Sayfa 7 / 32 İlkİlk ... 5678917 ... SonSon
181 ile 210 arası toplam 951 sonuç

Konu: Fenerbahçe SK

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Edu Acc 9, Pace 12
    Lugano Acc 11, Pace 13

Zaten pek iyi değil
    Nasıl olabilir, sizin görüşünüz nedir, onu öğreneyim o zaman.
    Yok ben yazılanlardan belki bir azaltma olabilir diye düşündüm o yüzden sordum her hangi bir azaltma olacak mı diye ama değerlere bakınca o kadar da gerek yok gibi duruyor.

Peki bu fenerin defansını ileri alınca verdiği çok pozisyonu neye bağlıyorsunuz. Yani mesela GS fenerden çok daha ileride kuruyor defansı. Servet var ama o kadar pozisyon vermiyor gibi geliyor bana. Gerçi Fenerin her maçını seyretmedim ama izlenimlerini merak ettim.
    Günümüz futbolunda GS gibi FB gibi takımlar defansını ileri çıkartmak zorunda ve FB çıkaramıyor. Çıkaramayınca da baskıyı yeterince kuramıyor. Sence bunun nedenleri ne olabilir?

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by P0RT View Post
    Valla doğrusunu söylemek gerekirse çelişkili yapılmış data.Alexe bakıyorumda sanki bu adam ronaldinho dan kaka dan tottiden daha iyi futbolcu. Alexi yapan arkadaşa helal olsun...
    İnan hiç alakası yok.

Birilerinin başka yerdeki, sırf verilen emeği baltalayarak kendileri araştırma yapmak için çabaladıkları lobi ile değerlendirme yapılmamalı.Özelliklerin anlamlarını bile bilmedikleri gibi hiç anlamadıkları şeyler için eleştiri yapabiliyorlar ve verilen doğru cevaba da bir cevap bulamadıklarını için körükörüne kötü diyerek geçiştiriyorlar, sizi de kovuyorlar

Bir oyuncunun fiziksel özellikleri yok ise isterse diğer özellikleri 20 olsun hiçbir şey farketmez, yine world class takımlarda oynayamaz.Futbol=koşmak demektir, Ferguson'un önce atletik yeteneklere baktığı söylenir.

Alex'in istatistiklerini yeniden yazmama gerek yok sanırım (Önceki sayfalarda bolca değerlendirmeleri var).

Alex o yüksek özelliklerin hepsine sahiptir, fiziksel özellikleri olsa idi Barcelona'da, United'da, Inter'de oynardı, Alex durarak oyun bilgisi, müthiş tekniği sayesinde iş yapıyor ve hala ligde değeri bilinmiyor.
    Bu tarz oyuncuların son şekli, Alex ve Riquelme'dir.

Juan Roman Riquelme nasıl yapılmış, 3 senelik tüm profillerini değerlendirebilirsiniz.
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by mkkadi View Post
    Yok ben yazılanlardan belki bir azaltma olabilir diye düşündüm o yüzden sordum her hangi bir azaltma olacak mı diye ama değerlere bakınca o kadar da gerek yok gibi duruyor.

Peki bu fenerin defansını ileri alınca verdiği çok pozisyonu neye bağlıyorsunuz. Yani mesela GS fenerden çok daha ileride kuruyor defansı. Servet var ama o kadar pozisyon vermiyor gibi geliyor bana. Gerçi Fenerin her maçını seyretmedim ama izlenimlerini merak ettim.
    Günümüz futbolunda GS gibi FB gibi takımlar defansını ileri çıkartmak zorunda ve FB çıkaramıyor. Çıkaramayınca da baskıyı yeterince kuramıyor. Sence bunun nedenleri ne olabilir?
    Servet'in hemen önünde, hatta yapışık halde Mehmet Topal var
    Doğal olarak pek açık vermiyor, ikisi birden fiziken rakibi ezerek pozisyon vermiyorlar.Saviola, Agüero, Messi vs.. tabi ki darmadağın olurlar, o ayrı mesele.

Orta saha bastığı için Galatasaray farklı.Yine de AML,AMC,AMR-FC 4lüsü bol bol paslaşarak ileride top tutmayı çabalıyorlar.
    Eksikleri de burada, hepsi dribbling yapan, çok koşmadan bireysel çaba ile pas veren oyuncular.Böyle olunca Galatasaray da ağır oynuyor ama bireysel çok top kaptırmıyor.Sonuçta Alex'ten, Deivid'den de ayağındayken top kapmak kolay değil, lig kaliteli değil, fake attığında teknik olduğu için rahat geçer, defanslar becerikli değil sonuçta.

Ligde ne kadar çok ileride tek oyuncu olursa o kadar çok topla oynarsın.
    Yıllarca bireysel beceriler ile gol atan Fenerbahçe dediler, şu an aynısı Galatasaray ama lobi işte, bireysel beceri olmuyor o zaman birilerine göre.

Yalnız Galatasaray teknik oyuncuların fizik eksikliği nedeni ile (ki fizikli teknik oyuncu tabi ki kariyeri için ilk olarak Premier League'i seçer) fizikli takımlara karşı ezilince yoruluyor, aynı Alex gibi oynayamıyor, pasif kalıyor.

2 yıldır doğru taktik 4-3-3 oldu global futbolda.Fenerbahçe buna dönmeye çalışacak, ki Aragones bunu yapmak için 2 hızlı MC istedi bulamadı.Senna-Xabi'yi beraber istedi (ki Alex'in yerine kullanacak Iniesta gibi, Alex burada sorun oldu ona, itiraf de etti), çünkü Maldo-Josico-Selçuk olmaz orada, üçü de ofansif olarak kısıtlı, seçimleri tekniği nedeni ile kısıtlı olan, topa hakim olmakta zorlanan, çabuk pası ve ileri geri çift yönlü oynayabilecek oyuncular değil.Ayrıca ağır sayılırlar, geriçi Senna-Xabi de pek hızlı değildir ya.

