Valla doğrusunu söylemek gerekirse çelişkili yapılmış data.Alexe bakıyorumda sanki bu adam ronaldinho dan kaka dan tottiden daha iyi futbolcu. Alexi yapan arkadaşa helal olsun...
Valla doğrusunu söylemek gerekirse çelişkili yapılmış data.Alexe bakıyorumda sanki bu adam ronaldinho dan kaka dan tottiden daha iyi futbolcu. Alexi yapan arkadaşa helal olsun...
İnan hiç alakası yok.
Birilerinin başka yerdeki, sırf verilen emeği baltalayarak kendileri araştırma yapmak için çabaladıkları lobi ile değerlendirme yapılmamalı.Özelliklerin anlamlarını bile bilmedikleri gibi hiç anlamadıkları şeyler için eleştiri yapabiliyorlar ve verilen doğru cevaba da bir cevap bulamadıklarını için körükörüne kötü diyerek geçiştiriyorlar, sizi de kovuyorlar
Bir oyuncunun fiziksel özellikleri yok ise isterse diğer özellikleri 20 olsun hiçbir şey farketmez, yine world class takımlarda oynayamaz.Futbol=koşmak demektir, Ferguson'un önce atletik yeteneklere baktığı söylenir.
Alex'in istatistiklerini yeniden yazmama gerek yok sanırım (Önceki sayfalarda bolca değerlendirmeleri var).
Alex o yüksek özelliklerin hepsine sahiptir, fiziksel özellikleri olsa idi Barcelona'da, United'da, Inter'de oynardı, Alex durarak oyun bilgisi, müthiş tekniği sayesinde iş yapıyor ve hala ligde değeri bilinmiyor.
Bu tarz oyuncuların son şekli, Alex ve Riquelme'dir.
Juan Roman Riquelme nasıl yapılmış, 3 senelik tüm profillerini değerlendirebilirsiniz.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
simdi dediklerine katılıyorum yanş dedigin gibi Alex üst düzey bir oyuncu yetenekleri tartışılmaz ama sen diyorsun ki Alex güclü olsaydı Barcelonada oynardı. Bende ozaman diyorum ki Eger Alex icin bunları düsünüyorsan Yusuf simsek Yattara hatta SEgen yalcın nasıl olmalıydı. Yattaranın teknik kapasitesi Alexten fazla bana gore Alex aklı ile oynayan bir futbolcu ama Yetenek bakımından Yattara degil böyle düsünürsek oyunda Yattaranın özellikleri cok iyi olması gerekmezmiydi yada yusuf simsegin teknigi kimde var türkiyede?
carrusca icin de aynı seyler gecerli cok teknik cok hızlı cok potansiyelli ama gücsüz dayanıksız mental olarak yetersiz oyunda onun degerlendirmesi nasıl olmalıydı. ben size bir ton oyuncu sayarım teknik olarak C.onaldodan da Messi den de iyi olay girin youtube ye bakın bir dünya futbolcu var izlerken hayran kalıyorsunuz ama gercekte oyle degil. Alex iyi bir oyuncu ama cok abartı olmus ozaman yusuf simsegin de yattaranın da profilini güclendirin -bunu size demiyorum onunla ilgilenen arkadaslara- kafa olarak zayıf yapın gercektede oyle zaten.
Profiller zaten mental olarak bazı önemli özellikler+ fizik olarak kötü, teknik olarak iyi zaten.Sergen'i karıştırmayalım, futbolu bırakmış yorumcu olmuş, kıstas değil.
Ronaldo, Messi birini geçtiğinde teknik, dribbling hemen 20 verelim deniyor.Haid bunlar olabilir ama bzı oyuncular için bile hemen böyle deniliyor.
Hızın, çabukluğun, çevikliğin ne kadar önemli olduğunun farkında değil çoğu kişi.
Ayrıca Alex çok teknik bir oyuncu, nasıl Messi'den daha iyi oyuncu olabiliyor.
175-190 CA arasıdaki oyuncuları 157 CA'li bir oyuncu ile karşılaştırıyorsunuz.
Alex teknik olmasa, markaja rağmen nasıl nokta pas verir, nasıl rakibin ayağına rağmen milimetrik top istop eder, nasıl ters tarafa nokta asist yapabilir?
Yattara kötü değil ki zaten, Yattara koşan da (pres yapmıyor) bir oyuncu, niye o zaman hala Trabzonspor'a muhtaç? Trabzonspor araştırmasında detaylı anlatılır, hız, hızlanma, çabukluk farkı, mental olarak düşük olması sürekli sahada pozisyon dışı yersiz gezmesini, oyundan kopmasını sağlar.
