1 ile 30 arası toplam 79 sonuç

Konu: FM'de Ülkeler Arasında ki Büyük Fark Neden Kaynaklanıyor, Biz Ne Yapmalıyız

Hybrid View

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

Quote Originally Posted by Han12 View Post
    Estergon arkadaşım bence konuyu İsviçre ve Sırbistan örnekleriyle tamamlarsan çok daha iyi olur mesala Hakan Yakın'ın TSL'yi domine edebilecek bir oyuncu olduğunu söylersek (FM'de tabii) daha anlaşılır olur

sevgili dostum yaptığın katkı için sağol isviçre sırbistan da incelenip ekleebilir pek tabide ama konu başlığını açtık zaten bize katılan bizimle aynı düşüncede olanlar var bi çok kişi zaten abartının farkında bir kısım arkadaşta bizden farklı düşünüyorki ben her farklılığı bir zenginlik olarak gören birisiyim o yüzden artık yeni eklemeler yapıp konuyu iyice bir inat noktasına getirmek te istemiyorum.

ama gelen yorumlardan en fazla katılmadığım bir nokta varki ki bunda ısrarcıyım...

arkadaşların avrupada oynayan oyuncumuzz yok avrupada oynayan oyuncumuz yok diye fikir beyan ederken gözlerinden kaçırdıkları bir şey var..

oda TÜRKİYE belki ekonomik sosyal birliktelik açısından avrupa birliği üyesi değil ama futbol açısından çok uzun zamandan beri bir avrupa ülkesi olması..unuttukları nokta bizim ülke takımlarımız özellikle 3 büyüklerin avrupanın bir çok takımından ekonomik tesis kadro kalitesi katıldığı turnuvalar açısından bir eksiğinin olmaması avrupanın önde gelen klüplerinden biri olması

bizim takımlarımız libertatores te oynamıyor.türkiye şampiyonlar ligi kurulduğundan beri hemen hersene orada en az bir takımla boy gösteriyor.zaman zaman geçen yıl olduğu gibi iki takımla birlikte takımlar bazında dünyanın en büyük ve en önemli spor organizasyonlarından olan şampiyonlar liginde boy gösteriyoruz.

ben koyu bir fenerbahçeliyim ama söz konusu memleket ise gerisi teferruttır diyenlerdenim o yüzden örneğin bir galatasarayın avrupa kupası maçında en fanatik galatasaraylı gibi destek veriririm ve galibiyetinden övünç duyarım.

bugün galatasaray Şampiyonlar ligine en fazla katılan takımlardan biri değilmi...evet
    galatasaray şampiyonlar liginde önce (sadece şampiyonlar katıldığı dönemde ) yarı final oynayan sonra çeyrek finaal oynayan takım değilmi.

galatasaray değilmi önce UEFA kupasını alan sonra real madriti yenip o sene için avrupanın en büyüğü olduğunu ilan eden.

Fenerbahçem değilmi italya ligi şampiyonuna adım attırmadan maç kazanan geçen senenin UEFA kupası şampiyonu sevillayı şampiyonlar liginde buraya kadarmış dedirten.

Daha 2 ay önce o çok imrendiğimiz liverpoolu çarşının şarkılarıyla bir düğüne çevirdiği stadta deviren Beşiktaş değilmi..hani aynı stadta barcelonayı evire çevire yenen..

trabzonum değlmi avrupada yenmediği takım kalmayan..liverpoollaı barcelonaları aston villası ve daha nicelerine hem futbol hem KOLBASTI öğretilen stad AVNİ AKER değilde neresi...

yok canım bunları yapan bizim takımlarımız değil...her yıl 46 tane yıldız çıkartıp sonra o yıldızlarına milanın adım attırmadığı 4 tane atıp yolladığı boca dır sanırsam..
    Şimidi biri çıkıp demişki KABUL EDELİM ARJANTİN LİGİ BİZDEN İYİ ...yapmayın ya..