Ligde önde basarsa tabi ki pozisyon vermezsin.
    Servet ilk geldiğinde Fenerbahçe de pozisyon vermiyordu ki.Defansın kritik hataları gına getirmişti, burada Sheva da tuzu biberi oldu.Servet hala saatli bomba, sadece mental olarka olgunlaştı, sahayı daha derin görmeye başladı, seyirci desteği ile daha da çaba gösterdi, o kadar.
    Çünkü kontra yapabilecek takım yok, 3 büyükler+ Balili varken Sivas (ligin en hızlı teknik 3 oyuncusundan biri)+biraz Ankaraspor ve biraz Kayseri.Başka yok.
    Bizim hocalarımız hala kontrayı tek oyuncu sanıyorlar, kontraya en az 5-6 kişi ile organize çıkılır.Alanı doğru kullanırsın, sürekli boş alana taşırsın.Tek oyuncu zorlarsa stoperler gelir, ora saha oraya sürekli koşar.Oyuncu sıkışır, atsa bile orta sahada biri stoperin yerine yetişir kapatır, kalabalıklaşır zaten o zamana kadar o bölge.

Galatasaray da kontra için forvet aradı, amacı kontraya top taşımaktı, bu yüzden Kone'yi istediler olmadı, Nonda'da form düşüklüğü olunca fizikli biraz çabuk Oliveira olsun dediler o da olmadı.Baros her ikisini da az olarka yapan biri, biraz çabuk ve hızlı sayılır pek hızlı olma da.

Portsmouth'ta 7 maçta gol ataması, Lyon'da performans vermemesi işin gerçeği, fizik eksiği var bu oyuncunun, mental olarak da istenen seviyede değil, bu yüzden son vuruşları tekniği kadar değil.

Nonda-Güiza ligi domine eder aslında.

Oyunda Aragones'in taktiği istediğim kadarı kadar ileri çıkmıyor sanırım, ben de dayımın vefatı ile sıkıntılı bir dönem geçirdim, oyunu tam hali ile yeni oynuyorum zaten.Taktikte gerekli düzenlemeleri yaptım.

Aragones aslen orta sahayı çıkartmaya çalıştı.Niye dersen oyun stili defansif değil, geçen sene 8 oyuncu geride oynuyordu Fenerbahçe dana önce de belirttiğim gibi maçın %70'i geri oynayarak, top kaptırma pahasına kendi sahasında sürekli top çevirerek uzun süre oyalayan bir taktik ile oynuyordu ve bunda da top kaptırmamasının sebebi tamamen teknik oyunculara sahip olmasıydı.Alex'in de saklanarak da koşarak oynamaya çalışması (ki çok fazla koşmasına da gerek olmadan, yettiği kadarı ile), motive olmasının payı var.

Fenerbahçe'de Alex ile Selçuk-Josico arasında 30m, Alex ile Güiza arasında 10-15m var.Araları inanılmaz açık, her pozisyon sonu çıkarken kendi yarısahasında 50 pas yapıyor Fenerbahçe.

Zico, takımı çok geride, maçın %70'i geride oynatırdı, ağır oynardı tamam.
    Ammavelakin takım geride riskli olmasına rağmen kendi yarısahasında çok pasla topla oynaması süresini ele geçirir, zamanı ilerletmiş olurdu.Böylece rakibin baskı yapacağı süre azalırdı.Dakika 60-70'den sonra rakip Fenerbahçe yarısahasına pres yapıp bastırınca, dinlenmiş Fenerbahçe arkası açılan rakibe kontraya çıkardı, golü bulurdu.

Tabi ki bu taktikte Anadolu takımlarına baskı kuramaz, son 15 dk.da açılınca da ağır kadro geriye koşamaz, kontra yerdi.

O kadro Inter'i ağır futbolla akıllıca yenerdi ama Aragones Selçuk ve Josico'yu ileri çıkartıyor, defansı öne çıkarmak istiyor.
    Böyle olunca onlar çıktıklarında, defans geri koşamıyor kontra yiyor.Geride kalırlarsa takım ileriye çıkamıyor, Aurelio teknikti, Josico ve Selçuk top saklayıp, pas yapaibilecek teknik ve mental özelliklere sahip değil, Aurelio demir gibi adamdı.
    Selçuk ve Josico çıkmaya çalışıyor ama her ikisi de ağır, çünkü Aragones çık diyor.Pres yapmaya başladıklarında ara açıldığı için kontra yememek adına(+Aragones yine defansa da çıkın diyor) çıkmak zorunda kalıyorlar.Zaten ağır defans, geri açık bırakıyor, çünkü orta sahamız fizikli de değil, güçlü olsa sürekli yıldırır rakibin orta sahasını faullü oynayarak.
    Onu da yapamıyor, ayrıca Arda az da olsa pres yapıyor, Hasan faullü zorluyor (şu an orası sorun Gs'da).Farkı olarak da Galatasaray yıllardır aynı şeyi her gelene öğretiyor, tüm antrenmanlar bunun üzerine, rakip topu aldığında o bölge pas alanını kapatmak için 3 oyuncu olacak.Bunun çabası var, ta ki Fatih Terim'den beri bu böyle.
    Terim'in felsefesi oydu, savunma forvetten başlar

Şimdi 3 günde bir maç yapmaya alışmış, yedekleri pek olmayan, Brezilya Ligi'nden koşmamaya alışmış, 25 metrede top oynayan oyuncuları (aynısı Lincoln için de gerekli), çocukluktan beri koşması öğretilen "emek göster, vur, kır, parçala" diye koşturulan, ciğeri ve kasları geniş Avrupalılar ile bir tutamazsın.
    Brezilyalı oyuncular için bir kanı var, fizikleri kısıtlı olduğu için daha çok mental gelişirler, kondüsyonlarını ayarlamayı iyi bilirler, 3 günde bir maç trafiğinde çok iyi oynarlar.
    Çok doğru, işte Lincoln, işte Alex.Geçen sene ŞL'de Alex, UEFA'da Lincoln, koşuyorlar ama sadece momentum anlarında.Ligde yine aynı, form durumları değiştiriyor sadece istatistikleri.

