Bunu duzelttiririz SI'a.
Bir kac ekran goruntusu alabilirmiyim? Saha durumunu gosteren, saha durumunu aciklayan (information ekraninda), ve degisiklige izin verilmedigini gosteren haber.
Tesekkurler
Printable View
bence reputation konusuna değinmek istiyorum. fenerbahçe ile ilk sezonda cl de gruplardan elenmeme rağmen ara transfer döneminde gökhan inler,pandev,gago(transfer listesindeydi),darijo srna,cristian zapata,caceres(transfer listesindeydi) aldım. ayrıca arshavin,tymoschuk,pazzini,gilardino,corluka gibi isimler bana gelebiliyordu.sezon sonunda ise 84 puanla şampiyon oldum.
ikinci sezon porto,roma ve metalist in olduğu gruptan porto ve ben 13 er puan aldık ve averajla grup lideri oldum. devre arsında 172 ca lı dünyada yılın futbolcusu seçilen aguero yu ve 175 ca lı guardado yu aldım, ayrıca robinho yu almaktan vazgeçtim.bu arada takımda pandev ve srna 176,gago da 173 ca ya yükseldiler.takımda 2 tane world class oyuncu var(srna,aguero).
acaba bu reputation olayı oyunculara mı yanlış veriliyor yoksa takımlara mı? çünkü sezon başında yanlış hatırlamıyorsam bir reputation sorunu olmuştu,forumda türkiye deki takımların reputation larının az olduğu tartışmaları vardı.aldığım oyuncuları geçiyorum almadığım arshavin,corluka gibi oyuncular bile türkiye ye gelmez. ya da gago yu istersen madrid kadro dışı bıraksın ,transfer listesine koysun yine de bence türkiye ye gelmesi imkansız.
Bilmem farkettiniz mi ama şu konudaki 267 ve 269 nolu postlara bakarsanız çok büyük bir hatayı görürsünüz.
http://forum.turksportal.net/vb/show...t=69118&page=9
Aklıma geldi yazayım dedim YTL nin adı TL olarak değiştirilecek mi?
Tamam Ömer abi, sağol bilgilendirdiğin için.
Insanlari memnun etmek cok zor.. :D
Gecen sene bu tip oyuncularin alinamamasi itiraz konusuydu, simdi ise alinabilmesi itiraz konusu. Esasinda bu oyuncular Turkiye'da iyi para kazanacaklarsa gelirler. Bu oyunculari ikna etmek icin verilen maaslari da belirtebilirsen memnun olurum.
üstad Dün biraz FİFA MANAGER diye menejerlik oyunu var onu inceledim...
fenerbahçe başkanının adı Ferhat tunç olarak girilmiş (şaka gibi)
sercan yıldırım çok kötü 10 üzerinden 4 yetenek puanı verilmiş...
gökhan emreciksinin adı emre emreciksin....
oyuncu mevkileri değerlendirmeleri yerlerde sürünüyor....
eğer biz bu hataları yapmış olsak herhalde forumda yer kalmazdı eleştirilerden...
ama eleştirirken biraz da bizim dışımızda nasıl yapılıyor bu iş onlara bir baksalar..herhalde daha iyi anlayacaklar nasıl detaylı ve ince elenip sık dokunulan bir araştırmanın yapıldığını...
Şef bu konuda sana katılmıyorum. Ben Dardanelspor'la LigA ya çıktım ite-kaka.
Çıkar çıkmaz. Maaş bütçem %150 civarı arttı.
Ve anlaşma imzaladığım boşta olan oyuncular. Hasan Şaş, Frederick Ljunberg.
Olacak iş mi? Sizce 2009 - 2010 sezonu başı bu tranfserleri LigA ya yeni çıkabilen bir takım gerçekleştirebilir mi?
Şef bu arada Dardanelspor maddi açıdan berbat durumda. Bunun üzerinde ayarlamalar yapmamız gerekir diye düşünüyorum.
Ömer abi Beylerbeyi'ni kim yaptı Orada kiralık oynayan oyuncuların özellikleri çok ama çok düşmüş 9.0.1e göre?