Biz yıllardan beri avrupa futbol ülkelerinden biriyiz..sanmayınki yukarıda örneğini verdiğim başarıları yeterli görüyorum...ama türk futbolunuda arjantinin aşağısında falan bunu kabul etmek mümkün değil...

haaa dersenizki arjantin bizden daha fazla yıldız sürüyor avrupaya o zaman daha en başında söylemiştim..doğrudur..arjantin bizden daha fazla yıldız sürüyor piyasaya..ama unutmayın arjantin ingilizlerden de daha fazla piyasaya yıldız sürüyor yanlışmıyım..ama hiçbir ingilizin Arjantin bizden çok yıldız çıkarıyor o yüzden arjantin ligi bizden üstün diyeceğini sanmıyorum...

Aslında konu bu noktaya gelmesin daha iyi. hiç bir zaman çıkmaz yola girmek istemem yok o lig üstün hayır efendim bu üstün falanı bırakmak lazım..

ömer şefimiz bir rakam verdi güney amerikadan avrupaya transfer olan oyuncu sayısı...herkes atladı üstüne ooo bakın avrupaya kaç oyuncu gitmiş o zaman güney amerikalılar bizden iyi...

halbuki sanırım o güney amerikalıların en iyilerinden biri..ne hikmetse işini gücünü kendi üstün ligini bırakıp FENERBAHÇEYE geldi..(maldonado)..sanırım bizi onlarla mukayese etmeyin..biz zaten avrupayız bizim ligimizdede oynamak isteyen bir sürü brezilyalı oyuncu var derken bunu anlatmak istiyorum..ama ben gükhan ünalın mehmet topuzun bi gitsemde palmeriasta santosta oynasam dediğini hatırlamıyorum..

yani işin özü şu güney amerikadan avrupa ülkelerine transfer olan oyuncu sayısının bolluğu asla onların oyuncularının bizimkilerden ferseh fersah önde olduğunun kanıtı değildir..Bizim ligimizden de şuan avrupada oynayabilecek çok oyuncu mevcuttur..ama onlar kadar düşük ücretlerle oynamadıkları için..onlar kadar sıradan futbol organizasyonları yerine şampiyonlar ligi gibi uefa kupası gibi futbol organizasyonlarına kaıldıkları için avrupaya gitme eğilimleri içinde değillerdir..hatta bir galatasaraylı bir beşiktaşlı bir fenerbahçeli trabzonlu oyuncu için avrupaya transfer olamıyor demek biraz da şsaçma kalır..çünkü zaten o oyuncular avrupanın en büyük takımlarından birinde oynamaktadır..

herneyse tartışmaya katılıp bize fikirlerini sunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum...

Nesil
    2007
    Yer
    istanbul

Quote Originally Posted by xxestergonxx View Post

yok canım bunları yapan bizim takımlarımız değil...her yıl 46 tane yıldız çıkartıp sonra o yıldızlarına milanın adım attırmadığı 4 tane atıp yolladığı boca dır sanırsam..
    Şimidi biri çıkıp demişki KABUL EDELİM ARJANTİN LİGİ BİZDEN İYİ ...yapmayın ya..

Biz yıllardan beri avrupa futbol ülkelerinden biriyiz..sanmayınki yukarıda örneğini verdiğim başarıları yeterli görüyorum...ama türk futbolunuda arjantinin aşağısında falan bunu kabul etmek mümkün değil...

haaa dersenizki arjantin bizden daha fazla yıldız sürüyor avrupaya o zaman daha en başında söylemiştim..doğrudur..arjantin bizden daha fazla yıldız sürüyor piyasaya..ama unutmayın arjantin ingilizlerden de daha fazla piyasaya yıldız sürüyor yanlışmıyım..ama hiçbir ingilizin Arjantin bizden çok yıldız çıkarıyor o yüzden arjantin ligi bizden üstün diyeceğini sanmıyorum...

herneyse tartışmaya katılıp bize fikirlerini sunan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum...

tek bir maça bakmayacakksın sanırım dimi abi boca 4 yemiş olabilir ama kıtalararası kupasını alan takımların ülkelere göre dağılımı.