Aragones takımı çıkarmazsa aynen böyle al gülüm-ver gülüm oynar, Anadolu takımlarını sıkıştıramayız.Olayı özü bu, her şeyi farkında, Aragones suçlu değil, ayrıca bu onun takımı da değil.

Aragones değil, yönetim suçlu.Tüm bu futbol ya da rezalet, oyuncu transferini kısıtlı yapan yönetimindir.Aragones ile sözleşme uzatılmalı bence yaşına bakılmadan.
    Last edited by Cengo : 13.Aralık.2008 at 23:01

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Tamam teşekkür ederim. Yani fenerin orta sahasında hızlı ve iyi basabilen oyuncular olmamasından dolayı daha fazla pozisyon verdiğini düşünüyorsun.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Tamam teşekkür ederim. Yani fenerin orta sahasında hızlı ve iyi basabilen oyuncular olmamasından dolayı daha fazla pozisyon verdiğini düşünüyorsun.
    Evet, aynen öyle düşünüyorum maalesef.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

İnan hiç alakası yok.

Birilerinin başka yerdeki, sırf verilen emeği baltalayarak kendileri araştırma yapmak için çabaladıkları lobi ile değerlendirme yapılmamalı.Özelliklerin anlamlarını bile bilmedikleri gibi hiç anlamadıkları şeyler için eleştiri yapabiliyorlar ve verilen doğru cevaba da bir cevap bulamadıklarını için körükörüne kötü diyerek geçiştiriyorlar, sizi de kovuyorlar

Bir oyuncunun fiziksel özellikleri yok ise isterse diğer özellikleri 20 olsun hiçbir şey farketmez, yine world class takımlarda oynayamaz.Futbol=koşmak demektir, Ferguson'un önce atletik yeteneklere baktığı söylenir.

Alex'in istatistiklerini yeniden yazmama gerek yok sanırım (Önceki sayfalarda bolca değerlendirmeleri var).

Alex o yüksek özelliklerin hepsine sahiptir, fiziksel özellikleri olsa idi Barcelona'da, United'da, Inter'de oynardı, Alex durarak oyun bilgisi, müthiş tekniği sayesinde iş yapıyor ve hala ligde değeri bilinmiyor.
    Bu tarz oyuncuların son şekli, Alex ve Riquelme'dir.

Juan Roman Riquelme nasıl yapılmış, 3 senelik tüm profillerini değerlendirebilirsiniz.
    simdi dediklerine katılıyorum yanş dedigin gibi Alex üst düzey bir oyuncu yetenekleri tartışılmaz ama sen diyorsun ki Alex güclü olsaydı Barcelonada oynardı. Bende ozaman diyorum ki Eger Alex icin bunları düsünüyorsan Yusuf simsek Yattara hatta SEgen yalcın nasıl olmalıydı. Yattaranın teknik kapasitesi Alexten fazla bana gore Alex aklı ile oynayan bir futbolcu ama Yetenek bakımından Yattara degil böyle düsünürsek oyunda Yattaranın özellikleri cok iyi olması gerekmezmiydi yada yusuf simsegin teknigi kimde var türkiyede?

carrusca icin de aynı seyler gecerli cok teknik cok hızlı cok potansiyelli ama gücsüz dayanıksız mental olarak yetersiz oyunda onun degerlendirmesi nasıl olmalıydı. ben size bir ton oyuncu sayarım teknik olarak C.onaldodan da Messi den de iyi olay girin youtube ye bakın bir dünya futbolcu var izlerken hayran kalıyorsunuz ama gercekte oyle degil. Alex iyi bir oyuncu ama cok abartı olmus ozaman yusuf simsegin de yattaranın da profilini güclendirin -bunu size demiyorum onunla ilgilenen arkadaslara- kafa olarak zayıf yapın gercektede oyle zaten.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by hakanyilmaz1984 View Post
    simdi dediklerine katılıyorum yanş dedigin gibi Alex üst düzey bir oyuncu yetenekleri tartışılmaz ama sen diyorsun ki Alex güclü olsaydı Barcelonada oynardı. Bende ozaman diyorum ki Eger Alex icin bunları düsünüyorsan Yusuf simsek Yattara hatta SEgen yalcın nasıl olmalıydı. Yattaranın teknik kapasitesi Alexten fazla bana gore Alex aklı ile oynayan bir futbolcu ama Yetenek bakımından Yattara degil böyle düsünürsek oyunda Yattaranın özellikleri cok iyi olması gerekmezmiydi yada yusuf simsegin teknigi kimde var türkiyede?