Teknik topa ne kadar hakim olabildiğidir, Brezilyalı oyuncular en tekniklerdir, kumda çalışırlar, top ayaklarına adeta yapışır, buna teknik deniyor, düşündüğünüze değil.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Profiller zaten mental olarak bazı önemli özellikler+ fizik olarak kötü, teknik olarak iyi zaten.Sergen'i karıştırmayalım, futbolu bırakmış yorumcu olmuş, kıstas değil.
Ronaldo, Messi birini geçtiğinde teknik, dribbling hemen 20 verelim deniyor.Haid bunlar olabilir ama bzı oyuncular için bile hemen böyle deniliyor.
Hızın, çabukluğun, çevikliğin ne kadar önemli olduğunun farkında değil çoğu kişi.
Ayrıca Alex çok teknik bir oyuncu, nasıl Messi'den daha iyi oyuncu olabiliyor.
175-190 CA arasıdaki oyuncuları 157 CA'li bir oyuncu ile karşılaştırıyorsunuz.
Alex teknik olmasa, markaja rağmen nasıl nokta pas verir, nasıl rakibin ayağına rağmen milimetrik top istop eder, nasıl ters tarafa nokta asist yapabilir?
Yattara kötü değil ki zaten, Yattara koşan da (pres yapmıyor) bir oyuncu, niye o zaman hala Trabzonspor'a muhtaç? Trabzonspor araştırmasında detaylı anlatılır, hız, hızlanma, çabukluk farkı, mental olarak düşük olması sürekli sahada pozisyon dışı yersiz gezmesini, oyundan kopmasını sağlar.
Yattara dikine oyun kuran bir oyuncu değildir, bireysel oynayan bir oyuncudur.O mental özellikler sınırlı.
Teknik topa ne kadar hakim olabildiğidir, Brezilyalı oyuncular en tekniklerdir, kumda çalışırlar, top ayaklarına adeta yapışır, buna teknik deniyor, düşündüğünüze değil.
Yattara ile Alex'i karşılaştırmak istemem ama Yattara'nın teknik özellikleri bir bütün olarak Alex'den daha iyi değil.Her oyuncu bireysel olarak bir bir değerlendirilmeli, o yüzden bunu Trabzonspor araştırmacısı yapar, nitekim o daha fazla izliyor.
Yusuf Şimşek fizik eksikliği nedeni ile çok ağır olan ve bu yüzden uzun pas veremeyen bir oyuncu.Bu yüzden pas özelliğinin max seviyede yüksek olması doğru değil, kısa mesafede çok pas verebilir, o yüzden yüksek girilecek ise bu sefer bazı mental özelliklerinin kısılması gerekir ki oyun içinde o pasları o şekilde verebilsin.O yüzden Yusuf da bireysel değerlendirilmeli ama Yusuf hiç bir zaman Alex seviyesinde bir oyuncu olmadı, o potansiyele her ne sebepte olursa olsun hiç gösteremedi, nitekim Fenerbahçe'ye geldiği gün itibari ile ilk gidecek oyuncular biri olduğunu son gününe kadar göstemiş oldu.Hiç bir zaman istenilen verim alınamadı ondan.Bazı fiziksel özellikler değişemeyeceği için bazı oyuncular teknik gelişecek bir oyuncu sanılsa da kısıtlıdır.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Yetenek dedigimiz zaten sadece flair ozelligi...
Alex'in muthis bir dogustan yetenegi yok. Muthis dogustan yetenegi zekasi. Ancak bununla beraber verdigi paslarin bu kadar isabetli olmasi, vuruslarinin bu kadar temiz olmasi cok antrenman yapmis ve bu hareketleri hep isabetli bir sekilde yapabilmek icin cok calismis olmasini gerektiriyor.
Alex'in hemen hemen her hareketi bu calismayi zamaninda yapmis oldugunu gosteriyor, temel egitimi cok saglam aldigini gosteriyor.
Yusuf, Sergen, Yattara hemen hemen hic temel egitim almadan tamamen yetenek ile oldugu yere gelmis oyuncular. 8-9 yaslarinda almalari gereken teknik egitimini almis olsalar, bugun belki ucu de Liverpool, Man Utd, Chelsea takimlarinin yildizlari olarak oynamis veya oynuyor olarak karsimizda olacaklardi. Ama yetenek her sey degil.