Argentina9 tane(1967, 1968, 1973, 1977, 1984, 1986, 1994, 2000, 2003)Italy7 tane(1964, 1965, 1969, 1985, 1989, 1990, 1996,)Uruguay6 tane(1961, 1966, 1971, 1980, 1982, 1988)Brazil6 tane(1962, 1963, 1981, 1983, 1992, 1993,)Spain4 tane(1960, 1974, 1998, 2002)Germany3 tane(1976, 1997, 2001)Netherlands3 tane(1970, 1972, 1995)Portugal2 tane(1987, 2004)Paraguay1 tane(1979)England1 tane(1999)Yugoslavia1 tane(1991)

son 3 yıl fifa nın organizasyonu olandada 2 defa brezilya takımları bir defada milan almış.

ayrıca arjantin 10 kat daha 20 kat daha ingiltereden daha yetenkli oyuncular çıkarır daha çok oyuncu yetiştirir.ingiltere yıllardır bilindik oyuncularla oynuyor...milli takım olarak.

ingiltere liginin en önemli oyuncuları ronaldo,fabregas,torres,drogba,tevez,adebayor,van persie,essien,cech ...ingilizlerde var tabi.ingiltere ligi çok farklı kıyaslama arjantin liginde sadece tek ülke oyuncuları var.yani kimse kıyaslamaz zaten bu 2 ligi.arjantin liginde bahsettiğimiz oyuncular zaten yıldız deil yıldız adayı.geleceğin yıldızı.ingiltere ligi zaten bir marka.lig farklı, ülke farklı.

ingiltere ligindeki yıldızlar genelde yabancı ve bunlar yıldız olduktan sonra ing.ye geliyor editörde -9 -10 diye belirlenen ingiliz oyuncu sayısının arjantindekinden daha az olması ligin kalitesi ile ilgili deildir.
    abi sizin dediğiniz gibi o lig üstün falan diye tartışmaya girmiyorum,sadece kendimce açıklık getirmek istedim.

sadece ingiltere ve arjantin olarak 2 ülke futbolcular kıyaslanır ondada zaten arjantin öndedir.futbol piyasası,teknik yeterlilik.özel yetenekler olarak...

bence -8 sayısında abartı olmuş olabilir oda çok deil bence.-9 olan brezilya ve arjantinli oyuncuların sayısının azalacağını hiç düşünmüyorum.daha da artabilir -9.

üslübumu yanlış kullandıysam şimdiden özür dilerim abi.
    Last edited by Lionel Andres Messi : 28.Mart.2008 at 02:23

Nesil
    2007
    Yer
    artvin

[yok skardeşi uslubunda falan bi sorun zaten çok beyefendi ağır bi tavrın var takip ediyorum yazdıklarını ama bu konuda farklı düşünüyoruz ki buda senin takdirin

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by xxestergonxx View Post
    Ben her hafta Arjantin liginden en az bir mac izliyorum. Kim Arjantin ligi Turk liginden iyi demisse cok ama cok dogru bir sey soylemis...

Neye gore mumkun degil? Kac defa izlediniz Arjantin ligini? Kac yildir takip ediyorsunuz? Takimlarin genelde hangi stil ile oynadigini, biliyormusunuz?

Hangi basariyi kazanmis Turkiye allah askina? Ne basarisi? Evet milli takim bazinda averaj takimi olmaktan, turnuvalara katilmasi supriz olmayan bir takim haline geldik. Baska?

Uzun donemli calismalar yapinca birseyler kazaniliyor. Mesela Galatasaray'in UEFA kupasina kadar uzanan basarisinin temelleri 1980'lerin sonunda toprak sahalara cim ektirerek basladi. Genc oyuncular toparlandi, egitim aldilar, bol bol gaz verildi. Ama bir gercek var ki UEFA kupasi finalinde Galatasarayli oyuncular Arsenal'li oyunculardan daha kaliteli olduklari icin degil, kupayi daha cok istedikleri icin kazandilar. Arsenal gol yaratmaya calisirken, Galatasaray yememek icin ugrasti. Taffarel olmasa belki basarili da olamayacakti.

Real Madrid karsisinda yine defansi saglam tutup akillica oynadi Galatasaray, akillica oynadigi icin de kupayi aldi. Tabii bu demek degil ki takim kalitesizdi ancak bir Real Madrid kadar bireysel yetenekleri olan bir takim degildi Galatasaray.