carrusca icin de aynı seyler gecerli cok teknik cok hızlı cok potansiyelli ama gücsüz dayanıksız mental olarak yetersiz oyunda onun degerlendirmesi nasıl olmalıydı. ben size bir ton oyuncu sayarım teknik olarak C.onaldodan da Messi den de iyi olay girin youtube ye bakın bir dünya futbolcu var izlerken hayran kalıyorsunuz ama gercekte oyle degil. Alex iyi bir oyuncu ama cok abartı olmus ozaman yusuf simsegin de yattaranın da profilini güclendirin -bunu size demiyorum onunla ilgilenen arkadaslara- kafa olarak zayıf yapın gercektede oyle zaten.
    Profiller zaten mental olarak bazı önemli özellikler+ fizik olarak kötü, teknik olarak iyi zaten.Sergen'i karıştırmayalım, futbolu bırakmış yorumcu olmuş, kıstas değil.
    Ronaldo, Messi birini geçtiğinde teknik, dribbling hemen 20 verelim deniyor.Haid bunlar olabilir ama bzı oyuncular için bile hemen böyle deniliyor.
    Hızın, çabukluğun, çevikliğin ne kadar önemli olduğunun farkında değil çoğu kişi.
    Ayrıca Alex çok teknik bir oyuncu, nasıl Messi'den daha iyi oyuncu olabiliyor.
    175-190 CA arasıdaki oyuncuları 157 CA'li bir oyuncu ile karşılaştırıyorsunuz.
    Alex teknik olmasa, markaja rağmen nasıl nokta pas verir, nasıl rakibin ayağına rağmen milimetrik top istop eder, nasıl ters tarafa nokta asist yapabilir?

Yattara kötü değil ki zaten, Yattara koşan da (pres yapmıyor) bir oyuncu, niye o zaman hala Trabzonspor'a muhtaç? Trabzonspor araştırmasında detaylı anlatılır, hız, hızlanma, çabukluk farkı, mental olarak düşük olması sürekli sahada pozisyon dışı yersiz gezmesini, oyundan kopmasını sağlar.

Teknik topa ne kadar hakim olabildiğidir, Brezilyalı oyuncular en tekniklerdir, kumda çalışırlar, top ayaklarına adeta yapışır, buna teknik deniyor, düşündüğünüze değil.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2003

Hem bu, hem de Alex ve Deivid disinda ayagindaki topu olumlu kullanabilen oyuncu yok.

Kazim desen adamin kafasi daginik, sanki ozellikle herseyi yanlis yapiyor.

Ugur Boral'in onune top atarsan pesinden kosar ama topu ayagina alip oyun kurmasini istersen standart bir anadolu takimi kanat oyuncusundan pek farki yok.

Bu iki oyuncu oynadigi zaman, bu ikisinin bir sey yaratamayacagi belli oldugu icin Alex'in ustune yogunlasabiliyor rakip. Alex'i etkisiz hale getiriyor ve Fenerbahce etkisiz oluyor.

Zaten Josico, Selcuk, Maldonado 20 metre karede oynadiklari icin (sadece defansif yari alanda) ne Aragones'in istedigi ofansif presi yapabiliyor takim, ne de geriye yaslandigi zaman Alex surekli goz hapisinde oldugu ve Alex pas verdigi zaman topu geri alamadigi icin (kimse verkaca girmedigi icin, statik oldugu icin) ileriye de cikamiyor.

Kazim ile Ugur da cizgiye de yapisinca Guiza tek basina kaliyor ortada.

Zaten Fenerbahce fiziksel mucadeleye dayali oyun oynayabilen bir takim degil. Yani teknik oyuncular islemedigi zaman Besiktas'in veya Trabzon'un oynadigi futbola donup, rakipten daha fazla mucadele ederek mac kazanabilecek yapida bir takim degil. Bu da Fenerbahce'nin teknik kapasitesi yuksek oyuncularin oynayabildigi kadar basarili olmasina neden oluyor.

Sadece Alex ve Deivid bile takimi hareketlendirmeye yetiyor. Aurelio oyunun iki yonunu birden oynayabiliyor, hem ayagina hakim, hem de defansta cok etkili oldugu icin takim yuruyordu.

Galatasaray'da durum farkli. Lincoln'u tutsan, Kewell. Kewell'i tutsan Arda. Arda'yi tutsan Ayhan. Ayhan'i tutsan Baros birseyler yaratabilecek oyuncular. Geriden Meira yine yaratici bir oyuncu. Galatasaray'in kadrosunu farkli yapan, istese gecen seneki oyun sistemine donebilecek oyunculara sahip olmasi. Yani Besiktas/Trabzonspor'un oynadigi mucadeleye dayali futbolu oynayacak oyuncular da var, teknik kapasitesi yuksek oyuncularin yaninda. Ancak maalesef ilk yarinin yarisinda bu mucadeleye dayali futbolun kalbi olan oyuncular sakatti ve oynamiyordu.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Profiller zaten mental olarak bazı önemli özellikler+ fizik olarak kötü, teknik olarak iyi zaten.Sergen'i karıştırmayalım, futbolu bırakmış yorumcu olmuş, kıstas değil.
    Ronaldo, Messi birini geçtiğinde teknik, dribbling hemen 20 verelim deniyor.Haid bunlar olabilir ama bzı oyuncular için bile hemen böyle deniliyor.
    Hızın, çabukluğun, çevikliğin ne kadar önemli olduğunun farkında değil çoğu kişi.
    Ayrıca Alex çok teknik bir oyuncu, nasıl Messi'den daha iyi oyuncu olabiliyor.
    175-190 CA arasıdaki oyuncuları 157 CA'li bir oyuncu ile karşılaştırıyorsunuz.
    Alex teknik olmasa, markaja rağmen nasıl nokta pas verir, nasıl rakibin ayağına rağmen milimetrik top istop eder, nasıl ters tarafa nokta asist yapabilir?