İşte bende bunu diyorum abiAlex cok iyi bir profesyonel ve gercekten işi biliyor ama yetenekleri kısıtlı.
Güzel paslar veriyor akıllı oynuyor ve etkili oynuyor ama Sergenin Yusufun yetenegi kesinlikle yok Alexte. Ayrıca Alex markaj altın da yokları oynuyor pas falan da veremiyor.
Alex konusu fazla uzadı biliyorum ama cidden bana cok abartılmış geliyor. Ca Pa degerleri demeyin cünkü bana gore oyuncunun profili belirleyicidir. Ca Pa degeri potansiyel degeri ama profil su andaki performansı.
Ayrıca suda var bilmiyorum nasıl bir puanlama sistemi yapıyorsunuz burda yeniyim daha
Ama eger mevcut performansa gore yapıyorsanız zaten alex te ciddi bir düsüs olması gerekir. bunun sistemle alakası da yok sonucta bu bir oyun. Gercek hayatta Aragonesin sisteminden oynayamıyor demek komik olur. ozaman gecen sene Lincoln neden kötü idi oda kallinin sistemin de oyle oynuyordu haksızmıyım
ama genel olarak basarılı bir iş cıkarttıgınızı söylemem gerekir. Alex konusun da biraz duygusal davrandıgınızı düsünüyorum
Haa sunu da diyeyim ben Alex in degerini elestirirken Semihin degerinin az olmasını da elestiriyorum. Bana gore oyundak ki en iyi Türk forvet Semih olmalı.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Bu konuda haklısın artık oyle orta saha da koy 3 tane amc farka git devri yok
gercek hayatta oldugu gibi bazen bir amc yi bile kaldırmıyor takımlar ki bence bu güzel
![]()
Bunu sevdim gercekten![]()
Last edited by hakanyilmaz1984 : 14.Aralık.2008 at 13:44 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
Tamam teşekkür ederim. Yani fenerin orta sahasında hızlı ve iyi basabilen oyuncular olmamasından dolayı daha fazla pozisyon verdiğini düşünüyorsun.
Hem bu, hem de Alex ve Deivid disinda ayagindaki topu olumlu kullanabilen oyuncu yok.
Kazim desen adamin kafasi daginik, sanki ozellikle herseyi yanlis yapiyor.
Ugur Boral'in onune top atarsan pesinden kosar ama topu ayagina alip oyun kurmasini istersen standart bir anadolu takimi kanat oyuncusundan pek farki yok.
Bu iki oyuncu oynadigi zaman, bu ikisinin bir sey yaratamayacagi belli oldugu icin Alex'in ustune yogunlasabiliyor rakip. Alex'i etkisiz hale getiriyor ve Fenerbahce etkisiz oluyor.
Zaten Josico, Selcuk, Maldonado 20 metre karede oynadiklari icin (sadece defansif yari alanda) ne Aragones'in istedigi ofansif presi yapabiliyor takim, ne de geriye yaslandigi zaman Alex surekli goz hapisinde oldugu ve Alex pas verdigi zaman topu geri alamadigi icin (kimse verkaca girmedigi icin, statik oldugu icin) ileriye de cikamiyor.
Kazim ile Ugur da cizgiye de yapisinca Guiza tek basina kaliyor ortada.
Zaten Fenerbahce fiziksel mucadeleye dayali oyun oynayabilen bir takim degil. Yani teknik oyuncular islemedigi zaman Besiktas'in veya Trabzon'un oynadigi futbola donup, rakipten daha fazla mucadele ederek mac kazanabilecek yapida bir takim degil. Bu da Fenerbahce'nin teknik kapasitesi yuksek oyuncularin oynayabildigi kadar basarili olmasina neden oluyor.
Sadece Alex ve Deivid bile takimi hareketlendirmeye yetiyor. Aurelio oyunun iki yonunu birden oynayabiliyor, hem ayagina hakim, hem de defansta cok etkili oldugu icin takim yuruyordu.
Galatasaray'da durum farkli. Lincoln'u tutsan, Kewell. Kewell'i tutsan Arda. Arda'yi tutsan Ayhan. Ayhan'i tutsan Baros birseyler yaratabilecek oyuncular. Geriden Meira yine yaratici bir oyuncu. Galatasaray'in kadrosunu farkli yapan, istese gecen seneki oyun sistemine donebilecek oyunculara sahip olmasi. Yani Besiktas/Trabzonspor'un oynadigi mucadeleye dayali futbolu oynayacak oyuncular da var, teknik kapasitesi yuksek oyuncularin yaninda. Ancak maalesef ilk yarinin yarisinda bu mucadeleye dayali futbolun kalbi olan oyuncular sakatti ve oynamiyordu.
daha önce söylendi mi bilmiyorum ama ben bir Galatasaraylı olarak Fenerbahçenin legends kısmında lefter'in olmamasını bir eksiklik olarak görüyorum...