Tipki bugun Fenerbahce'nin oyuncularinin bireysel yetenekleri bir Inter veya bir Sevilla'dan fazla olmadigi gibi. Fenerbahce akillica oynadi ve Inter'i yendi, Sevilla'yi eledi. Tipki IBB'nin, Bursaspor'un Fenerbahce'yi yendigi gibi.

ömer şefimiz bir rakam verdi güney amerikadan avrupaya transfer olan oyuncu sayısı...herkes atladı üstüne ooo bakın avrupaya kaç oyuncu gitmiş o zaman güney amerikalılar bizden iyi...
    Guney Amerika'dan giden demedim.. Sadece Brezilya'dan giden dedim. Arjantin'li oyuncular ozellikle yurt disina alisma konusunda zorlanmalari ile bilinir. Brezilyali Ukrayna'ya gider, mutsuz olur belki ama para kazanmak, ulkesinde asiri fakirlikte yasayan ailesinin gecimini saglamak icin sorun cikartmadan oynar. Arjantin'li oyuncunun boyle pek kaygisi yoktur cunku hane basina gayri safi milli hasilat Arjantin'de Brezilya'nin iki kati kadardir ve Arjantin'liler Brezilyalilar kadar fakir degildir. Arjantin'li oyuncu yurt disinda oturmaya alisamazsa bunu dert etmez ve ulkesine doner. Bu nedenle de Arjantin'li oyuncularin piyasasi Ispanya ve Italya disinda pek yoktur.

halbuki sanırım o güney amerikalıların en iyilerinden biri..ne hikmetse işini gücünü kendi üstün ligini bırakıp FENERBAHÇEYE geldi..(maldonado)..sanırım bizi onlarla mukayese etmeyin..biz zaten avrupayız bizim ligimizdede oynamak isteyen bir sürü brezilyalı oyuncu var derken bunu anlatmak istiyorum..ama ben gükhan ünalın mehmet topuzun bi gitsemde palmeriasta santosta oynasam dediğini hatırlamıyorum..
    Peki Maldonado kalitesinde kac oyuncu var daha acaba Brezilya'da? Brezilya'da yilda 500bin dolar kazanan Maldonado daha dusuk kalite lig olsa da 1 milyon dolar kazanacagi Turkiye'yi pekala secebilir. Ancak bu demek degildir ki bizim ligimizin kalitesi daha ust seviyededir... Gokhan Unal ve Mehmet Topuz neden Turkiye de aldiklari paranin 5'de birine gidip Brezilya'da oynasinlar?

Cok kotu bir ornek olmus..

yani işin özü şu güney amerikadan avrupa ülkelerine transfer olan oyuncu sayısının bolluğu asla onların oyuncularının bizimkilerden ferseh fersah önde olduğunun kanıtı değildir..Bizim ligimizden de şuan avrupada oynayabilecek çok oyuncu mevcuttur..ama onlar kadar düşük ücretlerle oynamadıkları için..onlar kadar sıradan futbol organizasyonları yerine şampiyonlar ligi gibi uefa kupası gibi futbol organizasyonlarına kaıldıkları için avrupaya gitme eğilimleri içinde değillerdir..hatta bir galatasaraylı bir beşiktaşlı bir fenerbahçeli trabzonlu oyuncu için avrupaya transfer olamıyor demek biraz da şsaçma kalır..çünkü zaten o oyuncular avrupanın en büyük takımlarından birinde oynamaktadır..
    Nesi buyuk allah askina? Verdikleri paranin buyuklugunden baska nesi buyuk? Bir Ingiliz, bir Italya veya bir Almanya ligi kadar bastan asagiya kaliteli bir ligde mi oynuyoruz? Peki bu oyuncular transfer olmadi Avrupa'ya, Turk takimlarinda oynayarak ne yaptilar?

