kazanmış tek türk takımı galatasaraydır, bunu oyunda değiştirebilirsiniz fakat tarihte değiştiremezsiniz bu takımın seneye üç takviyeyle avrupada şampiyon bile olabileceğini düşünüyorum. bu takımda bu potansiyel war.Originally Posted by perpetua
hagi bu takıma para için gelmedi bu takımı ŞAMPİYON YAPAN HAGİ DEĞİLDİR. haginin gelme nedeni bu takımdaki potansiyeli görmesidir. bu takımın şampiyon olabileceğini kendisi de buna katkı yaparak kariyerini canlandırmak istemiştir. popescu da yavaş yavaş başarılı olan bir avrupa kulübüne gitmek istemiştir tabikide. bu futbolcular takımı şampiyon yapmamıştır fakat katkıları önemsenmeyecek kadar küçük değildir o takımın bütün futbolcularını galatasaray yıldız yapmıştır. hagi o yaşa geldiinde barcelonada bu yaşta ilk 11 de oynayamayacağı daha yetenekli oyuncular olduu düşünüldüğü için galatasaray gibi potansiyel bir şampiyon kulübe gitmiştir. anelkaya paranın ucunu göster senin köpeğin olmazsa bütün dediklerini kabullenicem.Originally Posted by perpetua
Loic Abenzoar'a editor'de bakarsaniz bu oyuncunun editor'de butun ozelliklerinin sifir oldugunu gorursunuz. Henuz konsantrasyon'un oyun icinde ne anlama geldigini yazmamissiniz. Ne oldugunu anlatmak icin ornekler kullanabilirsiniz demek istemistim. Lyon'un alt yapisinda ve Fransa'nin gelecek vaad eden bir defans oyuncusuna arastirmacinin degil, oyunun verdigi ozelligi gostermek icin oyuncunun profilini buraya koymanizin en ufak bir anlami yoktur.
Christo Martin tanidigim bir oyuncu degil. Editor'de Dripling ozelligi 17 olarak verilmis. Diger ozelliklerine bakilirsa belli ki bu adam mahalle maclarinda harikalar yaratacak ama ust duzey futbolcu hic bir zaman olamayacak bir kisi. Demagoji yapmak yerine sordugum soruya cevap vererek belki beni ikna edebilirdin. Herkezin cok az tanidigi, belki de bir sirkte futbol cambazligi yapan bir adam yerine futbol'u ust seviyelerde oynayan bir oyuncu ile karsilastirman daha dogru olurdu Arda'yi. Ornegin Editor'u acip 130 ue ustu CA sahibi olup, 17 ile 20 arasinda Dripling sahibi olan oyuncularin arasindan bir secim yapabilirdiniz. Ama onun yerine hic bir ust seviye ligde su anda veya ileride oynayamayacak bir adami ornek vermissiniz. Ornegin editor'e bakim Kaka'nin Dripling ozelliginin 18 oldugunu gorup, Arda'ya 17'nin fazla olabilecegi kararini verebilirdiniz. Ayni sey Tevez, Saviola, Mancini, Jose Antonio Reyes'in 17 olan dripling ozelligi icin de gecerli.
Estoyanoff, Uruguay'in son zamanlarda yetistirdigi en yetenekli futbolcu. 2005 yilinda Valencia'ya transfer oldu. Bir sezon Cadiz'de kiralik oynadiktan sonra bu sezon Deportivo'da kiralik.
Dedigim gibi Alex'i begenmiyorsaniz, elinizde editor var ve degistirebilirsiniz. Ama her ne kadar inkar etseniz de Alex su anda Turkiye'de oynayan en iyi 2 oyuncudan birisi. Ozellikle teknik kapasitesi ve oyunu okuma becerisine yaklasan baska bir oyuncu yok Turkiye'de. Tarafsiz bakamiyorsunuz. Galatasaray'in orta sahasinin hem PSV, hem Liverpool hem de Bordeaux karsisinda fiziksel olarak nasil ezildigini, zayif teknikli oyuncularin top kontrol etmeye ugrasirken nasil kendilerini toparlayamadan rakibin ustlerine bindiklerini gorememissiniz. Liverpool macinda sonradan takim bir dirilis gosterdiyse, bunun nedeni Liverpool'un macin ikinci yarisina "aman basimiza bir sakatlik cikmasin, biraz daha rolantiye alarak oynayalim dusuncesinden kaynaklanir. Ilk yarim saatteki tempo ile Galatasaray daha da beter darmadagin olurdu. Bunu da goremediginiz icin oyunculari abartmaya calisiyorsunuz.ben o futbolcular aklıma ilk gelen futbolcular oldukları için yazdım. aklıma alex geldi ama 161 i kesinlikle haketmeyen bu futbolcunun 150 üstü almayı bile bana göre haketmiyor. şimdi tekrar düşündüm we appiah, mondragon en üstte.