şu anda kariyerde 2014 e geldiğim için çoğunun maaşlarını yeniledim.maaşlara aşağı yukarı aklımda
bu rakamlar haftalık ve euro cinsinden
darijo srna 75000 key player
goran pandev 65000 key player
gago 31000 key player
zapata 55000 first team
gökhan inler 60000 first team
aguero 150000 key player
guardado 130000 key player
caceres 50000 first team
hatırladıklarım bunlar.yuvarlak rakamlar verdim.belki bir 5-10 bin euroluk oynama olabilir.
Bir de Coca Cola Championship'ten Premier League'e çıkın o zaman bütçeniz ne kadar artıyor görün. Hasan Şaş oyunda yaşlandığı için gözden düşmüş olabilir ve oynamaya devam etmek için bir Anadolu takımını tercih etmesi doğal (bakınız: Sergen Yalçın - Etimesgut Şekerspor) Fredrick Ljunberg'i ise ilk sezonda Kocaelispor falan alıyor çünkü tüm özellikleri çok düşürülmüş ve klupsüz, adeta benzini bitmiş bir arabaya çevirmişler.
Ljunberg'in 130 küsür ca sı var...
Adam bana 130 küsürle geldi.(2009-2010 sezonu için üstelik, geldi diyede bıraktım oynamayı :) ) Geldiği yer LigA takımı. Ca'yı geçtim. Home repi zaten uçmuş bir kişiliktir. Ljunberg. Bir kere Ljunberg'i Kocaeli, Çanakkale doyurabilir mi canım?
Hasan Şaş içinde şunu söyleyeyim. Ambition'u yüksek olmalı. Onu geçtim. Hasan şu gün sakat yaklaşık 4 aydır. 2. dönemde hiç oynamasın bu adam. 9 ay sakat kalsın. Kontratta imzalamasın Galatasaray onunla. Dardanelspor'da LigA ya çıksın işte bir şekilde.
Seneye'de Hasan Şaş gitsin Dardanelspor'a...
Bu ve/veya buna benzer bir senaryo gerçekleşirse ben futbol izlemeyi bırakırım söz :)
Valla Ljungberg bu gidişle anca memleketinde oynar Hammarby'de falan, 130 CA dediğin onun için ceset demek zaten :). Hasan Galatasaray'dan ayrılmaz haklısın bu konuda ama oyunda bunun olmasını pek de abez karşılamam :).
Ilk olarak bunlar gayet ciddi ucretler.
Veritabaninin bir ozelligi var. Bir cok oyuncunun yuksek potansiyelinin var olmasiyla beraber, bu oyunculara bir cok yeni yaratilan oyuncu katiliyor. Bu oyuncular buyuk takimlarin kadrolarini doldururken, bazi oyunculara ihtiyac olmuyor, yuksek maas verebilen nispeten kucuk takimlar da bu tip oyunculari kapabiliyor.
Mesela oyun basinda yaklasik 60 tane 170 ve ustu CA sahibi oyuncu varken, benim 2013 yilindaki oyunumda bu sayi 150 olmus. Yani iki katindan fazla oyuncu var. Eh tabii bu kadar bol yuksek CA'li oyuncu varsa dunyada, bunlarin bazilari da bizim ligimizin para veren takimlarina gidiyor.
Eski oyunlarda bunun onune geciliyordu cunku Turk takimlari yuksek maas veremiyordu.
Simdi Turk takimlari gercekte verebildigi rakamlara yakin ucretler verebiliyor.
Ama tabii bu tip yuksek yetenekli oyunculara daha buyuk takimlarda yer olmadigi icin bizim ligimize geliyorlar.
Simdilik oyun olara gorup bunun genel bir hata oldugunu kabul etmemiz belki de en dogru olani.
Not: Yuksek CA'li oyuncu fazlaligi beni de rahatsiz eden bir durum. SI da bu sorunun farkinda. Ancak sanioyum ki biraz da oyunda yeterince yetenekli oyuncu yok elestirisini torpulemek icin, ozellikle gencleri memnun etmek icin yapilmis bir sey bu. Zaman gectikce dunya futbolunun gittikce daha kalitelendigini varsayarak oynayabilirsiniz tabii.. :)
Konuya biraz yukarida degindim.
