Quote Originally Posted by benbenim View Post
Ömer abi , yanlış hatırlamıyorsam bir yerde muhammed devre arasına kadar birşeyler yapmazsa o da -8'e düşecek demiştin.

Muhammed'i izlemedim bilmiyorum ama Recep bana kalırsa izlediğim kadarıyla kanat forvet tabirine çok uygun. içeri girip şut çekecek.

Ömer abi; senin farklı pa'lardaki gerekçen yanlış anlamadıysam; Muhammed'in mental > Recep'in fizik ...

benim aklıma şu takılıyor; Eğer Muhammed'in mentali -9 potansiyel verecek kadar iyiyse bu sene Beşiktaş'ın kanatlarında sıkıntı oldu o zaman oynardı ya da Fernandes'in olmadığı maçlarda o mentale sahip Muhammed oynardı. Ama Muhammed hiçbirinde oynamadı. ya da mili takımda da Muhammed , Recep'in yedeği durumdaydı en son. şuanda ne durumda bilmiyorum. ben şuanda ikisinin de -9'u haketmediğini düşünüyorum. Hakeden varsa Salih ve Oğuzhan...
Evet dedim. O dusuncem degismedi.

Demek istedigim Muhammed mental > Recep fizik degildi.

Diyelim ki ikisinin de teknigi asagi yukari ayni seviyede ve oyle olmaya devam edecek.
Fiziksel olarak da benzer seviyedeler.

Arada kalan fark zihinsel ozellikler.

Recep'i izledigin zaman karsina, senin de yazdigin gibi, bir ikinci forvet veya kanat izlenimi cikiyor. Cabuklugunu kullanarak top surmeye calisan, aralara sizmaya calisan bir oyuncu.

Muhammed ise daha cok ara pasi deneyen, topu pas ile aktarmaya calisan bir oyuncu.

Recep'in oyun stilinin cok etkili olmasi icin cok daha cabuk, cok daha hizli, cok daha guclu ve ayakta kalabilen bir oyuncu olmasi gerekli. Gucunu gelistirir ama bu hizindan ve cabuklugundan kaybetmesine de neden olur. Ozellikle bacaklari da kisa oldugu icin uzun mesafede cok hizli bir oyuncu olmasi pek de mumkun degil. Bu nedenle fiziksel gelisiminin bir kisitlamasi var. Bu da demektir ki simdi yaptigi gibi fizigine guvenerek, dripling yapmaya dayali bir oyunu surdurmesi cok zor.

Ama Muhammed'in cok etkili olmasi icin zihinsel ozelliklerini gelistirerek futbolcu cok daha iyi bilmesi gerekli. Bunun yaninda mucadelesini arttirmak ona kalmis. Daha cok kosmasi, oyunun icinde daha cok olmasi onun istegine bagli seyler. Bunun yaninda daha guclu ve dengeli olmasi kazanilabilecek seyler. Hizi ikinci planda oldugu icin ne kadar gelisebilecegi konusunda Recep'ten daha az engel var onunde.

Muhammed bu gelisimi gosterebilir mi? Onu bilemem. Zaten potansiyel degerinin amaci da oyuncunun ne yapacagindan daha cok, teorik olarak ne yapabilecegini gostermek. Gerisi oyuncunun kisisel ozelliklerine (ne kadar azimli olduguna, ne kadar hirsli olduguna ve hocalarinin dediklerini ne kadar ozveri ile yaptigina) yani gelisme istegine kalmis.

Recep'te gelisme istegi konusunda cok sorun gormuyorum ben. Ama kendisini ne kadar donusturebilecegi, daha iyi oynamaya baslayip da rakip takim tarafindan yakin markaja alinmaya basladigi zaman o fiziksel savasa karsi nasil reaksiyon verebilecegi konusunda cok suphelerim var.