ardından song, ricardinho, kezman . onlardan sonra ceyhun, yusuf, alex, arda, delgado, ümit karan, rüştü, ilic, tuncay, önder, bobo, tomas, gökhan zan, aurelio, sabri, mehmet yozgatlı, orhan ak, hasan şaş vs. vs. sıralama bana göre bu şekildedir bikaç kişi daha eklenebilir. ayrıca galatasaray şamp liginde ikinci turu hakettiğini düşünüyorum. maçları izlememiş olmalısınliverpoolu ne hale soktuumuzu herkes gördü. hakemin wermediği bir de penaltı wardı. ilk bordo maçında doğru iki takımda birbirine net bir üstünlük sağlayamadı. ama biraz şansımız olsaydı o maçı kazanırdık. ikinci psv maçında o kırmızı kart olmasaydı we o pozisyon gol olsaydı sizce o maçı galatasaray çeviremezmiydi. ilk psv maçı da mağlubiyeti hiç ama hiç haketmedik. ayrıca geretsi başarılı bulmama rağmen takımın başında lucesku olsaydı bu takım bu halde olmazdı. çünkü lucesku hem bişiler biliyor yani basit bir t.d. dil. üstüne birde lucesku şanslı bir hocaydı. bu takım o gruptan çıkamaz düşüncesi saçma. yalnız fb ilk randers maçında türkiyeye rezil oldu. sadece 4 prof futbolcuya sahip olan bi takıma karşı nerdeyse malup oluyodu. ayrıca necati şu an formsuz olabilir fakat mutlaka formu düzelecektir.
Reputation konusunda rica ediyorum daha ustelemeyin cunku gercekten bu konuda tarafsiz degilsiniz, yazdiklarimi da gormek, anlamak istemiyorsunuz. Bu sekilde sizinle tartismak yerine, fanatik damgasi vurmayi tercih ederim. (Bu arada goz atin, Goteborg kac kere UEFA kupasini kazanmis, bu reputation'unun Galatasaray'dan daha yuksek olmasini gerektirir mi?)
eğer taraflı olsaydım appiahı neden en üste koyayım ki mondragon dışında bütün türkiye ligindeki futbolcuların üzerinde bana göre alex werilen özellikleri hakeden bir appiah war(genel olarak - bana alexin en iyi özelliklerini gösterip appiahın bu özelliği alexle aynı olamaz demiyelim) 161 i kesinlikle hakediyo. ayrıca bildiim kadarıyla appiahla ingiliz takımları ilgileniyo. fakat alexle ilgilenen yoq nedense. ricardinho alexten daha iyi oyuncudur. brezilya milli takımına alexin yerine seçilmesi de buna kanıttır.Originally Posted by perpetua
David Cuéllar
istersen cuéllara da bi kulp tak
2000 de kazanan galatasarayı 1987de kazanan göteborgla karşılaştırma lütfen. parma desen ok dicem ama göteborg nerden çıktı onu anlayamıyorum. ayrıca sen galatasarayın birtek şempiyonluğunu biliosun galiba şampiyonlar liginde nerelere geldiimizi bi araştır istersen.
fenerbahçeye anti-pati duyuyorum ama bunun nedeni fanatizm falan dil türkiyeyi rezil etmeleridir. fenerbahçe avrupaya galatasarayın türkiye adına topladığı puanlarla avrupaya gidiyor we türkiyeyi rezil edip geliyor. bunun sonucu galatasarayın tanınmışlığı fenerbahçeden düşük oluyor. doğru biz 0 çekemedik şamp. liginde biz zaragozaya elenemedik. biz sadece şampiyonlar ligine 10 kez katıldık. ne de olsa 10larca takım war uefayı kazanan ama 0 çeken takım sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. bana fenerbahçenin finansı dışında itibarının galatasaraydan daha yüksek olmasını gerektiren neden söyle tabi söleyebilirsen. yakın dönem başarıları dersen daha geçen sene şampiyon olmadıkmı. ondan önceki iki şampiyonluğu da fb nin haketmediğini herkes bilio. zaten aziz yıldırımdan sonraki şampiyonluklar şikeden ibaret. bunun nedeni aziz yıldırımın galatasarayın başarılarını çekememesi.