Fenerbahce'nin ilk 11'i ya 3 ya da 4 Turk oyuncu barindiriyor. Su andaki Turk oyunculara bakarak 7-8 Turk oyuncu ile basarili olmak icin ya sansli olmak lazim, ya da ciddi anlamda bir taktiksel deha olmak lazim.

oda TÜRKİYE belki ekonomik sosyal birliktelik açısından avrupa birliği üyesi değil ama futbol açısından çok uzun zamandan beri bir avrupa ülkesi olması..unuttukları nokta bizim ülke takımlarımız özellikle 3 büyüklerin avrupanın bir çok takımından ekonomik tesis kadro kalitesi katıldığı turnuvalar açısından bir eksiğinin olmaması avrupanın önde gelen klüplerinden biri olması
    Tesisler benzermis.. Kulliyen yalan. Haberiniz var mi acaba Chelsea'nin 15 tane antrenman sahasi oldugundan? Siz daha magazin haberlerini, baskanlarin yalanlarina inanin. Fransa'nin kici kirik Lens takiminin 12 adet sahasinin oldugunu biliyormusunuz? Tesislerinin 50 hektar (yani 500,000 metrekare) uzerinde oldugunu beliyormusunuz? Peki bu 12 adet sahanin hepsinin ligdeki takimlarin sahalarindaki farkli cimlere sahip oldugundan, ve deplasman maci oynayacaklari sahaya gore antrenman yaptiklarini biliyormusunuz? Ayni Lens takiminin 300 kisilik her oyuncunun kendisine ait odalari oldugundan haberdarmisiniz? Yani demek ki 300 kisilik bir futbolcu ordulari var devamli egittikleri.

Milan'in tesisleri 160bin metrekare uzerinde, burada 6 adet cim sahasi bulunmakta. Ancak Milan'i diger kuluplerden one cikartan sporcu performansi enstutuleri olmasi ve bu konuda surekli arastirma yapilmasi. Milan'in yasli oyuncularinin performansinin yuksek olmasinin nedeni de bu performans enstutusunun basarisi.

Brezilya'da Atletico Paranaense'nin 230bin metrekare uzerinde oyuncu yetistirme tesisleri var. Ayrica futbolculuk, teknik direktorluk okullari var. O da bir sey degil, Jamaica, Cin, Senegal gibi ulkelerde futbol okullari da acmis durumda Atletico Paranaense. Bu okullarin basinda da eski Paranaense'li oyuncular bulunuyor.

Sao Paulo'nun dunya capinda bir rehabilitasyon merkezi var ve oyuncularin performansini yukseltmek icin calisan, belki de dunyada sadece Milan'dan sonra gelen performans enstutusu var. Adriano bosuna gitmedi yani Sao Paulo'ya futbol hayatini tekrar duzene sokmak icin.

Flamengo'nun sadece Rio'da 23 tane futbol akademisi var. Bunun disinda 27 tane de Brezilya genelinde akademisi var. Bu akademilerin baslarinda Zico gibi eski futbolcular bulunuyor (hatta Zico bir sure bu akademilerden birisine gorev yapti). Daha 6-7 yaslarinda ufacik sahalarda futbolcularin top teknigini ust seviyeye cikartmak icin ugrasip duruyor Brezilyalilar. Biz ne yapiyoruz peki? Futbol okullarinda cocuklar hafta sonlari kendi aralarinda mac yaparlar. Nerede teknik gelistirme antrenmani?

Cafu'yu bilirsiniz. Yillarca Brezilya'nin onemli sag beki olarak gorev almisti. Peki bu Cafu'nun kulup bulabilmek icin 14 ayri deneme'den gecmek zorunda kaldigini bileniniz varmidir? Ya peki Ronaldo'nun yeterince iyi olmadigi icin 14 yasinda Flamengo kulubunde denemeye girip kazanamadigini?

Fenerbahce'nin samandira'da kac sahasi var? Peki Galatasaray'in? Ya Besiktas'in? Ne gibi bilimsel arastirmalar yapiliyor bu takimlarin tesislerinde? Alt yapilarda oyuncu yetistirmek icin gorevli olan kisiler daha once hangi oyunculari Turk futboluna katmislar? Onu bos verdim, futbolcu olarak bu kisilerin ne gibi basarilari var? Anadolu kuluplerini saymiyorum bile cunku bir iki tanesinin disinda hic biri oyuncu yetistirmek icin herhangi bir sey yapmiyor. Kandirmayin kendinizi, 3 buyuklerin tesisleri olduklari seviyedeki takimlar icin asgari seviyede. Amerika'da universite futbol (bildigimiz futbol - amerikan futbolu degil) takimlarinin tesisleri bile bizim takimlarin tesislerinden daha ust seviyede.