Bu oyuncularin Dardanelspor'a transfer olma ihtimali yok gibi, ancak bunun yaninda Isvec'de de oynama ihtimali yok.
Ancak oyun serbest kalan oyuncularin maas beklentilerini cok dusuk seviyeye cekiyor. Mesela Ljungberg gibi zaten futboldan iyi para kazanmis bir oyuncu Dardanelspor'a gelmek yerine buyuk ithimalle futbolu birakir. Ancak oyunda bu tip oyuncularda oynama askinin olmasi onlari dusuk ucretlerle bile kucuk takimlara sevkediyor.
Yine oyunun genel bir sorunu. Bu tip karari verecek bir oyuncu ilk olarak "deger mi?" sorusunu soracaktir. Konu Dardanelspor olunca degmez, ama Seattle Sounders olunca deger cevabini verecektir. Oyunun bu konuda gelismesi gerektigi kesin. Danimarka arastirmacisi da yazdan beri bu hatayi gozlemlemis durumda ve pesinden kosuyor.. :)
Hasan Sas'in durumunu yansitmak biraz daha kolay. Onun icin gerekli degisiklikleri yaparim. Ancak oyun, bizim kadar yufka yurekli degil..
Ben "insanlari memnun etmek zor" kismini bir sitem olarak yazmamistim.
Sonucta elestiriler olsun, basimin (basimizin) ustunde yeri var bu elestirilerin. Birseyleri yanlis gorup bunu guzel ve duzgun bir sekilde yazmak (yukarida mgokalparslan'in yazidigi gibi) her zaman makbuldur, makbul olmalidir.
şef siteye katıldğımdan beri benden çok eleştiren ve sürekli cevap vermek zorunda kaldıığn çok az kişi vardır herhalde..
bu yönüyle benim bu hususu bilmediğimi düşünmüyorsundur sanırım her eleştiri bir zenginliktir sein de dediğin üzere..
bir hususu sormuştum sana ama gözünden kaçmış olabilir..
amatör takımlarım 3. lig e yükselmesi mümkümü diye...
3. lig ve amatör ligler bölümünde detaylıca yazmıştım tekrar yazmıyım sana zahmet bir gözetabilirmisin..
Bu ligler aktif olmadigi icin mumkun oldugunu sanmiyorum (tam olarak bilmemekle beraber) zira alt liglerden cikis konusunda oyun kodu gayet zayif.
FM 2008'de Goztepe ilk sezon sonunda 2. Lige cikabiliyordu (o zaman Amator kume'de oynuyorlardi) ve bunun onune gecmek icin 3. Lig seviyesini ayri bir sekilde oyuna ekledik.
Ben sadece birşey sormak istiyorum,
Editör'de bazı oyuncuların CA, PA sı sıfır bu ne anlama geliyor?
Birde şu -9 -8 -7 PA karşılıklarını bilen varsa yazarsa sevinirim bir yere not etcemunutmuycam bir daha :) bulamadım bir türlü...
Tamamdır sağolasın...
Bi konu hakında yazmak istiyordum ama önceden belirtmek isterim ki bu konu hakkında bir kaç deneme de yaptım.
Türkiye liginde futbolcular PAlarına ulaşamıyorlar. Bu oyunun genel hatası mı bilmiyorum ama diğer liglerde iyi gelişiyorlar. Şimdi Türk takımlarının antrenman programları, koçları veya oyuncunun profesyonelliği falan diyebiliriz ama oyuncunun özelliklerinde düşme bile olabiliyor.
Ne demek istediğimi örneklerle açıklayayım. Bunun içinde türkiye liginde CA-PA farkı yüksek olacak oyunculara odaklandım. Mesela Arda PA 172. Şu an 27 yaşında CAsı 156 olması lazım belki de 154. Hatta bazı önemli özellikleri de düşmüş. (teknik 18-16 gibi) Sonra bi -9luk oyuncularımıza bakayım dedim. Sercan ile Batuhan sadece 1-2 yıllık gelişme gösterebilmiş gibiler. Yani değerleri min 150 CAlık yok ki ort. 165 olduğunu düşünürsek ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Belki takımları siz çalıştırırsanız oyuncular yükselebilir daha fazla ama şimdi Batuhan da Sercanda beşiktaşta yani türkiyede kötü takım da değiller diyelim koçları ya da antrenman sahası kötü olsun.