Yattara kötü değil ki zaten, Yattara koşan da (pres yapmıyor) bir oyuncu, niye o zaman hala Trabzonspor'a muhtaç? Trabzonspor araştırmasında detaylı anlatılır, hız, hızlanma, çabukluk farkı, mental olarak düşük olması sürekli sahada pozisyon dışı yersiz gezmesini, oyundan kopmasını sağlar.

Yattara dikine oyun kuran bir oyuncu değildir, bireysel oynayan bir oyuncudur.O mental özellikler sınırlı.

Teknik topa ne kadar hakim olabildiğidir, Brezilyalı oyuncular en tekniklerdir, kumda çalışırlar, top ayaklarına adeta yapışır, buna teknik deniyor, düşündüğünüze değil.

Yattara ile Alex'i karşılaştırmak istemem ama Yattara'nın teknik özellikleri bir bütün olarak Alex'den daha iyi değil.Her oyuncu bireysel olarak bir bir değerlendirilmeli, o yüzden bunu Trabzonspor araştırmacısı yapar, nitekim o daha fazla izliyor.

Yusuf Şimşek fizik eksikliği nedeni ile çok ağır olan ve bu yüzden uzun pas veremeyen bir oyuncu.Bu yüzden pas özelliğinin max seviyede yüksek olması doğru değil, kısa mesafede çok pas verebilir, o yüzden yüksek girilecek ise bu sefer bazı mental özelliklerinin kısılması gerekir ki oyun içinde o pasları o şekilde verebilsin.O yüzden Yusuf da bireysel değerlendirilmeli ama Yusuf hiç bir zaman Alex seviyesinde bir oyuncu olmadı, o potansiyele her ne sebepte olursa olsun hiç gösteremedi, nitekim Fenerbahçe'ye geldiği gün itibari ile ilk gidecek oyuncular biri olduğunu son gününe kadar göstemiş oldu.Hiç bir zaman istenilen verim alınamadı ondan.Bazı fiziksel özellikler değişemeyeceği için bazı oyuncular teknik gelişecek bir oyuncu sanılsa da kısıtlıdır.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2005
    Yer
    Tuzla

daha önce söylendi mi bilmiyorum ama ben bir Galatasaraylı olarak Fenerbahçenin legends kısmında lefter'in olmamasını bir eksiklik olarak görüyorum...

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by kral_67 View Post
    daha önce söylendi mi bilmiyorum ama ben bir Galatasaraylı olarak Fenerbahçenin legends kısmında lefter'in olmamasını bir eksiklik olarak görüyorum...
    Haklısın, teşekkürler.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2007
    Yer
    Bursa

Quote Originally Posted by P0RT View Post
    Valla doğrusunu söylemek gerekirse çelişkili yapılmış data.Alexe bakıyorumda sanki bu adam ronaldinho dan kaka dan tottiden daha iyi futbolcu. Alexi yapan arkadaşa helal olsun...
    Dikkat ettiyse,Fiziksel özellikleri düşük onun için o fazlalıgını kapatıyor binevi kaldı ki Alex'in özelilikleri yerinde bence..
    Nush İle Uslanmayanı Etmeli Tekdir
    Tekdir İle Uslanmayanın Hakkı Kötektir

Nesil
    2003

Yetenek dedigimiz zaten sadece flair ozelligi...

Alex'in muthis bir dogustan yetenegi yok. Muthis dogustan yetenegi zekasi. Ancak bununla beraber verdigi paslarin bu kadar isabetli olmasi, vuruslarinin bu kadar temiz olmasi cok antrenman yapmis ve bu hareketleri hep isabetli bir sekilde yapabilmek icin cok calismis olmasini gerektiriyor.

Alex'in hemen hemen her hareketi bu calismayi zamaninda yapmis oldugunu gosteriyor, temel egitimi cok saglam aldigini gosteriyor.

Yusuf, Sergen, Yattara hemen hemen hic temel egitim almadan tamamen yetenek ile oldugu yere gelmis oyuncular. 8-9 yaslarinda almalari gereken teknik egitimini almis olsalar, bugun belki ucu de Liverpool, Man Utd, Chelsea takimlarinin yildizlari olarak oynamis veya oynuyor olarak karsimizda olacaklardi. Ama yetenek her sey degil.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Ömer abi mücadeleye dayalı futbol demişsin bende bu konuya türkiye ligi ile olan başlıkta genel olsun diye biraz değindim. Burada da bir şeyler ekleyelim.

Artık teknik oyuncusu az olan takımlar mücadeleye dayanan futbolu ön plana çıkardılar ama oyunda maç motoru bu mücadeleyi tam olarak kullanabiliyor mu?

Mesela Servete fiziği ile topları kaptığını düşündüğümüzden (tam olarak top kapma demeyeyim kazanma diyeli m ) tackling değeri 12 ya da 13 tam hatırlayamadım. Şimdi Servet gerçel hayatta ayağıyla vücüduyla maç başına 7 top kazanıyor diyelim. Oyunda böyle oluyor mu?

Veya tamamen fizik gücüyle oynayan takımlar maç motorunda tam olarak nasıl yansıyor bu oyunları.

Veya iyi liglerde oynayan takımların Fiziksel ve Mental özellikleri biraz abartıldığı için fiziği ile oynayan takımlar ön plana çıkamıyor mu? Bunları da merak ettim açıkçası..

Nesil
    2003

Ömer abi mücadeleye dayalı futbol demişsin bende bu konuya türkiye ligi ile olan başlıkta genel olsun diye biraz değindim. Burada da bir şeyler ekleyelim.

Artık teknik oyuncusu az olan takımlar mücadeleye dayanan futbolu ön plana çıkardılar ama oyunda maç motoru bu mücadeleyi tam olarak kullanabiliyor mu?