Meseleye sadece Galatasaray'ın reputationunu yükseltecek noktalar ve Fenerbahçe'nin reputationunu düşürecek noktalar yönünden bakarsan, eh, dediklerin doğrudur..
Bana da sorsalar mesela, Dinamo Kiev'e mi gidersin, Shaktar'a mı? Gönlüm Dinamo'ya çeker.. Ama Dinamo bana para da, vizyon da vermeyecekse ne işim var, giderim Shaktar'da oynarım.. Aynı şekilde gönül Spartak Moskova ister, ama bugün bir futbolcu olsam ve transferim sözkonusu olsa Zenit ağır basar.. vs..
Galatasaray'ın geçmişi parlak ve futbol izleyicisi nezdinde tanınmışlığı yüksek. Ama bu sene CL'de grup sonuncusu, geçen sene UEFA Kupası 1. turunda elendi, ondan önceki sene Avrupa'da yoktu, ondan da önceki sene CL'de grup üçüncülüğünün ardından katıldığı UEFA'nın ilk turunda elendi (Fenerbahçe'nin Zaragoza'ya elenişinin aynısı), ondan da daha önceki sene CL'de grup sonuncusu oldu. Yani şu anda o parlak dönemin içinde değil.. Galatasaray'ın ön elemeleri saymazsak Avrupa'da en son tur atlayışı 5 yıl önce, son üstdüzey başarısı da 6 yıl önce.
Artı, futbolcusuna borçlanma gibi, takım içi huzursuzluklar gibi, yönetimsel bozukluklar gibi, son üç-beş senedir kötü bir şöhreti de var..
Eh, paramı alamama ihtimalim var, kafamın rahat olmaması ihtimali var, takım içi bir gruplaşmanın dışında kalma ihtimalim var.. Takımın Avrupa'da da son yıllarda bir numarası yok.. Ne işim var Galatasaray'da?
Bir Türk futbolcu olsam Galatasaray'ı Fenerbahçe'ye tercih ederim. Ama yabancıysam, şu şartlar altında ve şu günde özel bir sebebim yoksa Fenerbahçe'yle Galatasaray'ı aynı kefeye bile koymam..
Olayı "finansı dışında sebepler" gibi bölümlere ayrırmak anlamsız.. Toptan düşünmeli ve bir yabancı futbolcu hangi kulübe neden gitmek ister / istemez, ona bakmalı..
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
Bir zamanlar David Ginola, Eric Cantona, Bernd Schuster gibi oyuncular da milli takimlarina uzun sureler secilmediler. Hakan Sukur'un de milli takima secilmedigi zamanlar oldu. Hasan Sas belki de Turkiye'nin en iyi kanat oyuncularindan biri olmasina ragmen ayaginda fazla top tuttugu, yeterince cabuk karar veremedigi icin Milli Takim'a secilmiyor. Milli Takim'a secilmek teknik direktorun tercihidir. Su anda ne Ricardinho ne de Alex milli takim'a seciliyor, bunlarin yaninda secilmeyen bir Emerson, Ronaldo ve Ze Roberto'da var. Bu forumlarda daha once de yazdim. Alex'in hunerlerini iyi gosterebilmesi icin, bir takim onun uzerine kurulmak zorunda. Bir Alex'in arkasinda en azindan 3 tane defansif mantalitesi de olan ve cok kosan oyuncu yerlestirmezseniz orta saha duser. Ozellikle Brezilya gibi 2 forvet oyuncusunu hep oynatirsaniz ve bunlardan birisi Alex olmazsa. Ricardinho daha cok mucadele eden bir oyuncu ancak Alex kadar iyi ofansif pozisyonlara sizan kendini gosteren bir oyuncu degil. Bu da aralarindaki farki doguruyor.