Bunları gördükten sonra bende 1-2 deneme daha yaptım. Galatasarayı yönetmiyorum oyun içi editör ile Ardaya 172 Pasının tamamını da verdim. Özellikleri ilk başta biraz yükselir gibi de olsa zamanla kontrol ettim CAsı yavaş yavaş düşmeye başladı.
Genel olarak demek istediğim oyuncuların PAsına türkiye de ulaşamadığı. Türk oyuncularından en iyileri bile Avrupa arenasında iyi takımlarda boy gösteremiyor. Belki türk takımı yönetirsem değişir ama 9.02 kullanıyorum ve bir türk takımı yönetmiyorum.
Türkcell Süper Lig
Bank Asya 1. Ligi
TFF 2. Lig
TFF 3. Lig (Son Kademe Profesyonel Lig)
Süper Amatör Lig
1. Amatör Lig
2. Amatör Lig
Şekinde devam eden bir lig yapımız var. Amatör liglerde illerin bazı özel durumları olabiliyor. Kimi illerde Süper Amatör Lig olmyabiliyor ya da 2. Amatör Lig olmayabiliyor.
Bakalım bu sene yeni yapılan düzenleme gereği 6 takım TFF 3. Lig'e çıkacak. Ve TFF 3. Lig'den 11 takım düşecek. Yavaş yavaş TFF 3. Lig'i kaldırmaya çalışıyorlar. Bakalım neler olacak.
Oyun içerisinde hepimizin eleştirilerinin ortak nedeni gerçekci bir oyun olması ise oyunda bu gerçekciliği bozan bir kaç husus var..
ancak burada çifte standart yapmak istemiyorum...
yani işimize gelen ama gerçekciliğe aykırı hususlarda pek sesimizi çıkarmayıp işimize gelmeyen hususlarda gerçekcilik diye tutturuyoruz..
benim 2009 FM de gördüğüm (hatta 2008 de de aynı durum geçerliydi...) iki tane gerçeğe aykırı ancak sanırım önüne geçilmekte zorlanılan husus var...
1. si: Türkiyede forma giyen oyunculara 1 aralık, yurt dışında oynayan futbolculara ise 1 ocaktan itibaren sözleşme önerme hakkımız var...böylece bir çok oyuncuyu bonservis bedeli oynamamaksızın bedavaya transfer edebiliyoruz...
sene sonunda kadromuza bir çok oyuncuyu bedavaya getirebiliyoruz...
ben Bekir İrtegünü defalarca bedavaya transfer etmişimdir...
ama gel görki gerçekte bu o kadarda kolay olmuyor..Birincisi yurt dşınıdaki oyunculardan bonsevisi bedavaya gelen kaç oyuncu gördünüz..hangi yıldızları alınabilmiş bonservis ödenmeden..
Fenerbahçe Bekir için bunu yapmak istedi şuan iki klüp arasında adeta savaş çıktı ..iki klüp birbirine girdi..
yabancı ülkelerden türkiyeye bonservisi elinde gelen bu yıl sanırım bir tek Seriç var ki oda pek büyük bir yıldız sayılmaz (lütfen beşiktaşlılar alınmasın ama bence öyle)
Velhasıl gerçekte 1-2 tane örnek dışında türkiye liginde yurt içi veya yurt dışı transferlerde öyle bedavaya oyuncular almak gerçekte oyundaki kadar hiç kolay değil...
bakın geçen sefer 2018 de sıkılıp bırakığım Fenerbahçe ve Giresunu çalıştırdığım oyunumda...
Servet, Emre Güngör, Arda, İbrahim Toroman, Gökhan Ünal, Holosko, Delgado,Batuhan, Aydın..
bir çok oyuncuyu bu şekilde sözleşme bedeli ödememeksizin alabildim..
peki gerçekte Bir serveti Ardayı Galatasaraydan bonservis bedeli ödemeden Fenerbahçenin alması mümkünmü..??? Bence oyunda ki en büyük gerçeğe aykırı durum bu..