Mesela Servete fiziği ile topları kaptığını düşündüğümüzden (tam olarak top kapma demeyeyim kazanma diyeli m ) tackling değeri 12 ya da 13 tam hatırlayamadım. Şimdi Servet gerçel hayatta ayağıyla vücüduyla maç başına 7 top kazanıyor diyelim. Oyunda böyle oluyor mu?

Veya tamamen fizik gücüyle oynayan takımlar maç motorunda tam olarak nasıl yansıyor bu oyunları.

Veya iyi liglerde oynayan takımların Fiziksel ve Mental özellikleri biraz abartıldığı için fiziği ile oynayan takımlar ön plana çıkamıyor mu? Bunları da merak ettim açıkçası..
    Bu fiziksel kapasiteyi destekleyecek zihinsel ozellikler de varsa oyuncuda, olur. Ayrica taktiklerin de buna uygun olmasi lazim.

Not: cikacak bir sonraki yamada deneyin nasil, hem veritabaninda hem, mac motorunda, hem de kulup taktiklerinde bir cok degisiklik yaptik.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Oyunun orta saha konusunda eksiği var, o kadar basan bir saha göremiyorsunuz ya da ben mi göremiyorum bilmiyorum?
    Ortak kanımız İngiliz Ligi'nin oyundaki etkisi gibi.

Servet'in yaptığı oyunda Interception (gerçek hayatta da) diye geçer ama omuz atarak mı, timing ile araya girerek mi Ömer abi daha iyi cevap verir.

Dünyada tackling kalmadı artık, herkes interception ile kesiyor, bekliyor bekliyor, tam zamanında pas arası yapıyor.İş tacklinge kalırsa zaten geri geri koşarsın sürekli, bkz. ligimizin orta sahada pres yapmaması sonucu defansla karşı karşıya gelen rakip ofanslar.

Oyunda fizik takımları öne çıkıyor tabi, omuz omuza mücadele ediyorlar, zaten onu ayarlamaya çalışıyoruz sürekli.FM 2009'da maç kazanamıyorum diyenlerin altında yattığı sebep de bu.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Yetenek dedigimiz zaten sadece flair ozelligi...

Alex'in muthis bir dogustan yetenegi yok. Muthis dogustan yetenegi zekasi. Ancak bununla beraber verdigi paslarin bu kadar isabetli olmasi, vuruslarinin bu kadar temiz olmasi cok antrenman yapmis ve bu hareketleri hep isabetli bir sekilde yapabilmek icin cok calismis olmasini gerektiriyor.

Alex'in hemen hemen her hareketi bu calismayi zamaninda yapmis oldugunu gosteriyor, temel egitimi cok saglam aldigini gosteriyor.

Yusuf, Sergen, Yattara hemen hemen hic temel egitim almadan tamamen yetenek ile oldugu yere gelmis oyuncular. 8-9 yaslarinda almalari gereken teknik egitimini almis olsalar, bugun belki ucu de Liverpool, Man Utd, Chelsea takimlarinin yildizlari olarak oynamis veya oynuyor olarak karsimizda olacaklardi. Ama yetenek her sey degil.
    İşte bende bunu diyorum abi Alex cok iyi bir profesyonel ve gercekten işi biliyor ama yetenekleri kısıtlı.
    Güzel paslar veriyor akıllı oynuyor ve etkili oynuyor ama Sergenin Yusufun yetenegi kesinlikle yok Alexte. Ayrıca Alex markaj altın da yokları oynuyor pas falan da veremiyor.
    Alex konusu fazla uzadı biliyorum ama cidden bana cok abartılmış geliyor. Ca Pa degerleri demeyin cünkü bana gore oyuncunun profili belirleyicidir. Ca Pa degeri potansiyel degeri ama profil su andaki performansı.
    Ayrıca suda var bilmiyorum nasıl bir puanlama sistemi yapıyorsunuz burda yeniyim daha
    Ama eger mevcut performansa gore yapıyorsanız zaten alex te ciddi bir düsüs olması gerekir. bunun sistemle alakası da yok sonucta bu bir oyun. Gercek hayatta Aragonesin sisteminden oynayamıyor demek komik olur. ozaman gecen sene Lincoln neden kötü idi oda kallinin sistemin de oyle oynuyordu haksızmıyım
    ama genel olarak basarılı bir iş cıkarttıgınızı söylemem gerekir. Alex konusun da biraz duygusal davrandıgınızı düsünüyorum
    Haa sunu da diyeyim ben Alex in degerini elestirirken Semihin degerinin az olmasını da elestiriyorum. Bana gore oyundak ki en iyi Türk forvet Semih olmalı.
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    .

Oyunda fizik takımları öne çıkıyor tabi, omuz omuza mücadele ediyorlar, zaten onu ayarlamaya çalışıyoruz sürekli.FM 2009'da maç kazanamıyorum diyenlerin altında yattığı sebep de bu.
    Bu konuda haklısın artık oyle orta saha da koy 3 tane amc farka git devri yok gercek hayatta oldugu gibi bazen bir amc yi bile kaldırmıyor takımlar ki bence bu güzel
    Bunu sevdim gercekten
    Last edited by hakanyilmaz1984 : 14.Aralık.2008 at 13:44 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)