Hemen takayim. Cuellar'in ozelliklerini SI'in yolladigi editor'e girdigimde Current Ability'si nin 137 olmasi gerekiyor. Ama verilen Current Ability 130. Yani Cuellar genel olarak abartilmis. Bir oyuncu 18 dripling becerisine sahip olamaz demedim zaten. Ancak o dripling becerisini oyunda gorebilmenin nedeni Cuellar'in dripling'i yuksek olsun diye diger ozelliklerinin cok dusurulmus olmasi. Cuellar'a verilen current ability'ye yani 130 seviyesine dusurmek icin Cuellar'in Dripling'ini 13 yapmak gerekiyor.David Cuéllar
istersen cuéllara da bi kulp tak
Baska arastirmacilarin da kriterlere uymadan bir oyuncuyu yapmasi beni ilgilendirmiyor acikcasi. Arda bu Cuellar'in biraz daha yuksek becerisi olan, top kapma, calisma orani, bitiricilik, soguk kanlilik ozellikleri daha gelismis olan bir oyuncu olarak yapilmis ayrica.
Ben acikcasi Cuellar'i pek tanimiyorum, tanidigim bir oyuncu olsa dripling acisindan abartilmis mi, yoksa abartilmamis mi cevap verebilirdim. Cuellar'i siz hic seyrettiniz mi acaba? Veya ornek olarak en azindan yaptigi 3-4 hareketi gosteren bir video var mi? Bu arada Arda'nin Recoba'dan (veya daha once verdigim listedeki diger isimlerden) daha iyi Dripling becerisi olmasini istemenizin nedenini hala alamadim.
Haaa demek ki zaman gectikce alinan bir kupanin getirdigi itibarda dusme oluyormus. Galatasaray Sampiyonlar ligi guruplarindan cikmayi basarali 5 sene oluyor. Tesaduf olmasa gerek ki on eleme turlari disinda Galatasaray en son ayni yil tur atlamis UEFA kupasi veya Sampiyonlar Liginde.2000 de kazanan galatasarayı 1987de kazanan göteborgla karşılaştırma lütfen. parma desen ok dicem ama göteborg nerden çıktı onu anlayamıyorum. ayrıca sen galatasarayın birtek şempiyonluğunu biliosun galiba şampiyonlar liginde nerelere geldiimizi bi araştır istersen.
Finansal hal vahim, oyuncu gelse bile parasini alir mi emin degil. Stat eskimis, maclara az seyirci gidiyor, marka olan futbolcular eskimis ve kariyerinin son donemlerini yasamakta. Avrupa kupasi maci oynaniyor, sahanin icine geri zekali adamlar girip kendilerini gol yapiyor vs. vs.
Bu arada Parma demem cunku finansal hali Galatasaray'dan cok daha vahim Parma'nin.
Fenerbahce'ye antipati duyabilirsin, ama bu sizin gercekleri gormenize engel olmak zorunda degil. Tarafsiz olamiyorsunuz ve bu konuda devam etme dedigim halde, dinlemediniz. O zaman cikartin bakalim son 5 senedir hangi takim Avrupa'da daha fazla puan toplamis.fenerbahçeye anti-pati duyuyorum ama bunun nedeni fanatizm falan dil türkiyeyi rezil etmeleridir. fenerbahçe avrupaya galatasarayın türkiye adına topladığı puanlarla avrupaya gidiyor we türkiyeyi rezil edip geliyor. bunun sonucu galatasarayın tanınmışlığı fenerbahçeden düşük oluyor. doğru biz 0 çekemedik şamp. liginde biz zaragozaya elenemedik. biz sadece şampiyonlar ligine 10 kez katıldık. ne de olsa 10larca takım war uefayı kazanan ama 0 çeken takım sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. bana fenerbahçenin finansı dışında itibarının galatasaraydan daha yüksek olmasını gerektiren neden söyle tabi söleyebilirsen. yakın dönem başarıları dersen daha geçen sene şampiyon olmadıkmı. ondan önceki iki şampiyonluğu da fb nin haketmediğini herkes bilio. zaten aziz yıldırımdan sonraki şampiyonluklar şikeden ibaret. bunun nedeni aziz yıldırımın galatasarayın başarılarını çekememesi.