Bizde 14-15 yaslarinda bir yetenekli cocuk ortaya cikar, hemen yildiz diye lanse edilir, 3-4 yil icinde A takima cikar ama alt yapisinin yeterli olmadigini gozleri olan herkez gorebilir. Brezilya'da 6-7 yildir ciddi egitim gormus sekilde 14-15 yasinda bir takima gider o oyuncular, temel futbol bilgisinin oldugunu 5 dakika izleyerek gorursun.

Brezilya'da bir oyuncu eger bir takim ile sozlesme imzalamissa, A takim oyuncusuna uygun maas almak, saglik sigortasi vermek zorunda. Yasi 14 olsun, 19 olsun fark etmiyor (Pele kanunu). Kulupler de her oyuncuya para dagitmak icin kurulmus olmadigi icin ne kadar dikkat ile oyuncu sectiklerini, daha sonra da uzerlerinde ne kadar titrediklerini ve gelismeleri icin ne kadar ugrastiklarini siz tahmin edebilirsiniz. Cunku bu takimlarin hemen hemen hepi batmis durumda ve tek yapabildikleri kaliteli oyuncu yetistirip bu oyunculari satmak.

Bu Brezilyali oyuncularin cogu belki Turkiye'de is yapmaz. Yapmaz cunku Turkiye'de oynanan futbol oynatmamak, uzun top, bol bol kosma uzerine dayalidir. Ama Turkiye'de yaramaz denilen teknik oyuncu gider Brezilya'da sapasaglam bir futbol kariyeri yasar. Bizde bir oyuncunun basarisiz olmasi kalitesiz olmadigini gostermeyecegi gibi, bizde basarili olan oyuncunun Brezilya'da basarili olacagi diye bir kaide de yok. Bazisida Brezilya ikinci liginden gelir, ligin en kaliteli oyuncularindan birisi oluverir. Bazisi da Brezilya 3. liginden Bulgaristan birinci ligine gider, orada 1.5 senede gosterdigi performans ile ligimize transfer olur, takir takir futbol oynar (Antep'li Beto gibi).

Super Ligimizde 18 tane takim var. Bu 18 takimin her birinin 8 adet yabanci oyuncusu oldugunu ve takimlarin 24 kisilik kadrolari oldugunu varsayarsak ligimizin kalitesini belirleyenin %66 oraninda ligimizde oynayan Turk oyuncular oldugunu hesaplamak pek de zor olmaz. Peki bu Turk oyuncular ne alt yapi egitimi aldi? Hangi temel egitimden gecti? Adamin potansiyeli olsa bile biz onu egitmeyerek potansiyelini koreltmisiz. Ayni hatayi Arjantin veya Brezilya yapiyor mu saniyorsun? Galatasaray'da oynayamayan Carrusca'nin sag ayaginda Ugur Boral'in butun vucudunda sahip olmadigi teknik var. Ama bak gor ki Carrusca mucadele etmeyen, yeterince agresif olmayan bir oyuncu ve bu nedenle de etkisiz. Koy Carrusca'yi farkli bir ortama o zaman gayet rahat gorebilirsin ne gibi seyler yaptigini.

Ama etkisizlik kalitesizlik ile esit degildir. Kaliteli oyuncu etkisiz olabilir, kalitesiz oyuncu da etkili olabilir. Verdigin goreve, oyuncudan beklediklerine baglidir oyuncunun etkili veya etkisiz olmasi.

Bir ogrenci eger haylaz ise ve odevlerini yapmiyorsa, bu o ogrencinin zekasinin dusuk oldugunu gostermez. Cok calisan ama sadece zekasinin yettigi kadar ogrenebilen kisi de zeki degildir. 6 yasinda yabanci dil ogrenmis bir kisi yabanci dili aksansiz konusabilir ama 14 yasina ogrenmeye baslamis bir kisi kolay kolay o aksani kaybetmez. Yabanci dili iyi olan kendisine verilen gorev nedeniyle belki yabanci dilini kullanmaz, kullanamaz ama yabanci dili zayif olan isi nedeniyle yabanci dilde nutuk atabilir, ancak yabanci dili iyi konustugunu kimse idda edemez.

Mesaj Yetkileri