Nesil
    2003

İşte bende bunu diyorum abi Alex cok iyi bir profesyonel ve gercekten işi biliyor ama yetenekleri kısıtlı.
    Güzel paslar veriyor akıllı oynuyor ve etkili oynuyor ama Sergenin Yusufun yetenegi kesinlikle yok Alexte. Ayrıca Alex markaj altın da yokları oynuyor pas falan da veremiyor.
    Alex konusu fazla uzadı biliyorum ama cidden bana cok abartılmış geliyor. Ca Pa degerleri demeyin cünkü bana gore oyuncunun profili belirleyicidir. Ca Pa degeri potansiyel degeri ama profil su andaki performansı.
    Ayrıca suda var bilmiyorum nasıl bir puanlama sistemi yapıyorsunuz burda yeniyim daha
    Ama eger mevcut performansa gore yapıyorsanız zaten alex te ciddi bir düsüs olması gerekir. bunun sistemle alakası da yok sonucta bu bir oyun. Gercek hayatta Aragonesin sisteminden oynayamıyor demek komik olur. ozaman gecen sene Lincoln neden kötü idi oda kallinin sistemin de oyle oynuyordu haksızmıyım
    ama genel olarak basarılı bir iş cıkarttıgınızı söylemem gerekir. Alex konusun da biraz duygusal davrandıgınızı düsünüyorum
    Haa sunu da diyeyim ben Alex in degerini elestirirken Semihin degerinin az olmasını da elestiriyorum. Bana gore oyundak ki en iyi Türk forvet Semih olmalı.
    Ayni seyden bahsetmiyoruz..

Yetenek baska sey.. teknik beceri baska sey.

Yetenek dogustan sahip olunan bir sey. Teknik beceri calisarak kazanilinan bir sey.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Üstte Ömer abi belirtti, doğuştan doğal yetenek flairdır.
    Alex Türkiye'de en teknik 1-2 oyuncudan biri, bu kadar kendini yetiştirebilen, her pozisyonu gün 1000 kere çalışarak kusursuz hale getiren başka yerli oyuncu da yok.

Alex'te Yusuf'un pasları yok?
    Tam tersi, Yusuf'ta Alex pasları yok.
    (Sergen'i katmayın, profili olmayan, futbol bırakmış yorumcu mu kıstas oluyor?)

Hatırlatırım hem Türkiye Ligi'nde, hem de Şampiyonlar Ligi'nde Asist Kralı'dır Alex.

Hiç duygusal davranmıyorum, keseceğim özellikleri bıçak gibi keserim, geldiğim gibi ilk Tuncay'u düşürdüm.Yine bir takım değişiklikler yapıyorum, önümüzdeki yamada gözlemleyebilirsiniz.

Uzun süre gözlem yoksa fizik olarak zayıf Alex, özellikle rakip takım duygusu ile beraber kötü oyuncu sanılmasını sağlıyor.Hadi söz meclisten dışarı, bazıları Alex'te doğru istatistikler göremeyince ne kadar mutlu olacaklar, bu iş gerçek değerleri ve istatistikleri yansıtmak üzerine.
    (Alex oyunda da markaj altında iş yapamaz, fiziksel özellikleri düşük)

Görüşünüze göre Lincoln'un da özelliklerini düşürmemiz gerekiyor, zira şu an Alex formsuzsa geçen sene Lincoln formsuzdu.Gerçi Alex formsuz da olsa her zaman kritik şeyler yapabiliyor maç içinde 1-2 kere bile görünse.

Doğru yaptığım bir şey için daha fazla açıklama yapma gereksinimi duymuyorum artık, eğer tartışacak isek görüşlerinizi lütfen puanlama sayılar ve nedenleri ile yazın.

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2008
    Yer
    Frankfurt am Main

Alex'in finishing'i bana fazla geldi , nitekim karsi karsiya kacirdigi bircok pozisyonu sayabilirm size, o kadar iyi bir bitiriciligi yok 15'i gecmemeli bana göre

Nesil
    2007
    Yer
    59-39

Bende karşı karşıya attığı pozisyonları sayarım...Emin ol attığı çok daha fazla..

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Jay CutLer View Post
    Alex'in finishing'i bana fazla geldi , nitekim karsi karsiya kacirdigi bircok pozisyonu sayabilirm size, o kadar iyi bir bitiriciligi yok 15'i gecmemeli bana göre
    Ben her maçı izliyorum, çok fazla hatırlayamıyorum? Hangilerini olduğu söylerseniz daha iyi olur.

Mesela bir Gençlerbirliği maçı vardır, 85'e kadar 1-0 geridedir Fenerbahçe.
    Sanırım 89, 89. dkda Alex bir dribbling yapar, rakibin nizami şarzı ile yıkılmasına rağmen sol alt köşeye eliyle koyduğu gibi gönderir penaltı noktası hizasında karşı karşıya iken.Sonra da şişirirlen bir 90+2 civarı, Pierre topukla bırakır, Alex bu sefer sağ alt köşeye hemen hemen aynı yerden. (2. video 07:18-07:27)

Bunu hep yaşadık.

Anderlecht'e ŞL elemesinde attığı gol, çok iyiydi.
    Kontrada çok koşmadan arkaya sarktı, müthiş bir tek top hamlesi ile, ayak içi ile inanılmaz düzelterek boşa yatırdı Biglia'yı.

Kaleci ile karşı karşıya, , onun gibi sol alt direk seviyesinde soldan falsolu bir plase gol attı.

Tam tersini düşünüyorum, Alex tekniği sayesinde eliyle koymuş gibi bırakıyor, uzun şut olmadığı için de çok fazla güçlü vurmasına, ayarlamasına gerek de kalmıyor.