Ömer abi mücadeleye dayalı futbol demişsin bende bu konuya türkiye ligi ile olan başlıkta genel olsun diye biraz değindim. Burada da bir şeyler ekleyelim.
Artık teknik oyuncusu az olan takımlar mücadeleye dayanan futbolu ön plana çıkardılar ama oyunda maç motoru bu mücadeleyi tam olarak kullanabiliyor mu?
Mesela Servete fiziği ile topları kaptığını düşündüğümüzden (tam olarak top kapma demeyeyim kazanma diyeli m) tackling değeri 12 ya da 13 tam hatırlayamadım. Şimdi Servet gerçel hayatta ayağıyla vücüduyla maç başına 7 top kazanıyor diyelim. Oyunda böyle oluyor mu?
Veya tamamen fizik gücüyle oynayan takımlar maç motorunda tam olarak nasıl yansıyor bu oyunları.
Veya iyi liglerde oynayan takımların Fiziksel ve Mental özellikleri biraz abartıldığı için fiziği ile oynayan takımlar ön plana çıkamıyor mu? Bunları da merak ettim açıkçası..
Oyunun orta saha konusunda eksiği var, o kadar basan bir saha göremiyorsunuz ya da ben mi göremiyorum bilmiyorum?
Ortak kanımız İngiliz Ligi'nin oyundaki etkisi gibi.
Servet'in yaptığı oyunda Interception (gerçek hayatta da) diye geçer ama omuz atarak mı, timing ile araya girerek mi Ömer abi daha iyi cevap verir.
Dünyada tackling kalmadı artık, herkes interception ile kesiyor, bekliyor bekliyor, tam zamanında pas arası yapıyor.İş tacklinge kalırsa zaten geri geri koşarsın sürekli, bkz. ligimizin orta sahada pres yapmaması sonucu defansla karşı karşıya gelen rakip ofanslar.
Oyunda fizik takımları öne çıkıyor tabi, omuz omuza mücadele ediyorlar, zaten onu ayarlamaya çalışıyoruz sürekli.FM 2009'da maç kazanamıyorum diyenlerin altında yattığı sebep de bu.![]()
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Alex'in finishing'i bana fazla geldi , nitekim karsi karsiya kacirdigi bircok pozisyonu sayabilirm size, o kadar iyi bir bitiriciligi yok 15'i gecmemeli bana göre
Ben her maçı izliyorum, çok fazla hatırlayamıyorum? Hangilerini olduğu söylerseniz daha iyi olur.
Mesela bir Gençlerbirliği maçı vardır, 85'e kadar 1-0 geridedir Fenerbahçe.
Sanırım 89, 89. dkda Alex bir dribbling yapar, rakibin nizami şarzı ile yıkılmasına rağmen sol alt köşeye eliyle koyduğu gibi gönderir penaltı noktası hizasında karşı karşıya iken.Sonra da şişirirlen bir 90+2 civarı, Pierre topukla bırakır, Alex bu sefer sağ alt köşeye hemen hemen aynı yerden. (2. video 07:18-07:27)
Bunu hep yaşadık.
Anderlecht'e ŞL elemesinde attığı gol, çok iyiydi.
Kontrada çok koşmadan arkaya sarktı, müthiş bir tek top hamlesi ile, ayak içi ile inanılmaz düzelterek boşa yatırdı Biglia'yı.
Kaleci ile karşı karşıya, , onun gibi sol alt direk seviyesinde soldan falsolu bir plase gol attı.
Tam tersini düşünüyorum, Alex tekniği sayesinde eliyle koymuş gibi bırakıyor, uzun şut olmadığı için de çok fazla güçlü vurmasına, ayarlamasına gerek de kalmıyor.
[GVIDEO]http://video.google.com/videoplay?docid=-3134520112895910798&hlr[/GVIDEO]
İzleyemenler için:http://video.google.com/videoplay?do...95910798&hl=tr
Alex'in özelliklerini anlatan video:
[GVIDEO]http://video.google.com/videoplay?docid=-3902716563551352830&hlr[/GVIDEO]
İzleyemenler için: http://video.google.com/videoplay?do...51352830&hl=tr
Last edited by Cengo : 14.Aralık.2008 at 17:38
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
Bende karşı karşıya attığı pozisyonları sayarım...Emin ol attığı çok daha fazla..