Galatasaray'lıyım.. Doğrudur 2001/2002 sezonundan beri Avrupa'da pek bir varlık gösteremedik.. Zaman geldi, Avrupa'ya bile gidemedik.. Fakat Avrupa'da bütün bu geçen zamana rağmen Galatasaray'dan korkulur.. Ben bir sitede yöneticilik yapıyorum.. Bu sene ki CL kuralarımız sonunda eşleştiğimiz takımların taraftar forumlarıyla karşılıklı bir anlaşma sonucu konuşma fırsatı bulduk.. Birbirimizin web adreslerini forumlarımızda yayınlayarak karşılıklı konuşma, tartışma fırsatı bulduk.. Galatasaray tüm bu söylediklerinize rağmen hala Avrupa'da ve Dünya'da en fazla tanınan Türk futbol takımıdır.. Bunu sadece ben değil, konuştuğumuz onlarca yabancı arkadaşımız söylemektedir.. Tüm bunlardan farklı olarak Galatasaray, CL'de grup aşamasına kalifiye olduktan sonra UEFA.com'un attığı manşetlerde bellidir.. Ayrıca Avrupa'nın en fazla potansiyel taşıyan takımlarından biridir.. Altyapısı sayesinde sadece kendisine değil, Türk Futboluna yüzlerce oyuncu sunmaktadır.. Lütfen Fenerbahçe veya başka bir Türk takımı daha fazla üne sahip söyleminden vazgeçin.. 4 futbolcuya 50 milyon Euro verebilen bir takımla, müzesinde UEFA ve Super Kupa'yı bulunduran bir takımın tanınmışlığı arasında dağlar kadar fark vardır.. Tanınmışlık parayla pulla ölçülmez..
Türkiye'nin en büyük futbol kulübü Galatasaray'dır.. Maddi konular ve stad konusunda Fenerbahçe'nin gerisinde kalsa da sahip olduğu potansiyel güçle tüm bu sorunları atlatabilecek güçtedir.. Ayrıca maddi sorunların bu sene sonunda biteceği yolunda haberlerde var.. Her ne kadar bu yönetime pek güvenmesemde bunun olabileceği yönünde bir inancım var..
Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın.. Sadece bazı şeyleri belirtme ihtiyacı hissettim..
Saygılar..
Ben de gercekleri gormek icin, gozumun onunde dolasan sari-kirmizi bulutlarin ardina bakmasini bilen 20 senelik Galatasaray sempatizaniyim.
Ayrica bu oyunu oynayan bir cok kisiden daha iyi taniyan, nasil calistigini CM2'den beri oynayarak ve ozellikle son 4 senedir SI forumlarinda aktif olarak bilen bir kisiyim. Reputation, oyunda bir takima gelmeye ikna olabilecek oyunculari belirler. Reputation ne kadar yuksek olursa, bir takim daha fazla takimin oyuncularini transfer edebilme basarisinda bulunabilir (reputation'u daha dusuk olan takimlar'dan).
Galatasaray'in halen yurt disinda diger takimlardan daha cok tanindigina (zaten yurt disinda oturuyorum) dair en ufak bir suphem de yok. Ancak bir gercek de var ki her ne kadar taraftar bazinda halen korkulan, saygi duyulan takim olsa da Galatasaray, ozellikle takimin icinde bulundugu finansal yapi nedeniyle esit taninirlik seviyesinde oldugu takimlardan veya hatta biraz daha dusuk taninirlik seviyesinde olan takimlardan futbolcu alamayacak bir durum icinde Galatasaray. Bu da oyun icinde reputation'i dusuren bir unsur. Eger ayni taninmislik seviyesindeki bir takim kadar finansal yapiniz saglam degilse, reputation'unuz daha yuksek olamaz. Hatta baska bir takimdan daha fazla taninir olsa da, finansal yapi reputation'i diger takimdan daha alt seviyelere indirebilir.
Chelsea 50 seneden sonra gelen 2 sampiyonluk ve flas transferler sayesinde su anda Ingiltere'de en yuksek reputation sahibi takim oyuna gore. Son 15 senede 8 sampiyonlugu olan, bu sure icinde uc Avrupa kupasi kazanmis (Super kupa, Kupa galipleri ve Sampiyonlar ligi) ve dunyanin en zengin kulubu olarak bilinen Man. United ise daha dusuk seviyede.
Bir Juventus, ki Italya'nin en basarili takimi, 2. lige dusmesi ve finansal acidan aldigi darbe nedeniyle reputation olarak cok dusmustur FM07'de. Yine bir Dortmund seneler once FM'de en yuksek reputation sahibi kuluplerden biriyken, simdi cok daha asagiya dusmustur finansal sorunlarin getirdigi guven zedelenmesi nedeniyle.