[GVIDEO]http://video.google.com/videoplay?docid=-3134520112895910798&hlr[/GVIDEO]
    İzleyemenler için:http://video.google.com/videoplay?do...95910798&hl=tr

Alex'in özelliklerini anlatan video:

[GVIDEO]http://video.google.com/videoplay?docid=-3902716563551352830&hlr[/GVIDEO]

İzleyemenler için: http://video.google.com/videoplay?do...51352830&hl=tr
    Last edited by Cengo : 14.Aralık.2008 at 17:38

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Alexin bu sene devamliligi yok hatta baya kotu. Yani artik tam anlamiyla kurtarici gorevini ustlenemiyor. Bu sebeple degerlerinde oynama yapilabilir. Bunun disinda Volkan kalede yaptigi hata sayisi artik goze batar bicimde artti ve alex gibi devamliligi yok. Onda da belli dusurmelere gidilebilir. Selcuk kendini son zamanlarda gelistirdi onda ise 1-2 degerinde yukseltme bence cok mantikli olur. Ayrica Lugano ya biraz finishing eklenmeli adam guiza dan fazla gol atiyor. Ve guiza daki dusuk performans ve gol atamama sorunu oyuna yansitilmali

Nesil
    2008
    Yer
    İzmir

açıkçası alexteki sorunun hocanın onu sürekli değişik yerlerde oynatmasından kaynaklandığını düşünüyorum. o kendi mevkisinde oynasa yine her zamanki görevini yapar bana göre.

Alex neden bukadar çok tartışma konusu oluo anlamıorm. Ben koyu bi galatasaray taraftarıyım ama alexi çok beğenirim.ve bence ona verilen değerler gayet yerinde. alexin tek eksiği var sadece:
    diğer arkadaşları kadar koşmaması...

buda tabi göze batıo ve böyle koşmayan bi oyuncu nası bu değerleri alır die tartışma başlıo..eğer alex biraz fizikli ve koşmayı seven bi oyuncu olsaydı onu türkiyede görmemiz imkansız olurdu..

Quote Originally Posted by Onurap View Post
    Hayır yahu aynışeyi demiyorum sen anlayamıyorsun..
    ama yardımcı olayım..
    Dediğimi biliyorum..
    Zıplama oyuncunun yerden yükselebilme beceresi..
    heading.yuncunun isabetli kafa vurma beceresi..

Bende diyorumki alexi bomboş top geliyor rahat rahat burda tabiki istediği gibi vurabiliri herkes vurabilir..Alex kaçtane atmış hayatında kafa golü..Keweldda atttı neden tutup 16-17 verilmiyor..?Heading 12 olan biri bile atabilir..Yani zıplaması yüksek olmayan birinin sağlıklı olarak ne kadar usta kafa vurabildiğinin ölçüleceğine inanmıyorum...Attığı kafa golleri boş pozisyonda olduğu için yaptığı vuruşları çok rahat yapıyor buda hadingi yüksekmiş gibi gösteriyor..Bu yüzden dünyada heading ve zıplama farklı özelikler olmasına rağmen aradaki fark açılmıyor..

Servet in headinginin 12 yapılmasıda tam bir fiyasko adamın görevi ilk önce top uzaklaştırmak zor pozisyonda uzaklaştırıyor ne isabeti olucak?Bunu yapan defans oyuncusumu var Allah aşkına..Oyundad heading 16-17 olan bir oyuncu ileriye bam güm uzaklaştırır..'Aman dur uzaklaştıırıken pas atayım' mı diycek böyle bir şey yok..Ofansif anlamda dersenizde gerekli orta geldiğinde(sabrinin ve ardanın kullandığı kornerler ortada hatta lincolnün bile her nekadar gol attırsada çok yumuşak toplar..) gayet iyi kafa vuruşları vardır servetin..En azından kendisinden yüksek tutulan i.toramandan luganodan edudan 10 kat daha iyidir kafa vuruşları hem ofansif hem defansif olarak..
    Ya Allah askina gecen sene CSKA ya deplasmanda attigi kafa golunu getir gozunun onune.. Kim vurabilir oyle akillica ?? Servet mi ? Yoksa Nonda mi?? Belkide Gokhan zan ...

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by YozGatGFB66 View Post
    Ya Allah askina gecen sene CSKA ya deplasmanda attigi kafa golunu getir gozunun onune.. Kim vurabilir oyle akillica ?? Servet mi ? Yoksa Nonda mi?? Belkide Gokhan zan ...
    +
    Kadıköy'de PSV'ye karşı 3-0 kazandığımız maçta 2. golde Anelka'nın ortasına kafası.Oda çok klastı.

Evet bu adamin boyu kisa ama kafa vuruslari akillica... alexe bicilen degerler %100 dogrudur.. Emeklerine saglik arkadaslarin...

psv macinda da gercekten akillicaydi evet.. kaleci topu sag tarafina beklerken soluna atmak ve kaleciyi ters ayaginda yakalamakda kolay bir is degil...

Nesil
    2007
    Yer
    Manisa/Akhisar

Eleştire eleştire bitiremediler Alex'i.İstatistikleri yalan söylemiyor sonuçta.Alex fiziksel özellikleri dışında gerçekten bir star...

Nesil
    2006

besiktasli olmama ragmen alexi begenirim son zamanlarda formu dusmustur olabilir ama sonucta sakatlandi devamliligi cok olmadi ayrica takiminda basarisizligi eklenince tam performans oynayamadi.

ayrica semihinde bazi degerlerinde yukselme olabilir ornegin bitiricilik ve mental ozelliklerinde.

ama son olarak bana gore volkan da kesinlikle dusme olmalidir volkan konsantrasyonu cok dusuk, devamliligi olmadan oynayan, birebirlerde basarisiz ve zayif kararlar verebilen bir kaleci.volkani iyi kaleci yapan ozellikleri bariz bir sekilde ziplamasi refleksi ve handlingi olmalidir. ayrica yan toplardada bariz hatalari var bana gore.

Sayfa 7 / 32 İlkİlk ... 5678917 ... SonSon

Mesaj Yetkileri