2. side Güney amerikalılar.....tamam ben brezilyalıların arjantinlilerin oyuncularını abarttığını hep söylerim...öte yandan bir kısımı abartılmış bile olsa Brezilyanın Arjantinin genç yetenekleriinin böyle rahatlıkla bizim takımlarımıza transfer edlimesinde hiçbir gerçekçilik yoktur...
Şuan için 2009 da yer alan marques, leo,guilherme, kierrison, bounononte gibi inanılmaz yetenekli gençler mevcut, peki biz son 5 yılda kaçtane brezilyalı genç yeteneği ülkesinden kapıp ülkemize getirebilişiz...
Fenerbahçe ... 2 tane alex, edu..(ikiside çok genç gelmedi hani)
beşiktaş 1 tane Bobo,
Orduspor 1 tane bruno...
ama eminiki 2009 FM oynayanlar ceplerine üçbeş kuruş koyunca ilk işleri Leo yu mirandayı, Marquesi Kierrisonu almak oluyor..peki gerçekte bu yıldızların hangileri türkiye ligine gelecek sizce..italyaya almanyaya ispanyaya gitmerk varken...????
dediklerinde haklısın fakat şöyle bir durum var;oyunda menajer biziz ve her ne kadar türkiye de transferleri yönetim yapsa da oyunda bize yani menajerlere veriliyor(gerçi türkiye de menajerlik yok,teknik direktörlük var). şu anda gerçekteki yanlış transfer stratejileri bizim oyundaki transfer stratejimi engellememeli.
mesela fenerbahçe gençlere yönelmiyor,bonservisi elinde olan oyuncuları almıyor.bunlar fenerbahçe nin yapmadığı yanlış şeyler bence.istese yapabilir,ama bunları yapmaması yapamayacak olmasından dolayı değil,(bence)yanlış bir stratejiyle yapmak istememelerinden kaynaklanıyor. yani demek istediğim bu sistem yanlışlığıdır.
geçenlerde bir kaç önemli avrupa liglerinin sözleşmesi biten oyuncuları yayınlanmıştı.bunlardan fenerbahçe'ye yararlı olabilecek bir sürü oyuncu var. geçmişte de yine aynı şekilde elinde bir sürü seçenek olmuştur ama tercih etmemiştir.belirli bir yaşın üstünde ve genelde bonservis ödeyerek kadrosuna katmıştır.
zaten oyunu bizim oynamamız,takımı bizim yönetmemiz oyundaki transfer ve diğer tercihlerin bizim insiyatifimizde olması bu transfer tercihlerini değiştirmemize olanak sağlıyor.
Serbest oyuncu transfer etme:
Benim esas merak ettigim Turkiye'de kac takimin bu tip serbest kalacak oyunculari takip ettigi. 6 ay onceden bir oyuncu ile anlasmak istikrar isteyen bir is. Gelecek sezon ayni teknik direktor ile calisacaginizi bilmeniz gerekli, oyuncunun kontrati bitmeden aylar once irtibata gecmeniz gerekli.
Tabii bir de kontrati biten oyuncular, tipki Nobre gibi davraniyor ve "Ben nasil olsa elimi kolumu sallaya sallaya gidebilirim ancak kulup eger transfer icin on calisma yapmamissa benim yerime koyacagi oyuncu icin bonservis parasi odemek durumunda. Bu durumda benimle anlasmazlarsa odemek zorunda kalacaklari bonservis parasinin en azindan bir kismini ben pesin olarak isterim" diyebiliyor. Yani serbest transferin esasinda maliyeti daha dusuk degil. Oyunculara yuklu hava parasi odemek gerekiyor. Disaridan alacaginiz kontrati bitmis oyuncu icin de bu gecerli.
Arjantin'li genc oyuncular:
Ilk olarak Arjantin yurt disina transfer olma konusunda bir Brezilya kadar rahat adapte olabilen bir millet degil. Transferde ilk tercihleri de genelde Ispanya, Italya ve Meksika oluyor bu nedenle.