Finansal yapi duzelir, Galatasaray tekrar 90'larin sonu ve 2000'lerin basindaki kuvvetine geri doner, o zaman Galatasaray'in reputation oyunda tekrar yukselir. Ancak 2006-2007 sezonu itibariyle Galatasaray artik 2000'lerin basinda sahip oldugu seviyedeki reputation'a sahip degildir. Aksini soyeyen de masal anlatir.
FM 2007'de Galatasaray ile oynadigim oyunda, su anda takimin reputation 8100 (editor ile bakinca gorunuyor). Bu 4 senede alindan 2 lig sampiyonlugu ve 1 UEFA kupasi ve kulubun 2'ye katlanan degeri sayesinde yukselmis 7500'den. Yine 2 lig sampiyonlugu olan ancak Avrupa'da fazla bir basari gosterememis ve finansal kuvveti benzer seviyelerde devam eden Fenerbahce'nin reputation ise 8000'den 7800'e dusmus. Oyun icinde kazanilan basarilara ve finansal kuvvete gore degisen bu reputation, oyun disinda neden degisemesin?
arkadaşlar unofficial update yamasını yükledikten sonra transferlerde bi sorun var.oyuncuya mesela 2.5mn teklif edersem transferi onaylayınca 5mn a bana gelmiş oluyo.fiyat iki katına çıkıyo.başka bişeyden kaynaklanıyo olabilir mi
Galatasaray'ın daha şöhretli olduğunu ben de söyledim zaten.
Ayrıca Türk futbolcu olsam Fenerbahçe'ye değil, Galatasaray'a giderdim de dedim..
Oyundaki reputation'un en önemli etkisi, yukarda da belirtildiği gibi, yabancı oyuncuların kulüp seçerken hassasiyetleri üzerine..
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
Okuduğunuz gazetelere bakın lütfen her hafta salı günü yayınlanıyor.Ve spor panaroma bölümlerinde "en değerli oyuncu" şeklinde bölüm var.Mesela bugün salı elimde "xxx" isimli gazetenin belirttiğim bölümü var.Aynen aktarıyorum lütfen gazeteyi merak eden olursa p.m. atsın reklam olmasın diye vermiyorum:
Oyuncu Takım Puanı
1)Alex de Souza Fenerbahçe 64
2)Gökdeniz Karadeniz Trabzon 42
Listede iki tane galatasaraylı oyuncu var.Biri Arda diğeri İliç ve puanları 29,28.Bu durum hemen her gazetede aynı.İstatistiklere göre ülkemizin en çok okunan gazetesindede durum aynı.Sadece objektif olalım lütfen.Deniliyorki Alex milli takımda neden oynamıyor?Arkadaşlar o kadar fm oynuyoruz lütfen.Onun mevkisinde dünyanın en iyi takımlarından olan milanın en büyük yıldızı oynuyo.Bu kadar yapmayalım.Zico gibi kendi ülkesinde efsane olmuş bir isim dahi büyük yetenek diyor,Ricardinho kendi ağzından:"Beni Alex ile karşılaştırmayın,mevkilerimiz farklı diyor.Ve siz gelmiş burada Alex'in yerine o gitti diyosunuz.
Neden Alex gitmedi hiç düşündünüz mü?Objektif olarak...Yukarıdaki istatistiği okudunuz,Bu adam Türkiye'de 2,5sezonda 129maçta 68 gol 77 asist yaptı.Lütfen saygı gösterelim.Ama nasıl yaptı hepimizinde bildiği gibi yürüyerek.Yani demek istediğim adam o kadar yetenekli ki yürüyerek ligimizde en üstde oluyo siz bunu sorgulamak yerine hala gelmiş iyi değil diyosunuz.Alex
kendi ülkesinde Tarihe geçmiş bir isim,Ronaldinho,Kaka gibi isimlerin daha yanına yaklaşamadığı onur listesinde bulunuyor.Ve forumda geçtiğimiz dönemden hatırlıyorum hala bazı arkadaşlar var Alex'in brezilya milli takımında kaç kez forma giydiğini bilmeyen!!
Lütfen insanları karalamadan tarafsız yorum yapalım beyler.Objektif olanı herkes sever.