Alexin bu sene devamliligi yok hatta baya kotu. Yani artik tam anlamiyla kurtarici gorevini ustlenemiyor. Bu sebeple degerlerinde oynama yapilabilir. Bunun disinda Volkan kalede yaptigi hata sayisi artik goze batar bicimde artti ve alex gibi devamliligi yok. Onda da belli dusurmelere gidilebilir. Selcuk kendini son zamanlarda gelistirdi onda ise 1-2 degerinde yukseltme bence cok mantikli olur. Ayrica Lugano ya biraz finishing eklenmeli adam guiza dan fazla gol atiyor. Ve guiza daki dusuk performans ve gol atamama sorunu oyuna yansitilmali
açıkçası alexteki sorunun hocanın onu sürekli değişik yerlerde oynatmasından kaynaklandığını düşünüyorum. o kendi mevkisinde oynasa yine her zamanki görevini yapar bana göre.
Alex neden bukadar çok tartışma konusu oluo anlamıorm. Ben koyu bi galatasaray taraftarıyım ama alexi çok beğenirim.ve bence ona verilen değerler gayet yerinde. alexin tek eksiği var sadece:
diğer arkadaşları kadar koşmaması...
buda tabi göze batıo ve böyle koşmayan bi oyuncu nası bu değerleri alır die tartışma başlıo..eğer alex biraz fizikli ve koşmayı seven bi oyuncu olsaydı onu türkiyede görmemiz imkansız olurdu..
Evet bu adamin boyu kisa ama kafa vuruslari akillica... alexe bicilen degerler %100 dogrudur.. Emeklerine saglik arkadaslarin...
psv macinda da gercekten akillicaydi evet.. kaleci topu sag tarafina beklerken soluna atmak ve kaleciyi ters ayaginda yakalamakda kolay bir is degil...
Eleştire eleştire bitiremediler Alex'i.İstatistikleri yalan söylemiyor sonuçta.Alex fiziksel özellikleri dışında gerçekten bir star...
besiktasli olmama ragmen alexi begenirim son zamanlarda formu dusmustur olabilir ama sonucta sakatlandi devamliligi cok olmadi ayrica takiminda basarisizligi eklenince tam performans oynayamadi.
ayrica semihinde bazi degerlerinde yukselme olabilir ornegin bitiricilik ve mental ozelliklerinde.
ama son olarak bana gore volkan da kesinlikle dusme olmalidir volkan konsantrasyonu cok dusuk, devamliligi olmadan oynayan, birebirlerde basarisiz ve zayif kararlar verebilen bir kaleci.volkani iyi kaleci yapan ozellikleri bariz bir sekilde ziplamasi refleksi ve handlingi olmalidir. ayrica yan toplardada bariz hatalari var bana gore.
Kendi hatamı yazayım..
Oyunu açanlar, editörden Fenerbahçe'deki Nuh Aşkın'a left foot:20, right foot:8 girebilirsiniz kendi oyununuz için.Kendi databaseimi gece yarısı, 05:30'da teslim ettiğim için girdiğim ayarı silmişim ne hikmetse.
Bu aralar yine tansiyon sorunum başladı, iş stresinden tansiyonum oynuyor, geç cevap verirsem kusura bakmayın.
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
gecmis olsun =)
Gökhan ve Güiza'nın hızlarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Selçuk'un da passingi 12-13 olsun artık çünki sürekli oynamaya başladığından beri gözle görülür gelişme var..
Edit: Semih Şentürk kesinlikle daha iyi olmalı. Umut Bulut'un bitiriciliği 16 iken Semih 15.
Semih Şentürk geçen sene 10 taneden fazla kafa golü attı, Headingi kesinlikle 17-18 olmalı. Uzun şutu arttırılmalı, sol ayağı güçlü olmalı. ( Bkn: 2007-2008 sezonu deplasmandaki Gençler maçı ve milli takımın çek cumhuriyeti maçı golleri )
Semih Şentürk mental özellik olarak Türkiye'nin en iyi oyuncularındandır. Bu özelliklerinde de iyileştirilme yapılmasını umuyorum..
Artık bunları söylemek için çok geç 9.0.2 çıktığı için sanırım ama yine de içimde kalmasın...
Last edited by S4mp1y0N : 22.Aralık.2008 at 17:55