Bizde de genc ve yetenekli oyuncuyu bekleyecek zaman yok. 3-6 ay sonra teknik direktoru buyuk ihtimalle degisecek bir takim nasil 2 sene sonra buyuk katki saglayabilecek bir oyuncuya yatirim yapabilir? 3-4 ayda teknik direktor degistiren bir kulube transfer olmak resmen kariyer olarak intihar etmek. Yani ligin yarisini sildik attik. (Bunlar oyunda rep indirimi yasayabilecek kulupler)
Ligin diger yarisindaki takimlardan sampiyonluga direk kosan takimlarin tecrubeli ve takimi hemen bir yerlere tasiyacak oyunculara yonelmesi, genc oyuncularin da Turk olmasi da bana gayet dogal geliyor. Tabii kulubun esas gayesi egitimcilik, futbolcu satarak para kazanmak degilse.
Arada kalan ligi 5-6-7-8 gibi siralarda bitirecek takimlar eger teknik direktor konusunda istikrarliysa bu tip transferler de pekala olabilir.
Turkiye'de yabanci oyuncu almanin amaci genelde simdi mac kazandirmak. Yarin buyuk paralara satariz diye oyuncu alinmiyor pek cunku takimlarin hemen hemen hic birinin kurulu bir duzeni, felsefesi yok. Isleyip elmas yapamama ihtimalleri de yuksek cunku. Hele hele bu oyuncular Arjantin gibi farkli bir kulturden geliyorsa.
Ama tabii oyun icinde her sey olabilir..
Ben yukarıdaki ik noktayı oyunu en fazla gerçekçilikten uzaklaştıran husus olarak görmemin sebebi şu üstad ...
hani sürekli guiza tartışmaları sürüyor ben bu güney amerikalılar sebebiyle daha takımdaki forvetlerle oyun kurmayabile gerek görmüyorum..hani önceden satış biraz daha zordu şimdi oyunxu satışıda kolay...
iki gün önce manisa ve fenerbahçe için ortak oyun açtım..
luganoyu eduyu guizayı falan hep sattım...
abi ne diye uğraşalımki...
bir alıyorsun keirsonu 5 milyona fırtına gibi..
bir alıyorsun leo yu canavar gibi defansta..
iş o kadar basitleştiki artık harbiden oyundan sıkılıyorum..
bu sene sözleşmesi biten en az 10 tane oyuncuyu alıcam sonra onları kiralayacağım seneye satacağım veya talip çıkarsa direk satacağım....
yani üstad 5 seneye 300 milyon dolar transfer bütcesi yapılabiliyor oyunda
bir oyuncunun driplingi kaç diye fırtınalar kopuyor gerçeçimi değilmi diye...
ama hiç gerçekciliğe sığıyormu..boştai oyuncuları al sat komisyonculktan zengin ol...
Mesela benim başıma şu olay geldi, Fenerbahçe'deyim, sezon başı kadroyu kurdum, transferleri yaptım ve hazırlık maçlarını oynamaya başladığımda Inter bana Adriano'yu önerdi. (Bu ne kadar gerçektidir onu tartışmayacağım) Bende kabul ettim, istesem alırdım kadroya, kayıt ettirmedikten sonra yabancı sayısı önemli değil, Adriano'yu alıp başka yabancıyı dışarıda bırakabilirdim. Ama Ömer abinin de dediği gibi otokontrol önemli, sezon sonu anlaşma önerdim ve kabul ettiler, Adriano 1 sene sonra geldi bana. Bende bu 1 senede Adriano'yu kadroya alabilmek için kimi göndermeliyim ona karar verdim. Aynı şekilde Valencia'da Banega'yı önerdi, onu da hemen transfer etmedim, 1 sene sonra geldi.
Onları alıp elimdekileri satarak para da kazanabilirdim ama istemedikten sonra bu yapılmayabiliyor. Ha bu oyuncular Türkiye'ye gelir mi diye olaya bakarsak, çok engelleyeci etmen ortaya çıkar bunu da oyuna birebir yansıtmak pek mümkün olamaz.