Okuduğunuz için teşekkürler
Saygılarımla
Bu isi oyuncu bazinda istatistige dusmek pek dogru olmaz. Futbol bir takim oyunudur ve takim arkadaslarinin cabalari yoksa, Alex'in verdiginiz istatistiklerinin de en ufak bir anlami yoktur.
Eger Alex 600 sut cekmis, 68'i gol olmus, 250'si kaleci tarafindan kurtarilmis vs. gibilerden istatistikler verseniz bunlarin anlami daha cok olur.
Ama Alex frikik golleri disinda kendi basina gol atmaz. En azindan takim arkadasinin yaptigi yaniltici bir kosu, Alex'in bir gol atmasina neden olabilir.
Asist'de benzer nedenlerden dolayi cok buyuk anlam tasimaz futbol'da.
Saglikli bir istatistiki karsilastirma yapilmasi icin, gerekli olan istatistikler yok ortada. Olsa bile, Futbol gibi kollektif bir ugrasinin sonucunda gol atilan bir spor icin bireylerin performansini olcmek, farkli ogelerin birbirlerine olan katkilarini cozmek hic de kolay olmayan bir istir.
Abi haklısın kesinlikle ama benim anlatmak istediğim genel anlamdaydı.
Teşekkürler umarım anladın![]()
bana nolur birisi şu patchteki bana gore cok sacma gelen olayı anlatsın ilk actım boboya baktım ve could be next adriano falan yazıyo adriano kiiiiiimm bjkli bobo kim arada daglar kadar fark var ve bizim abartan medya tarafından bile bobo hakkında adriaonun yerini alabilir falan demedi..nie bu oatchte bole bunu perpetua arkadasımız veya bunu yapan herhangi birisi bana acıklayabilimi?
Oyuncularin ozellikleri arasindaki oranlar, matematiksel bir kod tarafindan karsilastirilarak oyuncular arasinda benzetmeler yapiyor oyun. Bunun ne potansiyelle ve ne kabiliyet ile alakasi var ki bunlarin ikisi de Bobo icin Adriano'dan cok daha dusuk. Bobo'da fizigi on plana cikan bir oyuncu oldugu icin Adriano ile karsilastirilmis.
Cek Cumhuriyetinde oynarkan elime uzun boylu fizigi cok saglam bir oyuncu gecmisli. Onun icin de "could be the next Jan Koller" yaziyordu. Ancak nedense bu uzun boylu ve fizigini on plana cikartmasi gereken adam, devamli calim atmaya calisiyor ve topu kaybedip duruyordu. Hava toplarini da hic cesur olmadigi icin kaybedip duruyordu. Iki sezon tahammul ettikten sonra serbest biraktim. Kimse almadi ve bir yil sonra adam futbolu birakti. Geri donup baktigimda CA'di 115, PA'si ise 127 idi.
Yeni patch ne zaman gelicek?
peki yeni patchte ne gibi değişiklikler olması planlanıyor bi bilginiz varmı?
Simdi patch cikip cikmayacagi belli degil. Simdiye kadar patch cikip, cikmayacagini SI aciklamadi. Aciklanan sadece bir data guncellemesi olacagi, bu da Subat basi transfer doneminin bitisi itibariyle olacak.
Turkiye liglerindeki guncellemeler ise TSI update'de yapilan calismanin bir ileri seviyesi olacak. Bazi abartilar azaltilacak ve bazi unutulanlar ve hatalar duzeltilecek.
beyler tam olarak yamanın ne zaman cıkması bekleniyor yani hangi zaman aralığı arasında malum okullar acılıyor kendimi ona göre ayaarlamam lazımteşekkürler şimdiden
Gelecek 1 ay icinde cikar. SI Games'in bu konuda yaptigi tek aciklama transfer donemi bittikten bir sure sonra cikacagi idi. Ben de muneccim olmadigim icin bundan daha farkli bir bilgi sahibi degilim. Artik rica ediyorum sormayin ne zaman cikar diye cunku cikis tarihi bizlerin elinde olan bir sey degil. SI Games ne zaman cikartirsa, emin olun ki SI Games forumlarini takip eden arkadaslar tarafindan haber buraya aninda tasinir.
güzel bir yama değil kusura bakmayın ama güzel olmamış
ya bisi sorucammm ben db ye klasoru atiyorum new game diyom gormuyo